Mine værktøjer
Du er her: Forside Artikler Molekylær Gastronomi

Molekylær Gastronomi

Molekylær gastronomi er et relativt nyt begreb inden for madlavning. Det drejer sig om at bruge videnskabelig præcision og ny teknologi til at lave mad med. Det bliver af mange opfattet som "cutting edge" inden for professionel madlavning, imens andre finder at det er for prætentiøst og for fokuseret på overraskelse. Selv ligger jeg midt imellem. Der er mange af teknikerne der kan bruges til noget spændende, men andre af dem er kulinariske blindgyder.

Verden inden for molekylær gastronomi  (MG) er ikke så stor. Man kan se det som en international flok venner og madnørder der forsøger at skubbe madlavningen fremad.

Personer og restauranter

Amerikaneren Harold McGee er videnskabsmand og skribent. Han skrev i 1984 det seminale værk "On Food & Cooking: The Science & Lore of the Kitchen". En fremragende og letlæselig bog om madlavning. Amazon har den her. Han har skrevet en række gode artikler for New York Times, som du kan finde her. Han er min personlige helt :-)

Spanien - Kokken Ferran Adrià er en af fædrene inden for MG. Han restauranten El Bulli.

Frankrig - Fysikeren/kemikeren Hervé This forsker fuldtids i MG. Han arbejder sammen med kokken Pierre Gagnaire, som videreudvikler hans forskning til opskrifter. Dem kan man finde på hans website.

England - Kokken Heston Blumenthal har også været med længe. Han har restauranten The Fat Duck.

Tyskland/Berlin - Kokken Cristiano Rienzner, som har stået i lære under Ferran Adrià, har restauranten Maremoto. Han har også butikken Taller Berlin med en lilebitte frokost restaurant tilknyttet. Køkken og spisested er så småt at han laver maden imens man taler om den. Hyggeligt.

USA/New York - Kokken Wylie Dufresne har restauranten wd~50

I Danmark er det tætteste vi kommer nok kokken René Redzepi, der har restauranten Noma. Det er ikke rendyrket MG, men er meget inspireret af det.

Begyndersæt i molekylær gastronomi

I gamle dage kunne man købe et kemisæt. I dag kan man købe et gastronomisæt. Det ser noget sjovere ud end de boblende væsker jeg husker fra mit barndoms kemi sæt. Her er videoer med eksempler.

Links

A Practical Guide to Sous Vide Cooking

"Sous vide" er en stor undergruppe inden for MG. Det handler om at tilberede mad i vakumposer ved helt præcise temperaturer. En af mine mange hobbyer.

Under Pressure - New York Times - Artikel

The Slowest Food - slate.com - Artikel

Sous Vide: Recipes, Techniques & Equipment - En laaang tråd på egullet.com

Handlinger tilknyttet webside

Nyt?

Skrevet af Anonym bruger den 22/01 2009 20:00
Max, du skriver: "relativt begreb". Mener du ikke at MG er et relativt NYT begreb?
Ellers spændende, spændende! Tak for ord og links!
Hilsen Peer

Nyt?

Skrevet af maxm den 23/01 2009 10:28
Jo det er korrekt. Jeg har rettet teksten. Tak.

Simon Blumenthal

Skrevet af Anonym bruger den 18/07 2009 07:03
Hej

Simon hedder Heston

vh
Peter

Simon Blumenthal

Skrevet af Anonym bruger den 19/07 2009 09:15
Haha ... ja det gør han. Jeg ved ikke hvorfor jeg har skrevet Simon. Tak. Jeg retter det lige i teksten.

Simon Blumenthal

Skrevet af Anonym bruger den 10/01 2014 22:10
Sandsynligvis fordi du har tænkt på nazijægeren Simon Rosenthal.

Pasturiseing af æg

Skrevet af Michael K. Therkildsen den 02/08 2010 13:48
Hejsa...

Jeg har læst et sted at man også kan pasteurisere æg, med en sous vide gryde. Men kan ikke huske hvor jeg ha læst dette... Er der nogen som kan hjælpe?

Pasturiseing af æg

Skrevet af Anonym bruger den 02/08 2010 14:30

Hmm... fancy leg med MG kontra prof MG

Skrevet af Anonym bruger den 30/10 2010 13:25
Man skal måske lige differenciere mellem "prof MG", som er kvalitetsviden om det enkelte produkt og hvordan man bedst anvender produktet. Og dernæst kokkenes "fancy leg med MG", som er noget helt andet, beskrevet her på siden med diverse links. Det første er nok gabende kedeligt for de fleste. Så med andre ord et "begyndersæt i MG" burde egentlig være tx. en kniv, et stykke kød, en kogeø, en gryde, en ovn og et hæfte hvori noteres data. ;-)

Hvor køber man molekylær udstyr ??

Skrevet af Anonym bruger den 14/06 2012 12:49
Hej - har normalt købt ind til MG i tyskland, men fandt en dansk side som har det meste - kunne være det var noget for andre

molekymi.dk

mvh Arne

Hvor køber man molekylær udstyr ??

Skrevet af Anonym bruger den 12/09 2012 14:51
Man kan også købe det hos www.gastrofood.dk og et børnesæt hos www.kitchen4kids.dk

Hvor køber man molekylær udstyr ??

Skrevet af Anonym bruger den 03/01 2013 18:06
kunne ligne af gamle www.alphagourmet.dk nu er overtaget af www.molekymid.dk

Hvor køber man molekylær udstyr ??

Skrevet af Anonym bruger den 03/01 2013 18:07
www.molekymi.dk .. :) også et underligt navn :)

Hvor køber man molekylær udstyr ??

Skrevet af Anonym bruger den 02/02 2013 15:41
Gastrofood.dk har alt til molekylær gastronomi
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: