250
af: Max M Rasmussen
@
delt

Tarte Tatin - fransk æbletærte eller pæretærte med bund af butterdej

Tarte Tatin - som er noget kønnere i virkeligheden end på billedet - Max M Rasmussen
Opskrift med video - En klassisk fransk kage/dessert. Karameliserede æbler og butterdej er en forrygende kombination. Har du allerede butterdejen liggende er den også meget hurtig at lave. Kan også laves med pærer.

Ingredienser

  • 150 gram sukker
  • 25 gram smør
  • 6 æbler (eller pærer) (ca. 1 kg)
  • 1 portion butterdej

Fremgangsmåde

Tag butterdejen ud af køleren/fryseren og lad den varme op til stuetemperatur så den er til at rulle ud.

Tænd ovnen på 200 grader.

Skræl æblerne og skær dem i både.

Smelt langsom alt sukkeret. Pas på det ikke brænder på. Rør rundt hvis det begynder at ryge inden det hele er smeltet.

Rør smørret ud i sukkeret.

Tilsæt æblerne. Brun dem indtil de er gyldne over det hele. Ca. som brune kartofler juleaften. Stykkerne skal være hele, så de må ikke blive alt for bløde.

Når æblerne bliver varmet op begynder der at trænge saft ud af dem. Det danner en tynd sirup i bunden af panden. Den skal koges ind til en tykkere sirup. Ellers bliver butterdejsbunden blød og klæbrig når kagen er færdig.

Rul butterdejen ud så den lige kan dække panden. Pensl evt. flere stykker sammen med et pisket æg.

Dæk panden med butterdej og sæt den i ovnen. Hvis din pande ikke kan tåle at komme i ovnen, kan du bruge et rundt ildfast fad i stedet for. Bare hæld æblerne over i det og dæk det med butterdej.

Prik huller i butterdejen så dampen fra æblerne kan trænge ud.

Sæt panden i en varm ovn på 200 grader i 20-25 minutter.

Bag indtil butterdejen er jævnt gylden.

Vend kagen over på et fad så butterdejen ender nederst.

Spis den gerne lidt lun, med creme fraiche eller flødeskum til.

Tip

Hvis man har nogle muffinforme der ikke er alt for høje, så kan man lave portionsanretninger af denne opskrift.

Bare kom det stegte frugt nederst i formene og så butterdejen oven på. På samme måde som med panden.

Bages på samme måde som med panden.

0
af: Anonymous

Turen i ovnen

Smukt og illustrativt. Men du må godt lige huske at sige på filmen, at den skal i ovnen på 200 grader. Ellers skal man til at læse indenad for at regne det ud ;-)
0
af: Anonymous

Tarte tartin

Super duper - nu er det 3 gang jeg laver den. Jeg kommer dog æblerne over i en tærteform når de er færdige. Presser så dejen ned i siderne og når den er færdig, vender jeg den ud på et fad
0
af: Anonymous

Tak for opskriften :-)

Kan man forbrede den til stadiet lige inden den skal i ovnen og så lade den vente i køleskab eller på køkkenbord indtil da?
0
af: Anonymous

Tak for opskriften :-)

Jeg har ikke prøvet, man kan ikke se hvorfor ikke. Max
0
af: Anonymous

Klumper

Hvad har man gjort galt, hvis man følger opskriften, og når pærerne/æblerne kommer i den smeltede sukker med smør, så klumper sukkeret sammen?

Klumper

Du kan have glemt smørret, eller der kan være kommet vand med sammen med æblerne.
0
af: Anonymous

Klumper

Hej Max Tak for det hurtige svar. Smørret var med, men i stedet for æbler brugte jeg nogle velsaftige pærer, og det er nok skyld i klumperne. Jeg forsøgte igen og lagde kun enkelte skiver pærer i sukkeret og det lykkedes derefter.
0
af: Anonymous

Tarte Tatin

Le Creuset har lige relanceret en særlig pande ved navn -Tarte Tatin - netop til Tarte Tatin. Jeg synes det er nemmest bare at lade smør og sukker smelte langsomt sammen under jævnlig omrøring. Vippe de skrællede æbler skåret i kvarte over i karamelmassen når den er brun (med den runde siden nedaf) og så lægge butterdejen over og trykken den groft ned i siderne. Smager himmelsk med en hjemmelavet kanel-is til....
0
af: Anonymous

tarte tatin

Nu er min tærte i ovnen - er spændt på at smage den. Første gang, jeg prøver tarte tatin.. Det er for fedt, du har en lille film, så man kan se, når du laver den. perfekt(o: Rikke
0
af: Anonymous

mørdej

det bliver 1000 gange bedre hvis man bruger mørdej. det er iøvrigt også direkte forkert at bruge butterdej, da den originale franske tarte tatin er med mørdej. det siger lidt sig selv da butterdej er en dansk opfindelse. der aldrig skulle være blevet til, da det ikke er andet end luft.
0
af: Anonymous

mørdej

Det er ukorrekt, at butterdej er en dansk opfindelse! Der findes 200 år gamle opskrifter fra fransk cuisine med mille feuille, som er butterdej. Oversat til dansk betyder mille feuille tusinde blade - og det er netop idéen med butterdej, at den skal virke som blade med luft imellem!
0
af: Anonymous

mørdej

Hej og tak for en fantastisk hjemmeside med masser af inspiration. Du har en engels tålmodighed og altid positive svar til "fejlfindere" og "sure, gamle mænd" - eller er det kvinder? Godt gået!

mørdej

jeg har faktisk fået opskriften fra en fransker, men du har ret i at der er flere versioner på nettet.

mørdej

Har du noget dokumentation på at det er forkert at bruge butterdej? For så vil jeg da gerne vide det, så jeg kan rette min tekst.
0
af: Anonymous

mørdej i den fmtl originale opskrift

Jeg skal netop til at lave TT for første gang, så diskussionen her om butter- eller mørdej. PÅ hjemmesiden fra den by søstrene havde restaurant i lamotte-beuvron er der en opskrift (på fransk) der skulle være den originale Jeg kan desværre ikke linke direkte, men en googling på lamotte-beuvron la tarte tatin giver den som første hit. Dejen er en mørdej med æg (hvad jeg ikke plejer at bruge i mørdej), så den går jeg i gang med i eftermiddag. Nu jeg er i gang, tyrkerne (det Osmanniske rige) kendte butterdej for meget længe siden, formentlig blev den kendt i Wien, da de var belejrede i 1500-tallet (fmtl derfor vi kalder noget for wienerbrød), derfra bredte den sig ud over Europa.

mørdej i den fmtl originale opskrift

Tak. Beklager det med linkningen. Jeg blev angrebet af en spambot, så jeg måtte fjerne muligheden for at skrive "http ://" i kommentarer. Så vidt jeg ved så er den tyrkiske version lavet af foldet filodej der er penslet med smør imellem hvert lage. Som i nutidens baklava. Men det minder meget om hinanden, og er helt klart en del af samme idé.
0
af: Anonymous

mørdej

Hvad er en fransker??

mørdej

en vittighed.
0
af: Anonymous

Tarte Tatin i muffinsforme

Skal dejen helt ned på æblerne eller placeres oven på den "lave" muffinsforme?
0
af: Anonymous

Tarte Tatin i muffinsforme

Helt ned på æblerne. De skal stadigvæk vendes om og ikke serveres i formen. - max
0
af: Anonymous

Normandiet

Dejlig site og dejlig opskrift .. tak for det. Tærten stammer fra Normandiet. Indlysende nok da de jo - ud over naturligvis den originale cammenbert - svømmer i æbler, rigtig cider, Calvados mm ... Man KAN ikke komme uden om Tarte Tatin i denne region og hvert lille etablissement med respekt for sig selv laver deres egen version. Tag ned og prøv, det fortryder man ikke!! God tur :) !!
0
af: Anonymous

Normandiet

Super.Er der sted hvor du kunne får vores emaiadresser og evt sende en mail til os interreseret,når du har noget delicious ?

Normandiet

Nej. Men der er en kvalimad.dk side på facebook. Der kan man se når der kommer noget.
0
af: Anonymous

godt tip

2 gode råd er at når man ligger butterdejen over panden, så brug en gaffel el lign til at løfte frugten og stik butterdejen ind under frugten. Så lukker den tættere og bedre. Når man tager panden ud af ovnen så sæt den på komfuret og varm bunden op. Så er den nemmere at vende ud på et fad og du er sikker på det ikke sidder fast i bunden.
0
af: Anonymous

Salt

Jeg har testet denne opskrift, og synes at den er rigtig god. Jeg synes dog at man bør tilføje en lille smule salt til æblerne mens de er på panden, så det ikke bliver helt så fersk. Ser frem til nye og spændende opskrifter... :-)
0
af: Anonymous

tarte tatin uden pande?

Hej Hvor lækkert med sådan en skøn film som er nem at lære af! Det er første gang med både Butterdejen og Tarte'n! Dog har jeg ingen pande, så jeg har vendt det hele ud i min tærteform...Glub, og nu skal den i ovnen? Gadvide hvordan dét mon bliver! Sjovt at prøve det bliver det. Tak også for de gode informationer om bagestene, meget meget inspirerende!
0
af: Anonymous

Hmmm?

Der står faktisk i opskriften 200 gr.!!!:-)
0
af: Anonymous

Saft

Har prøvet det, hvordan kan det være der er for meget saft fra æblerne og ikke gider at samle sig igen :S?
0
af: Anonymous

Saft

Nogle æbler indeholder mere saft end andre. Kan emnevalg Cox orange. Kog siruppen i panden lidt længere tid så den reducerer til en tykkere masse.
0
af: Anonymous

Pande

Hey Max, glimrende opskrift (og hjemmeside) først og fremmest. Hvad er det for en pande du bruger? Jeg er nemlig på udkig efter netop sådan en. Mvh Anders Århus
0
af: Anonymous

Pande

Det ser ud til at være nogle lækre pander .. men hvor kan man købe dem ??? Kvh Brigitte Kolding

Pande

Linket ovenover *er* en webbutik hvor du kan købe dem.
0
af: Anonymous

Tarte Tatin

Det er første gang og ikke sidste gang jeg vil laver denne dejlige æbletærte, hold op hvor smager den godt.
0
af: Anonymous

øhh

hvis min ovn ikke kan tåle at komme i ovnen?? :-) rigtigt god opskrift som smager fantastisk. dog tilsatte jeg lidt kanel til karamel massen.

øhh

Rettet. Tak! Ja. Kanel er en god idé. Alt hvad der passer til stegte æbler vil nok passe til kagen.
0
af: Anonymous

Tarte Tatin

Fin opskrift! Er også dejlig med ferskner eller abrikoser.
0
af: Anonymous

Pærer og ingefær + stjerneanis

Når jeg laver tarte tatin bruger jeg oftest pærer, for det giver en helt fanastisk smag.´Krydr en pære tarte tatin med tørret, stødt ingefær og et par stjerneanis. Det ser smukt ud - og det smager forrygende! Giv hjemmelavet vamilieis til :)