294
af: Max M Rasmussen
@
delt

Farmors Klejner

Klassiske klejner - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Klassisk dansk kage der specielt spises til jul. Jeg har i hvert fald ikke set den andre steder i udlandet. Og det her *er* virkelig farmors opskrift. Altså ikke min farmor, men min svigerfars farmor. Men det tæller vel også.

Ingredienser

giver ca. 30 store klejner

  • 2 æg
  • 125 gram smør
  • 125 gram sukker
  • 1½ dl piskefløde
  • 1 tsk hjortetakssalt
  • 450 gram mel
  • 1½ revet citronskal
  • 1 tsk kardemomme (er ikke i farmos opskrift, så det kan undværes)
til stegning
  • 1000 gram palmin eller svinefedt. Eller blanding af disse. 

Fremgangsmåde

dag 1 - blanding af dej

Det hele æltes sammen og står i et døgn i køleskabet. Døgnet i køleskabet gør dejen elastisk, og gør at klejnerne kan vrides uden at knække, og at de hæver bedre op når de steger. Venteperioden kan godt mindskes, men dejen bliver mindre elastisk af det, og du får flere deforme klejner.

dag 2 - stegning

Kom godt med mel på dejen og dit bord. Rul dejen flad. Meget flad. Ca. 5 mm tynd. Det er næsten så tynd som du kan lave den uden at rulle dejen i stykker-

Skæres ud i rudeform. Fx med en pizzakniv eller brødkniv. Begynde med at skære lange strimler. Skær så dem skråt over.

Skær et snit i midten og fold den ene spids igennem klejnen for at vride den berømte knude.

Frituresteg i 170-180 grader varmt fedtstof i ca. 2 minutter på hver side.

Noter

Hjortetaksalt er et gammelt hævemiddel, som rent faktisk blev udvundet af hjortetakker i gamle dage.

I gamle dage brugte man også rent svinefedt at stege i. Nu om dage er det mere almindeligt med palmin. Palmin er godt nok vegetabilsk, men det er altså ikke sundere end svinefedt :-S Svinefedt smager bedre, giver sprødere klejner og koster det halve. Jeg plejer at blande en pakke svinefedt og en pakke palmin.

Svinefedtet lugter lidt af flæskesteg når man steger klejnerne, men smager ikke sådan når man spiser dem.

Hvis fedtstoffet ikke er varmt nok, tager de lang tid at stege og opsuger meget fedt.

0
af: Anonymous

Olie

Kan man bruge olie istedet for smør ? Og hvis man kan, vil det så forandre smagen ?😄

Olie

Det vil helt sikkert ændre smagen. Men hvor meget det aner jeg ikke. Har kun prøvet med smør.
0
af: Anonymous

Skåle?

Hej Max. Syntes det er en super side du har lavet her. Der er flere af opskrifterne jeg tit har haft lyst til at lave, men har ikke "turde" springe ud i det. Det har så ændret sig nu efter jeg har fundet din side. Du har en god og humoristisk måde at vide opskrifterne på. Jeg har et lille spørgsmål til dig: I mange af dine videoer bruger du nogle skåle af rustfrit stål! Hvor har du købt dem henne? På forhåndtak Stina fra Holbæk
0
af: Anonymous

Skåle?

De kan købes i www.hwl.dk I øvrigt en fed butik. Morten

Skåle?

Det kan jeg ikke længere huske. Hver gang jeg ser en butik med køkkengrej så kigger jeg, så det kan være fra hvor som helst :-S
0
af: Anonymous

Skåle?

Hej Disse skåle er meget almindelige i Sverige. Her vi siger "rostfri bunke". De fås i massevis af störrelser og passer i hinanden, så de ikke tager så stor plads i kökkenskabet. En stor fordel er at de er nemme at göre ren (skrabe), takket vaere formen. Siden min mormor döde har jeg savnet hendes klejner. Nu skal jeg pröve selv. Dem vi kan köbe i forretningerne smager slet ikke som hendes ... Hilsner Peo i Göteborg
0
af: Anonymous

Klejner

Jeg har for første gang prøvet at koge klejner og har brugt din opskrift. Jeg må sige at det er noget nemmere end jeg havde troet. Det er en nem dej at arbejde med. Den er nem at rulle ud, måske især fordi jeg valgte at følge rådet med at lade den stå i køleskabet i et døgn inden. Jeg brugte max et kvarter på at slå dejen sammen og ca en time på at lave og koge klejnerne dagen efter, så jeg kan ikke helt forstå hende der ærger sig på at have brugt hele 2 dage på spildt arbejde? Desuden er resultatet godt. Opskriften er reel. Der kommer faktisk 30 store klejner ud af dejen. Jeg valgte dog at lave et par stykker mindre og de er også rigtigt gode. Det eneste jeg synes var lidt kompliceret var at regne kogetemperaturen ud. Kan se, at det er vigtigt for at få det bedste resultat. Må hellere skaffe mig et termometer. Tak for en god opskrift og vejledning, som jeg sidder og nyder resultatet af lige nu med en dejlig kop varm the 😊
0
af: Anonymous

fryseegnet

Kan de fryses og tages op inden de skal koges ?
0
af: Anonymous

fryseegnet

Se det svar som blev givet d. 29/4 2013: "Klejner smager bedst samme dag de er kogt. Min mor plejer at komme de rå, vredne klejner i fryseren. Så kan de tages op og koges efterhånden som december skrider frem. De skal tø op først"
0
af: Anonymous

fryseegnet

hej, jeg er en ældre mand på 77,bagte klejner sidste år uden hjortetak el. pagepulver og stegte den i olivenolie, smagte som min "mormor lavede dem", pragtfulde. Niels, spanien
0
af: Anonymous

fryseegnet

For en del år siden havde jeg en klejnebod i Den gamle By i Århus, hvor jeg i en hel måned hver dag kogte klejner. De var frosset ned på bakker med bagepapir, så de beholdt den pæne facon, og så blev de kogt, efterhånden som de var tøet op. Det var min far, som var gammel bager, der havde fundet denne smsrte måde at gøre det på.
0
af: Anonymous

Piskefløde i klejner

Synes det lyder af meget piskefløde. Er det en fejl, så der skulle ha stået spsk?
0
af: Anonymous

Klejner

Kan man fryse selve klejnedejen ned, uden at klejnerne er udstukket ? Hilsen Alice
0
af: Anonymous

Klejnedejen kan rulles ud i pastamaskinen

Tak for mange gode opskrifter. Har stegt/kogt klejner for første gang - havde hørt et rygte om, at de med fordel kan rulles ud i pastamaskinen på største valsebredde. Det fungerer vildt godt - kan klart anbefales :-) God jul! Anne
0
af: Anonymous

Klejner

Sidder og roder i bunker af opskrifter efter min tipoldemors klejneopskrift, men tror at jeg bruger denne her, den minder meget om tipoldemors som jeg husker den. Dog er der også revet appelsinskal og appelsinsaft i. Jeg har altid kogt i palmin (som min mor og mormor) men vil prøve at blande med svinefedt denne gang. Opbevaring: i en kagedåse med madpakkepapir i holder de sig sprøde i lang tid. Vh og glædelig jul Christine
0
af: Anonymous

English ingedients

Hi Max boet i England det mest af livet men er Dansk og stolt af det problemet er det der med den salt du bruger kan man brug almindlige salt eller sø salt
0
af: Anonymous

English ingedients

Om man bruger havsalt eller anden form for udvundet salt er ligegyldigt. Bare det er natriumchlorid.

English ingedients

You can get it en english too :-) en.wikipedia.org/wiki/Ammonium_bicarbonate
0
af: Anonymous

Farmors klejner

Tak for en alletiders side om madlavning. Klejner -eller Kleinur - som de kaldes her i Ísland brukes dags daglig som kaffekage. Men klart nok stammer de fra Danmark. Hilsen H.Sigurdaaon
0
af: Anonymous

Farmors klejner

Kære Max Du siger at klejner er en dansk specialitet.... Det troede jeg også indtil jeg for et par år siden kogte klejner til jul og ville præsenterer min mand som er chilener for noget helt speciel dansk - stor var min overraskelse da han kom ind køkkenet og med strålende øjne udbrød "mi amor - du har jo lavet calzones rotos !" Så jo, der er andre end danskere som kender og sætter stor pris på klejner ;) Mvh Pernille
0
af: Anonymous

øv øv øv øv

Det var de mest tørre klejner jeg nogensinde har smagt. Her bruger man to dage - først lave dej, og siden koge dem, og så er de så tørre og slet ikke søde ... Min mor har lige sendt mig en opskrift, hvor der er dobbelt så meget sukker i - skulle nok have spurgt hende før jeg kastede mig ud i det - spild af penge - ØV!
0
af: Anonymous

Super gode klejner

Jeg har nu også prøvet denne opskrift fra din blog, og som sædvanlig med et godt resultat :-) Tak for super god madblog
0
af: Anonymous

Citron?

Måske et dumt spg, men 1 1/2 revet citronskal, er det så 1 1/2 citron eller 1 1/2 tsk eller spsk? Tak for en kanon side, som er super let at finde rundt på og med mange mange gode opskrifter! Mvh Kathrine

Citron?

skallen af 1½ revet citron.
0
af: Anonymous

Jeg har rigtig meget afsmeltet svinefedt i køleskabet

- fra stegning af stegt flæsk. Kan det bruges?
0
af: Anonymous

Jeg har rigtig meget afsmeltet svinefedt i køleskabet

Hej, mig igen. For Palmin er jo blevet uhyggeligt dyrt grundet politikernes ved-snart-ikke-hvad-de-skal-finde-på-for-at-få-klejner-i-kassen -uagtet-at-folk-bliver-ved-med-at-købe-smør-fordi-det-er-godt-til-visse-ting-eller-også-køber-de-en-½-liters-piskefløde-til-5 kr.-i Rema-i-denne-uge-og-laver-smør-selv-som-de-fryser-ned-

Jeg har rigtig meget afsmeltet svinefedt i køleskabet

Hehe ... ja vi er ikke uenige omkring fedtafgiften. jeg ville dog nok ikke bruge afsmeltet fedt, med mindre det har været skåret fra svinet inden smeltningen. Kødsmag og kage går ikke så *fedt* sammen.
0
af: Anonymous

klejner kan de bages i ovnen

Hvordan kan klejner bages I ovn hvis man ikke vil eller kan stege dem.?
0
af: Anonymous

klejner kan de bages i ovnen

Klejner skal koges i olie. De kan ikke bages i ovn. Du må lave noget andet i stedet for :-) - max
0
af: Anonymous

Opbevaring

Jeg kan huske at klejner blev opbevaret i et dynebetræk, giver det ikke bedre klejner end at smide dem i en kagedåse? Hvis de holder længe nok til at man kan opbevare dem :)
0
af: Anonymous

Opbevaring

Jeg har naldrig haft klejner i mit dynebetræk, undtaget ved et uheld. Papirsposer hvis de skal holde sig sprøde, lufttætte beholdere som fryseposer hvis de ikke skal tørre ud.
0
af: Anonymous

Opbevaring

Hvorfor ikke pudebetræk? Der skal vel op imod 2000 klejner til for at fylde et dynebetræk ud ... Minder mig lidt om de der kæmpeposer til cement eller murbrokker, som kan rumme et ton. Og vil dynebetrækket ikke blive lidt fedtet?
0
af: Anonymous

Klejner

Jeg har for første gang prøvet at koge klejner og har brugt din opskrift. Jeg må sige at det er noget nemmere end jeg havde troet. Det er en nem dej at arbejde med. Den er nem at rulle ud, måske især fordi jeg valgte at følge rådet med at lade den stå i køleskabet i et døgn inden. Jeg brugte max et kvarter på at slå dejen sammen og ca en time på at lave og koge klejnerne dagen efter, så jeg kan ikke helt forstå hende der ærger sig på at have brugt hele 2 dage på spildt arbejde? Desuden er resultatet godt. Opskriften er reel. Der kommer faktisk 30 store klejner ud af dejen. Jeg valgte dog at lave et par stykker mindre og de er også rigtigt gode. Det eneste jeg synes var lidt kompliceret var at regne kogetemperaturen ud. Kan se, at det er vigtigt for at få det bedste resultat. Må hellere skaffe mig et termometer. Tak for en god opskrift og vejledning, som jeg sidder og nyder resultatet af lige nu med en dejlig kop varm the 😊
0
af: Anonymous

klejner

Hej Max, Tak for en kanon blog, som jeg ofte besøger, jeg har stort set samme opskrift fra min farmor, blot med en tilføjelse - nemlig 1/2 dl cognac! måske du kunne gennemskue hvad det gør, eller måske er der her blot tale om lidt lir? God jul - jeg glæder mig til at følge din blog i det nye år. Mvh, Brian

klejner

Alkohol fordamper hurtigere end vand. Så klejnerne burde hæve bedre og blive mere porøse af det.
0
af: Anonymous

Farmors klejner

Kan man erstatte fløde med mælk?

Farmors klejner

Hvorfor skulle man ville gøre det?
0
af: Anonymous

Også klejner på Island

I Island spiser man klejner hele året rundt :-)
0
af: Anonymous

Klejner

Hej, Klejner findes også i Tyskland. Vi har fået dem altid til jul, det var dejlig. Dengang fandes jo ikke en friture, så vi kogte dem altid i Palmin. Mvh. Frida
0
af: Anonymous

Opbevaring

Hvordan opbevare jeg klejnerne eller skal de spises med det samme? Kan jeg evt have dej og palmin stående og koge løbende? Kan palmin/svinefedt genbruges? vh Henrijette
0
af: Anonymous

Klejner

Sidder og roder i bunker af opskrifter efter min tipoldemors klejneopskrift, men tror at jeg bruger denne her, den minder meget om tipoldemors som jeg husker den. Dog er der også revet appelsinskal og appelsinsaft i. Jeg har altid kogt i palmin (som min mor og mormor) men vil prøve at blande med svinefedt denne gang. Opbevaring: i en kagedåse med madpakkepapir i holder de sig sprøde i lang tid. Vh og glædelig jul Christine
0
af: Anonymous

Fantastiske kjelner

Hej Max. Tak for en rigtig gode opskrift. Har fået lavet de lækreste kjelner:):) Venligst Nanna
0
af: Anonymous

Rigtig gode klejner

Tak for din opskrift. Jeg har aldrig kogt i svinefedt før, det gav en rigtig sprød og porøs klejne. Jeg kom for lidt citronskal i, og rettede straks op på dette. Omkring opbevaring af klejner, har jeg altid brugt en super stor og høj kagedåse, lagt køkkenrulle i bunden, til opsugning af ekstra fedt, og de har altid holdt sig sprøde, til de blev spist op. Venligst og god jul Anne Mette
0
af: Anonymous

klejner

de kan sagens koges i olie
0
af: Anonymous

Opbevaring

Hvordan opbevare jeg klejnerne eller skal de spises med det samme? Kan jeg evt have dej og palmin stående og koge løbende? Kan palmin/svinefedt genbruges? vh Henrijette
0
af: Anonymous

Opbevaring

De kan sagtens holde sig gode et bar dage. Det er ikke vigtigt at de er helt friskkogte. En kagedåse eller en en papirspose holder dem mest sprøde. En frysepose virker også, men så bliver de bløde med tiden. Du kan si og genbruge fedtet en anden gang.
0
af: Anonymous

farmors klejner

Jeg har en 100 år gammel opskrift på gode klejner. Klejner er kjent her i sør norge under navnet "Fattigmand" Fredtun@gmail.com
0
af: Anonymous

Klejner

Hej Max, Skøn blog du har og tak for din fine guidening gennem videoklip. I forhold til klejne-dejen - sker der noget ved at den står mere end 24 timer og hvor længe kan den evt. holde sig på køl ? Mvh og glædelig førJul Lone
0
af: Anonymous

Klejner

Hej Lone. Klejner smager bedst samme dag de er kogt. Min mor plejer at komme de rå, vredne klejner i fryseren. Så kan de tages op og koges efterhånden som december skrider frem. De skal tø op først.

Klejner

jeg har faktisk aldrig prøvet at have det stående længere, men to dage er sikker ikke et problem.
0
af: Anonymous

mit første førsøg med klejner

Det ser så legende let ud for jer som kan, nu vil jeg prøve for første gang i mit liv, bliver kun 60 år næste gang, så måske det var på tide, plejer at købe dem i dyre domme hvert år til jul. Glædelig Jul alle sammen
0
af: Anonymous

Erstatning

Hej Max :) Kan man godt erstatte fløde med mælk ???

Erstatning

Ikke I denne opskrift. Hvorfor vil du i øvrigt det?
0
af: Anonymous

Klejner

Jeg har for første gang prøvet at koge klejner og har brugt din opskrift. Jeg må sige at det er noget nemmere end jeg havde troet. Det er en nem dej at arbejde med. Den er nem at rulle ud, måske især fordi jeg valgte at følge rådet med at lade den stå i køleskabet i et døgn inden. Jeg brugte max et kvarter på at slå dejen sammen og ca en time på at lave og koge klejnerne dagen efter, så jeg kan ikke helt forstå hende der ærger sig på at have brugt hele 2 dage på spildt arbejde? Desuden er resultatet godt. Opskriften er reel. Der kommer faktisk 30 store klejner ud af dejen. Jeg valgte dog at lave et par stykker mindre og de er også rigtigt gode. Det eneste jeg synes var lidt kompliceret var at regne kogetemperaturen ud. Kan se, at det er vigtigt for at få det bedste resultat. Må hellere skaffe mig et termometer. Tak for en god opskrift og vejledning, som jeg sidder og nyder resultatet af lige nu med en dejlig kop varm the 😊
0
af: Anonymous

Danske klejner?

Nu skriver du, at du ikke har set dem i udlandet, men jeg kan så fortælle dig, at på Island spiser de klejner hele året, ikke kun til jul :)
0
af: Anonymous

Danske klejner?

Nu har jeg også en engelsk udgave af denne opskrift, og på den skal jeg da lige love for at jeg fik at vide at den findes i flere vesioner i andre lande. Vi bliver jo alle klogere :-)
0
af: Anonymous

Koger?

Dem glæder jeg mig til at prøve - men man koger vel klejner?
0
af: Anonymous

Koger?

jeg er 74 år og har hørt at man koger klejner. og ikke bager dem. mvh bp.

Koger?

Det siger man jo, men teknisk set er det en friturestegning.
0
af: Anonymous

hjortetaksalt

nu bor jeg i Tanzania og kan ikke faa hold paa hjortetaksalt eller palmin - men jeg vil jo stadig gerne have klejner til jul! Kan jeg erstatte hjortetaksalt med bagepulver - maaske resultatet ikke bliver ligesaa godt, men dog ok? Og skal det saa bruges i samme maengder? Jeg har laest andetsteds man evt kan bruge canola/raps olie til kogning, hvis man ikke kan faa hold paa palmin eller svinefedt.
0
af: Anonymous

hjortetaksalt

Du kan godt bruge bagepulver i samme mængder som hjortetaksalt. Hjortetaksalt har en smule salmiak smag som du ikke får med. Men det går nok. Klejnerne smager bedst når det er stegt i svinefedt og palmin. Men man kan godt gøre det i en anden smagsløs olie. En smagsløs kokosolie er nok det der kommer tættest på palmeolien/palminen. Max