205
af: Max M Rasmussen
@
delt

Leverpostej

Navnet er leverpostej - lun leverpostej - Max M Rasmussen
Lun hjemmelavet leverpostej slår slagterens hver gang. Jeg ved ikke hvorfor. Sådan er det bare. Det er også nemt at lave hvis du bruger din foodprocessor i stedet for kødhakkeren.

Ingredienser

giver 2 styk a ca. 500 gram

  • 350 gram svinelever
  • 150 gram svinespæk
  • 1 mellemstort løg, finthakket
  • 2 dl mælk
  • 2 æg
  • 2 spsk mel
  • 1 suppetern (kan undværes)
  • 1/2 spsk salt (kun 1 tsk hvis du bruger suppetern.)
  • 1 drys peber
  • 1 spsk vietnamesisk fiskesauce, eller et par finthakkeder ansjoser. (kan undværes)

Fremgangsmåde

Skræl og hak løgene i foodprocessoren.

Hak lever og spæk i foodprocessor eller kødhakker.

Rør det hele sammen i en skål.

Hældes i ildfaste fade, som stilles i vandbad, og bages ca. 1 time ved 180 grader.

Noter

Gerdas leverpostejs princip: (Gerda er svigermor). "Pund til ½ pund med lever og spæk, og så laver man bare en frikadellefars af det." Et godt princip og det har aldrig fejlet.

Så hvis du allerede har en yndlings opskrift på frikadeller, så bare skift svinekødet ud med lever og spæk, så har du en leverpostej.

Hvis du kigger på min frikadelleopskrift vil du også se at den minder en hel del om leverpostejs opskriften.

Køb færdighakket: Der er ingen grund til at hakke selv, hvis du kan købe færdighakket lever og spæk til fornuftige priser.

1
af: Anonymous

Slagter Leverpostej

Hej, hvis i gerne vil lave en rigtig slagterleverpostej, så kan i få min... Er blevet tildelt den højeste udmærkelse man kan få. 1 kg. sv.lever 1 kg. spæk, el. hvis den skal være lidt mere fedtfattig, brug stribet flæsk. 1 l. letmælk 55 gr. salt 14 gr. sukker el. flormelis 10 gr. stødt hvid peber 85 gr. hvedemel 100 gr. rå løg Tilberedning: skær sv.lever i skiver, og udvand den i ca. 30 min. i koldt vand. Kog spækket el. brystflæsket ved 90 gr. i ca. 15 min. Det udvandede lever tages op af vandet, og kommes over i det varme vand man har brugt til at koge spækket i, lever skal bare lige skoldes 1-2 min. Mælken varmes til ca. 50 gr. Lever, spæk, samt rå løg hakkes sammen i den ønskede grovhed, man kan jo vælge forskellige hulskiver til hakkeren, jeg bruger enten en 3 el. 5 mm hulskive. Derefter pisker man alle krydderierne, salt, sukker, og melet i, og til sidst den varme mælk, til man har en fin homogen masse. Kom dem i enten 250 el. 500 gr. alu forme, og bag dem ved 170 gr. til kernetemp. 90 gr., el ca. 1 time og 15 min. Man kan nemt fryse dem i rå tilstand, og man har altid friskbagt leverpostej ved hånden.. Mvh. Slagteren fra Haderslev
0
af: Anonymous

Slagter Leverpostej

Har lige fulgt denne opskrift, har bare halveret det hele. Min postej er noget tynd, skal den være det og kan den blive fast form i ovnen. Mvh Mette
0
af: Anonymous

Slagter Leverpostej

lige et nybegynder spørgsmål fra mig :) er det muligt stadig at bruge evt minihakker/ foodprocessor når man ikke har en kødhakker? Marc
0
af: Anonymous

Slagter Leverpostej

Ja du kan sagtens bruges evt. en minihakker/foodproc. du skal da bare først køre spækket lidt ud ca ned til 5 mm størrelse,hvad der svarer til når man kører det igennem eb hakkemaskine. :), og så tilsætte leveren, og så kører du til den ønskede finhed, derefter tager du det ud af maskinen,( man kan også køre spæk og lever for sig, da de fleste jo ikke har en maskine der kan rumme 2 kg. ) og pisker krydderierne, samt melet, og til sidst den varme mælk i.
0
af: Anonymous

Slagter Leverpostej

Glemte lige at fortælle hvorfor man udvander leveren, det er for at tage bitterheden af lever.!! Og når man koger spækket, og skolder lever, får man en meget mere cremet leverpostej, da den ellers ved rå ingredienser bliver mere kompakt.! Og til dem som ikke bryder sig om den stærke leversmag, kan jeg kun anbefale denne opskrift. Mvh.

Slagter Leverpostej

Tak! Den vil jeg prøve efter ferien. Der er jo et par gode tricks i ....
0
af: Anonymous

Slagter Leverpostej

Hej Har brugt din opskrift og postejen er virkelig lækker, men meget salt - er 55 g. ikke for meget?
0
af: Anonymous

Slagter Leverpostej

Jeg ville bruge 30g - 40g salt til den portion. Min tommelfingerregel med kød er 1 spsk per kg. Dvs. 1-2½ spsk salt. - max
0
af: Anonymous

leverpostej

Har du en leverpostej opskrift til mig som ikke spiser svinekød?

leverpostej

Jeg ville lave den samme opskrift bare med andefedt og lever. Kalvelever er også en mulighed. Men hvorfor ikke bare lave noget andet i stedet for leverpostej? Anderillette smager super.
0
af: Anonymous

leverpostej

Jeg har nettop afsluttet et praktikophold i en vuggestue, hvor leverpostejen blev lavet af kyllingelever og rapsolie. Den smager super godt, og har tilmed ikke så kraftig en smag af lever. Desuden synes jeg det er lækkert at det animalske fedt bliver erstattet med rapsolien. 250 g kyllingelever 2 små løg 2 hele æg 1 spsk. mel 1 dl rapsolie 1 dl mælk, vand eller suppe 2 tsk salt lidt peber efter smag Alle ingredienser køres til en jævn masse i en foodprocessor, og kommes derefter i en passende stor form, evt. rugbrødsform foret med bagepapir, så er den nem at vende ud. Bages ved 1 - 1,5 time i ovnen ved 180 grader.
0
af: Anonymous

leverpostej

Animalsk fedt, er dog sundere end Rapsolie! Den gamle skrøne med Mættet Fedt, har ikke holdt stik i flere år nu, specielt ikke efter Kokosfedt / olie, virkelig spredte sig, med hele 57% Mættet fedt! Fedt generelt er godt, det er de forkerte Kulhydrater som er problemet, hvad angår sygdom og vægtproblemer! Kroppen forbrænder Kulhydrater før Fedt, lidt ligesom Hvide Blodceller ser sygdom, det skal afskaffes først! Spiser man mange Kulhydrater, forbrænder man derimod ikke Fedt! Derfor fejler mange " Kure ", de opgiver, da de har puklet, været udsultet, og kun tabt 1 - 2 kilo, måske over et par uger... Vælg Stenalder vejen, som du er skabt til, eller Low Carb High Fat, hvor hvis du går under 50 Gram Kulhydrat om dagen, går ind i Ketonisk tilstand, hvor kroppen udelukkende forbrænder Fedt i høj hastighed :)
0
af: Anonymous

leverpostej

Så er der vist dømt max vrøvl! Kokosfedt er noget af det mest usunde vegetabilske fedt der findes. Rapsolie derimod er nok det sundest. Udover ikke at indeholde ret meget mættet fedt er der en del omega3 fedtsyrer samt e-vitamin. Man ved at en kost med meget mættet fedt giver øget risiko for hjerte-karsygdomme. Animalsk fedt (pånær fiskeolie) er langt det mest usunde, uden nogen som helst tvivl. Det er decideret farligt at begive sig ud i forskellige kure som ikke er anbefalet af fagfolk. Stenalderkost er næppe sundt, se f.eks. videnskab.dk/krop-sundhed/er-stenaldermad-overhovedet-sundt .
0
af: Anonymous

100% korrekt information. Bakket op af forskning som den store Framingham Heart Study, Womens Health Initiative studiet og beskrevet i dybden i "Good calories, bad calories" af Gary Taubes. Læs den bog og find ud af hvordan fedme, diabetes, kolesterol og alt det andet faktisk hænger sammen. 

0
af: Anonymous

Leverpostej

Skal for første gang selv lave leverpostej. Har nogen erfaring med at dele fersknspæk mængde således at man også bruger bacon (50/50) ???
0
af: Anonymous

leverposteg

når jeg kigger på opskrifter på leverposteg,bruges der altid smagsløst vand eller mælk.prøv istedet at kog spæk og løg sammen i vand.følg derefter bare opskriften,men brug væden fra spæk og løg istedet for vand eller mælk,giver meget mere smag og er letter at hakke.
0
af: Anonymous

Leverpostej

Hej Max Jeg følger med her på siden med stor interesse især dine bage artikler. Any how nu er det jo leverpostej du skriver om her så det er det jeg vil kommentere på. Jeg synes ikke jeg kan finde krydderi ud over "salt" og peber. Det er klart at ansjoser fungere som smagsgivere (jeg har dog ikke selv prøvet det). Har du ikke prøvet med andre krydderier? Hvis ja, hvilke og hvad var resultatet. Den leverpostej jeg laver er som følgende (Det er ca. mål) 1/4 del spæk 1/4 del Hakket svine kød 1/2 del Lever 1/10 del udkernet æble 2/10 del løg æg, mælk, fløde (de sidste to er 50/50) og mel til opbagningen. Allehånde, salt og frisk kværnet peber som smagsgivere. Som en tidligere bruger skrev så smelter jeg spækket i påbagningen inde deresterende ingredienser kommer i. mvh. Smeden
0
af: Anonymous

Leverpostej

Et tip any. krydderier Timian, tørret eller frisk, hvidløg, og et laurbærblad på toppen klæder den danske leverpostej ganske fint! Mvh Jakoba
0
af: Anonymous

Leverpostej

Mange vil efter gamle opskrifter gerne blande hakket ukogt spæk i leverpostejen, men dette giver hvide små klumper i den færdige postej. Mit eget blandingsforhold er:5-5-7. 500g lever, 500g og 700 dl suppe. Dette giver en både let smørbar og velsmagende postej. Kog 500g spæk i 7dl vand ca 40-50 min og tilsæt så fløde ti der igen er 7 dl suppe. Claus
0
af: Anonymous

Leverpostej

Bager du også leverpostejen i vandbad eller gør du det uden ?

Leverpostej

Jeg bager i vandbad for at forhindre at den bliver grynet i konsistensen.
0
af: Anonymous

... og så brænder leverpostejen ikke på.

0
af: Anonymous

Dårlig smag - hvad kan det skyldes?

De fleste gange jeg har bagt leverpostej, får jeg en dårlig smag ud af det. Sådan lidt ram i det. Jeg har to teorier, enten har jeg for meget løg i det, eller også er den overbagt. Lever smager jo som regel bedst når den kun er rosa, det gælder i hvert fald stegt lever. Og leverpostej skal kun bages til den er rosa? Det skal siges at jeg ikke har puttet nok spæk i flere gange. Så en tredje teori kan være at leversmagen bliver for koncentreret. Er der nogen der kan hjælpe med en forklaring? Jeg mener ikke at leveren har været dårlig de gange jeg har været uheldig. Men kan det være fordi den har været frosset? Jeg bager i øvrigt tit leverpostej i små syltetøjsglas i vandbad. Lågene kan man lægge ned i vandet, hvor de steriliseres. De tages op med en tang eller ske og de skrues på så snart man har taget det hele ud af ovnen. Så holder det sig længere, og man kan åbne ét glas frem ad gangen. Praktisk til en lille husholdning.
0
af: Anonymous

Dårlig smag - hvad kan det skyldes?

P.S. Der skulle ikke være spørgsmålstegn i denne sætning, men punktum: "Og leverpostej skal kun bages til den er rosa." Det foretrækker jeg i hvert fald. Problemet er hvordan man holder øje med den indvendige farve ...
0
af: Anonymous

Leverpostej

Hejsa Har netop prøvet denne opskrift. Synes at den smager meget af lever. Er det noget man kan gøre for at lever smagen ikke er så kraftig? Mvh. Per
0
af: Anonymous

Leverpostej

Per det hedder jo leverpostej, så det skal da smage af lever :-) mvh. Ivan
0
af: Anonymous

ja, benyt røget svineflæsk eller bacon i stedet for fersk svinespæk

0
af: Anonymous

Skål leveren i et par minutter


0
af: Anonymous

Spæk vs. fedt

Tak for dine mange spændende opskrifter, jeg er en flittig gæst på kvalimad og forsøger ofter at gøre dig kunsten efter. Jeg har aldrig lavet leverpostej før men, nu skal det være. Har dog et spørgsmål som forekommer vigtigt. Er der forskel på spæk og fedt og hvor sidder spækket på grisen?
0
af: Anonymous

Ja der er, du skal bruge såkaldt blødt spæk - ikke f.eks. rygspæk slagteren ved hvilken type du skal have, og kog spækket 

Når massen skal blandes må temperaturen max være 60° ellers risiker du at det skiller


0
af: Anonymous

Guf!

Har netop lavet min første leverpostej efter denne opskrift, og gjorde som anden brugers forslag med at koge spækken, og så smed jeg en suppeterning ved. Den er bare skøn denne opskrift, smager himmelsk. Fik dog kun 2 små alufolie bakker ud af opskriften. Er leverpostejen fryseegnet, så den stadig beholder den gode smag? Og nogle forslag til hvordan man får det sidste lever ud af kødhakkeren? Vh Mira

Guf!

Frys den ned rå, og så bag den fra frossen. Så smager den nøjagtig ens. Kom lidt lyst brød i kødhakkeren til sidst, så får du det sidste kød med.
0
af: Anonymous

Eller et par kogte kartofler, så har man en  kødhakker der er nem at gøre ren.


0
af: Anonymous

Cremet, smørbar konsistens?

Nu har jeg bagt en del postejer efter opskriften. Smagen er lige i øjet. Jeg kunne dog godt tænke mig, at postejen er cremet og smørbar, særligt når den bliver kold. Den hænger ikke så godt på rugbrødet :-) Er der nogen tips til at gøre postejen cremet? Jeg mindes at have hørt noget om, at man kan tilsætte mosede kartofler, men ved ikke om det er rigtigt, og i hvilke mængder det i givet fald skulle være. Hvis man kan tilsætte noget der gør postejen cremet, hvillke krydderier skal man så tilsætte, og i hvilke mængder, for at smagen ikke mistes? Mvh. Flemming
0
af: Anonymous

leverposteg

ja undskyld , men for mig er bacon og spæk ikke det samme,men hver sit emne. og 2 dele lever og en del spæk må da være 300gr og 150gr Vh Bjarne

leverposteg

Du mener det jeg skrev under "Fremgangsmåde" ikke? Jo du har ret. Det var en tanketorsk. Så længe fordelingen mellem spæk og kød er imellem ca. 1/3 - 2/3 til ca. 1/2 - 1/2 så gør det ikke så meget. Leverpostej er meget tilgivende. Men der skal være 500 gram samlet, for at resten af ingredienserne passer. Der burde nok stå: 333,33 gram lever til 166,67 gram spæk. så syntes jeg det er vigtigere at det er nemt at huske, når nu retten ikke tager skade af det. Tak for kommentaren.
0
af: Anonymous

leverposteg

HEJSA Man skal lige huske hvis mam bruger ½ lever og ½ spæk så skal spæken lige ha et opkog først for ellers risikere man at fedtet svømmer ovenpå når leverpostejen er bagt, idet men giver det et opkog har fedtet lettere ved at smelte i postejen og den blir langt bedre og ikke så tør. mvh Søren
0
af: Anonymous

leverposteg

Hej Max. Nu du har en rigtig god opskrift på leverpostej. Kan du så ikke fortrælle mig hvordan jeg laver en god sky til den? Jeg ved godt man i Danmark kan købe et pulver som man koger op med vand, men det kan jeg ikke få her på Island, og sky er et fremmedord her. Mvh. Jan.

leverposteg

Sky er bare en indkogt fond der er skåret i tynde blokke. En kødsaftgele. Så se opskriften for mørk fond. Kog den så meget ind at den kan stivne i køleskabet (til ca. 50%). Smag til med salt og sæt den ind i køleskabet. Er du i tvivl om den kan blive fast nok, så tilsæt et blad husblas per dl fond. Husblas har den fordel at man kan bruge en tyndere fond. Så kan du fx lave skyen af et ristet kyllingeskrog og lidt grøntsager.
0
af: Anonymous

leverposteg

Eller hvis du ikke har 8 - 10 timer til at koge et ristede kyllingskrog ind, smage fond til og så reducere den yderlige, køle fond ned og håbe på at den sætter sig.

Alternativ 3 blade husblas i lidt koldt vand (5 min). 2½ dl kogende vand samt ½ løg i skiver og 1 bouillonterning, koges til løget er blødt og bouillonterning er opløst, tag suppen af varmen, smag til med sherry eller portvin og peber. Tilsæt den udbløde husblas og rør godt rundt. Tilsæt evt. lidt kulør til sky.

Hvis du har travlt sæt sky i fryseren (½ - 1 time), ellers rækker køleskabet (ca. 3 timer).

Note. Benyt dobbelt portion bouillonterning til vand mængde, sky skal have en god kraftig smag!

0
af: Anonymous

Er enig i at hjemmelavet leverpostej smager bedre end købt leverpostej, men det er ikke altid man har tid til at forberede det. Jeg holder mig altid til et mærke og det er Stryhn's og i rema 1000 tilbudsavis kan man lige nu få 250-400 gr. leverpostej til en flad 10'er.

0
af: Anonymous

Sky på den hurtige måde: Kog vand og en bouillon terning, tilsæt kulør og husblas hvor meget kan man læse på pakken, men noget der skal stå selv bruger jeg 16 blade pr. liter væske