131
af: Max M Rasmussen
@
delt

Rösti - schweiziske kartoffelpandekager - rosti- røsti

Rosti - closeup - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Rösti skal laves med kogte kartofler, så jeg bruger den tit som "restemad" i stedet for de typiske brasede kartofler, biksemad osv. Men det er et tilbehør som alle kan lide, og det har den fordel at man kan tilsætter bacon, løg, ost, æble eller friske urter. Hvilket lige løfter den over de andre simple kartoffelretter.

Ingredienser

giver 4 stk, til 2 personer

  • 4 mellemstore kartofler, kogte
  • 1-2 spsk stegefedt. Jeg foretrækker klaret smør.
  • salt (½ tsk)
  • peber efter smag.

ekstra ingredienser, efter lyst

  • stegt bacon, løg, ost, æble eller friske urter

Fremgangsmåde

Riv kartoflerne på det groveste rivejern.

Bland krydderier og evt. ekstra ingredienser.

Saml dem til en løs klump. Endelig ikke ælte.

Del klumpen i fire lige store portioner.

Form hver portion til en flad kage. Ca. 10 cm bred, så der kan være fire på en stegepande på én gang.

Varm panden og kom fedtstoffet på. Vær opmærksom på at de suger alt fedtet op af panden, så man kan godt komme for meget på.

Steg dem ved middel temperatur. Når du har fundet den rigtige indstilling på komfuret skal det typisk tage 10 minutter på den ene side og 5 minutter på den anden.

Noter

En del opskrifter siger man skal bruge "parboiled", dvs. delvist kogte, kartofler. Jeg har prøvet at bruge både helt og delvist kogte kartofler. Hvis de er af størrelsen som jeg anbefaler i denne opskrift, så er der ingen som helst forskel. Vil du lave en Rösti der fylder en hel pande, og det er der ingen regler imod, så skal kartoflerne være helt kogte. Ellers risikerer du halvrå kartofel i midten af den.

Da kartoflerne er kogte kan lave dem lige så tykke som du har lyst til, og du kan brune dem så meget som du har lyst til. Hvis de er for tykke og panden er meget varm, så risikerer du at de er meget brune samtidig med at de ikke er blevet varme. Så jo tykkere de er, jo lavere stegetemperatur.

Jeg laver som regel mine imellem ½ og 1½ cm tykke. Stegeskorpen giver jo det meste af smagen, så jeg synes ikke de skal være alt for tykke.

Rosti- 3 stk. - Max M Rasmussen
1
af: Anonymous

Gruyére

Dejlig ret, der også er god til brunch. Men mangler der ikke gruyére-ost? I sommer havde vi nogle schweizere på besøg, og de lavede rösti til os. De var ret insisterende omkring gruyére-osten (som jo også er fantastisk til det meste). Bedste hilsener Anders PS: mange tak for et fantastisk website!

Gruyére

De går meget op i deres Rösti der nede. At finde den "rigtige" opskrift er som at finde den rigte friadelle eller æbleflæsk opskrift i Danmark. Helt umuligt :-) PS: tak! Og Gruyere er min absolutte yndlings ost ...