emner: mere ...
202
af: Max M Rasmussen
@
delt

Æblegele

Æblegele smager godt til både desserter og kødretter. Det indeholder desuden en masse opløselige fibre som er sunde. Den kombination er svær at slå. Det er også en fremragende måde at redde æbler på der er blevet så gamle og bløde at man ikke gider spise dem.

Ingredienser

  • 3 kg æbler eller paradisæbler
  • 1 liter vand


pr. liter siet saft:

  • 1 kg sukker
  • Kornene af 1 stang vanille.

Fremgangsmåde

Skyl æblerne og hak dem groft.

Kog dem under låg i 20-30 minutter.

Stegermometeret skal vise 105 grader for at det gelerer.

Si dem igennem en si / gelepose / viskestykke / stofble eller hvad du nu har. Jo finere si, jo renere saft.

Hæld den siede saft tilbage i gryden.

Bland vanillekorn og sukkeret i saften.

Bring det i kog igen. Rør godt rundt så sukkeret bliver opløst og det ikke brænder på.

Lad det kogen kraftigt i en 5 minutters tid. Jo længere det koger jo sejere bliver gelen, så det er lidt afhængigt af den konsistens du ønsker.

Sluk for varmen og lade det stå og køle af.

Der vil samle sig skum på toppen. Efter en ti minutters tid kan du skumme det af med en hulske. Skummet vil gøre geleen uklar hvis det bliver liggende.

Hæld det på glas og stil dem koldt.

1
af: Anonymous

Ang. gele

Hvad gør man når Gele'en ikke bliver stiv og man har kogt det med både sukker og gelerings middel i , det er lavet med 2 ltr saft og 2 breve til gele så det skulle jo være nok , må man koge det igen indtil det bliver stift , når man har kommet det middel i ??

Ang. gele

Gele'en bliver først stiv når den bliver kold, og du må ikke røre i den imens den køler af.
0
af: Anonymous

Ang. gele

Den har været kold i 4 dage og der er ikke rørt i den , har stået i lukket glas , men er stadig lige tynd ???
0
af: Anonymous

Ang. gele

Man må ikke komme låg på glassene, før geléen er kølet ned, ellers stivner den ikke.
0
af: Anonymous

Ang. gele

Æblegéle som ikke er stivnet, er rigtig godt som sirup på fx vanilleis. Tips:En god kvist timian, til at give en lækker pikant smag i din æblegéle.
0
af: Anonymous

Ang. gele

Du har formentligt brugt nogle forkerte æbler. Enten har de været for modne ellers også har de været "søde". Hvis det er det kan duu smide det hele ud, det vil aldrig blive gele eller du kan bruge æblesaften til madlavning. Smager godt i mange retter
1
af: Anonymous

Paradisæblegele der ikke blev stiv

Først af alt, tak for en fantastisk internetside, som jeg er super glad for. Jeg har anbefalet den til mange. Jeg har for 2 døgn siden lavet paradisæblegele af 3 kg æbler, og har ikke prøvet det før. Jeg var klar over, at der ville komme noget "snask" der skulle skummes af, efter jeg havde kogt med sukker og vanille, men jeg tror noget gik galt. Der lagde sig en tyk klistret, klumpet, masse på ca 2 cm over saften. Det virkede som om al pektinen lå dér i toppen. Jeg kunne ikke røre det sammen med saften. Jeg måtte skumme det hele af, og endte med gele der ikke blev rigtig stiv. Jeg forsøgte så at blande noget sukker med en enkelt portion gul Melatin, og piske dette i (imens jeg holdt vejret, da man normalt skal komme dette i, inden sukkeret) men jeg har stadig en gele der ikke er stiv. Ved du om jeg kan gøre noget for at redde det? og har du en idé om hvad der er gået galt? (skulle jeg f.eks. have rørt i det hele tiden, for at det ikke "skilte") P.S.: En af de meget store styrker ved din hjemmeside er, at du forklarer så alle kan "følge med". Super godt! Men lige netop denne gele opskrift, der synes jeg du mangler at forklare hvordan glassene håndteres, før geleen hældes i dem ...vaskede skoldede, opvarmede i ovn, Atamonskyllede eller hvad du nu synes. Og hvordan man gør det (jeg er f.eks. blevet spurgt nogle gange, af helt unge mennesker, hvad et "Atamonskyllet glas" er og der er også en nogle der ikke aner hvad et skoldet glas er)

Paradisæblegele der ikke blev stiv

Ventede du med at si indtil saften var helt kold? Så kan det være problemet. Du har ret. Jeg kunne godt komme mere ind på skoldning og atamon. Grunden til jeg glemmer det er at jeg sjældent laver til mere end 3 måneder, og så plejer atamon ikke at være nødvendigt.
0
af: Anonymous

Paradisæblegele der ikke blev stiv

Jeg siede saften imens den var varm. Men opbevarede den så i mit bryggers til dagen efter (ca 12 timer) ...så den var altså kold inden jeg kogte med sukker og vanille?
0
af: Anonymous

Æble gele

Hvorfor krystallisere sukkeret på toppen af min æblegele ???
0
af: Anonymous

Æblegele

Jeg har kogt æbler som i løbet af vinteren skal bruges til æblekage. Der var utrolig meget saft så jeg hælde de kogte æbler i en si så saften kunne løbe fra. Kan jeg lave æblegele af saften, det er meget søde æbler. Venlig hilsen A.S.
0
af: Anonymous

kan æblegelé fryses?

Er der nogen der har erfaring med at fryse æblegelé??

kan æblegelé fryses?

Jeg har ikke prøvet, men jeg tror ikke det er godt. Kunne sagtens forestille mig at iskrystallerne vil klippe de lange molekyler over som lavere geleringen.
0
af: Anonymous

kan æblegelé fryses?

Jeg mener ikke den kan fryses ned. Tilgengæld kan den hvis du skyller glassene i atamon sagtens holde sig god i over et år er min erfaring. Og til jer der ikke kan få den til at stivne - så brug den som æblesirup. Vend rodfrugter i sirupen m krudderier og bag dem i ovn - eller brug det som dressing ;-)
0
af: Anonymous

Holdbarhed

Hvor lang tid kan geleen holde sig, når jeg har skyllet glassene i atamon?

Holdbarhed

Med god hygiejne og atamon kan den som andet halvkonserves typisk holde sig i måneder.
0
af: Anonymous

Holdbarhed

Jeg kan bruge min gele fra efteråret, og helt til der igen er æbler til formålet.
0
af: Anonymous

Holdbarhed

Man behøver ikke bruge atemon, da sukkeret konservere gele'en, jeg bruger alle æbler også dem fra jorden, men jeg koger kun gele af æbleskrællerne, æblehuset, resten af æblet bruger jeg til grød, marmelade, æbleflæsk oa
0
af: Anonymous

Åhhh nej

Har lavet en stor fejl - har snittet æblerne groft men kommet sukker og krydderier ved første kogning - er alt så ødelagt?? Bliver gelen så ikke stiv??
0
af: Anonymous

Åhhh nej

Det har intet et sige for geleringen. Du skal nok bare spæde op med sukker da en del af det vil blive opsuget af æblerne.
0
af: Anonymous

Åhhh nej

Jeg har fået en lækker sirup - men gele blev det ikke til....desværre :-( Har besluttet at jeg vil bruge sirupen til min græske youghurt i stedet...og i mad - så det hele går nok alligevel :-)
0
af: Anonymous

æblegele

Jeg er ved at prøve at lave æblegele af Filapa æbler. Jeg har fulgt opskriften. Det er blevet til en MEGET tyk "æblegrød", som ikke safter. Hvad mon jeg har gjort forkert, og kan jeg gøre noget for at redde geleen?
0
af: Anonymous

æblegele

Man må helst ikke røre i æblerne, så "suger" de bare væsken til sig igen! Jeg tror ikke der er noget at gøre når skaden først er sket.
0
af: Anonymous

Æblegele

Tilfældigheder kan gi' et godt resultat. Startede med at prøve på at lave en sirup af citronsaft,æblecidereddike, revet citronskalskal, vanilje og sukker, og endte med noget karamellignende noget. Ikke helt godt, men huskede så Max's æblegele, og gik efter opskriften. Kogte min sirup med saft og sukker, og fik en fantastisk gele.
0
af: Anonymous

æble gele saft

hvor mange dl. saft får i på 3 kg æbler ?? når de er kogt.
0
af: Anonymous

æble gele saft

Du får ca. godt og vel 1 liter saft
0
af: Anonymous

Æble gele

Æbele gele er blevet alt for sød hvad gør jeg
0
af: Anonymous

Æble gele

Æble geleen er blevet alt for sød hvad gør jeg HJÆLP
0
af: Anonymous

Æblegele

Æblegele skal være sød, det er det der geleer det og så husk at geleglas ikke må være for store for så stivner det ikke ligesom det ikke må lukkes til før dagen efter
0
af: Anonymous

Æble gele

Æblegele skal være sød, det er det der geleer det
0
af: Anonymous

Æble gele

Laver mere gele som er usødet og så blander det i.
0
af: Anonymous

Æblegele

Jeg koger altid en lille prøve, for at se om det stivner, og se om mængden af vand passer. Min mor lærte mig at gelekogning er vanskeligt, men hun kogte altid først saften 10min, derefter halvdelen af sukkeret 10min, tilslut sidste halvdel af sukkeret 10min, så går det næsten altid godt.
0
af: Anonymous

Fantastisk duft..

... breder sig i køkkenet. Der er kølig friskpresset æblejuice på vinkarafler på køl (tak til saftpresseren) og dejlig æblemos i gryden og lækker skoldhed æblegele, som lige venter på at jeg har skoldet glassene med vand, før jeg tanker dem op med gele. Tak for opskrift.
0
af: Anonymous

hvor meget saft?

FED SIDE OG VIDEOER. Jeg hentede lige 3kg æbler i haven og har kogt dem, men jeg syntes ikke der er blevet ret meget saft ud af det? Hvor meget saft burde der blive med 1 liter vand og 3 kg æbler? Jeg tror ikke der kan blive til et helt kg sukker osse....
0
af: Anonymous

Umodne æbler

Jeg kan se, du gerne bruger modene og enda over-modende æbler. I flere opskrifter jeg har set, at de skriver, at der skal bruges Umodende æbler. Ved du hvad grunden til dette er?
0
af: Anonymous

Æblegele

Jeg har en del Belle de Boskop æbler. Jeg har også en del hvide ribs. Kan jeg blande disse to frugter, så jeg får en god gele? Madexperten
0
af: Anonymous

Æblegele

Kan alle slags umodne æbler bruges til gele? Kan man bruge æbler(snittede), der har været frosset?
0
af: Anonymous

Æblegele

Paradisæbler er bedst fordi der er meget skræl på. Derefter æbler med en tyk skræl. Men det er en god ide at have noget gelepulver klart, for mange af de almindelige sorter kan have svært ved at gelere uden.
0
af: Anonymous

Æblegele

Saften skal bare koge mere ind, hvis det ikke vil blive stift. Man kan sagtens koge det flere gange.
0
af: Anonymous

Gele?

Vil det nromalt blive gele uden andet end hvad der er i opskriften? Ingen gelepulver eller lignende?

Gele?

i æbler er der masser af pektin, som er et geleringsmiddel. Det er det som får dem til at gelere. Der er så meget i at man ikke behøver tilsætte ekstre.
0
af: Anonymous

Gele?

Jeg kan heller ikke få min gele stiv. Er det fordi jeg her brugt æblesaft som jeg selv har presset i en saftpresser. Og hvad kan jeg gøre nu for at rede det. Jag har kogt det op igen med gelepulver.

Gele?

Ja. Du kan ikke lave gele med kun saft. Det er hele æbler der skal koges. Som opskriften siger i linie 1 og 2 ;-) Geleringspulver kan redde det, men jeg ved ikke hvor meget der skal bruges. Det er jo noget andet end at gelere en i forvejen tyk marmelade.
0
af: Anonymous

Gele?

man må ikke bruge æbler der har ligget på jorden og de må ikke være alt for modne
0
af: Anonymous

Gele?

Alternativt kan man koge det op igen med 2 teskefulde citronsyre og en halv deciliter sukker... Det plejer at virke for mig :)
0
af: Anonymous

Kirsebær Gele

Prøv også at lave kirsebær gele, det smager fantastisk!
1
af: Anonymous

Æblegele

tak for hjælpen, skøn opskrift. Kan anbefales med lidt solbærsaft i æblegeléen, og min gl. mormor lader altid et lile fint stykke vanillestang ligge i hvert glas, det pynter fint og afgiver smag længe
0
af: Anonymous

Æblegele

Kan man lave gele af presset æbler vi har en del Hilsen Margit Munk margit.munk@email.dk
0
af: Anonymous

Æblegele

Det kan man sagtens, det har jeg prøvet, men der skal så tilsættes gul melatin eller geleringspulver når saften er kogt op, da pektinen i æblerne er gådt tabt. Det blev den flotteste og klareste gelé. God Jane V.
0
af: Anonymous

Æblegele

Jeg har udmærkede erfaring med at lave gele af pressede æbler; Efter presningen, tog jeg pulpen og tvang saftresterne ud af det i en saft koger. Lod desuden pulpen blive i kogeren med et passende(omvendt)låg, som lige kunne gå ned i beholderen. Derefter satte jeg en gryde m vand ovenpå og lod det presse natten over. Begge dele blandes sammen. Resultatet blev en tyktflydende saftmasse, som så kunne laves til gele. (jeg tror man bedre kan udvinde æblets pektin i en saftkoger) Mvh Leif Rask