303
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hjemmelavede flødekarameller - fudge - karamelsovs til is

Flødekarameller - Max M Rasmussen
Det bedste ved hjemmelavede flødekarameller, ud over smagen, er at man kan lave dem så bløde at de ikke trækker plomber med ud. Samtidig er karamelsovs forbavsende populært til is. Jeg troede faktisk kun det var børn der ville have det. Indtil jeg en dag serverede det for familien... denne opskrift duer til begge dele.

Ingredienser

  • 250 gram sukker
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 1 stang vanillekorn (kan undværes)
  • 25 gram smør
  • 1 knsp salt

Fremgangsmåde for karameller

Smelt sukkeret i en gryde og lad det blive gyldent. Jo mørkere jo kraftigere smag. Smelt evt. kun det halve af sukkeret og tilsæt resten efter fløden. Det giver en endnu mildere smag.

Tilsæt smørret og rør det godt ud i sukkeret.

Hæld langsomt fløden i, så sukkeret ikke størkner

Lad det koge ca. 10 minutter.

Tilsæt vanille og salt.

Kog indtil boblerne begynder at hænge sammen og massen bliver tydeligt grødet i konsistensen.

Hvis du har et stegetermometer så brug det. Ved 125 grader bliver karamellerne bløde og fudge agtige og ved 130 grader bliver de relativt hårde. Jeg foretrøkker de bløde. De er også nemmere at skære ud til sidst.

Hæld massen ud i på en olieret plade eller form hvor de kan køle af.

Det skal være så koldt at du kan skære dem uden at karamellerne klistrer sammen igen med det samme. Men venter du for længe bliver de for hårde.

Skær ud i firkanter i karamel størrelse.

Klistrer de for meget kan du dække dem med lidt flormelis.

Fremgangsmåde for karamelsovs

Smelt det halve af sukkeret og lad det blive gyldent.

Tilsæt smørret og rør det ud i karamellen.

Bland fløden i lidt af gangen, så karamellen ikke størkner.

Hæld den sidste halvdel af sukkeret i rør til den smelter.

Er færdig så snart sukkeret er opløst.

Er den for tyk, så kom lidt mere fløde i, er den for tynd så kog lidt længere.

Hvis der er rester kan du bare koge dem dagen efter til karameller.

0
af: Anonymous

Mmmmmmm

Karamellerne smager rigtig godt Mmmmmm nam nam
0
af: Anonymous

Karamelsovs fryses i is?

Det lyder som en rigtig god opskrift. Har nogle af jer prøvet at blande kamelsovsen i vanilieis og så fryses det? Altså så det ligger i klumper (ala hägendasz. Ville gerne høre andres erfaringer inden jeg prøver! :O)
0
af: Anonymous

Skøøøn karamel

Har lige lavet min første portion - og mums de er lækre. Kan man mon putte kokus i? tænkte lige før de kommer i form?
0
af: Anonymous

Skøøøn karamel

Har nu også puttet kokus i, og mmmm det er også et hit...
0
af: Anonymous

Antal

Hej! Jeg kunne godt tænke mig at vide hvor mange der bliver ud af sådan en portion? :)

Antal

400 gram vil jeg tro.
0
af: Anonymous

Lang kogetid

Jeg skulle koge mine i over 50 minutter, men det gik dog pludseligt hurtigt, da jeg skiftede fra en mellem gryde til en sauterpande. Så steg temperaturen fra 103 til 125 på kort tid og til sidst er der ikke så stor risiko for at det koger over, som i starten. En pande er også lettere at gøre ren.
0
af: Anonymous

Grynede

Hej Synes også mine blev meget bløde og ikke sammenhængende.. og meget grynede.. synes jeg har svært ved at finde ud af om jeg skal tilsætte mere vand eller koge dem mere ind fra ovenstående emner..???
0
af: Anonymous

første gang

vi skal for første gang lave dem og jeg glæder mig til at lave dem
0
af: Anonymous

Hjælp!

Har virkelig brug for et par gode råd. Har smagt karamellerne, som min svoger havde lavet - de var vildt gode så tænkte at jeg selv ville forsøge mig. Nu har jeg prøvet tre gange og det lykkes bare ikke. De første to gange blev de stenhårde og først seje når man havde suttet/tygget virkelig længe på dem (selvom jeg overholdt varmeanvisningen). Talte med min svoger om, at det kunne være fordi jeg rørte i massen når det koger ind (altså efter fløden er kommet i), så det undlod jeg i går, hvilket resulterede i, at det hele brændte på. Har du et par gode råd om at røre/ikke røre og hvor højt blus de skal koge på?
0
af: Anonymous

Hjælp!

Jeg bruger slet ikke et thermometer, når jeg synes at de er ved at se førdige ud så hælder jeg lidt at massen over i et glas med isvand......lader det stå i 30-60 sekunder, så fisker jeg det op og smager/tygger på det. Er de for bløde skal de have længere, er de for hårde skal de have en slat vand og koge lidt med (pas på, vand i en ca 130 grader varm sukkermasse er potentielt farligt hvis man har hoved under armen)

Hjælp!

Når de bliver hårde så er det fordi din temperatur er for høj. Kort sagt du måler temperaturen forkert. Prøv evt. at hælde lidt af karamelmassen ud på en marmorplade eller en bradepande og lad den køle af, så du kan fornemme hvor tyk den bliver kold. Ellers lav dobbelt eller tredobbelt portion. Så kan du nemmere stole på din temperaturmåling.
0
af: Anonymous

Karameller

Hvis ikke karamel-massen har været varm nok og dermed ikke vil stivne, kan jeg så varme det op igen, selvom det har været i kkøleskab???

Karameller

Ja, det er meget taknemligt på den måde. Det eneste man ikke kan redde er hvis de brænder på.
0
af: Anonymous

Hårde karameller

Jeg har prøvet den her til karamelsauce og synes den var rigtig god. Men da den havde stået til dagen efter blev den sådan "krystalliseret" og for meget fudge agtig til min smag. Nu har jeg så lavet nogle karameller uden smør, som er ret hårde nu de er kolde, kan man varme dem op igen, og tilsætte smør og mere fløde?? Jeg vil bare gerne have nogle nye karameller som ikke er som bolcher
0
af: Anonymous

smørret i karameller og sovs

Kan man bruge klaret smør?
0
af: Anonymous

opbevaring

bør opbevares bag lås og slå hvis de skal holde til jul. super gode
0
af: Anonymous

øv

de brændte på
0
af: Anonymous

Hvor længe kan

Hvor længe kan karamelsovsen stå uden den stivner !?!!

Hvor længe kan

Den stivner ikke med mindre den kommer i køleskabet, og det behøver man ikke. Den er selvkonserverende med alt det sukker.
0
af: Anonymous

Glucose(sirup)

Nu har jeg og sønnike forsøgt os med denne opskrift, uden held i første omgang. De blev grynede. Men hvordan kan det være, at Mette Blomsterberg, fra det søde liv, bruger glucosesirup (og sirup) når du ikke gør? Hvad forskel gør det?
0
af: Anonymous

Glucose(sirup)

jeg bruger det ikke fordi jeg ikke syntes det gør nogen forskel. Hvorfor Mette Blomsterberg bruger det kan jeg kun gisne om. Måske er hun nervøs for krystaller i karamellerne.
0
af: Anonymous

Glucose(sirup)

Jeg prøvede igen, men med samme resultat. Spurgte en livline til råds, og fik en helt anden opskrift der virkede første gang. Smager fantastisk. 3 dl piskefløde 3 dl (180 g) druesukker (pulver, som egentlig er glucose) 3 dl (300 g) sukker 1 skefuld vaniliesukker Først piskefløde, derefter sukker, vaniliesukker og til sidst druesukker, i en tykbundet høj gryde (bobler meget op). Omrøring til 128-135 grader. Hæld ud i en form med bagepapir. Køles ned til det kan skæres ud i former som ønsket.
0
af: Anonymous

Glucose(sirup)

Glemte lige at skrive, at det er en god ide at smide dem på køl natten over. Så blir de mere faste. Derefter kan de rulles i flormelis og puttes ned i en beholder med lidt flormelis så de ikke klistre sammen.
0
af: Anonymous

Ødelagt ske

Sidst jeg lavede karameller, knækkede min ske. Den var af plastik, så skal man måske bruge noget andet? Hvad kunne jeg have gjordt galt?

Ødelagt ske

Jeg bruger generelt ikke plastikværktøj til noget, så jeg kan ikke sige det. Metal og træ er mine favoritter. Men det burde ikke knække din ske. Måske den var ved at være gammel? Plastik bliver jo mere skrøbeligt jo flere gange det kommer i opvaskemaskinen.
0
af: Anonymous

Areometer

Jeg lærte at lave karmal på kokkeskolen og hvis man elsker karameller kan det betale sig at købe et areometer, de kan fåes til omkring 50 kr på nettet. areometeret viser Baumé(Bé) og går fra 0 til 50 Baumé(Bé). For at holde forklaringen kort, så måler areometeret tætheden i en væske. 38Bé = Sukker blæsning 40Bé = Fondant 42Bé = Bløde Karameller 44Bé = Karamel
0
af: Anonymous

Areometer

Jeg har kigget en del, men et aerometer eller hydrometer som kan benyttes til karamel kogning har jeg ikke kunne finde - nogen idéer ? mvh Jakob
0
af: Anonymous

Holdbarhed?

Hvor længe kan de holde sig, når der er fløde i??
0
af: Anonymous

Holdbarhed?

Der er ingen grænse for holdbarhed. Der er så meget sukker i, som er en cellegift i høje koncentrationer at det konserverer dem.
0
af: Anonymous

Karamelsauce

Havde lige et stykke vanilleis i fryseren der lige skulle flankeres med lidt karamelsauce, blev helt perfekt :) Tak for supergod og ikke mindst nem opskrift.
0
af: Anonymous

nemme

de er bare nemme og er færdige i en ruf og smager som dumlekarameller nam nam
0
af: Anonymous

lette karameller

jeg syndes at karamellerne er lette i forhold til hvor godt de smager nam nam
0
af: Anonymous

lette karameller

er karamelsovsen også god????
0
af: Anonymous

Hej :)

Elsker din karamel men har et lille spørgsmål - jeg skal bruge karamelsovsen til en kage så ville høre om jeg kan lave sovsen dagen før uden at det bliver til karamel inden jeg skal bruge det?? Tak :)

Hej :)

Det kommer an på hvor meget du koger den ind, og om du kommer den i køleskabet. Men hvis den er tynd nok (de 10 minutters indkog) så er det intet problem.
0
af: Anonymous

Sukkeret smelter ikke ordenligt!

Det er nogle super gode karameller, men vi kunne ikke få sukkeret til at smelte ordenligt. Det ville gerne klumpe og brænde på selvom vi rørte rundt i det. Hvad kan det skyldes og hvordan kan man undgå det?
0
af: Anonymous

Sukkeret smelter ikke ordenligt!

Prøv med lavere varme og længere kogetid :)
0
af: Anonymous

Sukkeret smelter ikke ordenligt!

Du kan tilsætte lidt vand, så bliver sukkeret flydende først og bliver brunt som en ens masse når vandet er fordampet. Hvis sukkeret krystallisere skal du bruge en syre. Jeg bruger citronsaft. Det er billigt, og selvom man kan lugte det mens man laver karamellen, så har det ingen betydning for smagen/lugten af produktet.
0
af: Anonymous

Tid

Hvor lang tid tager det fra man starter til man står med de færdige karameller?
0
af: Anonymous

Tid

ca. 13 min.
0
af: Anonymous

Tid

i hvertfald ikke 13 min haha :D lang god tid :) 1 dag.. de skal jo også størkne :)
0
af: Anonymous

VIDEO?????

Hej :-) Tænkte på om du ikke kunne lave en video, hvor du kunne forklare med grader og hvordan man måler den rigtigt.. Kan se mange plus mig har svært med det... TAK..
0
af: Anonymous

Flæsk

Jeg elsker flæsk
0
af: Anonymous

Fløde?

Skal man bruge fløde? Kan man godt nøjes med mælk? 1000 TAK
0
af: Anonymous

Fløde?

Man skal bruge fløde, og så må du ud og gå en tur i steddet for ;-)
0
af: Anonymous

Fløde?

Jeg har faktisk forsøgt mig med sødmælk istedet (og som kompensation lidt mere smør)......det så meget forkert ud i gryden, meget grynet, og jeg var lige ved at smide det ud, men besluttede at lade det køle alligevel......de blev faktisk ret gode!
0
af: Anonymous

butter toffee.

hej jeg vil lige dele en opskrift med jer som er ekstrem nem. butter toffee smager præcis som den der er inde i en daim chokolade. 2 dl sukker. ca 1/3 af det skal være druesukker. 1 dl saltet smør 0,5 dl vand. 1 spsk vaniljesukker. chokoladespåner hakket mandel. sukker(ikke vaniljesukker) smør og vand hældes i en egnet mikrobølgeskål og varmes utildækket i 4 min. derefter omrøres det og gives yderligere 4 min, omrøres og så 2 min mere. derefter røres vaniljesukkeret i og massen hældes ud på en bageplade med smurt bagepapir. det afkøles en smules, derefter drysses det med chokolade spåner så de smelter og dækker hele fladen, mandel stykker drysses ud over og trykkes let ned i chokoladen.. når det er kølet helt af, så brækkes de i stykker og puttes i en kagedåse. det skal lige siges at overstående mikro tider er egnet til min 900W mikro men kan tilpasses den individuelle mikroovn.
0
af: Anonymous

MUMS Flødekarameller

De er mega gode, synes det er lækket man kan laver dem selv stederfor dem man købe i byen. de er rigtig bløde og ha ha min far fik nogen og ville have flere med det sammen så måtte igang med en omgang mere...
0
af: Anonymous

Fedt!

Det lykkedes i første forsøg - fantastisk opskrift! Jeg valgte at starte med ½ sukker og resten efter fløden + vaniliesukker i mangel på stang, og det blev et rigtig godt resultat :o)
0
af: Anonymous

første gang

jeg glæder mig til at lave de første kammeler og det er første gang
0
af: Anonymous

Super karameller!

De er lækre og bløde og milde i smagen, når man deler sukkeret op. En rigtig lækkerbisken! Super at man kan lave dobbelt portion og lave både karameller og sovs!
0
af: Anonymous

Antal?:)

Hej! De lyder rigtig lækre men hvor mange stk. bliver der? :)

Antal?:)

Ingen anelse. Har aldrig talt dem. ca. 350 gram vil jeg tro.
0
af: Anonymous

Rigtig god karamelsovs

Vi elsker den!
0
af: Anonymous

Lakrids?

Ved nogen om det er muligt, at tilsætte lakridspulver uden at ændre på karamellernes konsistens osv. Kan det lade sig gøre?
0
af: Anonymous

Lakrids?

Jeg har købt lakridspulver og puttet i, men det skal i sammen med sukkeret. Jeg rullede så to slags karamelmasse ud og lavede en roulade med lakrids/vanillie- det smage helt fantastisk og så rigtig flot ud. Jeg har også købt karamelpapir så de an blive pakket smukt ind :-)
0
af: Anonymous

flødekaremmelerne

opskriften på karemeller er fantastisk og de bliver rigtig golde nam nam nam nam nam nam nam nam nam nam nam na ma
0
af: Anonymous

Fremgangsmåde

Jeg har netop lavet mit første hold karameller med stor succes. De er blevet ret mørke, hvilket jeg godt kan lide, men det var nu ikke meningen at de skulle være det. Grunden er at jeg havde for meget fart under gryden fra starten. Derfor dette råd: Smelt sukkeret VED LAV VARME til at begynde med. Man kan altid branke videre på det bagefter, hvis de skal være mørke.
0
af: Anonymous

Fremgangsmåde

Andet hold er færdigt. De blev lysere, men stadig langt fra så lyse som jeg havde håbet. På'en igen :-)
0
af: Anonymous

Fantastisk hjemmelavet karamel.

Det smager så englene synger. Det er den perfekte opskrift, tak for det. Når man tilsætter salt, nyder jeg personligt at bruge den grove flagesalt, så får man lige et knasende korn ind imellem. Jeg er selv prøvet at lave den bløde hjemmelavet flødekaramel www.youtube.com/watch?v=eJx5BWIdaec
0
af: Anonymous

Salt?

Jeg glemte at putte salt I, kan det være årsagen til at de ikke størkner ):?
0
af: Anonymous

Salt?

Ja det tror jeg

Salt?

nej. du har ikke kogt dem nok ind. Op i gryden med dem igen.
0
af: Anonymous

Salt?

Det kan godt passe. Men nu har jeg fået en lækker karamelmasse som jeg er rigtig glad for.
0
af: Anonymous

Salt?

Mine blev heller ikke faste nok til at skære i underligt mon det er sukker der skal mere af i ? det blev som en fast sovs , så jeg måtte hælde det i et syltetøjsglas til is men gud hvor smager det bare godt :-)
0
af: Anonymous

Salt?

i kan tage ne teske test hvor i putter en teskefuld ned i iskoldt vand og hvis det er stift nok efter ca ½ minut så er massen færdig ellers kog lidt længere tid man kan ikke koge karameller på tid det er færdig når massen bliver sej....
0
af: Anonymous

Salt?

og husk god varme ikke noget med simrekogning ellers damper væsken ikke ind
0
af: Anonymous

Salt?

Nej og hvor Dan lave man kanel sovs
0
af: Anonymous

Salt?

Min karamelmasse stod og boblede på blusset i over en halv time før massen begyndte at blive mere tyktflydende. Det lykkedes mig ikke at få den op på 125 grader. Det endelige resultat kunne kun lige akkurat skæres ud. De er meget bløde og meget mørke. Jeg vil forsøge igen og se om jeg kan gøre det bedre anden gang.

Salt?

Hvis du bruger en gryde med bred bund kan det være svært at få temperaturproben så meget ned i massen at den måler korrekt. Læg den helt ned i hvis du kan. Ellers viser den for lidt.
0
af: Anonymous

Salt?

husk at temperaturen afspejler sukkerkoncentrationen i den vandige opløsning - så er temperaturen for lav, skal der dampes mere vand af - længere er den sådan set ikke....vand koger v 100 grader og den temperatur ændres ikke ved at skru op for blusset eller at lade det spilkoge - til gengæld stiger temperaturen langsomt efterhånden som sukkerkoncentrationen i gryden stiger....
0
af: Anonymous

De smuldre

Jeg har lige prøvet at lave karamellerne og nu hvor de er kølet af smuldre de, de har ikke den der seje konsistens men smuldre i stedet for. Hvad har jeg mon gjort galt?

De smuldre

Hvis der er meget fedt i, og du koger dem for meget ind, så forsvinder væsken og de smuldrer.
0
af: Anonymous

De smuldre

Okay, jamen jeg fulgte bare opskriften, så vil ikke mene der er for meget fedt i. Men måske jeg har kogt det for meget, for mit stegetermometer drillede og sagde at det kun var 100 grader, men tog det af til sidst alligevel..

De smuldre

Det fik jeg også formuleret lidt dumt. Normalt vil sukker det koger ind blive helt hårdt. Men når der er nok fedt i, så vil det smuldre i stedet for. Fløden og smørret i denne opskrift gør at der er nok fedt i. Så dit har nok bare været for varmt. Du kan forresten bare komme lidt vand eller mælk i og så koge det igen.
0
af: Anonymous

Karameller i gryde.

Jeg laver dem i en gryde og tilsætter derfor en lille smule vand så sukkeret brune ens. Jeg tilsætter også lidt citronsaft, derved går syren ind og deler glukose og fruktose. Man skal virkelig passe på det ikke bliver for mørkt inden fløden. Jeg tager det af varmen så snart det begynder at blive lysebrunt, ellers bliver det for mørkt inden fløder når at koge fast.
0
af: Anonymous

DE ER FANTASTISKE

De er fantastiske lækre
0
af: Anonymous

Kakao karameller?

Jeg har overvejet om man kan putte noget kakaopulver i eller måske noget smeltet chokolade? :)

Kakao karameller?

Det kan du godt. Prøv med en teskefuld eller to og se hvordan det smager.