197
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hyldeblomst saft - Hyldeblomst drik - Hyldeblomstsaft

Hyldeblomst saft - Max M Rasmussen
Opskrift med video - En klassiker hvert forår. Mørk hyldesaft er skønt, men hvem kan vente et halvt år på at blomsterne bliver til bær, og at bærrene bliver modne? Ikke mig! Det er nemt at lave og alle kan lide det.

Ingredienser

  • 20 store skærme hyldeblomster, uden stilk
  • 2 citroner
  • 1 kg lys farin, eller 1 kg rørsukker, eller 200 gram mørk farin + 800 gram alm. sukker)
  • 1 liter vand

Fremgangsmåde

Bring vandet i kog

Skær citronerne i tynde skiver.

Fjern stilkene fra hyldeblomsterne. Det er nemmest med en saks.

Sluk for vandet og kom alle ingredienser i gryden.

Lad det trække i 4 døgn.

Si det, og kom det i gamle sodavands- eller  glas-flasker . Det er bedst at si det igennem ostelærrede, stofbleer eller et viskestykke.

Opbevares på køl eller i fryser.

Tyndes op til ønsket styrke når det skal drikkes.

Noter

20 skærme hyldeblomst svarer ca til 250 gram med stilk. Eller hvad der kan være i en 4 liters beholder, let sammenpresset. 1 fyldt bærepose giver ca. 5 portioner.

Hvis saften ikke trækker i den gryde der koges i, så sørg for at beholderen skoldes først. Skyl den evt. med konserveringsmiddel.

Stilkene gør saften bitter. Så skær så meget af som du orker. Det samme gør det hvide i citronerne. Det kan du undgå ved at skrælle det gule af citronskallen og komme det i, og så skære det hvide der sidder tilbage væk, inden du skærer citronkøddet i skiver og kommer det i.

Normalt gør man det ikke med citronerne.

Der er 50% sukker i, så det skulle være selvkonserverende, og burde kunne holde sig et køligt sted. Dog kan man risikere at der kommer svamp i. Så hvis saften bliver tåget eller uklar skal man ikke drikke den. Det undgås bedst ved frost eller køl. Eller ved at tilsætte atamon.

Alkoholfri hyldeblomst cider

Hvis du bruger økologiske citroner, eller vasker almindelige citroner godt i varmt vand og sæbe, kan du bruge ½ liter af denne saft og 1½ liter vand i en 2 liters sodavandsflaske til at lave hyldeblomst cider. Se min cider opskrift her.

0
af: Anonymous

Hyldeblomstsaft

hej. Jeg lagde mine blomster i kogt vand for to dage siden og dagen efter da det skulle sies, var det dårligt. Lugtede råddent. Hvad gik der mon galt? Vh Lilian

Hyldeblomstsaft

Det eneste jeg kan forestille mig er at dit vand ikke har været varmt nok, og at det har stået et for varmt sted. Næste gang så prøv evt. at bringe det i let kog efter du har kommet blomsterne i. Og stil det så køligt som muligt. fx i en kælder. Hvis du laver en mindre portion er der ikke noget i vejen for at komme det i køleskabet.
0
af: Anonymous

hyldeblomstsaft - sukker

Fedt det må jeg prøve at lave, er heldigvis fra sjælland, så der er vel en chance for at finde nogle til at supplere, dem jeg har i haven, med. Er det pga. det sukker du bruger at den bliver mørkere end den mainstreem-hyldeblomst saft man ellers ser? Tak for en rigtig god side, jeg har bl.a. lavet nogle Crème brûléer efter din opskrift, som jeg fik mega respekt for! Det var et rigtigt godt tip dét med at man kan bevæge dem for kontrollere konsistensen og se om de er færdige. Mvh. JOC

hyldeblomstsaft - sukker

Ja. De gode hyldeblomst saft bruger som regel rørsukker. Det er dog ikke nødvendigt. Roe og rørsukker er nøjagtigt det samme kemiske stof hvis man har den helt hvide udgave. Det man renser væk, melassen, smager helt forskelligt fra rørsukker og roesukker. Roseukker-melasse smager af roe :-S og rørsukker-melasse lidt mere i retning af lakridsrod. Derfor bruger man brunt rørsukker og melasse, som har en behagelig smag, men man ser ikke brunt roesukker og melasse i butikkerne, Det er fordi det smager fælt. Lys farin er roesukker, men blandet med melasse fra rørsukker. Så den smager som rørsukker. Mørk faring er roesukker med rigtigt meget rørsukker melasse. Så den smager meget kraftig. Da jeg skulle filme opskriften havde jeg selvfølgelig glemt at købe lys farin eller rørsukker :-S så jeg brugte den mørke. Hvilket man også roligt kan. Bare man blander en masse hvidt sukker i.
0
af: Anonymous

hyldeblomstsaft - sukker

når den skal trække i 4 dage skal den på køl der

hyldeblomstsaft - sukker

Det behøver den ikke. Det værste der kan sker er at den begynder at bruse fordi den gærer. Så kan man bare koge den op når den er siet og færdig. Det slår gæren ihjel.
0
af: Anonymous

hyldeblomstsaft - sukker

Tak Max lige det svar jeg ledte efter. mit har stået i 7 dage, godt nok et køligt sted,da jeg ikke havde plads i mit køleskab, måtte jeg finde et køligt sted i udenfor i vores kolonihave. men jeg har rørt rundt i det flere gange hver dag og sikkeret mig at det stod køligt. nu bruser det let hver gang jeg rør i det. så i gang med at si det idag og så må jeg lige give det et opkog inden jeg kommer det på flasker. Tak for en kanon god side så bliver brugt jævnlig. Joan
0
af: Anonymous

hyldeblomstsaft - sukker

Hej, og tak for en lærerig video :o) Vores datter har lavet saft efter din opskrift, for snart 3 uger siden, men den 2 liters flaske vi har fået af hende bruser helt vildt når man åbner den, så vi tør ikke rigtig drikke det. Som jeg forstår længere oppe i tråden, er det fordi saften gærer. Mit spørgsmål er, om det npr det er lavet for 3 uges siden stadig kan klares ved at give det et opkog, og derefter hælde det på en flaske som er skyllet i atamon? På forhånd tak for dit svar. Hilsen Leon.
0
af: Anonymous

hyldeblomstsaft - sukker

Hej Max har lavet hyldeblomstsaft for en månedstid siden. Og begge mine flasker i køleskabet er nu begyndt at bruse, er det en gæring der er gået i gang eller hvordan? Kan se personen under har samme problem. Hilsen Niels

hyldeblomstsaft - sukker

Ja det er gæring. Bare giv det et opkog så går det væk. Lidt atamon tilsat vil forhindre at det kommer igen. Det ødelægger ikke saften at det har gæret.
0
af: Anonymous

hyldeblomstsaft - sukker

Hej Hej Jeg er mangeårig hjemme-hyldeblomstsaft-brygger, og har efterhånden fundet den ariation, som jeg synes er mest lækker. Jeg bruger ca dobbelt-op af skærme ift dig, det giver en meget intens hyldesmag. Derudover bruger jeg en enkelt appelsin (Øko, kød og skal) sammen med citronerne. Ellers samme som dig. Prøv det! Man kan også forsøge med muscovadosukker, det giver en meget pikant smag (her laver jeg dog altid kun ½ portion, da den oprindelige er den med mest SOMMER i) VH Stine
0
af: Anonymous

hyldeblomstsaft - færdiglavet på flaske

hej jeg vil gerne vide om man kan fortynde hyldeblomst saften inden at man hælder det på flaske, altså så den er færdig lavet og drikke klar? eller ville den blive dårlig hen af vejen fordi, at der ikke er så meget sukker i ? eller kan man godt hælde lidt atamon i? eller vil det ikke være godt når det er fortyndet? mvh. hoan

hyldeblomstsaft - færdiglavet på flaske

Den bedste måde at opbevare det på er at fryse det ned. Ellers skal du koge det op når det er siet og hælde det på sterilisede flasker imens det er varmt. Evt. tilsætte atamon.
0
af: Anonymous

Super.

Super fin video! Den er bare svær at finde direkte fra youtube, medmindre man leder efter netop din opskrift. Hyldeblomstsaft er i ét ord, og søger man på det, springer andre ringe videoer i hovedet på dig før denne. Der er ingen grund til, at jeg skal sidde og kigge på det pjat - vel? :) Måske er det årsagen til det anderledes lave visningstal sammenlignet med dine andre videoer. Anyways, jeg har netop høstet træet i haven og skal lave saften i weekenden. Har du nogle specielle atamontips, før jeg overdænger skidtet og får fremkaldt en radioaktiv paddehatteeksplosion?

Super.

Ok. Jeg har straks sat et "Hyldeblomstsaft" ind på både siden og videoen. Nej jeg har ikke store erfaringer med atamon. Jeg fryser hellere. Det gang hvor jeg har brugt det følger jeg bare anvisningerne.
0
af: Anonymous

Nemmere måde at lave den på!

Hej, det er altså meget nemmere at gøre det på: putte de klippede skærme, sukker, citronskal ned i en spand eller hvad den nu skal trække i og så hælde det kogende vand over. Rør godt og så er det klaret! Ellers ligner min opskrift meget din, vi har dog citronsyre i også. Jeg bor også i Odense, så du har ikke fået dem alle:)

Nemmere måde at lave den på!

Hvordan er det nemmere? Om det trækker i en spand eller i en gryde er vel et fedt. Hvis man har en stor nok gryde altså. Det ærger mig lidt at jeg ikke fik dem alle. Jeg kører lige en runde mere ...
0
af: Anonymous

Nemmere måde at lave den på!

Hyldeblomsdrik Trækker 4 døgn, ja, men den skal stå køligt og der skal røres i blandingen mindst èn gang i døgnet.
0
af: Anonymous

citronsyre

Behøver man citronsyre, hvis man fryser drikken efter at den er blevet lavet?
0
af: Anonymous

Nyt

Kan du ikke en gang prøve at lave banankage? :)

Nyt

Det står på listen. Så engang :-S
0
af: Anonymous

Hyldesaft på den primitive måde

Hej Jeg har et spørgsmål omkring hyldesaft. Jeg har de sidste 2 år lavet hyldesaft, både af bær og blomst. Jeg hørte forleden fra en af mine venner, at hjemme ved dem kogte de ikke vandet, de hældte bare køligt vand over ingredienserne, og lod det stå i 6-8 dage et køligt sted. Kan man gøre det, uden at risikere dårlig mave? VH den nysgerrige
0
af: Anonymous

svamp ( vat ligende oven på saften/blomsterne

Hej Max. jeg er i gang med hylleblomst saften og opdager til min store skræk at der er kommet svamp på. hvad gør jeg? kan jeg si det og så koge det op? i så fald skal det så op og koge. Håber du svare hurtyigt da jeg stå midt i det. Katja
0
af: Anonymous

svamp ( vat ligende oven på saften/blomsterne

Hej. Nu er du igang med at lave hyldeblomstechampagne. Du kan google det og finde en fin opskrift fra bl.a. River Cottage. Jeg skal selv igang med at lave champagne - så skriv endelig hvis det bliver godt ! I min gamle opskriftsbog fra Tørsleff (gude-bogen i forhold til syltetøj og saft) skal saften trække i køleskab. Det har jeg altid gjort, og har aldrig haft problemer med uønsket gæring. Hyldeblomsten indeholder naturlige gærsporer, så det er næsten uundgåeligt hvis det står varmt.
0
af: Anonymous

Trukket for kort tid

Hej. Tak for et dejligt site. Min søn lavede tidligere idag hyldeblomstsaft, men lod kun skærmene trække i 5 timer, hvorefter han siede saften fra, smed den ud og hældte saften på flasker. Hyldeblomstsaften smager faktisk rigtigt godt, men kan vi risikere dårlig mave grundet den korte trækning eller hvad er grunden til at saften skal trække i 4 DAGE i køleskab ? Kan jeg hælde saften tilbage i gryden og sætte denne i køleskabet, til trækning - dog uden skærmene ? Håber på at du kan hjælpe mig og knægten :-) Tak, Peter
0
af: Anonymous

Trukket for kort tid

Hvis det smager fint efter så kort tid så er det fint. Den længere trækketid er for at få mere smag ud af citron og blomster. Mest citronen. - max
0
af: Anonymous

Ikke kogt vand.

Jeg har hældt mine afklippede hyldeblomstskærme i min gryde. Tilsat vand, citronsyre og atamon, men jeg har glemt at koge vandet først. Kan jeg gøre det nu med blomster, citronsyre og atamon i. og så lade det trække bagefter i køleskabet. - Det står i køleskabet nu.
0
af: Anonymous

Ikke kogt vand.

Jeg har hældt mine afklippede hyldeblomstskærme i min gryde. Tilsat vand, citronsyre og atamon, men jeg har glemt at koge vandet først. Kan jeg koge det nu med blomster, citronsyre og atamon i. og så lade det trække bagefter i køleskabet. - Det står i køleskabet nu.
0
af: Anonymous

alkohol?

Er der alkohol i?

alkohol?

Kun hvis den gærer.
0
af: Anonymous

alkohol?

Ok. TUSIND TAK for svar. :))
0
af: Anonymous

Hyldebærblomst og hvidvin

Er der nogen der har kendskab til hvidvin blandet med hyldebærblomst. Jeg har tidligere prøvet og fik en god vin, men der er senere kommet bundfals som en slags flager, hvad er det? Kan dog sies fra og smager stadig godt. Mvh. Axel
0
af: Anonymous

Hyldebærblomst og hvidvin

Som jeg kender det, så blander man normalt den færdige hyldeblomstsaft med vand ligesom saftevand. Men man kan også blande den med danskvand og hvidvin.......det bliver en vidunderlig perlende og meget sommerlig drik. Pynt gerne med mynte eller melisseblade
0
af: Anonymous

Hyldebærblomst og hvidvin

Som jeg kender det, så blander man normalt den færdige hyldeblomstsaft med vand ligesom saftevand. Men man kan også blande den med danskvand og hvidvin.......det bliver en vidunderlig perlende og meget sommerlig drik. Pynt gerne med mynte eller melisseblade
0
af: Anonymous

Med eller uden citronsyre?

Super hjemmeside du har lavet :) har et par spørgsmål, som jeg håber du kan svare på. Kan se mangle opskrifter benytter citronsyre, men du undlader dette. Er der nogen specielt grund til at benytte eller undlade det? Hvis man gerne vil have hjemmelavet hyldeblomst om vinteren, kan den holde sig så lang tid? :)

Med eller uden citronsyre?

Jeg husker ikke hvor min opskrift stammer fra, den er gammel. Men der har aldrig været citronsyre i. Jeg har set at andre bruger det, men det burde ikke være nødvendigt med alle de citroner der er i.