Mine værktøjer
Du er her: Forside Copyright

Copyright

Jeg får jævnligt emails om det er i orden at bruge mine opskrifter, videoer og mine billeder på andre sider. Det sker også jævnligt at andre medier bruger mine opskrifter og billeder uden at spørge mig først. Under henvisning til citatretten. Er det så ok med mig?

Det korte svar er nej!

Det lange svar er lidt mere kompliceret...

Med hensyn til billederne er svaret nej. Du må under ingen omstændigheder bruge mine billeder til din egen side eller dine egne opskrifter. Ingen undtagelser!

Med hensyn til teksterne. Nej, du må ikke kopiere opskrifterne med copy/paste og sætte dem ind på dit eget site/blog. Heller ingen undtagelser der.

Hvad så hvis jeg sender et link tilbage til dit site, og siger opskriften er fra dig? Stadigvæk nej :-)

Med hensyn til videoerne er du velkommen til at sætte dem ind/embedde dem på din egen side.

 

Du må dog gerne ...

Tage opskrifterne og skrive dem om med dine egne ord og din egen beskrivelse af fremgangsmåden. Det er både lovligt og etisk helt i orden. Faktisk er det den måde som opskrifter bliver delt på. Jeg gør det jo også selv til en vis grad. Jeg har jo fx ikke opfundet franskbrød. Jeg har et eksempel på en sådan omskrivning i bunden af siden.

Hvis du linker til mit site, eller nævner mig på din side bliver jeg stolt og glad. Men det er ikke noget krav. Hverken fra mig eller loven.

Du må også gerne udskrive og kopiere opskrifterne på papir, og forære dem til alle dine venner der gider modtager dem.

 

Med hensyn til ingredienslisten er det lidt uldent hvad der er tilladt rent juridisk, men for min skyld er du velkommen til at bruge dem der er i mine opskrifter og kopiere dem ord for ord. Jeg vil på intet tidspunkt brokke mig over det. Og når jeg giver dig lov til det her, så er det også lovligt at gøre.

Bare du som sagt selv skriver med dine egne ord hvad der i mine opskrifter svarer til "Fremgangsmåde" og "Noter"

 

Hvorfor er jeg så striks med kopiering af mine opskrifter?

Der er flere grunde.


Den første og mest åbenlyse er at jeg bruger mindst 2-3 dage på at finpudse, udvikle og lave mine opskrifter. For ikke at tale om udgifter til ingredienser og til at holde sitet kørende. Så på et personligt plan syntes jeg det er ærgeligt når alt det arbejde bliver kopieret og brugt af nogen på under 1 minut.

 

For det andet så straffer google ens website hvis der ligger flere kopier af en tekst rundt omkring på nettet. Jo flere kopier der ligger af en opskrift, jo mindre er opskriften værd for google. De ser det som ordstøj. 

Hvis en opskrift ovenikøbet bliver kopieret af et website der er større og mere troværdigt i googles computerøjne, så er det det website der får status som "det originale". Det dukker derfor op som det første i søgningerne på den opskrift.

Så vil jeg kunne bruge en masse energi på at lave opskrifter og andre vil kunne høste fordelene.

 

For det tredie så er jeg opsat på at forhindre at andre websites kan gå bredt ind og kopiere alle mine opskrifter og komme dem på deres eget website.

Det kunne måske ses som en kynisk opførsel som du ikke kunne finde på. Det tror jeg heller ikke. Men et site som fx  "f i n d e s o p s k r i f t e r" (jeg nægter at skrive deres navn) prøver at stjæle med arme og ben så meget som de overhovedet har mulighed for. Den måde de gør det på lige nu overtræder faktisk ophavsretten groft.

Jeg har den mulighed at jeg kan få mine opskrifter fjernet fra deres snyltesite, men hvis mine opskrifter ligger på andre sites som har kopieret dem fra mig, og "f i n d e s o p s k r i f t e r" har kopieret dem der fra, så har jeg svært ved at komme igennem med at de kopier skal fjernes fra "f i n d e s o p s k r i f t e r"s site. Så hvis du kopiere mine opskrifter, så hjælper du fusker firmaer som dem med at omgås loven.

Læs mere om "f i n d e s o p s k r i f t e r" her. http://madblogs.dk/madbloggen/?p=402


For det fjerde så er det simpelthen lovmæssigt bestemt at opskrifter jeg skriver er mine, og jeg har rettighederne til dem. hvis jeg ikke kunne beholde min ophavsret til dem, så ville værdien af kvalmad hurtigt blive udvandet når opskrifterne kom på en masse andre websites. Der ville jo ikke være nogen grund til at besøge kvalimad hvis der var andre websites der havde det samme indhold, og mere oven i det.

 

Hvad er så konsekvenserne hvis jeg gør det alligevel?

Er du privat blogger beder jeg dig pænt om at omskrive opskriften som beskrevet herunder. Det har jeg gjort nogle gange. Det er altid blevet ordnet i mindelighed og jeg har altid stødt på forståelse hvorfor. Faktisk er grunden til denne copyright side, at have et enkelt sted hvor man kan læse hvorfor jeg er sådan en sur gammel mand når det kommer til mit indhold :-D

Kommercielle og professionelle sites, som ved bedre, sender jeg som regel en regning med en påmindelse om reglerne omkring ophavsret. Det har jeg gjort flere gange, og er hver gang blevet betalt standardtaksten for den slags overtrædelser. Taksten er typisk imellem 3.000,00 - 6.000,00 kroner per overtrædelse. Afhængigt af hvor meget der er kopieret og hvordan :-S

 

Hvad mener du med at skrive om med "mine egne ord"

Faktisk så har jeg et eksempel hvor jeg har skrevet min egen opskrift om. TV2 skulle bruge en version af opskriften i forbindelse med en udsendelse, og der ville jeg heller ikke have at min kvalimad tekst skulle ligge på tv2 og konkurrere. TV2 er jo et meget større site end mit ifølge google, så jeg skrev den om for at de ikke skulle ryge længere op i søgeresultaterne. Her kan du se forskellen på de to tekster:

Fra kvalimad

Man starter på brødet 12 timer før man skal bruge det. Dvs. enten om aftenen før, så det kan hæve natten over. Så kan man bage det om morgenen. Eller man starter om morgenen og så kan man bage det om aftenen. Brødet holder sig godt længe, så jeg plejer at sætte det over om aftenen.

Rør først gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt. Brug en stor skål. Bland så salt og mel ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller en grydeske. Det er kun nødvendigt at blande indtil alt melet er vådt.

Lad det hæve i 12 timer. Når det er hævet færdigt er det let, luftigt og fyldt med store bobler. Den lange hævning er grunden til at man ikke behøver at ælte brødet. Gæren gør det arbejde som du ellers skulle gøre selv. Den kan godt tåle at hæve længere.

Jeg hæver det altid ved stuetemperatur. Du kan dog godt lade dejen overnatte i køleskabet. Det bliver den kun bedre af. 

Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den sammen i 3 led. Først den ene vej og så den anden.

Læg den eller i et smurt fad eller på et meldækket viskestykke og fold viskestykket sammen over den, og lad den hæve i 2 timer mere.

Fra TV2

Hæld vandet i en stor skål.

Rør gæret ud i vandet ved at smuldre den imellem to fingre.

Tilsæt saltet og melet.

Bland det hele sammen med håndtaget af en grydeske, eller brug fingrene. Det skal ikke æltes fint - kun lige indtil melet er vådt.

Lad dejen hæve i 12 timer ved normal stuetemperatur. Afhængigt af temperaturen kan det også være 10 eller 14 timer, men 12 plejer at være udemærket.

Den lange hævetid gør, at gæret og enzymerne i melet får tid til at virke. Det erstatter æltningen og trækker de naturlige sukkerstoffer ud af melet.

Når dejen er let, luftigt og boblende, er det færdighævet.

Hæld dejen ud på et bord så forsigtigt, at du punkterer så få luftbobler som muligt.

Smør et fad med lidt olie, og drys mel på.

Handlinger tilknyttet webside

"f i n d e s o p s k r i f t e r"

Skrevet af Anonym bruger den 25/02 2013 00:38
Hej Max.

Forhåbentligt går de i sig selv på et tidspunkt.

Jeg anede faktisk ikke, at de var sådan inden jeg læste dit link.

Men de er irriterende. Ofte har jeg søgt på forskellige opskrifter og de er kommet frem på Google, men når man så klikker ind får man tit bare den besked, at lige den opskrift ikke findes, og det har jeg efterhånden oplevet mange gange med dem. Så nu ignorerer jeg altid deres "hits" på Google.

Jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der gør det - så pøj-pøj til dig og de andre mad-bloggere.

MVH.

Pierre

"f i n d e s o p s k r i f t e r"

Skrevet af Anonym bruger den 18/06 2013 16:57
Betyder det at der er lovligt at kopiere opskriftens navn og hele ingrediens liste, hvis bare man omskriver arbejdsgangen, til sine egne ord?
Har tit undret mig over alle de ens opskrifter der ligger på nettet og gengives i flere bøger, hvor det kun er billed og arbejds metode jeg kan se noget forandret på.

"f i n d e s o p s k r i f t e r"

Skrevet af maxm den 19/06 2013 10:21
I teorien er det ikke tilladt, men i praksis tror jeg ikke der er nogen der ville kunne vinde en retssag på en ingredientsliste.

Det kan vel heller ikke være ønskværdigt at nogen har "eneret" på en opskrift. Det har jo traditionelt altid været noget vi alle sammen har delt og ladet gå videre i generationer. Det ville være surt hvis det var ulovligt at give sine børn en opskrift fordi man havde læst den et sted for 20 år siden :-S

Så ja, i praksis er det lovligt. Ens opskrifter der dog ofte en indikator for en opskriftssamler/blogger der laver sjusket arbejde. Nogen grundopskrifter *skal* være de sammen, men andre bør og kan være anderledes.

Jeg har fx tit set direkte forkerte opskrifter/metoder der har bredt sig ved ukritisk kopiering.

Fjerne højreklik?

Skrevet af Anonym bruger den 25/02 2013 17:18
Der er nogle sider der har et specielt system hvor man feks ikke kan bruge højre klik eller kopiere tekst i den på den måde er folk tvunget til at enten skrive den over selv eller droppe det :) men er sikkert hammerdyrt at få det på en side.

Fjerne højreklik?

Skrevet af maxm den 25/02 2013 20:02
Det virker ikke imod dem der henter indholdet ved at skrive programmer der gør det. Programmerne ignorerer ting som højreklik osv. så de kan "gå uden om" det.

link til din side

Skrevet af Anonym bruger den 06/10 2015 00:23
hej max
jeg er ved at lave en blog, ej udgivet endnu.
I bloggen, skriver jeg at en del af den mad jeg laver er baseret på dine opskrifter, men jeg har ikke tænkt mig at copy/paste nogen af dine opskrifter på bloggen, men vil i stedetfor nøjes med at skrive

" I følge copyright på www.Kvalimad.dk må jeg ikke kopier opskrifterne, og det har jeg heller ikke tænkt mig at gøre, men tilgengæld vil jeg henvise til at man selv læse Max' opskrifter, de er fantastiske, og super nemme at følge. Hvis man dog har lidt svært med at følge en opskrift, det har jeg selv, så har Max også en masse gode videoer som kan gøre processen nemmere."

hvad siger du til det?

mvh
henrik andersen
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: