252
af: Max M Rasmussen
@
delt

Rosa Helstegt Oksehøjreb

Oksehøjreb, efter 4 timer ved 150 grader. - Max M Rasmussen
Okse- og kalve-højreb er et smukt stykke kød. Det røde marmorerede kød der sidder på de afskårne ribben. Det er ikke en udskæring vi normalt ser hos slagteren, men han kan godt lave den hvis man spørger. Ellers gå til halal slagteren, som har den med garanti. Jeg helsteger den som regel i min gril, hvor den får en mild røgsmag af Rosmarin. Det vækker julelys i øjnene hele året rundt når det store stykke kød bliver sat på bordet.

En hel oksehøjreb er et ordentlig stykke kød. Stort og saftigt. Størrelsen gør den svær at stege. Men på en almindelig grill er det faktisk meget nemt. Jeg bruger en 57 cm Weber grill, ligesom de fleste andre danskere.

Ingredienser

  • 1 hel oksehøjreb, ca. 4 kg. (ca. 1/3 af vægten er knogler.)
  • salt
  • peber, friskkværnet
  • timian
  • Friske rosmarin kviste

Fremgangsmåde

Rids fedtsiden i ca 1 cm store tern med en skarp kniv. Undgå at skære ned i kødet.

Tag kødet ud af køleren og gnid godt med salt, peber og timian ind i kødet.

Lad det stå nogle timer og marinere indtil det har stuetemperatur.

Tænd grillen 1/2 time før den skal bruges. Du skal kun bruge den ene kulholder. Bruger du begge bliver kødet ikke langtidsstegt på samme måde. En enkelt kulholder svare ca. til at grille ved 150 grader. Det er ikke helt at langtidsstege, men den gode grillsmag kompenserer sagtens for det. Vær opmærksom på at en grill er koldere om vinteren end om sommeren, så stegetiderne kan svinge.

Stil kulholderen i den ene side af grillen.

Kom kødet i grillen med ribbenssiden imod det varme kul. Så langt væk fra kullene som muligt. Benene skal have mere varme end resten. Hvis kødet ikke er brunt nok når det er ved at være færdigt, så vend fedtsiden ind imod kullet det sidste stykke tid.

Smid et par kviste rosmarin oven på kullene en gang i timen. Det giver en vidunderlig mild røgsmag. Evt. også mere kul hvis der mangler.

Kan du godt lide meget røg, så læg en brændekævle af hårdt træ, bøg eller birk, på risten. Bare lig den oven over kullene, så den begynder at ryge.

Gril kødet i ca. 4 timer indtil det har en indvendig temperatur på 55 grader til 60 grader.

Læs mere om langtidsstegning i artiklen om det.

Frisk rå oksehøjreb med ben - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Rosa Helstegt Oksehøjreb

Prøvede dette på Weberen i dag. Jeg havde ikke 4 timer til rådighed så jeg eksperimenterede lidt med varmen. Fint med 150-175 grader i 3 timer. Forrygende resultat. Brugte forøvrigt purløg som smagsgiver på grillen.
-1
af: Anonymous

Brændekævle på risten.

Du skriver: så læg en kævle på risten. Næste linie: Bare lig den oven på kullene, - - Spørgsmål: Hvorfor læger du et lig over kullene ? Er det et krematorie til husbehov ? Der er forskel på at ligge og lægge i kakkelovnen. Undskyld min drilske hilsen, jeg kunne ikke modstå.
1
af: Anonymous

"hænge" kød selv - i special pose

Hej Max - jeg er faldet over et produkt jeg synes lyder fantastisk. Det er en speciel vakuum pose hvor luften ikke kan komme ind - og fugt slipper ud. Bare synd det er så dyrt - men OK - hvis man sammenligner med krogmørnet kød fra slagteren så er det nok interessant. Her er en beskrivelse fra en blogger der har prøvet det: http://steamykitchen.com/6626-review-how-to-dry-age-steaks-with-drybag.html

"hænge" kød selv - i special pose

Ja jeg har set den for et par år siden, men besluttede at det var for dyrt. Jeg tager bare til slagteren og køber noget kød, og beder ham om at have det hængende i en periode. De plejer at være til at snakke med. Men du har ret i at det kunne være sjovt at lege med.
0
af: Anonymous

"hænge" kød selv - i special pose

Hvis det stadig har interesse er poserne nu til salg i DK - www.meatlover.dk Jeg har ikke selv prøvet endnu men skal snart have bestilt en pakke. Du lyder erfaren ud i at hænge kød(eller vælge kød der skal hænges...) Har du en udskæring du kan anbefale at starte med at prøve i posen? (Nok noget uden ben)

"hænge" kød selv - i special pose

Højreb, entrecote (ribeye stykket), fillet eller det de i Bilka kalder marmoreret oksefillet. En lille fugl har også ladet vide at jeg får en pakke af dem i julegave. Hvis resultatet er godt skal jeg nok skrive noget om det.
0
af: Anonymous

Brændekævle på risten.

Slap dog af Lektor Blomme
0
af: Anonymous

Skidt med liget, når du nu har læger med. Hvis du mener "lægger", er det med dobbelt d.

(Sten og glashuset)

-1
af: Anonymous

Brændekævle på risten.

Du fra 2010: Hvordan går det med din egen stavning. "Hvorfor læger du et lig over kullene"? Hvor kommer lægevidenskaben ind i dette når du selv går i rette en andens stavning? Trist læsning på en god hjemmeside. Mads
0
af: Anonymous

Kunne ikke have sagt det bedre end det sidste indlæg XD


Jokes