104
af: Max M Rasmussen
@
delt

Trykkoger fond - nem fond

Godt brugt trykkoger - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Jeg bruger meget fond i min madlavning, og jeg kan godt lide at have kogte kyllingerester i køleren. Så ca. en gang om ugen laver jeg en portion trykkoger fond på kyllingelår. Det er meget nemmere og hurtigere end den traditionelle måde, og den smager fremragende.

Ingredienser

  • 4 kg kylling
  • 550 gram løg (3 stk)
  • 300 gram gulerod (3 stk)
  • 300 gram pastinak (2 stk)
  • 1 stængel blegselleri
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk hele sorte peberkorn
  • 1 bouquet garni

Fremgangsmåde

Læg krydderurterne i bunden af trykkogeren.

Læg grøntsagerne oven på.

Dæk grøntsagerne næsten med vand.

Læg kyllingen oven på.

Bring det i kog, under det højeste tryk. (folk der har en trykkoger ved hvad jeg mener.)

Når trykket er oppe, så lad det koge i 40 minutter.

Sluk så for det, og lad det køle ned til håndvarmt, uden at du fjerner trykket.

Hæld fonden fra og sæt den i køleren.

Tag kyllingen op og kom også den i køleren.

Grøntsagerne er lige til at smide ud.

Noter

Når trykkogeren koger kyllingen, så presser den "kyllingesaft" ud af dem. Det er derfor der ender med at være en god portion fond.

Trykkogeren er 120 grader når den koger. Men nede ved bunden er den lidt varmere. Det gør at de såkaldte maillard reaktioner kan ske (bruning). Derfor bliver trykkoger fond faktisk ret mørk uden at man behøver brune kød eller grøntsager.

Der sker ikke noget ved at lade fonden køle af i trykkogeren ved stuetemperatur. Det må man jo normalt ikke. Men så længe trykkogeren ikke har været åbnet er den steril som helkonserves.

Skal du bruge en kraftigere fond. Eller bare mere af den. Så hæld fonden tilbage i trykkogeren og kog 4 kg kylling mere i den samme fond.

Det kan du sagten gøre 3-4 gange mere. Hver gang bliver den kraftigere, og der kommer mere af den. Så behøver du ikke at koge ind som med en normal fond. Brug evt. kalvekød eller kraftben en af gangene, vis du vil have en kalvefond.

0
af: Anonymous

Trykkoger fond

Jeg lavede fond efter din opskrift forleden, og med stor succes. Kødet, der bliver tilbage, er jo meget mørt, og jeg har egentlig ingen gode ideer til, hvad det skal bruges til. Bruger du det til hunde/kattemad eller bruger du det klassisk som i tarteletter, hønsesalt osv.?

Så gode ideer modtages med glæde.

mvh Jens

                                                      

0
af: Anonymous

Mørk fond

Lige et lille pip ang. løgskallerne: De pæne, brune skaller afgiver en pæn, naturlig, dyb brun, farve til fonden. Og med den viste fremgangsmåde, er farveudvindingen optimal. m.v.h. Emil
0
af: Anonymous

Urter

Rigtig god ide med trykkogeren, spare en masse tid. Men jeg undre mig en smule over dit valg / fravalg med urterne. Hvordan kan det være du har udeladt porre og knoldselleri, og brugt bladselleri?
0
af: Anonymous

Urter

Knoldselleri er for kraftigt i smagen til en generel fond. Og så er bladselleri den klassiske franske måde at gøre det på. - max
0
af: Anonymous

ingen fedt

har lige kogt fond og kølet den af men der var ingen fedt på toppen, og fonden var som gele`hvad skyldes det?.
0
af: Anonymous

ingen fedt

Det skyldes naturlig gelatine i ben, som danner gele ved nedkøling ;)
0
af: Anonymous

Opbevaring af fond.

Hej Max. Hvordan opbevarer du fonden? Du bruger det måske så tit, at du kan nøjes med at have det i køleskab? Hilsen René

Opbevaring af fond.

Jeg laver som regel sådan en portion trykkoger fond hver uge. Enten bruger jeg den inden for et par dage til suppe, eller også koger jeg den ind så den kan være i et stort sylteglas. Flere liter fond fylder godt i køleskabet og det er nemmere at lave noget godt med en indkogt fond end med en tynd fond. Det er mest derfor jeg koger ind. Hvis den først ryger i fryseren så glemmer jeg den som regel og så bliver den ikke brugt før der kommer gæster. Den mister dog ikke kvalitet af at blive frosset. Hvis jeg ikke får brugt alt fonden i syltetøjsglasset inden jeg laver en ny fond, så koger jeg resten min syltetøjsglas fond sammen med den nye fond, og koger den endnu en gang ind så den kan være i et glas i køleren. Sådan en flere gange indkogt fond er til sidst en god sovs i sig selv. Under alle omstændigheder så koger jeg den mindst én gang om ugen. Så kan den holde sig lige så længe det skal være. Alle anbefalinger jeg har set siger at den skal koges hver 3. dag. Jeg har dog aldrig haft problemer med at gøre det mere sjældent. Men jeg hælder også fonden på syltetøjsglasset imens den er helt varm, så det virker som halvkonserves. Så den burde kunne holde sig rigtigt længe.
0
af: Anonymous

Opbevaring af fond.

Hej og tak for en fantastisk side. Jeg har lige købt en trykkoger (tefal clipso) på amazon til 800 kr. Så nu er det med at smøje ærmerne op og gå fond amok Mht til opbevaring af den kan man også koge den rigtig meget ind og hælde den på isterningeposer. Så er de i frossen tilstand lige til at dispensere. Tak igen for en skøn side. Mvh Thomas

Opbevaring af fond.

ja, det kan man godt. Jeg er begyndt at koge det ind til ca. ½ liter og så komme det på sylteglas. Det har jeg så stående i køleskabet, Et par gange om så koger jeg det op, så evt. bakterier bliver slået ihjel.
0
af: Anonymous

Opbevaring af fond.

Hej Mange tak for en rigtigt inspirerende side. Lige et spørgsmål. Når fonden er færdig efter 40 min. og kun har fonden tilbage og gerne vil have den til en kraftigere fond. Koger du den så yderlig ind i trykkogere? Hvis ja så hvor lang tid?
0
af: Anonymous

Opbevaring af fond.

Hej Lige en ting til, jeg har fundet en trykkoger til 750 kr. der har dampe med 117 grader. Er det høj nok temp.?

Opbevaring af fond.

Står det angivet på gryden? Normalt står der psi, som så definerer temperaturen indirekte. Ved 15 psi koger vand ved 122 grader. Wikipedia: "Most pressure cookers have a working pressure setting of 15 psi (approx. 107 kPa) over the existing atmospheric pressure, the standard determined by the United States Department of Agriculture in 1917. At this pressure boost relative to sea-level atmospheric pressure, water boils at 122 °C (252 °F) (refer to vapor pressure of water)." 117 grader lyder som en sjov temperatur, og hvis den koger ved den, så ændrer det formentlig kogetiderne en del.

Opbevaring af fond.

Du kan sagtens koge ind i trykkogeren. Hvis du koger uden låg :-) Men det sætter lidt geletine i kanten og jeg syntes trykkogeren er lidt svær at gøre rent fordi den er så høj. Når man så samtidig skal have benene siet fra først, så er det nemmere bare at hælde det over i en mindre gryde og koge ind i den.
0
af: Anonymous

Oksefond i Trykkoger

Kan man lave en oksefond i en trykkoger, eller er det kun kylling fond? Jeg havde tænkt at gå efter sammen fremgangsmåde, grønsager og krydderurter i bunden dækket med vand, og så i stedet for kylling som protein, så havde jeg tænkt mig at bruge nogle gode ben fra oksen.

Oksefond i Trykkoger

Jeg har ikke prøvet med okse, da jeg syntes benene fylder så meget at det er nemmere i en stor gryde.
0
af: Anonymous

Du er intet mindre end fantastisk!

Ihh hvor bliver jeg dog inspireret af din side.. Og dine video er bare geniale... Du har en fantastisk "tv" stemme..
0
af: Anonymous

Kalve- eller oksefond

Hej Tak for en fremragende side. Kan man gå efter samme fremgangsmåde, men bare udskifte kyllingelårene med okseben eller kalveben, hvis man istedet ønsker hhv. en oksefond eller en kalvefond? Mvh. Mikkel

Kalve- eller oksefond

Det har jeg faktisk ikke prøvet. Men fidusen med at bruge kyllingelår er at der kan presses saft ud af dem. Det kan du nok ikke med ben. Så hvis du vil lave det på den måde, så sørg for at der er en masse kød i også.
0
af: Anonymous

Kylling

Hvilke kyllingelår bruger du? Bruger du fersk økokylling e.lign., eller får man også et fint resultat ved at bruge kyllingelår fra frostafdelingen? Mvh. Mikkel

Kylling

Til fond bruger jeg bare billige frosne lår :-S
0
af: Anonymous

Kalve- eller oksefond

Hej Dette er en fremragende mad-side. Jeg trykkoger også okse- og kalveben. Forbløffende hvor meget fin suppe der kommer ud af det også. Og så stiller jeg fonden i køleskabet i en lidt høj beholder. Så stivner fedtet på toppen og kan uden videre fjernes, når man skal bruge suppen. Mvh. Merete
0
af: Anonymous

Kalve- eller oksefond

Bruger du slet ikke noget kød sammen med benene? For så skal der vel lidt mere vand i trykkogeren end i denne opskrift eller hvordan? Tænker at forsøge med spidsbryst, tværreb eller en lignende udskæring, og så bruge kødet til peberrodssovs, ligesom jeg gør når jeg koger hønsekødssuppe... Så må jeg se hvordan det tager sig ud ;)
0
af: Anonymous

Skumme fedt og kyllingkødets stand

Jeg troede at det var vigtigt at skumme sin fond, ikke bare for udseendets skyld, men også for smagens. Koges fedtet ikke ind i fonden, når nu man ikke fjerner det under kogningen? og... Hvordan er kyllingkødet efter denne behandling - Det ser jo ud som om der er trukket meget væske ud af dem? Tak for et fremragende website. Peo

Skumme fedt og kyllingkødets stand

Fedtet skal skummes for at det ikke emulgerer ind i fonden. Det gør det hovedsageligt hvis fonden den koger så der er bobler der giver en slags omrørings effekt. En trykkoger med "lavt" tryk laver ikke bobler, så fedtet ender i toppen. Det kræver selvfølgelig at man sørger for at regulere temperaturen på trykkogeren så den ikke hvisler for meget. et lille "tfft" en gang imellem er nok. Kyllngekødet er forbavsende lækkert og ikke tørt overhovedet. Det er derfor jeg bruger lår og ikke bryst. Jeg bruger det til alt lige fra fyld i mexikanske panderkager, til stegte ris, fyld i suppe, biksemad, kyllingesandwiches osv. Det er en rigtig god tidssparer i hverdagen at kødet allerede er kogt.
0
af: Anonymous

Hej Max - lidt forvirret - koger du ved lavt tryk (og derved ikke ved 122 grader)?

Min trykkoger fra Harald N hvisler hele tiden mens den koger på fuld skrald - så lidt forvirrende hvis din kun giver et pift en gang i mellem ved fuld skrald.

0
af: Anonymous

Det resterende kød

Hej.. Først og fremmest super fed side og lækkert med alle de kræfter du ligger i det, videoer og mere ! Du skriver man kan gemme kødet og bruge det til sandwichs mm. Hvordan opbevare du det, og hvad er holdbarheden? Kan det evt fryses ned vis det skal holde over en hel uge ? :) Vh Martin
0
af: Anonymous

Det resterende kød

Jeg gemmer hvad jeg skal bruge til i løbet af få dage i køleskabet. Resten kommer i fryseren.
0
af: Anonymous

kogetider i trykkoger

Jeg vil lige gøre opmærksom på at der findes et par bøger om brug af trykkoger, her kan man finde yderligere opskrifter og kogetider for forskellige slags kød og grøntsager Bøgerne kan evt lånes på biblioteket
0
af: Anonymous

Kanon opskrift

Hej Max Kanon side du kører her. Jeg brugte din opskrift som basis til en hønsekødssuppe. Det blev bare suverænt. Den er super smart den trykkoger. Se hvordan det endte ud på min side www.aficio.dk/trykkogeren-og-honsekodssuppen/ Hilsen Nicolai
0
af: Anonymous

Trykkoger størrelse

Hej Hvor stor er den koger dom du bruger? Med venlig hilsen Frank
0
af: Anonymous

Trykkoger størrelse

6 liter - max
0
af: Anonymous

Anbefaling

Tak for en total genial side, - er vildt forelsket i dine videoer! *SSS* De er sgu for seje! Jeg har set dem op til flere gange ;-) Selv jeg har lavet et "spise'ligt" brød?!?! Hvilken trykkoger vil du anbefale? Hilsen en STOR fan!

Anbefaling

Jeg tror ikke der er den stor forskel på moderne trykkogere. Det er en relativt enkel og velkendt teknologi, så de kan stort set det samme. Jeg har købt en 6 liters i Tyskland. Der kostede den ca. 700,- Jeg syntes de er vel dyre nok herhjemme. (1700,- eller noget i den stil.) Man kan få dem i forskellige størrelser. 6-8 liter er fint til det meste. Jeg håber ikke du er blevet "STOR" af mine opskrifter ;-) Men tak!
0
af: Anonymous

Anbefaling

Prisvis.dk sælger de 2 trykkogere: 6 litter til kr.909.00 og 8 liter til kr.1059.00, og det er vel at mærke leveret til døren. mvh. Tue
0
af: Anonymous

Anbefaling

Angående trykkoger.. Undskyld... websiden hedder skiftselv.dk, og mærket er Scanpan, og det er ganske glimrende hilsen Tue

Anbefaling

Ja de ser fine ud. 8 liter og rustfrit stål er ikke urimeligt til en tusse.
0
af: Anonymous

Anbefaling

Må jeg - lidt sent- tilføje, som trykkogerentusiast, at man køber trykkogere i Sydeuropa til enddog meget rimelige penge. I et spansk kæmpe-supermarked (El Campo) har jeg hjembragt en 6 liters trykkoger til ca 50 euro. Købte for mange år siden een i Portugal, der holdt i 15 år. En gang imellem går priserne amok i Danmark... Carl Heine
0
af: Anonymous

Anbefaling

Enig med Carl Heine. Også jeg er entusiast efter i 45 år at have brugt trykkogere (har haft 8 incl. 2 stk.teflon stegepande/trykkoger! Flest fra schweiziske DUROMATIC). Fantastik! Engang havde jeg lovet nogle flæskestej-fans en middag, men kom først hjem fra arb. ½ time før. Så flæskestejen kom i trykkogeren m.lidt grønsager og var færdig og lækker (ikke tør, nemlig) samtidig med kartoflerne. Så en tur under grillen. Min mand dækkede bord, lavede drinks!, åbnede glas m. surt etc. imens. VOILA! I øvrigt har jeg lavet fonds etc. og ca 75% af al mad i trykkogeren, da børnene boede hjemme - og sparet oceaner af tid. Supersundt også. Prøv det. Birgit Ravn

Anbefaling

Ja det bliver ikke mig der argumenterer imod jer. Dog måske med en lille smule forbehold. kartofler og pasta osv. kan man godt lave i trykkogeren, men problemet er at man ikke kan se om det er færdigt. Så det er lidt hit'n miss. Ikke altid et hit med kartofler. Til gengæld så laver jeg næsten alle mine billige og seje kød udskæringer i trykkogeren. Spareribs, skanker, lammekølle, osv. Nåh ja og bønner og kikærter osv.