176
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hjemmelavet sirup - minder om ahornsirup

Sirup på yoghurt - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Jeg elsker ahornsirup. Det gør hele familien faktisk. På pandekager, æbleskiver, yoghurt frugtsalat osv. Så det kan godt være en dyr fornøjelse at holde flaskerne fulde. Jeg har derfor lavet min egen opskrift på sirup der erstatter ahorn sirup hjemme hos os.

Det mest karakteristiske ved ahorn sirup er den gyldne farve, svagt karamelbrændte smag og et snert af lakrids. Det er det jeg forsøger at ramme. Det smager ikke helt som ahorn sirup, men det smager faktisk lige så godt.

Ingredienser

  • 5 dl sukker (2 kopper)
  • 2 1/2 dl vand
  • 1 lakridsrod
  • appelsin

Fremgangsmåde

For at få den gyldne brændte smag frem skal vi karamellisere/smelte sukkeret, men smelter vi alt sukkeret bliver den brændte smag alt for dominerende. Så vi nøjes med at karamellisere det halve.

Smelt 2 1/2 dl sukker i en kasserolle. Gør det ved så lave temperatur at det ikke brænder på. Begynder det at ryge så rør rundt.

Hæld vandet i og bring det i kog igen. Pas på det kan godt sprøjte.

Hæld samtidig de sidste 2 1/2 dl sukker i.

Slå lakridsroden i stykker. Fx med en kagerulle. Den behøver ikke at blive pulveriseret. Bare skil den ad så lakridssmagen nemmere kan trænge ud i siruppen. Kom det i vandet.

Tag skallen af appelsinen. Du kan enten rive den, bruge et juliennejern (min favorit) eller en kartoffelskræller. Pas på ikke at få for meget af det hvide med. Det er bittert. Kom appelsinskallen i vandet sammen med saften fra appelsinen.

Lad det koge sammen ved svag varm, og rør ind imellem rundt indtil det hele er smeltet.

Når boblerne danner en konstant "skum" på overfladen er sirupen færdig. Har du et sukker- eller stege-termometer skal det vise 105 grader.

Si det igennem en metalsigte og det er færdigt.

Læs mere om teorien bag sirup i opskriften Hjemmelavet hvid klar grundsirup.

0
af: Anonymous

appelsin

hvor blev appelsinen af i videoen?
0
af: Anonymous

Blogpost...

Hej Max... tak for opskriften...skrev lidt om den her på min blog, tænkte du måske havde lyst til at se det... mettespotteridanmark.blogspot.dk/2012/08/aha-sirup.html Hilsen Mette
0
af: Anonymous

Tyndere?

Hej Max, Tak for opskriften, det fungerer vildt godt - dog er den gennemtrængende smag af appelsin kommet bag på mig, så næste gang skærer jeg ned til halvdelen ca. En anden ting jeg gerne vil have ændret, er viskositeten. Jeg har købt en hældeflaske (jeg tror den er til olier eller noget) som jeg har hældt noget af siruppen over, men det er alt for tyktflydende. Vil det gøre siruppen tyndere hvis jeg hælder eks. ½ dl mere vand i? Eller er det ligemeget fordi det hele alligevel fordamper? Tak :) /klaus
0
af: Anonymous

Opbevaring

Hvordan opbevarer du siruppen når den er færdig?

Opbevaring

Det kan du næsten se på billedet :-) I et køkkenskab i et gammelt sylteglas. Sukkeret er et bakterie-giftstof i de høje koncentrater. Der kan dog komme svampe i det. Så hvis det bliver uklart smider du det bare ud. Mit holder i måneder.
0
af: Anonymous

Ahornsirup

Hej - og tak for en skøn side. Jeg har lige prøvet din sirup opskrift - og jeg kom som dig lakridsrod, appelsin og ..... stjerneanis i. Skønt. Malene Garn
0
af: Anonymous

spørgsmål

læker opskrift, ja det er de fleste herinde jo, men jeg kunne godt tænke mig at vide, om du ved så meget om madlavning fordi du har gjort det længe, eller arbejder du som kok.

spørgsmål

Det er fordi jeg har gjot det længe ... 35 år eller sådan. Ingen uddannelse men en masse studeren. Jeg har både en teoretisk og en praktisk vinkel til tingene. Det syntes jeg hjælper meget.
0
af: Anonymous

spørgsmål

Hej Max Tak for nogle gode opskrifter. Hvor lang tid koger du sirupen? (Sådan ca.) jeg synes at det konstante skum er afhængigt af temperaturen. Hvad ville dit bud være på en vanille sirup til fx kaffe? (sådan en man ser mange steder og smager godt) I øvrigt synes jeg så et velkendt ansigt og stemme på DR2 i fredags :) mvh Andreas

spørgsmål

Jeg er ikke sikker på hvor længe det skal koges. Jeg har efterhånden gjort det så mange gange at jeg kan se det på skummet. Et kvarter måske? Til vanille kaffesirup skal du bare koge noget vanille med 1 del vand til 1 del sukker. Så snart sukkeret er smeltet så er det færdigt. DR2 ... hehe ... Imponerende at du kunne forbinde de to ansigter.
0
af: Anonymous

spørgsmål

Tak for det. Det var i kombination med stemmen, men jeg er ret god til ansigter. mvh Andreas
0
af: Anonymous

Lakridsolie?

Jeg har ledt og ledt, men uden held. Jeg har forsøgt selv at lave lakridsolie, men uden held. Jeg har prøvet pulver, rod og en masse andet, uden held. 3x jeg, der ikke virker. Har du et forslag?
0
af: Anonymous

Lakridsolie?

Jeg ville ta lakridsrod. Gi dden noegn på hatten. Smid den i en gryde med lidt olie. Varm det godt igennem, ikke koge eller stege. Så hælder du det i en flaske med rod og hele pivtøjet (ikke at der er så meget). Fyld flaksen op med samme olie som du brugte da du varmede rod op. Når du har den "styrke" på olien du vil ha tar du roden op. Har ikke prøvet med lakrids, men sådan gør jeg med alle andre olier jeg laver.

Lakridsolie?

Jeg kender ikke lakrids olie. Hvad bruger man den til? Normalt så laver man jo olie ved at presse noget olieholdigt. Jeg kan dog dårligt forestille mig at lakridsrod er olieholdig. Så det må blive lavet ved at opløse lakridsens smagstoffer i olie. Det tætteste jeg kommer på en opskrift er den her: http://www.ehow.com/how_4813210_use-licorice-root-oil.html Ahh ... jeg googlede noget mere. Tilsyneladende kan man købe lakridsolie som en essentiel olie. Så der må være lidt i roden. Det tror jeg er noget bøvl at få ud af roden. Jeg ville bruge en smagsløs olie og så fylde det med fladbanket lakridsrod. Den vil ikke vlive så stærk som en æterisk olie, men vil sikkert være nemmere at bruge i mad.
0
af: Anonymous

Lakridsolie?

Hey Faldt lige over den her, syntes lige jeg vil blande mig :) Husk at så snart man kombinerer olie (som giver et iltfrit miljø) og noget som "kommer ud af jorden" så er der basis for en pølseforgiftning (botulisme) sporerne dræbes ikke ved alm kogning eller ved tilsætning af Atamon, temperaturen skal over 120 grader, så der skal en trykkoger til. Er maden forurenet kan det hverken lugtes eller smages...man stiller bare træskoene hvis det er slemt nok Der er jævnligt folk som får slået sig selv eller andre ihjel med hjemmelavede hvidløgsolier og andre kreative indslag. Jeg kender intet til den reelle risiko med lakridsrod, men det er værd at tage med i overvejelserne. Hvis man kaster sig ud i at sterilisere i en trykkoger skal man fylde vand i gryden og sætte glasset med olien og smagsgiveren på en rist og så ellers opretholde trykket indtil materialet er varmet igennem. Et normalt syltetøjsglas tager en times tid. Problemet er at opvarmningen ændrer smagsudtrykket dramatisk så det er lidt et trade-off mellem livrem/seler eller at nyde den klare rene smag af ingredienserne. Alternativer er at sænke surhedsgraden og holde emnet afkølet og bruge det hurtigt. I industriel fremstilling har de adgang til konserveringsmidler og fremstillingsmetoder som forhindrer pølseforgiftning, så der er intet galt i at købe professionelt fremstillede olier baseret på ting som kommer ud af jorden.
0
af: Anonymous

glukosesirup

har du ikke overvejet at bruge glukosesirup da det gør at det ikke re-krystallisere

glukosesirup

Jo. 20%-25% glucose sirup hjælper helt klart med til at det ikke krystaliserer. Jeg syntes dog ikke det er det store problem i praksis. Ellers kan man jo også bare give det et opkog igen hvis det krystalliserer.
0
af: Anonymous

Kaffesirup

Intet mindre end en fantastisk hjemmeside. Men nu hvor du laver din egen ahornsirup, har du så ikke en idé til, hvordan jeg laver kaffesirup. Jeg antager, at kaffesirup er anderledes end almindelig sirup, eftersom man kan købe "almindelig" sirup og kaffesirup i de danske supermarkeder med respekt for sig selv. Kaffesirup er dog mere en specialitet end "almindelig" sirup er. //Henrik

Kaffesirup

Kaffesirup er nøjagtig det samme som en grundsirup. 1 del vand kogt op med 1 del sukker, og så tilsat smag af en eller anden slags. Fx. ved at skifte vandet helt eller delvis ud med noget frugtsaft. Som regel er sukkeret ikke brunet til kaffesirup. Det skal bare koges indtil det er opløst. Så det er herligt nemt at eksperimentere med.
0
af: Anonymous

Kaffesirup

Men får siruppen så også den tykke konsistens, hvis den bare skal koges indtil sukkeret er opløst? Jeg ville jo koge den ind... Men det skal da prøves. Tak for input :o)

Kaffesirup

Hvis du gerne vi have den tykkere så bruger du bare mere sukker. Fx 2 dele sukker til 1 del vand. Der er ingen grund til at koge den ind. Så snart sukkeret er opløst er det en sirup.