emner: mere ...
283
af: Max M Rasmussen
@
delt

Nøddebrød - paleo brød - stenalderbrød

Nøddebrød - en smuk struktur. - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Puha ... nødder er dyre. Men dette brød er alligevel, på kort tid, blevet en af mine favorit opskrifter. Et brød der er lavet af nødder, kerner, frø, æg og olie. Alle kan lide det. Det er specielt godt til ost, charcuterie, postejer osv. Men det er også godt med "almindeligt" pålæg. Eller som en snack hvis man skærer det i tynde skiver og rister det på en pande med lidt smør.

Ingredienser

Giver et brød af 1 kg, 20 skiver af 50 gram.

de tørre

  • 100 g græskarkerner
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g mandler
  • 100 g valnødder
  • 100 g hørfrø
  • 100 g sesamfrø
  • 100 g birkes (kan undværes)
  • 2 tsk. salt

de våde

  • 5 æg
  • 1 dl olie

Fremgangsmåde

Bland det hele sammen, kom massen i en rugbrødsform. Smør den hvis det ikke er en form for "slip let"

1 liter form - bages 1 time ved 160°C.

2 liter form - bages 40 minutter ved 160°C.

Noter

100 g af de forskellige nødder er ikke det samme som 1 dl. jeg har set nogen versioner af opskriften med det i stedet for. Så passer æggemængden ikke.

Du skal bruge ca. 1-2 æg per 200 g nødder/kerner/frø, så det er nemt at tilføje ekstra nødder hvis du gerne vil have et større brød. 100 g nødder mere så et æg ekstra. 100 g mere end det ekstra, så 2 æg ekstra. Osv.

Kommer du højt op i ekstra nødder skal du huske at tilføje ekstra salt og olie. 1 dl olie per 6-700 g nødder. 1 tsk salt per 300-350 g nødder.

Det er ikke så vigtigt hvilket nødder du bruger. Mangler du en slags så bare tag 100 ekstra af en af de slags du har.

Det eneste der er bøvlet ved den her opskrift er at have alle de rigtige nødder købt ind på samme tid, og at blande dem, så jeg blander som regel de tørre ingredienser til en 4 stykker i fryseposer, som jeg så har stående indtil jeg bager.

Brødet holder sig snildt i skuffen i en uge, ifølge min erfaring.

I Thomas Rhodes originale opskrift er der brugt pinjekerner i stedet for birkes. Prøv endelig det hvis du vinder i lotto :-s

Ingredienser til nøddebrød - Max M Rasmussen

Minirugbrød

De er også gode at bage i små kageforme /muffinforme. Som nødde minirugbrød. Så vidt jeg husker så er det 25 minutter de skal have.

Lidt mere fugtig med squash

  • 1 revet squash (ca. 250 g) - du  kan også bruge gulerod
  • 1 æg mere

Du kan få et lidt mere blødt og fugtigt brød ved at rive en squash og komme i dejen. Det mugner dog noget hurtigere (2-3 dage) hvis det opbevares ude, så det skal opbevares i køleskabet.

Minirugbrød - bagt i kageforme. ½ dl dej i cupcake formen. 1 dl dej i minirugbrøds formen. - Max M Rasmussen
Revet squash/zucchini i dejen gør brødet mere saftigt. - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

blå birkes...

hejsa man kunne evt erstatte birkes med chiafrø. De har nemlig et højt indhold af omega3
0
af: Anonymous

Birkes

Hvis du undlader birkes, erstatter du så med 100 g nød i stedet?
0
af: Anonymous

Birkes

Ja, eller kerner. Det er ikke så vigtigt. Opskriften er ikke følsom.
0
af: Anonymous

Allergie

Hvad synes dú ville være godt at erstatte nødderne med i denne opskrift..?

Allergie

Jeg tror det er svært at finde en erstatning for nødderne, sådan fuldstændigt. Måske er der nogen former for nødder du kan tåle. Så kan du eventuelt skifte nogen af dem du ikke kan tåle ud med dem du kan. Du kan også komme flere solsikke og græskarkerne frø i.
0
af: Anonymous

udregning at næringsindhold

jeg kan ikke få dine tal til at passe. hvordan har du regnet det ud? der er da betydeligt mere tilgængeligt kulhydreat og mere fedt jeg får det også til at være 1000 kkal mere pr brød!

udregning at næringsindhold

Målene er i gram. Ikke i kcal. Undtaget den kolonne hvor der står kcal.
0
af: Anonymous

1,5 liter form

Nu har jeg en 1,5 liter form. Så vil bagetiden vel være 50 minutter?

1,5 liter form

Sandsynligvis. Jeg har kun bagt i 1 og 2 liters formene :-S
0
af: Anonymous

1,5 liter form

1,5 liter på 50 minutter fungerede glimerende. Men jeg synes at brødet er blevet lidt fedtet. Er det normalt? Der bliver jo formentlig trukket olie ud af nødderne mm., så kunne man reducere i olietilsætningen?
0
af: Anonymous

1,5 liter form

Det bliver mindre fedtet når det køler ned. Men det er meget fedt i, så helt tørt bliver det ikke.
0
af: Anonymous

Nødebrød opskrift

Hi Max, Jeg forstår ikke at når opskiften viser 5 æg til totalt 700g nødder/kerner, men i din note skriver du 1+2 æg per 100g Tak på forhånd. også for din 'second to none'food site
0
af: Anonymous

Mere smag!

Tak for en inspirerende blog! Har du nogle kommentarer til hvordan man kan forøge/ændre smagen? Jeg tænker på, om man kan bruge friske/tørrede krydderurter? Forandrer det holdbarheden hvis man bruger friske krydderurter? Skal man mindske mgd. af nødder hvis man tilsætter feks. soltørrede tomater/hvidløg/oloiven eller rosiner?
0
af: Anonymous

Vand i stedet for olie?

Jeg har lige lavet et - baseret på en færdigbanding fra urtekram der hed "low carb" brød. Der skulle bare vand i ? Det er blevet ret lækkert ?
0
af: Anonymous

Vand i stedet for olie?

Det må være på grund af loppefrøskallerne. De kan købes i Matas. Loppefrøskaller er ren protein og kan være med til at binde frøene sammen. Men hvorfor købe en blanding af frø i en pose, for dyrt, når man kan lave det selv?
0
af: Anonymous

For salt!!

Jeg synes opskriften bør rettes med det samme. 2 tsk salt er alt for meget. Jeg er på nippet til at kassere brødet. Øv! Men med mindre salt, fx 1 tsk, havde det nok været lækkert.
0
af: Anonymous

For salt!!

Jeg står ved min saltmængde. Det er som jeg, og min famillie, foretrækker det. - max
0
af: Anonymous

For salt!!

Det er bare perfekt!!
0
af: Anonymous

Link til blog

Hej. Er det okay, jeg linker til denne opskrift og skriver om den, i min nye blog? :) Mvh Lærke
0
af: Anonymous

Link til blog

Hej Lærke, jeg nede i bunden af alle sider er der et link der hedder "copyright" som beskriver min holdning til det i dybden. Sandsynligvis er det helt i orden. :-) - max
0
af: Anonymous

Link til blog

Det er læst og forstået. :) Og tak i øvrigt. -Lærke
0
af: Anonymous

Mmm!

Lækkert, lækkert, lækkert! Mere LCHF, så blir' jeg lykkelig ;)
0
af: Anonymous

meningen ?

Har prøvet at lave det fantastiske brød, synes dog det blev noget fedtet bagefter, er det meningen ?
0
af: Anonymous

meningen ?

Ja, det er fedtet når det er bagt. Det forsvinder dog noget når det kommer i køleskabet.
0
af: Anonymous

Bagetid

Hej Max. Jeg sidder lige og læser din opskrift, men undres over at bagetiderne er 1 liter 1 time ved 160 grader når en 2 liter kun skal have 40 min ved 160 grader.
0
af: Anonymous

Bagetid

Det er besvaret i kommentaren "Bagetid" oppe i toppen af spørgsmålene. sammen mæængde dej i større form = tyndere brød = kortere bagetid. med mindre du selvfølgelig fylder 2 liter dej i 2 liters formen. - max
0
af: Anonymous

fedt?

Det faldt mig lige i øjnene at du ikke har skrevet fedt på i næringslisten er det bevidst så folk ikke falder bagover? eller en forglemmelse? :)
0
af: Anonymous

fedt?

Fjern din Fedt skræk! Fedt er godt, Kulhydrater er ikke! Lægerne, Diætisterne, Sundheds Guruerne, Medierne, vil ikke have at du er rask, fordi de har selv investeret i Medicin, lidt ligesom Landmænd har, fordi de ved deres produkter, ødelægger dig, og så skal du have en pille, for lige at være i live!!! Så Naturligt som muligt, bliv Stenaldermenneske, eller tag den næstbedste tur LCHF! For første gang i dit liv, vil du føle dig i live!
0
af: Anonymous

fedt?

Fordøjelse er som den klassiske brandtrekant, den består bare af fedt, protein og kulhydrat. Uden kulhydrat og fedt kan kroppen ikke omsætte og optage protein - og så videre. Alke tre dele skal være der. Der er vild forskel på kulhydrat i form af sukker eller hvidt mel, og så de kulhydrater du får fra grøntsager og fuldkorn.
0
af: Anonymous

fedt?

Det er godt nok meget firkantet at skrive, at kulhydrater er dårlige. Det er et vældig bredt begreb, så inden stenalderen fuldstændig griber om sig, er det værd at læse op på alle de gode kulhydrater der findes i gode og nødvendige råvarer.
0
af: Anonymous

fedt?

Ment som de simple Kulhydrater, som brød lavet på korn, kartofler, pasta, raffineret sukker osv, og selvfølgelig ikke grøntsager, frugter mm. Der er bare visse "fødevarer" som vi genetisk ikke er skabt til at spise, eftersom de er lavet i et laboratorie!
0
af: Anonymous

fedt?

Næst bedste !! Lchf er den mest overlegne diæt , jeg har i mit liv prøvet nærmest alle slags diætter , intet slår lchf , min homoglæbin balance er super , min forbrænding i top (spiser 3000 kcal og taber mig alligevel ) det sunde fedt booster min testoron produktion , jeg regenerer super godt . Og vigtigst !! Jeg er aldrig sulten på lchf . Skal siges at jeg træner ret meget og det er fedt at have energien fra de langsomme og hurtige kulhydrater lchf kosten generer (ps. 50 % af ingredienserne i stenalder kosten fandtes ikke i stenalderen !! 😄)

fedt?

Den er smuttet. Det skal jeg nok få ind.
0
af: Anonymous

Chai-frø

Prøv at opbløde 100g. Chia-frø i ca. 2dl. vand i 20 min. Behandle herefter som 250g. squash, og tilsæt ½-1 ekstra æg.. Virkelig sundt, ekstra protein og virkelig lækkert :)
0
af: Anonymous

Stenalderbrød

dette brød er geni-streg fra Thomas Rohde.. Intet mindre. Enkelt, det virker og smager. Jeg tilsætter tørrede tranebær el. Tørrede abrikoser. Ved opbevaring i køleskab holder det mindst lige så godt som gammeldags rugbrød
0
af: Anonymous

Stenalderbrød

Og nødder/kernefordeling er fuldstændigt ligegyldigt. 5 æg og 1 dl olie kan fint "samle" 700-900 g kerner/nødder...
0
af: Anonymous

Fisk???

Hej Og tusind tak for dine fantastiske side. Jeg har prøvet mange af tingene, og sidst paleobrødet med squash. Desværre var jeg vældig forkølet og kunne ikke smage det, men min søn sagde, det smagte af fisk, og at det havde han også prøvet en gang. Har du nogen god ide til at opklare det mysterie? :) Tak Mvh Ghita
0
af: Anonymous

Fisk???

Den oplevelse havde jeg også. Smagte på alle kernerne og de var okay. Mystisk...!
0
af: Anonymous

Frysning?

Har du evt. erfaring med frysning af dette brød??
0
af: Anonymous

Frysning?

jeg har ikke prøvet det, men der er ingen grund til at det skulle blive dårligere af det. Her hjælper det at der ikke er mel i. - max
0
af: Anonymous

Frysning?

Man kan sagtens frysedet.Jeg plejer at skære brødet ud i skiver og så tage dem opefterhåndensomde bruges.
0
af: Anonymous

Energifordeling

Kunne du måske opgive energifordelingen i pr. 100 g også. Det ville gøre det lidt lettere at føre kalorieregnskab.
0
af: Anonymous

Energifordeling

Hvis du ved hvor mange gram nødder, hvor mange æg og hvor meget olie du har puttet i, så er det jo et ret godt bud på kalorieindholdet. Men det er højt! Jeg vil ikke anbefale et LCHF-brød til folk der tæller kalorier.
0
af: Anonymous

Bagetid??

1 liter form 1 time 2 liter form 40 minutter Hvorfor kortere tid?

Bagetid??

Der er mere plads i en to liter form. Så brødet bliver fladere. Så er det nemmere/hurtigere at varme op. Hvis du fordobler mængden til 2 liter formen, så tager det naturligvis en time igen.
0
af: Anonymous

Bagetid??

Tak, det er kernetemperaturen det kommer an på. Brødet skal være bagt også inde i midten. Måske vi skal til at bruge stegetermometer også til brødbagning.

Bagetid??

Det gør jeg skam allerede til rugbrød. Ellers ender de nemt med at blive klistrede.
0
af: Anonymous

Bagetid??

Hej Max. Først tak for en super hjemmeside. Men hvor mange grader skal et brød være for at det er gennembagt. Mvh Ralf
0
af: Anonymous

Bagetid??

Ja det er et godt spørgsmål. Jeg ved det faktisk ikke. Æggene stivner jo ved omkring 55°C, så temperaturen skal mindst være højere end det. Men smagen ændrer sig jo også når man bager nødder og kerner. Jeg ved dog ikke ved hvilken temperatur. Og kan ikke lige finde noget om det. Men det er vel hovedsageligt smagen af nødderne der bestemmer hvor længe man synes det skal have. Et bud vil være lidt over 80°C - Max
0
af: Anonymous

Bagetid??

Et lille svar et godt stykke tid senere, som måske kan bruges af nogen en anden god gang :) Ifølge Harold McGee, så sætter blomme og hvide sig ved 73 grader. Det er helt fast, og ikke "gelé", so there you go ;)
0
af: Anonymous

max

Wuhuuu Max´s back - YES
0
af: Anonymous

Brød

Lige lavet det brød fulgt opskiften og det bliver super bare uden birkes men fungere lige godt :) !!
0
af: Anonymous

Så er det da prøvet

Jeg har lige bagt brødet i en 2L smurt form. Jeg synes det blev meget salt og ville nok skære ned på salt en anden gang (eller bruge en mindre teske......). Desuden smuldrede brødet en hel del, da det skulle op af formen. Jeg har anvendt præcis de ingredienser og mål der er angivet her i opskriften.
0
af: Anonymous

Meget salt

Jeg synes også at det med 2 tsk bliver alt for salt. Næste gang laver jeg det med den halve saltmængde. Det smager i øvrigt pragtfuldt :-)
0
af: Anonymous

Så er det da prøvet

Det har også været min erfaring. Det er jo heller ikke brød, men nødder i stivnet æg. Hvis man vil have perfekte tynde skiver, så skal der noget andet bindemiddel i. Jeg ville måske prøve HUSK. Men det må være for egen regning, det er nemlig dyrt med alle de nødder.
0
af: Anonymous

Opskrift - noter

Jeg skrev 1+2 æg per 100g når dine noter skriver 1-2 æg per 100 g nødder/kerner/frø. Igen, din opskrift viser 5 æg til 700g. Hvad er det rigtige?
0
af: Anonymous

Opskrift - noter

jeg har skrevet forkert. Der skulle have stået 1 til 2 æg per *200* gram nødder og kerner. Derfor den "indviklede" metode med henholdsvis et og to ekstra æg for hver 100 g nødder og kerner mere. Retter det lige i teksten. Tak.
0
af: Anonymous

Dejligt at høre fra dig igen.

Det er skønt at høre fra dig igen, jeg er dagligt inde på siden for at se om der er nyt, og for at finde en god opskrift. Skal prøve dette Nye brød I weekenden.
0
af: Anonymous

Dejligt at høre fra dig igen.

Prøv Bloglovin, så får du en liste over de blogs du følger.
0
af: Anonymous

1l form

Hej, hvor har du købt din 1l form?

1l form

År tilbage. Det kan jeg ikke huske.
0
af: Anonymous

1l form

Det er bare slet ikke til at få sådan en form.. Giver ellers et flot højt brød
0
af: Anonymous

Velkommen tilbage, Max

Vi glæder os til at se nyt fra dig :) VH Thorsten
0
af: Anonymous

Velkommen tilbage, Max

Jeg ved godt jeg er lidt fraværende på det danske site for tiden. Jeg er ved at oversætte opskrifter til den engelske udgave. Jeg har lavet flere opskrifter end jeg havde regnet med, så det tager sin tid.