313
af: Max M Rasmussen
@
delt

Franskbrød - den klassiske opskrift

Klassisk franskbrød - Max M Rasmussen
Franskbrød er en klassiker. Selvom jeg har bagt "verdens bedste brød" i årevis, så forsvinder franskbrødet alligevel hurtigere når jeg bager det :-S Så der må jo være et eller andet ved det som holder. Jeg bruger ofte denne simple og hurtige opskrift som aldrig fejler, og som ikke kræver andet end en almindelig ovn. Den giver et godt franskbrød i løbet af 2 timer.

Ingredienser

  • 25 gram gær (½ pakke)
  • 3 dl mælk (helst sødmælk)
  • 25 gram smør
  • 1 tsk salt
  • 400 gram mel

Fremgangsmåde

Blanding

Smuldr gæret i en skål.

Opløs gæret med ca. ½ dl af mælken.

Smelt smørret i en lille gryde. Det skal ikke bruse for meget, og må slet ikke blive brunt.

Hæld resten af mælken i gryden med det smeltede smør.

Mælk og smør blandingen skulle gerne være lillefingervarm så.

Bland alle ingredienser i skålen.

Æltning

Ælt i ca. 10 minutter. (jeg bruger maskine.)

Hævning

Lad det hæve i ca. 30 minutter til dobbelt størrelse.

Forming

Form brødet til en kugle ved at skubbe det ind i sig selv fra bunden af. Fortsæt til overfladen er stram.

Hvis det er blevet svært at arbejde med, så lad det hvile i 10 minutter.

Pres derefter brødet aflangt ved at folde det på midten, og løst klemme det sammen. Gør det en 3-5 gange og afslut med at klemme der hård sammen der hvor der er en fold.

Rul brødet tyndt indtil det er lige så langt som bradepanden er bred. Ca. 30-40 cm.

Brug så lidt mel som muligt så det ikke klistrer til bord eller fingre.

Læg det på et stykke  bagepapir.

Der er en generel video om forming af brød her.

Efterhævning

Lad det hæve ca. 30 minutter mere.

Pensling

Pensel hele den synlige overflade med lidt mælk.

Snitning

Snit brødet med en skarp kniv eller en brødkniv. Jeg plejer at bruge en brødkniv.

Bagning

Bages  ca. 30 minutter ved 180 grader varmluft, eller 200 grader alm.

Afkøling

Køles mindst 20 minutter inden der spises ...! :-)

Noter

Det største problem med hjemmebagt franskbrød er ofte at det falder sammen og bliver fladt. Det sker typisk hvis man ikke har gjort sin forming ordentligt.  Den stramme overflade som formningen giver er med til at franskbrødet hæver opad.

Når brødet hæver kan der nemt dannes en tynd tør skorpe på dejen. Den gør at brødet ikke kan vokse inde i ovnen. Man snitter derfor for at bryde den skorpe. Gør man ikke det bliver brødet ikke så luftigt og stort.

Når man starter med at ælte kan dejen godt virke lidt for våd og klistret, men det forsvinder imens man ælter. Mælken bliver æltet ind i melet. Jeg vil stærkt anbefale en røremaskine. Det er meget nemmere.

Denne form for franskbrød er hurtig og nem at lave. I hvert fald hvis man har en røremaskine. Desværre betyder det også at man ikke får alt smagen frem i melet. Det er derfor man bruger mælk og smør som har smag indbygget.

Du kan evt. drysse med birkes efter du har penslet med mælk. 

Der er en opskrift på langtidhævet franskbrød her

0
af: Anonymous

Franskbrød

Kære Max. Dejlig side - men hvorfor lukker du dog ikke øjnene for 80% af kommentarene - du er så skide venlig (undskyld sproget)- jeg har lige læst samtlige kommentare under dette emne og jeg må nok sige - det er dog bagateller som "folket" selv må eksperimenterer sig frem med. Brug din sparsomme/travle tid i kælderen. DEJLIG hjemmeside. Mvh. og god arbejdslyst. Steen Pedersen.

Franskbrød

Det er forskelligt hvad man er usikker over for når man starter med at lave mad. Jeg kan dårligt påstå at jeg laver siden for at få så mange som muligt i gang med at lave mad selv, og så blive irriteret over at få spørgsmål :-D Men jeg prøver da at opfordre til at eksperimentere selv. Madlavning er jo dybest set et håndværk som kun kan læres ved at prøve det og ved at lave fejl. Jeg laver stadigvæk masser af fejl fordi jeg eksperimenterer hele tiden. (bare spørg famillien der spiser de fejl.)
0
af: Anonymous

Pensel med smør

Prøv at pensle den med smør når den kommer ud af ovnen. Så bliver skorpen lidt sprødere.
0
af: Anonymous

Mel

Hvilken slags mel skal der bruges?
0
af: Anonymous

Prøv i gryden

Prøvede denne opskrift for et par dage siden, og resultatet var fint efter nogle justeringer med melmængden. I dag prøvede jeg igen, men puttede dejen i en opvarmet gryde ligesom ved Verdens Bedste Brød, og det blev bare super. Ikke franskbrødsformet, men rigtig flot og rustikt, og en lækker skorpe. Kan varmt anbefale det. Mvh Jesper
0
af: Anonymous

Kan det stå natten over?

Jeg vil gerne bage dette brød, men kan man lave dejen om aftenen, og lade den stå natten over? Eller har du en anden opskrift hvor man kan gøre dette? Mvh Sabrina
0
af: Anonymous

Kan det stå natten over?

der er en opskrift på langtidshævet franskbrød her :) www.kvalimad.dk/opskrifter/franskbroed-langtidshaevet-med-vad-fordej Marc
0
af: Anonymous

hævning. for amatøre..

denne opskrift er god nok. men der mangler at blive fortalt under fremgangs måde at man skal huske at mælken skal være lun. mælk er genneralt kold. og det varme smeltet smør er ikke nok til at mælken og smøret giver den ønsket varme. derfor er der sikkert nogle der ude som har fået et franskbrød der er som sten pågrund af det ikke hæver. men her har i grunden. lige ledes hæver ens dej meget forskelligt afhængig hvordan man gør det hele + tilsætninger.

hævning. for amatøre..

Jeg nævner i opskriften at den skal være lillefinger varm.
0
af: Anonymous

fryse egnet?

Hej. Sikke dog et lækkert dejligt brød. Jeg har lavet et idag uden røremaskine ( mega hårdt ælte arbejde dog al arbejdet hver) Jeg stå med et "mega" brød, og tænker om jeg vil have held med at fryse halvdelen ned? Tal for en inspirerende hjemme side.. :) Vh Simone
0
af: Anonymous

Franskbrød

Jeg har lige bagt franskbrødet :-) Det er dejligt let og det smager fantastisk:)
0
af: Anonymous

Mmm!

Som en del andre har skrevet, var min dej også meget klistret. Må indrømme at jeg var en smule "doven" med æltningen, men det gjorde brødet hverken bedre eller værre. Satte det til hævning og derefter var dejen nem at arbejde med. Nu står franskbrødene og køler og de dufter himmerisk!😊
0
af: Anonymous

Enig

Ja enig videoen mangler simpelthen!!

Enig

I er simpelthen for forkælede ;-)
0
af: Anonymous

3 dl mælk

hvor meget mælk bruger man ? for helle 3 dl mælk giver alt for meget klisteret dej?
0
af: Anonymous

3 dl mælk

Nej det gør det ikke:) jeg har lige bagt det og ddet er fint:)

3 dl mælk

Nej. Opskriften er meget gennemtestet og i videoen bruger jeg nøjagtigt den opskrift der står her. Så 3 dl er den korrekte mængde. Er du sikker på du bruger 400 gram mel? Det er ikke det samme som 4 dl mel.
0
af: Anonymous

Mængde af mel?

Nu har jeg prøvet et par gange hvor jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Første gang troede jeg at jeg havde lavet noget forkert da dejen var alt for blød og klistret. Anden gang fik jeg samme resultat og måtte putte 100.-200g mere mel i før den tilnærmelsesvis kunne formes. Hvad bruger du af produkter til dette. Jeg har hvedemel fra rema og lurpak smør. Jeg har spurgt familiemedlemmer og de mener også at der er alt for lidt mel i til den mængde væske. Jeg har en braun røremaskine. Nogen ide om hvad jeg gør forkert. er det mine råvare eller har du andre ideer?
0
af: Anonymous

Mængde af mel?

der er meget forskel på hvilken mel man bruger, prisen hænger som regel sammen med mel kvaliteten, løste mit problem med en våd og klistret dej

Mængde af mel?

Du vejer måske et eller andet forket op, eller du bruger vand stedet for mælk, eller du ælter ikke længe nok. Melmængden er korrekt. Opskriften er meget gennemtestet.

Mængde af mel?

Eller vi har forskellig mening om hvad en for våd dej er. Hvis man er uvant med at bage laver man typisk dejen for tør.
0
af: Anonymous

Mængde af mel?

Af hvad jeg kan se så har jeg fulgt opskriften 100% Min røremaskine ælter på langsom hastighed i 10 minutter. Efter de 10 minutters æltning på maskinen hæver den i røreskålen i 30 minutter med et viskestykke over på køkkenbordet. efter det er dejen så klistret at den er næsten umulig at behandle. den klistre til alt hvad den kommer i nærheden af(fingre, bord alting) Jeg påstår ikke at opskriften ikke virker. jeg forsøger at finde ud hvad jeg gør galt. dejen i din video virker super lækker at arbejde med med og min virker direkte modsat.
0
af: Anonymous

Mængde af mel?

Har lige prøvet opskriften. Efter 7 min. I min Philips food processor var dejen perfekt (lige som på videoen). Food processorer køre ikke just langsom, så måske er årsagen, at din røremaskine kører for langsomt. Der er. nu 20 min. til mit brød er færdigt og alt ser fint ud! Vi glæder os alle :-) Knuuz
0
af: Anonymous

Franskbrød

1000 tak for opskriften, nu en fast del af familien her hos os. Alletiders opskrift, super godt brød og SÅ nemt at lave :-)
0
af: Anonymous

Fold og træk eller stræk eller...eller ??

Hej Max. Ja vi er forkælede herinde...med alt den gode mad du "tvinger" os til at lave, hvordan kan det blive anderledes ?? Den der vejledning til at folde, trykke trække skubbe brødet til slut....det giver altså ikke heeelt god fornuft, har et brød stående til hævning nu..det giver dig 23 minutter til at uploade en video ;-) Peter
0
af: Anonymous

Fold og træk eller stræk eller...eller ??

Ovennævnte brød blev meget fint, på trods af manglende video...helt sikker max mormor faktor, helt hvidt franskbrød..indsæt tandsmør, ost og marmelade her... Jeg får dog en meget blød, ( men dog stadig lækker overflade på brødet), er der et godt råd til en sprød skorpe uden at brødet bages tørt ??

Fold og træk eller stræk eller...eller ??

jeg syntes det er stort set umuligt at få bagernes tynde og glassprøde skorpe uden en dampovn. Men jeg arbejder stadigvæk på teknikken.
0
af: Anonymous

Fold og træk eller stræk eller...eller ??

sprød skorpe : kom en kop kold vand 1,25 i den varme ovn, i bradepanden, luk hurtig, fik rådet af en bager.

Fold og træk eller stræk eller...eller ??

Så ... ikke mere brok: http://www.kvalimad.dk/resolveuid/5819f94f8c18b47ef9b490da567a605d

Fold og træk eller stræk eller...eller ??

Jeg hører jer, og er enig i at det er svært at beskrive uden video ... Jeg skal sørge for at få noget formning filmet snart. Ikke i dag dog :-S Vil prøve at gøre det i løbet af denne uge, men kan ikke garantere det.
0
af: Anonymous

Franskbrød

Hvorfor bliver mine brød så flade ?? Per

Franskbrød

Det kan være mange ting. Typisk at du ikke ælter nok. Eller at du ikke former brødet rigtigt. brugte du videoen om at form brød. Jeg har også en video om æltning.
0
af: Anonymous

youghurt i brødet

Hej Max Igen tak for din fantastiske side, som jeg ofte benytter mig af. Nu har jeg prøvet at lave din version af franskbrød i min gasovn og det blev himmelsk :) MEN kan jeg erstatte noget af væsken(mælken) med yougurt? har ofte slatter stående fra anden madlavning, men ændrer det på forholdene af de andre ingredienser? Igen Tak for din gode og nemme side :)

youghurt i brødet

Ja, men der skal lidt mere yoghurt i end mælk. Ellers bliver den for tør.
0
af: Anonymous

1 el. 2 brød??

Kan denne opskrift bruges til 2 brød??
0
af: Anonymous

1 el. 2 brød??

1 - max
0
af: Anonymous

Fiasko! Dejen er alt for våd..

Jeg opgive denne opskrift. Alt var målt af til punkt og prikke, og jeg tror ikke på at denne dej nogensinde kan arbejdes med. Kørt i kenwood maskine. Har anvendt Irmas øko-mel. Der er helt sikkert noget galt med forfatters egne måleredskaber. Øv.

Fiasko! Dejen er alt for våd..

Nej! Opskriften er helt perfekt som den er. Og den er *meget* gennemarbejdet igennem mange år. Og mine måleredskaber er nøjagtige til under ét gram. I videoen der er på siden herunder viser jeg hvordan man ælter dette brød som det allerførste eksempel: www.kvalimad.dk/opskrifter/blanding-og-aeltning-af-broed Og i videoen på denne side viser jeg hvordan den skal formes: www.kvalimad.dk/opskrifter/bagerbroed-franskbroed-flutes-rundstykker-poelsebroed-sandwich-burger-boller-fletbroed-kuglebroed
0
af: Anonymous

Klassisk franskbrød

Rigtig god opskrift. Jeg bruger 2 tsk.salt. Jeg synes, det giver brødet mere smag. Jeg drysser lidt flage-salt og nogle gange lidt rosmarin ovenpå. Det smager dejligt. V.H.
0
af: Anonymous

Grov udgave

Fantastisk....nu kan selv jeg bage brød :-).....kan man gøre det lidt mere groft? og evt. hvordan? Mvh Chr. H.
0
af: Anonymous

"Sprængt" brød...?!?

Hej, Det er nu anden gang, jeg laver denne opskrift, og begge gange er mit brød hævet så meget i ovnen, at det nærmest er "sprængt" i siden. Jeg ælter med en Teddy på 1-1½ i ca. 15 minutter (før får jeg ikke "gluten-vinduet"). Det giver en fin dej, omend lidt våd -- dog ikke klistret, som nogen siger. I løbet af den efterfølgende 30 minutters hævning fordobles størrelsen af dejen ikke helt (+50% volumen, måske...), men den får en fin konsistens som er nem at forme. Men SÅ efterhæver det godt nok i ovnen! Anden gang var jeg opmærksom på problemet og skar dybt, men "sprængningen" kom alligevel. Smagen er fin nok Nogen idé om, hvad det skyldes og hvad der kan gøres? Kan det have med mælkens temperatur at gøre? Jeg endte på 34 grader denne gang... Med æltningen? Mvh Henrik
0
af: Anonymous

Hævning

Jeg tror hævningen er noget der driller de fleste. Jeg har snart lavet 15-20 franskbrød, med damp, uden damp, hævet i pose, hævet med klæde over, tørgær, alm. gær, alt er snart prøvet. Har formet som anvist på videoen. Men brødene falder sammen inden de når dobbelt størrelse. Og skærer jeg i dem, falder de også sammen. Men alle tiders fladbrød, hehe. Vi bliver ved !.
0
af: Anonymous

Hævning

Det gør ikke noget at dejen ikke hæver så meget. Jeg ælter 10 min (maskine) -stiller til hævning et lunt sted 1/2 time -ælter dejen rigtig godt igennem og former brødet -hævning igen et lunt sted 1/2 time -pensler og snitter -stilles i ovnen ved 200 gr, og nu kan det nok være, at brødet hæver. Efter 1/2 time har du et flot brød. På denne måde lykkes det for mig hver gang
0
af: Anonymous

mel-mængde

Hej Max skal der stå 400 gram mel - skulle det ikke være 600 gram? Det bliver en meget meget blød dej... Hele familien glæder sig - og forventningerne er i top :)

mel-mængde

Nej. 400 gram er korrekt. Held dog lykke så...
0
af: Anonymous

mel-mængde

Hej Max, dejen er altså meget våd og klisteret ? og slet ikke som dit (Franskbrød - Langtidshævet med våd fordej) den er meget svær at stramme på, faktisk umulig syntes jeg, dan anden opskrift er dejen som den skal være, gad godt se video af hvordan denne dej hånteres :-)
0
af: Anonymous

mel-mængde

Hmm.. Ved gensyn med opskriften kan jeg se je af uforklarlige årsager har brought 100g smør ha ha, sã det er nok der for, så vil forsøge igen :-)
0
af: Anonymous

lidt ros:-)

Sikke en dejlig nem opskrift på et enkelt hvidt franskbrød - når bare man har en røremaskine;-) Vores lille søn på godt et år har været syg med feber i 5 dage og tager ikke meget næring til sig, men i dag bagte jeg dette franskbrød, og han spiste 4 gode skiver:-)
0
af: Anonymous

Mælkekvalitet

Kan man bage med surt mælk. Mit står altid og bliver surt(ikke nødvendigvis for gammelt. Måske fordi, jeg altid køber øko?)

Mælkekvalitet

Nu er "sur mælk" et vidt begreb. I gamle dage var sur mælk nogenlunde det samme som en tykmælk. I dag hvor mælken pasteuriseres er det ikke surt men råddent. Så hvis det smager eller lugter af opkast, så skal du ikke bage med det. Det forsvinder ikke :-S
0
af: Anonymous

Video

Det glæder jeg mig til at prøve, men hvor ville det være dejligt med en video der viser forming (er blevet afhængig af dine videoer og kan nu slet ikke læse en opskrift uden at lede efter levende billeder ;)
0
af: Anonymous

Video

Great
0
af: Anonymous

Video

Du har helt rat

Video

Jeg har tænkt på det, men har overvejet at lave en generel vejledning i stedet for som passer til alle brød. Som den jeg beskriver i mine artikler om bagning.
0
af: Anonymous

Dit franskbrød indtager Beijing!

Stod op kl 6 for at bage dit franskbrød baseret på en tvivlsom pakke tørgær med kinesisk instruktion... Efter mere end 10 min manuel æltning står den nu til hævning og vokser stille og roligt. Glæder mig til at kunne servere det for min bedre halvdel, så hun kan få smag for dansk mad :) Krydser fingre mens kaffen snurrer... Tak for en fantastisk side!
0
af: Anonymous

fantastisk opskrift

har brugt den opskrift nogen gange, og den holder hvergang :)
0
af: Anonymous

Kedeligt men nemt og flot

Har fulgt opskriften til punkt og prikke og dejen bliver rigtig flot og det gør brødet såmænd også. Det smager desværre mest af pap og gær. Må tage mig sammen og forsøge med en hvedesurdej. Eller holde mig til vallebrødet. Men når man nu har investeret i en flot Assistent, så skal den jo bruges.
0
af: Anonymous

Kedeligt men nemt og flot

Ja, man skal ikke lave franskbrød som det her for at spise det uden andet. Det er mest et fartøj for pålæg. - max
0
af: Anonymous

u-not@live.dk

Øv nu har min dej stået i ca 45 min og den har kun hævet meget meget lidt, så nu flytter jeg pladsen den står. Men hvad har jeg gjort galt æltede den godt igennem, ?
0
af: Anonymous

franskbrød

når jeg har haft mit brød til hævning og efterfølgende skal snitte i brøddet falder det sammen som om det punkterer j e

franskbrød

Ja. Men det skulle gerne hæve op igen inde i ovnen. Ellers har det måske hævet lidt for meget.
0
af: Anonymous

2 brød af en dej

Tusind tak for en perfekt opskrift.. Jeg delte dejen i to til mindre brød og det gik rigtig godt, de skulle selvfølgelig lige have et par minutter mindre i ovnen. Dejen er super lækker at arbejde med, og brødene var et kæmpe hit ved mine gamle bedsteforældre. De har bestilt flere, og det skal de få :-) Tak for gode opskrifter :-)
0
af: Anonymous

fornemt

Tak for opskriften... Lækkert brød, dejligt og hurtigt forberedelse/bage tid, holder friskheden i 3 dage ... Bager en hver dag nu da det er lige til og lækkert... Super opskrift
0
af: Anonymous

brød

hvad blev der af en varm leverpostej frisk brød så er det væk inden du ser det
0
af: Anonymous

Førstegangsbruger af Kvali

Hej Max :) Nu har jeg luret lidt på din side - og jeg tager hatten af for dit kæmpearbejde herinde - hold da op for en energi du smider for dagen herinde :) Nå, nu skulle jeg jo så også prøve dit meget berømte franskbrød af - den klassiske hurtige som du beskriver, og jeg må medgive at dejen er meget "våd" at arbejde med, og jeg har ikke en maskine at røre det på, så alt har været manuelt æltning - bvadr for en gang klister på fingrene - men men men, som så meget andet, så ender det jo rigtigt godt, for bliver man ved med at ælte - måske lige et par minutter mere end de 10 (nu det er ren manuelt arbejde) - så bliver dejen faktisk ganske god at arbejde med... Og lige nu sidder jeg og guffer friskbagt franskbrød i mig - og hvor det da smager fantastisk.... Og vil da lige komme med et lille pip mere - havde en rest solsikkekerner der blev hældt i - dét smager namz altså.... (hader birkes... derfor kernerne...) Mange hilsner Christina
0
af: Anonymous

Førstegangsbruger af Kvali

Jeg prøvede at bage dette brød idag og må , som så mange andre, nævne , at dejen er så klistret at den er umulig at arbejde med. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke og kunne hverken forme eller snitte dejen..Mit brød blev "kastet" på bradepanden og derefter penslet med mælk og pyntet med birkes..resultatet blev et meget saltet brød, der overhovedet ikke smager som franskbrød.. Det lyder lidt mystisk, at samme dej kan have så forskellige resultater.
0
af: Anonymous

Førstegangsbruger af Kvali

Den er mere besværlig når man ikke bruger maskine til æltning, men ikke umulig. Men jeg har ingen video der viser håndæltning af en lidt vådere dej. Det er nok en fejl.
0
af: Anonymous

Førstegangsbruger af Kvali

Komisk at du nævner dette. Mit brød blev nøjagtigt som dit- for saltet, fladt og kastet på bradepanden. Jeg forstår simpelhen ikke, hvordan det lykkes for andre.
0
af: Anonymous

Kudos fra Usa

Nu er jeg og min dejlige viv flyttet over på den anden side af den store vandpyt. Så kom jeg til at savne et godt franskbrød og at finde "mel" "smør" og "gær" over here på eastcoasten er sgu lidt af et mysterie, for der er SÅ mange at vælge imellem og næsten intet frisk gær, kun tørret meget ofte. Smør er en hel historie for sig selv! Alt er næsten 70 % palmeolie af en eller anden mærkværdig årsag og forsødet cream! Så tog vi til et marked, yoders som er ejet af armish troende folk og gæt hvad jeg fandt ! Smør kernet og om end ikke bedre end lurpak, så meget tæt på! jeg købte en ordentlig blok samt en bager mel type som jeg ikke ha haft kunne finde i nogle alm. butikker herovre. Gær bliver så tørgær, så det prøver jeg :) Brødet har fuldt opskriften til punkt og prikke og jeg kan love for det både har hævet og efterhævet og lige nu er det i min ovn på ca 400 F. / 200 grader og jeg ville da blot smide en kæmpe tak, ikke alene skal vi snart have franskbrød men jeg lærte også at ælte og forme! Kanon video og opskrift so far so good! Thanks a bunch! /Dove
0
af: Anonymous

For meget mel tilovers ved brug af røremaskine.

Jeg bager rigtig meget, - og ofte, når jeg bager gærbrød, som for eksempel dette franskbrød, har jeg ca. 1/3 af melet tilbage. Jeg bruger min Electrolux Assistent røremaskine. Jeg har hørt flere steder, at det er normalt med mindre mel ved brug af røremaskine. Er der mon en forklaring på dette?

For meget mel tilovers ved brug af røremaskine.

Nej. Jeg tror bare du skal hælde alt melet i.