247
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hjemmelavet medister - medisterpølse

Jeg havde aldrig tænkt på medister som noget særligt. Indtil jeg fik Astas hjemmelavede. Den var saftig og kraftig. Uden at have bevæget sig helt væk fra det medisteragtige. Det var en helt ny oplevelse, som åbnede mine øjne for at det kunne være noget andet end den smagsløse oplevelse jeg før havde prøvet.

Ingredienser

 • 1 portion frikadellefars
 • 100 gram spæk uden svær (evt. røget) (kan undværes)
 • ½ tsk. allehånde stødt
 • ¼ tsk koriander,  stødt
 • ¼ tsk ingefær stødt (Astas hemmelighed)
 • ¼ tsk muskat, revet

pølseskind

 • 5 meter renset svinetarm (den mindste pakke du kan få)

Fremgangsmåde

Renset svinetarm

Hak spækken fint i kødhakker eller foodprocessor.

Bland det hele sammen.

Brug et pølsehorn til at fylde tarmen op. Der er mange forskellige slags pølsehorn, og hvis du har et, så  fulgte der formodentlig også en brugsvejledning med.

Generelt.

 • gør hornet vådt først
 • kom alt pølseskindet på hornet på én gang, så tæt på spidsen som muligt.
 • Bind ikke knuder på skindet. Det vil holde på luftbobler og give problemer.
 • træk og klem forsigtigt tarmen imens den fyldes med fars.

Det er vigtigt ikke at fylde tarmen helt op. Kom ca. det halve i af hvad du tror. Den skal være meget blød og slatten. Farsen vokser meget når den bliver opvarmet og medisteren sprækker.

Tilberedning

Brun den på panden og skru ned for varmen. Lad den stege færdig i 10-15 minutter ved svag varme.

Du kan også koge den først i svagt simrende vand i 10-15 minutter. Så skal den bare brunes på panden inden servering.

Den er færdig når den indre temperatur er 70-75 grader.  Brug evt stegetermometer.

Noter

Ister: Medister betyder "med ister" - ister er flommen i i dyret. Det fedt der sidder omkring indvoldene. Nu er det ikke fordi man kan køber pakker med ister i supermarkedet, så spæk er en nødvendig erstatning.

0
af: Anonymous

Hvilket kød til hakket?

Jeg vil gerne hakke mit svinekød selv til medisteren. Når jeg alligevel er igang med pølsehorn osv så kan jeg ligesågodt lige hakke det sidste.I din frikadelle opskrift står bare "hakket kød". Men hvilket kød er bedst at bruge til hakket svinekød? Forende kød som skank og nakke eller...?
0
af: Anonymous

Hvilket kød til hakket?

nakkekam

Hvilket kød til hakket?

Du skal bare sørge for ikke at bruge for magre udskæringer. Nakkefillet. Nakkekam med fedtkanten på. Snitte, bov, slag. Der er mange muligheder :-D
0
af: Anonymous

medisterpølser

helt ærlig så er det en mærkelig og mangelful opskrift en portion frikkedeller fars , medister har intet med frikadeller at gøre , det er voldtægt af gode danske retter , kom tilbage til køkkenbordet , eller endnu bedre find en slagter der har respekt for de danske råvarer, herre gud.

medisterpølser

Ok. jeg er ikke slagter, men jeg har lavet medister i mange år ud fra forskellige opskrifter. Jeg har læst adskillige charcuteri bøger om pølser for at få en generel idé om hvordan pølser skal laves. Så jeg er ret sikker på at det er en korrekt opskrift. Som jeg i øvrigt har fra en gammel dansk landmandshustru. Så hvor har du din information fra? Hvordan mener du opskriften skal være?
0
af: Anonymous

medisterpølser

"Frikadellefars" er ikke et veldefineret begreb. "Den frikadellefars du plejer" kunne bruges. Men angiv en opskrift, så kan selv novicer være med. //finn
0
af: Anonymous

medisterpølser

Ordet "frikadellefars" i ingredientslisten er et link. Klik på det, så kommer du til den opskrift jeg bruger. Det er en bedre måde at gøre det på end at kopiere opskriften og have den liggende to gange. Specielt hvis jeg retter i opskriften og kun husker at gøre det i den ene. - max
0
af: Anonymous

Frys

Kan man fryse denne medister.
0
af: Anonymous

Frys

Det kan man sagtens
0
af: Anonymous

Flomme

du kan altså godt købe Flomme i dagens Danmark,for eller kunne man jo ikke lave Finker til Jul
0
af: Anonymous

medister

Jeg bor i Filippinerne og faar mine tarme ud med nogle venner - er det OK at fryse dem da jeg ikke bruger alle paa en gang?? Dem jeg kan koebe her er ret grove.
0
af: Anonymous

medister

ja.. du kan godt fryse svinetarme, men det skal være sammen med lidt saltvand(ikke særligt salt), kun "ane`s salt". hvis du forstår.?
0
af: Anonymous

Ister:

Det er altid muligt at bestille flomme hos slagteren. Det tager bare en dags tid at bestille det hjem.
0
af: Anonymous

Ister:

vandindholdet i flomme er for stort,til pølsevare
0
af: Anonymous

Det er noget galt... tror jeg....

Nu ved jeg ikke om i har lavet enne opskrift med den nævnte frikadelleopskrift, men jeg fulgte først frikadeleopskriften og dernæst denne opskrift, kogte en lile bolle, og DEN VAR BARE SUPER, GO HOME FÆRDIGKØBT!! MEN, de blev så fyldt i tarm, og flere gange sprang tarmene for det første... og det selvom jeg har prøvet pølsemagerfaget en del gange, og da de skulle koges SPRANG DET HELE, og nogen skilte inde i pølsen, det duftede dog herligt :) så jeg har prøvet at redde dem ved at lave dem jeg kunne til SVENSKE Kötbullar, med stor succes. FOrresten glemte jeg at skrive at jeg ikke har brugt svinekød, men kød fra limousineokse(slag), da jeg ikke kan spise svin. jeg tror jeg prøver denne igen, men nok med en frikaletløsning eller lign, igen.
0
af: Anonymous

Det er noget galt... tror jeg....

Tarmene skylles igennem i koldt vand, så er mindre chance for at de springer. Medister og andre pølser skal ikke simre, de skal koges ved 80 grader så sprækker de ikke.
0
af: Anonymous

Det er noget galt... tror jeg....

80 grader er ikke at koge men at pochere
0
af: Anonymous

Det er noget galt... tror jeg....

er u muslim

Det er noget galt... tror jeg....

Jeg har også være det et par gange. Tarmen skal ikke fyldes ret meget. Så enkelt er det. Den skal nærmest kun være halv fyldt. Jeg har faktisk lige lavet den til en julefrokost. Jeg fulgte opskriften 100%. Og det blev helt perfekt.
0
af: Anonymous

Det er noget galt... tror jeg....

Hejsa. Du skal lade tarmene stå i koldt vand et døgns tid, før du bruger dem. Så springer de ikke. Og en medister må ikke stoppes ret hårdt. Når den er stoppet skal man med lethed kan presse pølsen flad mellem to fingre. Når man koger en medister, så må vandet ikke være i kog. Den bedste tempertur er 80-85 c. Mvh Slagtermesteren.
0
af: Anonymous

Det er noget galt... tror jeg....

du mener nok, mell.78-80 grader.
0
af: Anonymous

medister

taget ud at den grønne slagterbog 1999 (fagbog) opskrifte 1,5 kg svinekød hakkes på 3mm 2.5 kg svinekød hakkes på 5mm 2,5 kg kæpesnitte hakkes på 3mm 2,0 kg is vand 0,2 kg tørmælk 0,15kg kogesalt 0.04kg tørredeløg 0,025kg pepper abejdsgang 1,5kg svinekød findeles på lav hastighed - 10omgange. ½salt, tørredeløg og ½ is vand-50 omgange lynhakker standses låget renskrabes. tilsætningsstoffer, resten vand og salt-50omgange krydderier 2,5kg svinekød, 2,5kg kæpe snitter blandes og hakkes på 5mm. 5 omgange på lav hastighed. stopning stoppes i 35/38m svinetarm. Tarme må ikke stoppes faster, end at farsen med lethed kan klemmes sammen i tarm. nu er det jo ikke alle der har en lyn hakker hjemme men syntes lige den skulle på
0
af: Anonymous

medister

mangler der ikke nogle krydderier, syntes det er det ved max opskrift der giver en smagsoplevelse
0
af: Anonymous

medister

Meget trist industripræget opskrift, de ville være stolte på Danish Crown..... Men det er jo ikke kedelig industrimad vi søger inspiration til på denne side.

medister

jeg syntes det er interessant at se opkrifterne på en "færdiglavet", så man kan sammenligen.
0
af: Anonymous

medister

Ja, de ingredienser havde den gamle oldemor min da helt sikkert, når hun stod med sin lille håndsvingskødhakker.. Efter de havde slagtet grisene. Lavet blodpølse, rynker m.m. Og så til medisteren.. Forinden havde hun så frysetørret sine løg fra køkkenhaven, samt havde lige noget skummetmælkspulver i skabet stående. Ikke noget med at bruge mælken fra den nymalkede ko Maren. Se, det var den gang vi var tilbage til det danske køkken. Da vi brugte langtidsholbart mælk og tørret løg ;)
0
af: Anonymous

medister

Skulle have stået finker ikke rynker :/
0
af: Anonymous

kanon medister

jeg lavede den her medister til vores juleaften. den var kanon. folk elskede den:-) men jeg synes der er lidt for lidt krydderier i, men jeg smagte den heller ikke til inden den blev stoppet i tarmen. det kan anbefales at lave en lille frikadelle af farsen og stege den så man kan smage om der mangler noget. til julemedister er en 1/4 tsk nelliker rigtig godt. selvom den manglede nogen flere krydderier, så var det stadig den bedste medister jeg har fået.. så mange tak for opskriften max.
0
af: Anonymous

Kvalidister

Jeg lavede en 3 dobb. portion, fulgte opskriften næsten, kom lidt mindre mel i, brugte friske koriander, lidt flere løg, lidt chili, (ikke fordi den skulle være stærk men bare lige for at give den et lille pift)et par fed hvidløg, plus lidt vand (syntes den stegte prøve delle virkede lidt tør, og det hjalp) Til jul vil jeg nok komme lidt nellike i. Det er ikke mindre end en fantastisk medister.
0
af: Anonymous

Kød-/fedtmængde

Jeg undrer mig over, at opskriften kun indeholder en portion frikadellefars (af 500 g.?) og så 100 g. spæk (i alt 600 g.), når opskriften på hjemmelavet andepølse skal laves af i alt 1,5 kg. kød? Begge opskrifter angiver 5 meter tarm. Hvad har jeg overset? For resten: Mange tak for et rigtigt interessant og inspirerende site :-)

Kød-/fedtmængde

Du bruger ikke alt tarmen når du lave medister, men du kan ikke købe mindre end 5 meter.
0
af: Anonymous

Kød-/fedtmængde

.. eller hov... andepølsen skal endda have 650 g. spæk blandet i sig. Altså en portion, der er omkring 4 gange så stor, som denne. Skal denne opskrift her bare ganges med 4? Venlig hilsen Søren
0
af: Anonymous

Hjæææælp! Meget blød medister

Hej og tak for den gode opskrift. Medisteren smager pragtfuldt, men "indmaden" i min blev alt alt for blød. Min fars var en anelse mere fast end en frikadellefars og jeg tilføjede endda rasp, netop i håbet om ikke at få en blød medister, men alligevel blev den meget blød. Har du et godt råd? Mvh Finn
0
af: Anonymous

Hjæææælp! Meget blød medister

Hej Finn, du skal bare ælte farsen noget mere, indtil du kan løfte hele portionen op af skålen mellem to hænder, uden at noget af farsen falder fra. Hilsen Slagteren
0
af: Anonymous

Tarme

Jeg bor i Peru og lidt ude på landet. Så hvordan renser man tarme.

Tarme

Ingen anelse. Med en vandslange, masser af vand og så opbevares i rent salt vil jeg tro.
0
af: Anonymous

Tarme

Det er en længere proces og meget arbejdskrævende. Faktisk så krævende at man idag, på grund af arbejdskraftens pris, fryser tarmene i Europa- flyver eller sejler dem til Kina hvor de bliver renset færdigt og nedsaltet, for derefter at vende hjem til slagterierne i Europa igen. Lidt tankevækkende ikke. Og tak for bloggen herfra også - den er virkelig god. I lang tid troede jeg du var gået istå - fordi du har den gode opskrift på grydebrød stående fast øverst på siden og jeg ikke rullede nedaf, så lige nu har jeg noget at læse op på ;-)
0
af: Anonymous

Tarme

Man kan hækle tarmen når man har skyllet den to gange, derved kommer resterne ud!
0
af: Anonymous

Tarme

Min mor trak dem igennem to sammenpressede strikkepinde
0
af: Anonymous

Tarme

du vender tarmen så den indvendig venvarm vand du vender den indvendig side af tarmen ud, ligger den dem i varm vand det blødgør fedtet du tager to strikkepinde klemmer dem sammen trækker tarmen gennem.