Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Stegt Andebryst - Til Få og Mange Personer

Stegt Andebryst - Til Få og Mange Personer

— Arkiveret under , ,

Opskrift med video - I Danmark får vi stort set kun and i Julen. Det er synd. Det er noget af det bedste og mest velsmagende kød der findes. Det er også noget af det nemmeste at tilberede. At stege et andebryst rosa er fx meget nemmere end at stege rødt kød.

Stegt Andebryst - Til Få og Mange Personer

Andebryst i skiver

Man regner normalt 200 gram kød per person når der skal laves mad til fest. Eller aftensmad. Et andebryst vejer som regel 300 gram så der er nok til 1 1/2 person. 3 andebryster er nok til 4-5 personer. Andebryst er også godt til mange gæster. Så skal man bare lave dem på en lidt anden måde. Her er to forskellige opskrifter som passer til hver lejlighed.

Ingredienser

  • Andebryst
  • Salt
  • Peber
  • Timian, helst frisk

Fremgangsmåde til få personer

 

Hvis man ikke skal lave flere andebryster end man har plads til på sin pande, er det nemmest bare at stege dem færdigt hele.

Krydr brystet med godt med salt peber og timian. Det bedste er hvis du kan gøre det godt tid i forvejen, så krydderierne kan trænge ind i kødet. Krydr det gerne dagen før og læg det i køleskabet.

Steg først brystet ved mellemlav varme i 20 minutter på skinsiden. Det får det meste af fedtet til at smelte af, og gør skindet sprødt.

Vend det om og steg det 10 minutter på kødsiden.

Lad det hvile i 5-10 minutter inden servering.

Skær det evt i 1/2 cm tykke skiver og server 200 gram (2/3 bryst) per person, med lidt sovs på.

Fremgangsmåde til mange personer

 

Hvis man skal lave andebryst til mange personer, er problemet at man sjældent har plads til nok bryster på sin pande. Dvs. at de første bryster når at blive kolde inden de sidste er færdige. Har man gæster er det heller ikke sjovt at bruge en time i køkkenet på at stege kød imens de sidder og drikker rødvin. Så må man bruge lidt tricks. Heldigvis bliver brysterne lige så gode med den metode.

Skær hvert bryst i 3 lige store dele.

Krydr brystet med godt med salt peber og timian. Gnid det ind i kødet. Det bedste er hvis du kan gøre det godt tid i forvejen, så krydderierne kan trænge ind i kødet. Krydr det gerne 1 dag før du steger det og læg det i køleskabet. Saltningen er samtidig en konserverings metode.

Steg dem med skindsiden nedad i 10 minutter.

Steg dem med kødsiden nedad i 2-3 minutter.

Brun hurtigt brysterne på de fire andre sider. Kun nok til at de tager lidt farve.

Nu kan du gemme de halvstegte bryster indtil du skal bruge dem. Du kan sagtens lave dem dagen før, og så gemme dem i køleskabet. jeg plejer at komme dem i en lille beholder, og så dække dem med olie for at konservere dem. Tætte plastikposer kan også gøre det.

Når du så skal bruge brysterne, kommer du dem på en bradepande og i en 200 grader varm ovn i 15 minutter.

Så er de klar til servering. Sprødt skind og rosa inderside.

Det har den fordel at du kun skal bruge 5 minutter i køkkenet til at tilberede kødet når gæsterne er der. Det gør det nemt at servere en forret først.

Sikkerhed

Kød må højst befinde sig i den farlige temperaturzone i 4 timer sammenlagt, for ikke at udvikle bakterier. Bare tænk på den farlige temperaturzone som alt der er varmere end køleskabet.

Derfor er det vigtigt at tage de små andebryster direkte fra køleskabet når du steger dem. Når du er færdig med at stege dem, så overhæld dem med kold olie der har stået i køleskabet og sæt dem i kølskabet med det samme igen.

Handlinger tilknyttet webside

rosa andebryst

Skrevet af Tanja Olsen den 07/06 2010 19:45
Hej Max
Hvordan forholder du dig egentlig til hele spørgsmålet om salmonella i andebryst? Jeg kan selv bedst lide "pink duck", men en ting er hvad jeg laver til mig selv, noget andet er at lave det til andre, og jeg er lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre til næste familiemiddag:)

rosa andebryst

Skrevet af maxm den 07/06 2010 20:43
jeg har serveret det mange gange, og regner ikke risikoen for større end ved oksekød.

Salmonella kommer oftest i kød pga. urene slagterier. Men hvis kødet ikke er "hullet" så kommer salmonellaen ikke ind i de hele stykker kød, men bliver på overfladen.

Så salmonella er sjældent et problem ved hele stykker kød som andebryst. Dyr der har salmonella i musklerne vil være meget alvorligt syge eller døde.

Så længe de bliver varmet godt op på overfladen burde risikoen være minimal.

Stegt andebryst

Skrevet af Anonym bruger den 14/05 2011 03:25
Hej, Max!
Fulgte din beskrivelse med at stege to andebryster. De blev serveret med kold bernaise, grillede grønne asparges, dampede nye gulerødder, sugarsnaps og små nye kartofler. DET var lækkert.
Andebrystet var ekstrem mørt og perfekt lyserød ... rt nyt hit.
mvh
Kim

Smagen

Skrevet af Yasmin Larsen den 10/11 2011 17:21
Nøj! Hvor er de gode!

(Især den første)

Blev bare ved med at lave dem :)

olien

Skrevet af Anonym bruger den 05/12 2011 23:38
hej Max. Det er jo super smart at holde ilten fra kødet med olien :-)
2 spørgsmål: - Hvilken olie bruger du? (olievenolie smager vel af for meget?)
- har du prøvet at gemme andre ting på den måde, så man kan have ting klar "lidt i forvejen" til et selskab? på forhånd tak!

olien

Skrevet af maxm den 06/12 2011 09:34
- Raps eller vindruekerne olie.
- nej det er faktisk det eneste jeg har prøvet det med. Kyllingebryster ville nok også være fint. Andebryst er lidt unikt på den måde at det er rosa og alligevel skal have mere tid. Rødt kød ville nemt kunne gå galt på den her måde.

Andebryst juleaften

Skrevet af Anonym bruger den 19/12 2011 19:37
Hej Max,
Mange tak for din dejlige side, har haft stor glæde af den.
Har 4 stk. berberiandebryst til juleaften, som hver vejer lidt over 400 g. Ved godt jeg skal ridse og brune dem først, men er i tvivl om hvor lang tid de skal langtidssteges og ved hvilken temperatur??

Andebryst juleaften

Skrevet af maxm den 21/12 2011 17:50
jeg er ikke helt sikker på hvad du mener. Hvis du bare skal stege dem juleaften og har plads til dem alle på panden, så bare giv dem 20 minutter på skindsiden og ca. 10 minutter på den anden. Måske de skal have 5 minutter mere hvis da de er 400 gram.

Andebryst juleaften

Skrevet af Anonym bruger den 23/12 2011 16:14
Ville bare gerne brune dem af og så prøve at langtidsstege dem i ovnen- er det muligt?

Andebryst juleaften

Skrevet af maxm den 23/12 2011 20:53
Ja, men det bliver ikke meget anderledes end med denne opskrift. Andebryst er ikke så følsomt for temperatur, så det er ikke så vigtigt med lav temperatur. Andebryster er også små i forhold til en stor steg, så de bliver stegt meget jævnt selv ved højere temperatur.

Ang. de dejlige ænder :D

Skrevet af Anonym bruger den 08/09 2012 20:18
Hey max. fixede lige et par andepatter på panden, og ja altså det kan være svært, at vide hvor meget varme osv der skal bruges, men nu har jeg lavet lige præcis "rosa andebryst" mange gange og mange gange på forskellige konfurer (staves). Jeg har et lille tip til at vide hvor varm den kan være.

(dette er selvfølgelig valgfrit at gøre)

1. varm panden op med kraftig varme, hel en smule "jomfru olivenolie" på panden og drej panden rundt så det ca. er ud over hele panden.
2. Når olien på panden derefter begynder at citre en lille smule, så smider du andebrystet på og skruer ned til svag varme (husk at krydre anden inden den kommes på panden) så lader du den stege på skindsiden i ca. 17 min.
3. Så vender du anden, og så lader du anden stege færdig i 8½ min og tager den af og lader den stå og trække i 5-10 min. derefter skære du dem ud i pæne stykker.

Og færdig ! en dejlig rosa and. :D

Anden kan serveres med jasmin ris, appelsinsovs og noget grønt :)
Bon apetit alle sammen

Hilsen "Tha chef"

Stegt andebryst til få og mange.

Skrevet af Anonym bruger den 11/10 2012 15:02
Hvad kan du anbefale til tilbehør, gerne med noget grønt, og hvilken sovs ???? Hvil blive glad for nogle forskellige Tips.
På forhånd TAK.
KH Helle

Stegt andebryst til få og mange.

Skrevet af maxm den 11/10 2012 16:26
Det samme som du ville servere til rødt kød af en oksesteg er generelt passende til and.

Men den her sovs passer jo hele året rundt: www.kvalimad.dk/opskrifter/andesauce-til-juleaften

Andebryst i ovn

Skrevet af Anonym bruger den 15/12 2013 20:36
Hej Max. Andebryst i ovnen i 15 min. Du skriver 200 gr. Er det alm eller varmluft. På forhånd Tak

Holdbarhed tilberedt and

Skrevet af Anonym bruger den 21/12 2013 11:35
Hej Max
Jeg er skal selv for første gang lave and til juleaften :-/
Nu tror jeg at jeg har startet for tidligt ud. Kan en færdig langtidstegt and holde sig i køleskab ( 0 - 2 grader ) i 2 døgn ? Jeg synes selv at det er lang tid :-/
vh
Per

Vedr. "pop" lyd

Skrevet af Anonym bruger den 01/09 2014 17:32
Hej Max,

Vi står i den situation at andebrystet, som du i din første video tilbereder, "popper"? Er det normalt, kan man regne med at dette stykke kød er sundt, eller skal vi smide det væk? Vi håber på hurtigt svar!
Derudover, kan man regne med at størrelsen på anden er den samme efter stegningen? Vi håber på hurtigt svar.

Med venlig hilsen,
Sandra og Messias

P.S. Hvilken krydderurt ud over "timian" skal vi bruge. Vi har overvejet rosiner, men kan ikke bestemme os for om dette ville volde "skade" i kødoverfladen. Vi håber på hurtigt svar.
 
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (71)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (13)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (12)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (12)
Suppe (18)
Surdej (4)
Vegetar (43)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: