emner: mere ...
53
af: Max M Rasmussen
@
delt

Brasede kartofler - Braskartofler - bratkartoffeln

Brasede kartofler - sådan lidt fra siden. - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Brasede kartofler har jeg fået at spise siden jeg var helt lille. Det var på den traditionelle danske måde med kartofler, salt og peber. De sidste år har jeg dog fået smag for den tyske version med løg og bacon.

Ingredienser

til 4 personer (videoen viser til 2 personer)

  • 800 g kogte kolde kartofler
  • 1 dl olie, eller svinefedt
  • 2 forårsløg
  • 100 g bacon, eller saltet og røget skinke.

Fremgangsmåde

Er der skind på dine kartofler så pil dem.

Laver du en portion på den her størrelse, så start med at skære baconen i små tern eller strimler. Forsteg det så det er gennemvarmet og en lille smule brunt i kanterne. Læg det til side.

Laver du en mindre portion så gør som jeg viser i videoen.

Rens og skær løget i mellemstore tern imens du steget bacon.

Kom fedtstoffet i panden og varm det godt op. Indtil det bliver "levende" at se på.

Kom kartoflerne i. Vend dem i fedstoffet så de er dækket af fedt. Så er der mindre risiko for at de brænder fast til panden når de bliver vendt senere.

Lad dem stege ved god varme så længe som muligt på den samme side. Det er sådan de bliver bedst brune og ikke brænder fast. Der er også mindre risiko for at de smuldrer og går i stykker af at blive vendt for tit. Men det er en afvejning. Jo flere kartofler der er på panden jo oftere skal de vendes så de alle sammen bliver brunet. Bare gør det forsigtigt.

Når kartoflerne har fået noget farve så tilsæt bacon, løg, salt og peber. (Salt og peber glemte jeg at vise i videoen.)

Steg indtil kartoflerne er godt brune. Vend dem ind imellem så bacon og løg også bliver stegt.

Noter

Du kan bruge alle slags kartofler. Traditionelt bruger man faste kartofler, men kolde bagte bagekartofler kan også sagtens bruges. De har det dog med at suge noget mere olie. Til gengæld bliver de mere som pommes frites. Er kartoflerne overkogte suger de også mere olie.

Amerikanerne kalder i øvrigt brasede kartofler for "home fries". Altså "pommes frites derhjemme". Så det antyder at det ikke er en fedtfattig ret.

Det er godt at bruge en bred pallet kniv til at vende kartoflerne med så det kan gøres så blidt som muligt.

0
af: Anonymous

Brasede kartofler

Tak for fin hjemmeside. Jeg koger kartofler - på størrelse med en knyttet barnehånd - 10-12 min. Så køler de af. Efterfølgende skære jeg dem i tern. Disse lader jeg ligge på avis-papir et par timer. Så er de rigtig dejligt tørre og dermed meget lettere at have med at gøre på panden . . .. Venlig hilsen Ole Viller, Randers
0
af: Anonymous

Brasede kartofler

Tak for fin hjemmeside. Jeg koger kartofler - på størrelse med en knyttet barnehånd - 10-12 min. Så køler de af. Efterfølgende skære jeg dem i tern. Disse lader jeg ligge på avis-papir et par timer. Så er de rigtig dejligt tørre og dermed meget lettere at have med at gøre på panden . . .. Venlig hilsen Ole Viller, Randers
0
af: Anonymous

Og rasp...

Hvis man tilsætter en håndfuld rasp, mens man steger kartoflerne får de sådan en slags "snyde-sprødhed". Det suger desværre også lidt mere fedtstof.
0
af: Anonymous

Og rasp...

Okay det lyder ret logisk. Det skal da afprøves :-)
0
af: Anonymous

Dine madvideoer

Åh, vi er også ret vilde med brasede kartofler, og laver dem altid af oksesteg rester :) Jeg vil også sige, at vi er vilde med dine madvideoer - de er tilpasse i længde og indhold, så man får det vigtigste med uden man bliver for "tung i hovedet" ;-) Hvad teknik bruger du til at lave disse videoer i? Jeg mener bruger du videocamera eller mobilen? og har du en personlig hjælper eller anvender du et stativ? Mvh Diana
0
af: Anonymous

Og sukker

Ingen brasedeuden sukker. Sådan er jeg opdraget