Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Varme Hveder - Krydderboller

Varme Hveder - Krydderboller

— Arkiveret under ,

Det er en tradition hver bededag, og duften af dem gør at man øjeblikkeligt bliver transporteret tilbage til barndommen. Oprindeligt blev de lavet for at bageren kunne holde fri på bededag, som jo er en helligdag, så de skulle kunne ristes hjemme og stadigvæk være gode, men nu er de blevet deres egen tradition, og vi rister dem stadigvæk.

Varme Hveder - Krydderboller

Varm hvede med smør

Ingredienser

  • 50 gram gær
  • 3 dl mælk
  • 125 gram smør
  • 650 gram hvedemel, ca
  • 1 æg
  • 1½ tsk salt
  • 1½ tsk sukker
  • 1½ tsk kardemomme

til pensling

  • ½ dl mælk

Fremgangsmåde

Smelt smørret.

Rør gæret ud i mælken.

Bland alle ingrediensern sammen.

Ælt dejen sammen. Jeg plejer at starte med at bruge den tynde ende af en grydeske i en skål. Så får jeg ikke alt for klistrede fingre :-S

Så ud på et let meldækket bord. Dejen skal ikke æltes alt for meget, bare indtil den er nogenlunde ensartet. Max 5 minutter.

Lad den hæve i en dækket skål i ½ time.

Del dejen op i 16 dele. Del først på midten, så på midten af de stykker osv. 

Form stykkerne til kugler ved at folde kanterne ind i midten. Bliv ved indtil de er runde. Det giver et lille hul i bunden af kuglen.

Læg dem på en smurt bradepande, eller på en med bagepapir, med hullet nedad.

Tænd ovnen ved 200 grader varmluft.

Lad dem efterhæve i 30 minutter. De hæver bedst hvis de er tildækkede. Mine bradepander passer sammen så jeg bare kan ligge dem sammen som  muslingeskaller.

Pensel bollerne med mælken.

Bages 15-20 minutter indtil de er gyldne.

Køles af og gemmes i en plastpose indtil de skal spises.

Ristes under ovnens grill eller på brødrister inden de spises med smør på.

Gæren røres ud i mælken
Gæren røres ud i mælken
 

Alt andet blandes i også
Alt andet blandes i også
Dejen hæves tildækket ... før og efter
Dejen hæves tildækket ... før og efter
Dejen deles i 16 dele ved at blive ved med at splitte på midten.
Dejen deles i 16 dele ved at blive ved med at splitte på midten.
16 stk. foldet til kugler - gæt hvilken en der ligger med bunden i vejret ... hæves helst tildækket
16 stk. foldet til kugler - gæt hvilken en der ligger med bunden i vejret ... hæves helst tildækket.
Pensles med mælk lige inden de skal i ovnen
Pensles med mælk lige inden de skal i ovnen.
Færdigbagte og klar til bededag
Færdigbagte og klar til bededag

Noter

Nogle opskrifter siger at man kan undvære kardemommen, men det mener jeg er helt forkert. Det er det der giver dem deres helt specielle duft.

Skandinavierne er faktisk den verdensdel der bruger mest kardemomme per person, så hvederne er en egnsret af samme årsag.

Man kan godt bruge en mindre bradepande, eller stille dem tættere, så de næsten støder sammen når de efterhæves. Så støder de sammen når de hæver og bager, de bliver så højere, og får den traditionelle firkantede "hvede form" . Det er jeg personligt lidt ligeglad med :-S

 

Man pensler med mælk af to årsager. Dels gør det skorpen mere elastisk, så bollerne nemmere kan hæve op. Samtidig bliver bollerne hurtigere gyldne.

Hveder er også fremragende som burgerboller! Rul dem så evt. flade med en kagerulle efter de er formet til boller.

Handlinger tilknyttet webside

piskeris

Skrevet af Thomas Trojel den 18/05 2011 18:56
Hej Max!
Det piskeris du bruger har jeg ledt efter mange steder. Hvor har du dit fra?
Mvh Thomas

piskeris

Skrevet af maxm den 18/05 2011 22:25
Manufactum i Berlin :-S

Men de har det også hos Kunst og Køkkentøj i Kbh. Søg efter "FARSRØRER M. TRÆSKAFT" på deres website.

piskeris

Skrevet af Anonym bruger den 01/06 2011 19:53
Altså altså.... Var tilfældigvis i Berlin, da du svarede på min forespørgsel. Den der manufactum er da den vildeste køkkenbutik. Man skal passe godt på sit visa-kort. Jeg fik samt en masse andre spændende ting. Tak for Info.
Kh Thomas.

piskeris

Skrevet af maxm den 01/06 2011 20:59
Ja, de har også kostet mig en formue :-S

Herlige Hveder

Skrevet af Anonym bruger den 24/05 2011 01:04
Hej Max,
Vil bare lige sige at dine Hveder ser rigtig dejlige ud. Det bringer mange minder tilbage fra barndommen. Så må jeg vist hellere se om jeg kan få fat på noget gær.
Gitte

Praktiske spørgsmål.

Skrevet af Anonym bruger den 25/10 2011 08:50
Hej du. Jeg er begyndt at bage for første gang i mit liv, og har da allerede lavet er par super lækre brød. Faldt over denne opskrift (og ikke mindst denne side med masser af fede bagetips), og tænkte jeg ville prøve. Men bollerne blev knastøre. Nærmest uspiselige. Jeg brugte en blanding af ølands-hvede, semolina durumhvede, og normalt hvedemel. derudover brugte jeg lidt mere salt og honning end der står i opskriften. Og smøret var usaltet så jeg saltede med soya. Og blandede det i efter jeg havde blandet æg mælk og mel. Desuden har jeg ikke så meget bageudstyr, så når jeg blander ingredienserne er det på køkkenbordet, med en bunke mel med hul i midten, ligesom når italienere lavet spaghetti. Jeg vil give det endnu et forsøg med usaltet smør og 100% normal hvedemel

Praktiske spørgsmål.

Skrevet af Anonym bruger den 25/10 2011 09:02
Skal mælken i øvrigt være lunken når man blander den med gæren?og gør det nogen forskel om man bruger honning eller sukker som der står i opskriften?

Praktiske spørgsmål.

Skrevet af maxm den 27/10 2011 08:53
I forhold til at du lige er begyndt at bage, så syntes jeg at du ændrer på mange ting på én gang. Det er nok en bedre idé at følge opskriftener ret præcist de første par gange inden du begynder at tilpasse.

Men jeg har bagt ud fra denne opskrift mange gange, og får altid ensartede resultater, så jeg kan ikke sige hvad du har gjort der gør det tørt. For meget mel eller for lidt væske :-S

Grovere mel suger dog altid mere væske en alm. hvedemel, så det er sandsynligvis derfor.

Praktiske spørgsmål.

Skrevet af Anonym bruger den 11/03 2012 19:56
Du skal være opmærksom på at ølandshveden vil suge mere væske en konventionelt mel. tror du vil opnå det bedste resultat med denne opskrift ved blot at benytte alm mel.

Praktiske spørgsmål.

Skrevet af Anonym bruger den 11/06 2014 22:23
JEg synes du laver rigtig meget om på opskriften når du lige er begyndt at bage.

Når jeg finder en opskrift jeg synes om, prøver jeg at lave den et par gange før jeg begynder at ændre ting i den.

bare et godt råd..

tørgær i usa

Skrevet af Anonym bruger den 24/03 2014 03:45
Hej,

Først tak for super side. Bor i USA så når vi længes hjem finder jeg lidt godt fra dk her på siden som erstatning.

Jeg har kun tørgær at typen active dry yeast, rapid rise. Ved du hvor meget jeg skal bruge i en opskrift som denne?

Tusind tak.

tørgær i usa

Skrevet af Anonym bruger den 24/03 2014 09:14
I min artikel "hævning af brød" har jeg omregningsfaktor for gærtyper. Kan desværre ikke linke i en kommentar.

tørgær i usa

Skrevet af Anonym bruger den 06/04 2014 08:37
Max har gjort det let ved at bruge en hel pakke gær, en pakke malteser-kors (50g) gær svarer til 1 brev tørgær (ca. 7g (1/4oz)= 2 store tsk .).
Bruger selv COOPs tørgær der dog har 11g per brev, men er heller ikke 'optimeret' (rapid rise/instant) på samme måde.

tørgær i usa

Skrevet af Poul Wennerberg den 18/05 2014 10:36
Jeg er i samme situation som dig. Jeg bor i Australien.
Jeg bruger 2 tsk aktiv tørgær (ca 9g) når en opskrift anvender 50g normalt gær, og deler så bare ned derfra (25g - 1 tsk osv).

Tak for opskriften!

Skrevet af Anonym bruger den 14/05 2014 19:12
Jeg har lige bagt dem... Og smagt dem! En dag for tidlig, men kunne ikke lade vær.

Det er første gang jeg bager hveder, men de blev rigtig gode. Jeg lod dem hæve længere tid i skålen og på badepladen. Jeg vil prøve med lidt mindre salt næste gang, evt bare 1 tsk. Tak for opskriften!

Tak for opskriften!

Skrevet af Poul Wennerberg den 18/05 2014 10:27
Til den portion bruger jeg også kun 1 tsk salt.
Det er faktisk præcis den samme opskrift (minus kardemomme) jeg bruger til burgerboller, men nu skal jeg da prøve den med kardemomme i, i stedet for mine normle krydderboller.

God opskrift!

Skrevet af Anonym bruger den 16/05 2014 08:04
Hej.

Jeg har lige bagt hveder for første gang, og de blev dælenme gode! Jeg brugte kardemomme fra hele kapsler, som jeg stødte med salt og sukker. Og du har ret, der skal kardemomme i. Ellers er det "bare" boller. Gode boller, men ikke hveder. Jeg tog en "ært" gær fra, og er nu ved at bage "Verdens bedste brød" også for første gang.

Nu venter jeg spændt på resultatet.

Billeder

Skrevet af Anonym bruger den 17/05 2014 04:09
Hej,

Tak for opskrift!
Synes billederne har fået et gevaldigt løft - nyt kamera/objektiv?

Hilsen Søren

Billeder

Skrevet af Anonym bruger den 18/05 2014 19:32
Nej, det er bare fotograferet på køkkenbordet imod et vindue. Så det er lyset der gør det.

Hveder

Skrevet af Anonym bruger den 23/04 2015 20:26
Vil prøve at bage hvederne, men skal man "håndpiske" dejen...kan man ikke bruge røremaskine med dejkrog ?

Med venlig hilsen
Kirsten

Anden ingrediens i stedet for kardemomme

Skrevet af Anonym bruger den 30/04 2015 12:37
Kan man bruge en anden ingrediens i stedet for kardemomme, fordi jeg står her og mangler noget, til de hveder jeg vil bage til min familie for at overraske dem?

Ristning af hveder

Skrevet af Anonym bruger den 16/04 2016 11:12
Jeg skal bage disse hveder til torsdag morgen. Jeg er lidt i tvivl on, om jeg vil riste dem på en rist, eller på eb bageplade. Dels fordi, at jeg personligt godt kan lide at bunden stadig er lidt blød og det kun er toppen og kanten som er ristet.

Ellers synes jeg nemlig at de nemt kan komme til at minde om en tvebakke. :-)

Og så vil jeg give dem så meget varme som muligt, så de stadig er bløde indeni. :-)

Ankarsrum

Skrevet af Anonym bruger den 16/04 2016 11:17
Og jeg har købt mig en lækker ankarsrum røremaskine, hvor det er skålen der drejer, den vil jeg altså bruge. Min ryg magter ikke alt den æltning til 80 halve hverder og 40 kanelsnegle. :-)

Pris 4.000 kr. :-)
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: