256
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hjemmelavet Mascarpone

Mascarpone - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Tiramisu er en af mine yndlings desserter. Desværre kræver den store mængder af mascarpone. Det er en flødesost som koster en krig. Det er heldigvis en af verdens nemmeste oste at lave selv, og den kræver blot to ingredienser.

Ingredienser

giver ca. 600 gram mascarpone
  • 1 liter piskefløde
  • 1/4 tsk vinsyre (Står blandt krydderierene eller vinbrygnings udstyret.)

eller:

  • 2 spsk citronsaft

Fremgangsmåde

Varm fløden op til 85 grader Det slår alle bakterier i hjel, og proteinerne i fløden skifter struktur.

Opløs vinsyren i 2 spsk vand. Du kan godt hælde den direkte i som jeg gør i videoen, men så får du små knasende korn hvis det ikke bliver rørt ordentligt ud.

Tilsæt vand og vinsyre til fløden, og rør godt rundt. Fløden begynder næsten med det samme at blive tykkere og det skal den også.

Lad det stå natten over i køleskabet. Vallen og ostemassen beggynder så småt at skille

Hæld blandingen over i en en sigte så vallen kan løbe fra. Den nemmeste måde er at lægge nogle opklippede kaffeposer i et dørslag så de dækker det helt. Du kan også bruge musslin stof, osteklud eller en gammeldags stofble.

Dæk til med folie og stil det i køleskabet til afdrypning tolv timer.

Tag osten op af sien og kom det i en lufttæt beholder.

Det kan holde sig en uge til fjorten dage i køleskabet.

0
af: Anonymous

Citronsaft

Jeg lavede det engang med citronsaft, og det giver et frisk pift. Det geniale ved at lave den selv er, at men kan selv styre hvor fast den skal være, så man ikke får en runny tiramisu.

Jeg har ændret datoen på opskriften

Der er kommet video på, derfor. Så kommer den på øverst under nyheder og flere vil måske opdage den.
0
af: Anonymous

Jeg har ændret datoen på opskriften

Jeg har ikke kunnet skaffe et ostelærred, så jeg har sat den til afdrypning med et tyndt "billigt" viskestykke. Et af dem man kan "se igennem". Jeg håber når jeg kommer hjem, at det har virket.

Jeg har ændret datoen på opskriften

Det skulle ikke betyde noget. Hvad som helst i ufarvet bomuld er fint. Så hvis det er nemmere med et viskestykke kan du sagtens bruge det. Jeg bruger ostelærred fordi det er billigt. De sælger det i alle stofbutikker til 10-20 kroner meteren. Fortæl hvordan det går.
0
af: Anonymous

Jeg har ændret datoen på opskriften

det gik umiddelbart fint, omend jeg har brugt for meget vinsyre. Konsistensen er en anelse mere flydende end forventet, men dog stadig rigeligt fast. Tror at syrligheden gør den svær at bruge til tiramisu. Jeg må bruge lidt mindre næste gang. /kanø
0
af: Anonymous

fra Kanø

Det gjorde jeg så og det er jo rørende nemt at lave.
0
af: Anonymous

Den er opdaget og den er genial... Tak for en fed blog 

0
af: Anonymous

Cream of tatar

Hej Max, jeg har hørt at man kan bruge cream of tatar i stedet for vinsyr til at lave mascapone. Kan det passe?

Cream of tatar

det ved jeg faktisk ikke. Jeg har aldrig brugt cream of tartar til noget. I øvrigt noget underligt noget at kalde et pulver :-D
0
af: Anonymous

Cream of tatar

cream of tatar= vinsyre
0
af: Anonymous

Cream of tartar

Cream of tartar er vinSTEN; ikke vinsyre. Det hedder også kremortartari eller kaliumhydrogentartrat. Det er et salt af vinsyre, men altså ikke det samme som vinsyre. Det er svært at få fat i herhjemme, men i andre lande bruger man det især til at stabilisere piskede æggehvider, så de holder luften bedre.
0
af: Anonymous

Mascarpone

Iflg. Wikipedia er originalen fremstillet af en blanding af creme fraise og fløde tilsat f.eks. Citronsyre. Georg
0
af: Anonymous

Mascarpone

Derfor har jeg idag sat en blanding af 1/2L piskefløde og ca. 1/2L creme fraiche 38% med 1/4 tsk. citronsyre over. Spændende!
0
af: Anonymous

Mascarpone

Det blev den lækreste smørbare Mascarpone, ingen klumper bare helt glat og lækker - 600g.

Mascarpone

Creme fraichen er ikke nødvendig. Det gør det bare dyrere. Wikipedia er ikke altid præcis ;-)
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascapone

hvilken fløde bruges Vh Ulf exoil@os.dk Vi glæder os til at prøve den

Hjemmelavet Mascapone

Ah .. det havde jeg ikke tænkt på. Jeg bruger altid piskefløde. Kaffefløde er for helsefanatikere :-D
0
af: Anonymous

for meget svind

Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, men når jeg hælder fløden over sien (som er dækkket med oste klædet) svinder meget af fløden direkte ned i beholderen. Hvad har jeg gjort forkert?
0
af: Anonymous

for meget svind

Jeg lægger ostelærredet firedobbelt i sigten - det virker lidt for grovmasket ellers. I øvrigt lidt sjovt at se de relaterede videoer på YouTube. De bruger minimum fem og helt op til næsten tretten minutter på at forklare proceduren. Hehe.

for meget svind

jeg er superglad for at lave videoer til youtube. Man har ikke ½ time der skal fyldes ud, men kan lave dem i en længde så de passer til indholdet. Det er en god måde at arbejde på. Jeg prøver at klippe dem så tæt som muligt uden at man mister mening. ingen grund til at spilde tid for dem der ser dem. Man kan jo også bare spole tilbage og se et afsnit igen.
0
af: Anonymous

for meget svind

Et af dine trin har været for korte. Enten er den ikke sur nok, eller den har ikke stået og trukket længe nok i køleskabet.
0
af: Anonymous

Konsistens

Jeg har nu prøvet dette er, og synes jeg har gjort præcis som i videoen. Osten har afdryppet i osteklæde i 14 timer men konsistensen er som græsk yoghurt og bestemt ikke som det resultat der vises. Er der nogen det har en idé til hvad der kan være gået galt og hvordan det kan reddes? Skal jeg bare dræne den i endnu længere tid?
0
af: Anonymous

Konsistens

I øvrigt, så smager det bare af flødeskum, og ikke rigtigt af ost?
0
af: Anonymous

Konsistens

Det er drænet fløde, så det smager af fløde, det er vel heller ikke så ringe. Men vil du have lidt mere nuance, så er brug opskriften til flødeost. Lidt mere kringlet, men nemt nok. Du kan lave det af ren fløde, half and half eller bare sødmælk. Tilsæt mesofil lacto kultur til mælk/fløde opvarmet til 25-30 grader IKKE HØJERE temp, rør (ikke pisk) 1 minut. Tilsæt så osteløbe udrørt i 1/4 dl koldt rent vand (uden klor) en dråbe løbe pr liter mælk/fløde, rør (ikke pisk) i et minut. Lad det så stå ved almindelig stue temperatur 12-24 timer. Nu har det en konsistens og smag som hjemmelavet yoghurt. Op i et tæt vævet ostelærred eller andet tyndt men tæt stykke stof. Lad det dræne (køligt/køleskab) i 12-36 timer eller så længe du syns til det har den rigtige konsistens. Jo mere valle der løber fra jo mindre syrlig blir osten, når den er som du syns, tilsæt salt uden jod, efter smag. Det er en "ægte" flødeost, som kan bruges i madlavningen, i modsætning til den såkaldte "flødeost" Labneh, der består af drænet yoghurt, der typisk skiller når den blir opvarmet, og som er mere syrlig, hvis den laves af købe yoghurt. Den mesofile kultur kan du købe, eller du kan bruge et par skefulde kærnemælk/tykmælk/creme fraiche. Yoghurt laves typisk med termofile kulturer, som kræver en højere modningstemperatur, gerne 35-40 grader. Det kan være lidt kringlet at styre, her hvor jeg befinder mig, har vi 17-30 grader om vinteren og 28-40 grader om sommeren. Tricket er vidst at de blander de to kulturer, så en af dem altid overlever. Som nævnt andet sted i tråden så lavede man sur mælk i gamle dage, bare ved at lade den stå ude, lacto bakterier findes naturligt i luften, men i dag er det svært at finde et sted uden benzin os og andre uønskede partikler.
0
af: Anonymous

For meget dræning?

Hej Max Kan man dræne den for meget? Jeg ved godt at der står lidt om det og at det er en smags sag... men... jeg skulle bruge den til at lave tiramisu, jeg lavede først en der var lige som den ser ud på videoen, men der var ikke nok kun omkring 600g, og jeg skulle bruge det dobbelte. jeg lavede så en som jeg lige er blevet færdig med, men på grund af manglene tid, "kom jeg til" at klemme en del af vallen ud. En temmelig stor del faktisk. Den kan ikke hældes men minder lidt om røræg når den bliver rørt lidt rundt. Det skal lige aiges at den lige er taget ud af køleskabet. Tror du den ville kunne bruges til tiramisu, eller er den trods alt for tør?

For meget dræning?

Hehe ... den kan sikkert fint bruges. Ellers kan du bare hælde en smule fløde i for at gøre den mere lind.
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarbone

Dine opskrifter og beskrivelser er helt fantastiske. Det er en fryd at stå i mit køkken med nye ideer. Her til morgen prøvede jeg at lave mascarbonen, men desværre vil blandingen ikke skille. kan det være at jeg rørte for kraftigt rundt i starten? hilsen Betina fra Basel
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarbone

Tak! Hmm ... det er underligt. Det er helt sikkert ikke fordi du har rørt for kraftigt rundt. Det er en kombination af syren og varmen der får fløden til at skille. Så enten er der for lidt vinsyre i, eller den er ikke varm nok. Mit bedste bud er at den ikke har været varm nok. Hvis du har blandingen endnu, så prøv at varme den op til 90 grader, og hvis det ikke er nok så kom lidt mere vinsyre i.
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarbone

Tak for tippet. Jeg kom lidt mere vinsyre i, nu er den perfekt i konsistensen. hænger til afdryppning i køleskabet og er blevet lidt syrlig, så den skal måske bruges til citronfromage.

Hjemmelavet Mascarbone

Syren er vandopløselig, så meget af den drypper af sammen med vallen. Opgiv den ikke endnu ;-)
0
af: Anonymous

Citronsaft ikke lykkes alternativ

Jeg forsøgte citron syre lykkedes ikke som et alternativ til en anden Jeg følger alle de lækre opskrifter og hovedsagelig vellykket og godt
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Nu har jeg prøvet at lave den 3 gange og hvergang er den blevet sådan ok - men ikke så fast som på videoen. Men smagen er god. Bruger den sammen med rygost til creme i lakseruller ets - men ville gerne at den blev en anelse mere fast....hjælp

Ikke så fast ?

Jeg kom lige i tanke om at der godt kan samle sig "tør" ost ude i kanten som gør det svært for den at dryppe af. Så rører jeg rundt i osten eller vender den inde i klædet så toppen vender nedad.
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Det hjalp med et mindre finmasket klæde, tak. Er blevet meget facineret over denne opskrift, ricotta og Yoghurt. En Mozzarella opskrift ville også være rart :-)men ved ikke om det er noget svært. Men takker for svaret/hjælpen

Ikke så fast ?

Mozzarella kommer på et tidspunkt. Jeg har ikke planlagt hvornår endnu.
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Altså hvis du skulle have lyst til at smide en mozzarella opskrift, bare uden video eller noget, så ville det da være fantastisk.. :D
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Kan jeg bruge citronsyre i stedet for vinsyre, til mascarponen?
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Du kan bruge citronsaft som indeholder citronsyre :-S Så jeg vil formode at citronsyre også kan bruges direkte. Men jeg ved ikke hvor meget. Det er jo ikke nødvendigvis lige så surt som vinsyre. Vinsyre kan i øvrigt købes mange steder. Brugsen, Bilka osv.
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Jeg vil også gerne vide om man kan erstatte noget af 38% fløden med 9 eller 18% eller bliver mascarponen/flødeosten så for flydende/tynd? Jeg kan knap vente med at lave ostelagkagen :0) - desserter (mad) er en dejlig terapi/passion, synes jeg, men kan jo godt komme til at sætte sig til lidt for runde former ;0)...sådan i længden. Kan jeg godt stille spørgsmål på denne måde? Jeg er jo ny herinde.

Ikke så fast ?

Jeg har faktisk ikke prøvet at lave det med en mere mager fløde, så jeg kan ikke være sikker. Jeg kan dog gætte. Jeg vil gætte på den bliver lige så fast, men mindre cremet. Det er i hvert fald det der sker med yoghurt der er mere mager. Du kan i øvrigt spørge lige som du har lyst til. Bare det er om madlavning :-)
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Hey, du glemte at svare på om jeg kan bruge citronsyre, til mascarponen, i stedet for vinsyre? Jeg har citronsyre i huset, men har aldrig hørt om "vinsyre". Sus
0
af: Anonymous

Det vil jeg også vide :-)

Kan man bruge citronsyre?
0
af: Anonymous

Det vil jeg også vide :-)

Jeg har lige lavet den for første gang, med citronsyre, den blev helt vidunderlig :) Tak for det
0
af: Anonymous

Ikke så fast ?

Tak for svaret Max, jeg vil fluks gå i gang med ostelagkagen og derefter mascarponen, men du kommer uden tvivl til at høre fra mig igen...jeg er vild med dine opskrifter!!!! Det gør tingene meget nemmere, at se det lavet på video, bliv endelig ved med det, du gør det dejlig nemt overskueligt og levende :0) Sus

Ikke så fast ?

Når den ikke bliver fast, er det fordi der ikke drypper nok væske fra. De årsager jeg kan forestille mig er: - Den ikke skiller nok. Dvs. der er for lidt vinsyre i, eller du har ikke ladet den stå og skille natten over. - vandet kan ikke løbe fra fordi dit klæde er for tæt i maskerne, så det simpelthen ikke løber ud. - den ikke drypper fra længe nok. Håber det hjælper.
0
af: Anonymous

overkogt fløde :-/

Hej max. Har lavet den fejl at ovrkoge flødene da jeg ik havde en tempmåler. Kan jeg redde den?For den har stået natten over men er stadig tynd :/
0
af: Anonymous

overkogt fløde :-/

Det er svært at vurdere uden at se hvad der er sket. Men ellers kan du jo fryse fløden ned og bruge til noget andet :-s - max
0
af: Anonymous

Holdbarhed

Tak for en super god opskrift! Vil lige spørge ind til holdbarheden af den færdige ost. Kan se at den kan fryses, men hvor lægen kan den holde ved +5 grader? //Frans
0
af: Anonymous

Holdbarhed

Det bliver jo pasteuriseret, så op til en uge. Men det er svært at være præcis fordi det er meget afhængigt af hygiejnen imens man laver det.
0
af: Anonymous

Laktosefri fløde

Har laktosen nogen betydning for den proces der sker? Ellers vil jeg forsøge at lave det med laktosefri fløde så vi kan spise det her i huset...
0
af: Anonymous

Laktosefri fløde

Lige hvad jeg også ville spørge om! Men kan ikke finde noget svar.
0
af: Anonymous

Laktosefri fløde

Jeg ved det ikke. - max
0
af: Anonymous

Mascarpone

Et lille spørgsmål. Kan den færdiglavede mascarpone fryses ned til senere brug???????
0
af: Anonymous

flødeost

hej nu har jeg alsdig smagt mascarpone, men kan se i din video at den minder om smørrrost så tænkte om man ikke kunne tilsætte lidt friske krydderurter og evt lidt hvidløg og så få en krydderost ud af det? eller er jeg helt galt på den venligt Louise
0
af: Anonymous

flødeost

så lidt længere oppe at du rent faktisk har svarret :-)
0
af: Anonymous

Mascarpone

stoffet til armslynge i en Falck kasse er særdeles velegnet
0
af: Anonymous

Mascarpone

Stof og Stil sælger osteklæde til 9 kroner meteren!
0
af: Anonymous

Osten bliver ikke fast

Jeg har nu forsøgt 3 gange, men min ost bliver slet ikke fast på samme måde som i videoen?! Jeg gør nøjagtigt som beskrevet, så måske kan det være osteklædet den er gal med (det er købt som "osteklæde" men virker en kende kraftigere end det der bruges her...) Er der andre som har et bud?
0
af: Anonymous

Mascarpone

Jeg er begyndt at lave mit eget smør, det smager godt, og hvis jeg ikke tilsætter salt kan jeg lave ghee af portionen. Jeg har derfor altid en masse piskefløde og det lyder skønt, at kunne bruge noget til mascarpone. Når jeg har lavet smør anvender jeg vallen til brød eller cupcakes. Kan jeg ikke også anvende vallen fra mascarponen til f.eks. citron-cupcakes. Jeg hader at smide noget væk, som eventuelt kan bruges i en anden forbindelse. Tak for alle dine mange dejlige opskrifter og de medfølgende videoer.

Mascarpone

Der bliver ikke meget valle til overs efter mascarponen, så det er ikke besværet værd. Desuden er det ikke en "levende" valle. Så jeg gør det ikke.
0
af: Anonymous

Stivner ikke

Hej Jeg har brugt 2 l fløde som du gør i videoen og 4 spsk citron. Da den ikke begyndte at stivne, ville jeg varme den op igen til 90 grader som du foreslår på et tidspunkt. Da jeg har induktion nåede den at koge inden termometeret viste 90 grader. Fjernede hurtigt gryden. Den har nu været i køleskabet ca 5 timer og den stivner stadig ikke. Har det betydning at den kom til at koge? Hvad gør jeg? Mvh. Anne-Marie
0
af: Anonymous

Mascarpone

Hej! Tusind tak for en super inspirerende blog! Jeg har med glæde prøvet flere sf dine opskrifter med stor succes :-) Kan mascarpone fryses? Kommer altid til at lave lidt for meget mascarpone og overvejede om det kunne holde til frysning? Jeg overvejer stærkt at hoppe med på sous vide vognen , er en 1,8 liter riskoger stor nok??? På forhånd tak :-) Mvh Kim

Mascarpone

Ja det fryser fint. Så vidt jeg husker så er en 1.8 liter riskoger den største man kan få her hjemme. men jeg har skrevet mere om det i min "udstyr til sous vide" artikel.
0
af: Anonymous

Mascarpone

Tak for svar!!
0
af: Anonymous

vinsyre elller citron syre

Hej Jeg har hørt at man kan bruge citronsyre og at der er bedre... Er det noget du kender til?? Tak for en super god side

vinsyre elller citron syre

Det kan man garanteret også, da man kan bruge citronsaft til det. Jeg ved dog ikke hvor meget der skal bruges. Det er ikke sikkert det er lige så kraftig en syre som vinsyre. Det har jeg ikke undersøgt.
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

Det lyder interessant... det vil jeg prøve, jeg er nemlig også stor fan af Tiramisu, og laver den gerne som lagkage til fødslesdage e.t.c. og mine gæster er henrykte.. Tak for tippet
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone "Hytteost"

maskapone er jo en form for flødeost hvordan laver man "Hytteost" et mager produkt. laves det som maskepone med vinsyre eller? Jeg går udfra man anvender skummet mælkalternativt Minimælk. Hytteost er dejligt som frokostret, sammen med tomat agurk peber osv.Når man nu forsøger sig med at komme af med noget flæsk.( kropsfedt)

Hjemmelavet Mascarpone "Hytteost"

De lavest ikke på samme måde. Der skal bruges syrningskultur og løbe til at lave hytteose. Der kommer måske en opskrift senere.
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone "Hytteost"

det vil jeg glæde mig til
0
af: Anonymous

Hjemmelavet hytteost

Laves på samme måde, blot med mælk. Georg
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

Jo tak. Den smager fuldstændig ligesom den man køber. Jeg har læst enkelte steder at man kan bruge citronsaft i stedet for, men det har jeg ikke selv prøvet endnu. Jeg tror også det er mere korrekt at bruge vinsyre. Der har trods alt været vin i mellemøsten i længere tid end der har været citron.
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

det skrev du bare ikke
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

lol

Hjemmelavet Mascarpone

Hvad mener du? Det meste af den europæiske madkultur stammer fra mellemøsten, via Italien og senere Frankrig. Så det er jo der de fleste af vores grund ingredienser kommer fra. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_wine "Archaeological evidence suggests that the earliest wine production came from sites in Georgia and Iran, dating from 6000 to 5000 BC" http://en.wikipedia.org/wiki/Lemon "It [lemons] was later introduced to Persia and then to Iraq and Egypt around AD 700." Vinsyre får du hvis du har vin der er stået og tørret ind i en beholder. Kommer du så senere mælk i den samme beholder vi du formodentlig lave mascarpone helt uvidende. Det virker da ikke særligt kontroversielt?
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

Din argumentation mod citronsaft holder bare ikke når du holder den op mod nedenstående link, der fortæller at mascarpone sandsynligvis stammer fra 16.- eller 17. århundrede, altså lang tid after indførelsen af citroner. http://da.wikipedia.org/wiki/Mascarpone. Derudover
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

Derudover vil mælk og lidt gammel indtørret vin i bedste tilfælde give tykmælk, da du mangler hele opvarmningsprocessen og at sigte valen fra før du får en form for osteproduktion.

Hjemmelavet Mascarpone

En 10 liniers wikipedia artikel uden kilder er ikke autoritativ! Jeg er ret sikker på at syrnede mælkeprodukter er opstået ca. 1 uge efter den første malkning. Da fløden flyder øverst vil der naturligt blive dannet noget der minder om mascarpone helt af sig selv. Så mit bedst bud er at det er en ældgammel ting. Men der begyndte ikke at komme kogebøger før den sene middelalder, så det er svært at sige. Hvis du googler "history of mascarpone" så fortæller alle siderne stort set ordret den samme historie. Hvilket tyder på at det kommer fre én uunderbygget historie som alle så har kopieret fra. Jeg har ikke umiddelbart kunne findet nogen arkæologiske kilder der siger hverken det ene eller det andet.
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

Undksyld jeg ribber op i den gammel tråd, men er simpelthern nød til at skrive "synes godt om" til "Jeg er ret sikker på at syrnede mælkeprodukter er opstået ca. 1 uge efter den første malkning. Da fløden flyder øverst vil der naturligt blive dannet noget der minder om mascarpone helt af sig selv."
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

'Nød til' har ikke noget med en nød at gøre! Det hedder 'nødt til'! Altså at nøde/presse/tvinge nogen til noget.
0
af: Anonymous

smager det af flødeost

smager det af flødeost? HADER ost, så vis det smager af flødeost eller bare er flødost, må jeg finde på noget andet at bruge i mine kager

smager det af flødeost

Ja det smager af, og er, flødeost.
0
af: Anonymous

osteklæde/viskestykke

Det ser så godt og nemt ud - den skal prøves =) Men hvor kan man købe et osteklæde/viskestykke (til økonomipris)? har nu spurgt de lokale butikker, men de har ingen :/
0
af: Anonymous

osteklæde/viskestykke

Osteklæde kan bl a købes i stof 2000 Eva
0
af: Anonymous

Efterspørgsel: Mozzarella

Hej Max. Jeg har lige erhvervet mig osteløbe og citronsyre med det formål at lave mozzarella. Det gik desværre kun semi godt, så jeg tænkte på om du har prøvet lave det? Hvis du har - kunne du så dele en opskrift med os? Og hvis ikke - skal du så ikke tage udfordringen op? :-) og så dele en opskrift med os oste-elskere :-) Mvh Isabella
0
af: Anonymous

smøragtig mascarpone

Hej Jeg har nu forsøgt mig med denne dejlige ost, og resultatet har da også smagt dejligt. men jeg synes at smag og konsistens bliver meget "smør-agtig". farven bliver også lidt mere gul end det jeg ser på dine billeder. Er der noget jeg kan gøre for at gøre den lidt mere "cremet"? Mange hilsner Tanja

smøragtig mascarpone

Farven er bestemt af din fløde, og af hvad køerne har spist. Det kan du ikke gøre andet ved end at ændre det fløde du bruger. Konsistensen styrer du med hvor længe du lader det afdryppe. Jo længere dryppetid jo tykkere ost. Så hvis den skal være mere creme, så bare lad den afdryppe lidt kortere. Du kan også komme noget af vallen tilbage i fløden eller bruge noget frisk fløde til at røre den op med hvis den skal være tyndere.
0
af: Anonymous

smøragtig mascarpone

Tak for det hurtige svar. Jeg har det dog stadig som om at det må være mere end det. når jeg smørrer min ost ud på brød synes den lidt grynet, og den "smelter" lidt som smør, hvis jeg f.eks. gnider lidt mellem fingrene. Kan det være noget med at jeg varmer min fløde for meget? mine kogeplader er noget utilregnelige, og min temperaturstyring er derfor næsten ikke eksisterende. jeg bruger gamle viskestykker til afdrupning. kan det have noget at gøre med at de nærmere suger væden end lader den dryppe af?

smøragtig mascarpone

Jo tørrere osten bliver, jo mere grynet og jo mere fast. Jeg tror bare det er naturlige variationer i resultatet du oplever. Har du rørt den sammen efter den er afdryppet? Det fjerner meget af det grynede.
0
af: Anonymous

smøragtig mascarpone

Jeg har samme prolem med min, den smager som overpisket piskefløde, smøragtigt, og er grynet i konsistensen. Jeg varmede den op til 85 grader i går, satte den på køl og hældte den til afdrypning i køleskabet for 8 timer siden. Ka jeg redde den ved at varme den op igen og tilsætte mere vinsyre? Jeg har brugt knap 1/2 tsk til 1 1/2 liter piskefløde og den står til afdryp i sigte med filterposer. Den er stadig altfor flydende, selv om den har afgivet en del valle. Vil det hjælpe at piske de tykke klumper med håndmixer?

smøragtig mascarpone

Mht. til smagen, så smager en mascarpone ikke af meget andet end fløde. Det er en frisk-ost som ikke lagrer. Derfor får den ikke nogen ostesmag, og den smule vinsyre der kommer i, ændrer ikke smagen væsentligt. Prøv evt. at købe en færdig mascarpone og smmanlign med, så er det nemmere at vurdere om den smager som den skal. Jeg bruger min både til at komme i sauce, lave krydderost, bage cheesecakes og tiramisu. Jeg har ikke problemer med hverken smag eller konsistens.
0
af: Anonymous

smøragtig mascarpone

Tak for det hurtige svar!! Da mascarponen havde fået nogle få timer mere, og jeg havde skrabet det flydende over i en anden sigte, virkede det bare, og jeg har endda givet noget af det væk som værtinde-gave :0) - det er blevet brugt i ostelagkagen...mums!!! Så hvad har man så lært af det? TÅLMODIGHED og at familien er meget glade for det som kommer ud af dine opskrifter - OG jeg laver gerne lidt ekstra som de kan få med hjem, mens der stadig er nok til begge mine mænner med deres søde tænder. Tak skal du have, også fra familie og venner :0)

smøragtig mascarpone

Jeg lavede en så sent som i foregårs af 1½ liter fløde (til manhatten style cheesecake), og efter 12 timer til at sætte og 12-14 timer i kølskabet var der løbet ca. 4-5 dl væske fra, så der var 1100 gram ostemasse tilbage. Da jeg tog den ud af køleren var den meget stiv i siderne, hvor væsken har haft nemmest ved at løbe fra, og relativt flydende i midten. Det flydende i midten kan godt snyde de første gange man laver det, så man tror at osten er meget tynd. Jeg tog den ud og rørte den sammen, med kødkrogen i min røremaskine, hvorefter den var helt som en mascarpone skal være. Tyk og formfast. Jeg brugte 1½ * mit 1/4 ske mål. dvs. lidt under ½ tsk. Så du har ikke brug for mere vinsyre. Måske du blot skal give den lidt mere tid. Jeg skriver jo også "mindst 12 timer". Eller også må du stole på at den kan røres sammen. Er den for blød når den er røret sammen, så kan du bare lægge den til afdryp igen. Så længe den er i køleskabet har du en uge at lade den dryppe af i :-) Du kan også tage den midterste blødere portion fra og læg den til afdrypning igen.
0
af: Anonymous

smøragtig mascarpone

Hej Jeg har brugt 2 l fløde som du gør i videoen og 4 spsk citron. Da den ikke begyndte at stivne, ville jeg varme den op igen til 90 grader som du foreslår længere oppe. Da jeg har induktion nåede den at koge inden termometeret viste 90 grader. Fjernede hurtigt gryden. Den stivner stadig ikke. Har det betydning at den kom til at koge? Når den er kølet lidt af, sætter jeg den i køleskabet til i morgen for at dræne den eller er det for sent fordi den nåede at koge?
0
af: Anonymous

smøragtig mascarpone

ja det har jeg. Jeg har lavet osten et par gange, og den er blevet sådan hver gang. Hvor køber du osteklæde? tror jeg vil prøve noget andet en viskestykker, og se om det ændrer noget.

smøragtig mascarpone

jeg tror de har ubleget ostelærred i alle stofbutikker. Koster stort set ingenting.
0
af: Anonymous

Fedtprocent

Når udgangspunktet er 38% piskefløde, og der drypper knap en tredjedel fra som valle, havner resten på over 50%. Så tror da pokker, det smager godt ;-) Men hvad er egentlig forskellen på Mascarpone og Creme Fraiche? Jeg kan ikke selv smage den store forskel, i hvert fald ikke i forhold til den på 38%. Og det koster altså det kvarte af Mascarpone (med mindre man laver det selv). Men er sådan en Anne Larsen-Tiramisu på sølle 38% overhovedet spiselig?

Fedtprocent

Creme fraiche er lavet på samme måde som yoghurt, men med fløde i stedet for mælk. Der er kommet en syrningskultur i, og det er så den der tykner fløden efterhånden som den bliver mere sur. Så en creme fraiche burde være mere syrlig, og ikke mindst bestå af levende mælkesyrekulturer. Creme fraiche løber lidet mere, men kan sikkert drænes på samme måde som youghurt. Det har jeg dog ikke prøvet. Kan den drænes er der ingen grund til at den ikke skulle give en fin tiramesu. Kan den ikke drænes er jeg bange for at cremen bliver for tynd.
0
af: Anonymous

Fedtprocent

Tak. Interessant! Jeg har altid ment der var en glidende overgang mellem surmælksprodukter og ost. Nu blev jeg lidt klogere. En 38% creme fraiche fra Thiese er stiv som spartelmasse, så den kan (eller behøver) næppe drænes tykkere. Det prøver jeg at bruge til Tiramisu her i weekenden. Det er ikke for at være fedtforskrækket, men jeg hader sgu' at give 30 kr. for 250 gram Mascarpone. Hvis man nu ikke har tid til at lave det selv, er det rart med et alternativ.

Fedtprocent

Den grundlæggende proces er den samme for mælkeprodukter. Syrne - størkne - lagre. Faktisk følger stort set alle oste og surmælksprodukter den samme grundopskrift. Der er variationer i hvilken mælk man bruger, hvor man stopper processerne, hvilke kulturer man bruger, om man tilsætter løbe eller ej, hvor længe man lagrer osv. Det er det der giver de forskellige oste.
0
af: Anonymous

væde efter dræning af piskefløde

Kan man anvende den væde der er til rest, efter man har lavet marscapone?
0
af: Anonymous

Hjemmelavet Mascarpone

Det lyder meget lovende. Hvor meget bliver der ud af det.

Hjemmelavet Mascarpone

Det har jeg faktisk glemt at måle. Men der drypper ikke meget valle af. Så 80%-90% af flødemængden bliver til mascarpone.

Hjemmelavet Mascarpone

jeg prøvede lige at lave af ½ liter fløde. Det gav 300 gram, så jeg har tilføjet det til opskriften.
0
af: Anonymous

kunne man ikke

Hej Kunne man ikke blande nogle hakkede krydderie i eller rejer osv. så den junne få lidt kant?? efter at osten er færdig. eller hvornår?? /Søs

kunne man ikke

Du kan sagtens betragte den som en almindelig flødeost og komme alt muligt i. Vent til osten er færdig med at komme det i.