56
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hjemmelavet soyamælk

Soya mælk til müsli - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Soyamælk er lidt besværlig at lave, men det er sjovt, og det smager godt til mange ting. Vegetarerne påstår man kan bruge det i stedet for mælk. Det passer ikke. Men man kan bruge det mange steder i stedet for mælk. Det er også første skridt på vejen til Tofu, som er en nyttig ingrediens i madlavning.

Ingredienser

  • 500 gram soyabønner
  • 2 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • vand

Fremgangsmåde

Læg soyabønnerne i blød i en 6-12 timer. Gerne i køleskabet.

Skift vandet ud. Varm dem op i en gryde til 82-85 grader. Gør ikke noget hvis de koger lidt, men det er ikke nødvendigt.

Kom bønner og vand i en blender. 1 rummål bønner til 2-3 rummål vand. Afhængigt af hvor kraftig du vil have det. Forskellen er nærmest som sødmælk og minimælk. Jeg bruger et glas bønner til 2 glas vand. Man kan jo altid hælde mere vand i senere.

Blend bønnerne fint. Mindst 2 minutter.

Kom alle bønnerne og vandet i en gryde. Kog dem stille og roligt uden låg i ½ time. Brug en stor gryde, da det koger over ligesom almindeligt mælk. Tro mig. Du vil ikke have det ud over hele komfuret.

Der kommer en masse skind på blandingen når det simrer. Det betragter asiaterne som en specialitet, og man kan pille det af og pakket andet mad ind det. Det gider jeg ikke :-S Bare rør det ned i blandingen igen.

Læg et par lag ostelærred eller visketykker over en si. Si den kogte blanding igennem.

Pres det godt til sidst så du får okaraen så tør som mulig.

Smag den siede soyamælk til med salt og sukker. jeg foretrækker 1 spsk sukker og 1/4 tsk salt per liter. Kan holde ca. 1 uge i køleskabet.

Noter

Det kan virke underligt at bønnerne først skal varmes op til 82-85 grader, blendes og så koges. Men det er nødvendigt for smagen.

Der findes et enzym i bønnerne som giver en bitter bønnesmag hvis bønnerne udsættes for ilt. Og det gør de når de blendes.

Varmer man bønnerne op  først, så ødelægger man enzymerne og Soya mælken smager meget bedre.

Det er ikke udrikkeligt med den bitre smag, og nogen kan lide det, men jeg foretrækker det altså klart uden.

Godt til fx

  • Mælk oven på müsli
  • I brød og kager i stedet for mælk.
  • Hjemmelavet tofu
  • Smoothies

Resten af soyakernerne hedder okara og er fantastiske til brød, kager og hjemmelavet musli. Når de bliver ristet smager de ligesom ristede mandler.

I nogen retter kan man bruge den "våde" okara direkte fra soya produktionen. Men det er nemmest at gemme hvis man tørrer det i ovnen ved lav temperatur. Hvilket dog tager en krig.

Resterne er gode til fx

  • Fyld i fars
  • I brød
  • Til hjemmelavet müsli
  • Gryderetter
  • Salater

0
af: Anonymous

Hvide bønner

Kan man bruge hvide bønner?

Hvide bønner

Jeg har aldrig prøvet med andet end soyabønner, så det ved jeg ikke.
0
af: Anonymous

Ostelærred

Hvis man ikke har et ostelærred, kan man så bruge noget andet? For eksempel et viskestykke?

Ostelærred

Ja. Jeg har selv brugt et viskestykke i en snæver vending.
0
af: Anonymous

Ostelærred

Hvor kan man købe ostelærred? Og hvad koster det?

Ostelærred

I de fleste stof butikker. Stoff 2000 fx. Koster vel 10 per meter
0
af: Anonymous

Soyamælk

Jeg har brugt 3 spiseskeer økologisk rørsukker og en teske stensalt, til 3 liter soyamælk. Jeg syntes faktisk, at det smager bedre end det man køber, måske er det fordi, at der kun er 2 dele vand til 1 del Soyabønner. Det er i hvert fald meget billigere, at lave det selv, da 1liter soyamælk, kan koste op til 20 kr. Mvh. Flemming
0
af: Anonymous

hvor meget

Hej, jeg tænkte på hvor meget sojamælk der kommer ud af opskriften?

hvor meget

En 2-4 liter. afhængigt af hvor meget vand du kommer i. Du bestemmer det sådan set selv.
0
af: Anonymous

Det skal prøves

Jeg drikker faktisk kun soya, mandel og rismælk. Komælken har forladt mit køleskab;-)Så jeg må bare prøve det her. Kunne det være du kunne give tips til tillavning af ris og mandelmælk. Jeg har også fundet frem til at det asiatiske køkken er megasundt. For eksempel er alger et produkt som vi bruger for lidt i DK. Er hel vild med din side, når jeg skal finde opskrifter på nettet, kigger jeg lige ind til dig først:-)

Det skal prøves

Der er en opskrift her på mandelmælk. Rismælk kommer jeg nok ikke til at lave. Og ja. Asiatisk mad er en god inspiration til at ruske op i vanerne.
0
af: Anonymous

Tofu

Looking forward to the next chapter - how to make Tofu! :-)

Tofu

I do actually make Tofu, but the hard part is getting the coagulants here in Denmark, so I am experimenting a bit.
0
af: Anonymous

Tofu coagulant

Du kan købe calcium sulfat hos ølbryggerne på maltbazaren.dk. Der har de både 100 gram og 1 KG. Der skal bruge ca 20 gram til en portion tofu af 600 gram bønner.
0
af: Anonymous

Tofu

Man kan lave dejlig tofu hvis man bruger æble eddike istedet for saltet Jeg putter citron, lidt havsalt og avle eddike i, det gør at den ikke får den bitre smag af coagulator
0
af: Anonymous

Tofu

Hej med jer, man kan bruge citron, i stedet for Nigara eller calcium sulfat, det virker fortrinligt ;o)
0
af: Anonymous

Lektiner i soja

Hej tak for en god opskrift. Jeg har hørt at der er lektiner og andre dårlige giftstoffer i de tørrede sojabønner, bliver de helt nedbrudt efter kog i 30 min?
0
af: Anonymous

Lektiner i soja

Lektiner fjernes ved kogning. Det gælder alle bønner. Læs fx denne artikel. politiken.dk/mad/madnyt/ECE1220869/eksperter-regler-om-opbloedning-af-boenner-er-foraeldede/
0
af: Anonymous

henkogning

Tak for inspiration! Man kan sikkert godt henkoge den færdige soyamælk, så holdbarhedstiden øges, ja?

henkogning

Det kan du godt. Hvis du bringer den i kog og kommer den i en steril beholder, så kan den formentligt holde sig i måneder.

henkogning

Det er i øvrigt fint der nogen som kan bruge det som inspiration. Jeg er altid lidt i tvivl om det er besværet værd at lave de mere eksotiske ting, som det her.
0
af: Anonymous

henkogning

oh jo - bliv endelig ved med det :)