267
af: Max M Rasmussen
@
delt

Vandbakkelser - walesstang - profitrolles af choux dej

Vandbakkelser - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Dejen man bager vandbakkelser og walesstang af hedder en "choux" dej på fransk. Det interessante ved den er at man koger den, og så blander æg i. Dejens specielle egenskab er at den stort set kun bliver skorpe når man bager den. Så er der plads til en herlig masse fyld. Selvom jeg også har set den dækket med glasur og brugt til kagemand.

Ingredienser

giver 16 stk.

  • 100 gram smør
  • 2½ dl vand
  • 130 gram mel
  • 4 æg (ca.)

Fyld

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 200 grader.

Kog vand og smør i en gryde.

Når vandet koger og alt smørret er smeltet så tilsæt melet og rør rundt. Brug en grydeske eller el-mixer.

Fortsæt med at røre indtil dejen er fast og slipper ske og gryde.

Lad dejen køle af nogle minutter, indtil den ca. har temperatur som varmt vand fra hanen.

Tilsæt æggene til dejen et af gangen og pisk dem godt ind i dejen. Det nemmeste er at bruge en el-pisker direkte i gryden. Men du kan også hælde dejen i en stor røremaskine og bruge kødkrogen. Alternativet er at bruge et kraftigt piskeris og piske manuelt. Men det kræver gode håndled.

Når dejen begynder virke som en våd dej er den klar. Nogen gange skal der et ekstra æg i. Den skal være godt klistret.

Sæt dejen på bradepande med bagepapir. Brug 2 spiseskeer. Eller kom den i en frysepose og sprøjt den ud i lige store dele.

Sørg for god plads imellem hver vandbakkelse. De bliver ca. dobbelt så brede på hver led når de bager.

Bag dem i ca. 20 minutter ved de 200 grader. Kig ikke til dem før de er næsten færdige. Ellers falder de sammen.

Når de er færdige så åben ovnen halvt op og lad dem køle af i den. Det mindsker risikoen for at de falder sammen.

Skal du lave flere portioner kan du godt bare tage dem ud. Så kan du evt. klippe hul i midten af dem dem med en saks. Samme sted som du senere skal skære dem over. Det lukker dampen ud.

Lad dem køle af inden du fylder dem med kagecreme (og evt marmelade), fromage, flødeskum (evt. rørt med knuste makroner) eller is.

Walesstang

Fremgangsmåden for walesstang er nøjagtig den samme. Bare fyld dejen i en frostpose og sprøjt det ud på bagepapiret til en stang. Du skal bare lave et større hul i din frysepose. 3-4 cm. Eller også kan du sprøjte 3 tyndere stænger ud ved siden af hinanden så de rører hinanden og "smelter sammen".

Pynt

Drys med flormelis igennem en sigte, eller glasur af flormelis.

0
af: Anonymous

Et spørgsmål

Hejsa , og tak for dine rigtig gode opskrifter , og ikke mindst videoer , Dejen du bruger til vandbakkelser , er det ikke den samme som gruges til hjemmelavede suppeboller ( de hvide ) det mener jeg , og har hørt en komme lidt sukker i dejen , det skulle give en god smag Hilsen Morten
0
af: Anonymous

Et spørgsmål

Hej. Til melboller bruger jeg mælk i stedet for vand - og salt i stedet for sukker, som du har foreslået. Det har jeg lært af min gamle mor:-)Ellers samme mængder.
0
af: Anonymous

Et spørgsmål

Og PS: De smager betydeligt bedre end de "gummiagtige" frosne, man kan købe! Når de er kogt ca. 2-3 min. stiger de op til overfladen. Herefter tages de op med en hulske og lægges til afkøling i isvand. Så undgår man at de klistrer sammen eller smuldrer. De kan fryses, men de bliver bedst, hvis man gider brede dem ud på en plade/et fad, så de ikke rører hinanden. Når de så er frosne, kan man hælde dem i en pose :-)

Et spørgsmål

Ja nu er det faktisk ved at være nogen år siden jeg har lavet melboller selv, så jeg kan ikke huske opskriften præcist. Men det er vist rigtigt at det er en variation af en choux dej. Det vil jeg undersøge. Tak.

Et spørgsmål

Det er jeg faktisk ikke klar over. Jeg tror ikke jeg har lavet suppeboller de sidste 20 år. Men det er da ikke umuligt. Suppe med kød og melboller er da et emne der er værd at kigge på.
0
af: Anonymous

Mange tak

Tak for en fed side. Nu tør jeg lave disse satans lækre kager : ) rigtig god ide med video opskrifter hvor det foregår i et "fornuftigt" tempo. Mvh Andreas
0
af: Anonymous

Endelig!!

Troede aldrig det skulle lykkedes mig at lave vandbakkelser uden de faldt sammen.. Men ENDELIG! Tak for en fantastisk side med mange gode opskrifter og videoer.
0
af: Anonymous

Godt tip til vandbakkelsesdej

Min mor er gammel kogekone, og hendes vandbakkelser fejler aldrig! Hun putter altid 1 tsk bagepulver i for hver portion, og det virker. Hilsen Annette ps. en helt fantastisk side som jeg efterhånden har anbefalet til mange, alt er nemt at gå til, og du får det hele til at se legende let ud.
0
af: Anonymous

Bløde vandbakkelser

Mine vandbakkelser flyder lidt ud og bliver bløde; de falder ikke egentlig sammen.Jeg har brugt Kærgårdens smør som er med 43% mindre fedt; kan det være derfor?. Iøvrigt tak for alletiders site. Vh Nina
0
af: Anonymous

Bløde vandbakkelser

Det er nok for sent for Nina, men måske ikke for den næste. For det første: "Kærgården" er ikke smør - det er en blanding af smør og olie. Men da du snildt kan bruge olie i stedet for smør til vandbakkelser, så er det ikke grunden til dit problem; bare én af mine kæpheste. For det andet: Fedtreduceret fedtstof er lidt af en selvmodsigelse. Når du bruger et blandingsprodukt med mindre fedt, så er der fyldt op med vand i stedet. Du kunne lige så vel bruge 43 gram mindre smør og tilsætte 43 g. vand ekstra. Det ændrer temmelig radikalt ved opskriften, og det er ikke noget under, at dine vandbakkelser bliver mærkelige. Hvis du er bekymret for din vægt eller din sundhed, når du bruger smør i en opskrift, vil jeg anbefale at lave halv portion i stedet for diverse underlige diætprodukter. Eller lav hele portionen og forær halvdelen til naboen. På den måde får du mad, der smager som den skal - og glæder måske endda dine omgivelser med lækker, hjemmelavet kvalimad. Mvh. Berit
0
af: Anonymous

Bløde vandbakkelser

Brugen af råvarer og ikke "produkter" er også en af mine kæpheste. Det er også den eneste måde man kan være sikker på hvad det er man laver. Man bliver simpelthen bedre i et køkken fordi resultatet bliver mere forudsigeligt. Som dette vandbakkelses eksempel tydeligt illustrerer. - max
0
af: Anonymous

Vandbakkelser

Nu kan jeg læse mig til, at man kan lave vandbakkelser om morgenen inden de skal serveres om aftenen. Kan man lave dem dagen før og evt komme dem i kagedåser? Vh Marie

Vandbakkelser

Du kan godt lave dem dagen før, men de mister noget af deres sprødhed. Du kan sikkert rette op på det med 5 minutter i ovnen inden du skal bruge dem.
0
af: Anonymous

Bages til dagen før...?

Hej. jeg skal servere dem lørdag og ville vide om de bliver bløde hvis jeg bager dem om fredagen? og hvordan ville du opbevare dem? Mvh. Katrine.

Bages til dagen før...?

Dagen før er som regel ok. Opbevar dem i papirspose så de tørrer så langsomt ud som muligt. Kan også opbevares men så skal de lige varmes op i nogle minutter for at blive sprøde igen.
0
af: Anonymous

Bages til dagen før...?

Jeg siger mange tak. Overvejer at bage dem i morgen så - de skal have creme i nemlig. Tak for det hurtige svar....
0
af: Anonymous

fryses?

Kan kagen fryses?? ?
0
af: Anonymous

fryses?

Der er blevet spurgt om vandbakkelser kan fryses og ja, det kan de. De skal tø langsomt op og forsigtigt lunes i ovn. De skal kun have 1 - 2 min så er de sprøde igen. Jeg arbejder i køkkenet på et plejehjem og der bager vi flere dage i forvejen og fryser dem når de er kølet helt af. De skal lunes kort tid før brug. Og jeg vil også gerne tilføje min ros til hjemmesiden :-) Dejligt med entusiastiske folk ...... ;-)
0
af: Anonymous

fryses?

Er vokset op med at lave store potioner, min mor frøs klumper ned ubagte og tøede den op og bagte dem af. Det tog jeg så med da jeg blev udd bager, og det virker perfekt :-)
0
af: Anonymous

fantastisk

Super opskrift! Og dejligt med video til samlining, jeg brugte kun 3 æg og så var den som dejen der er i din video. De hævede flot op og blev helt fantastiske.
0
af: Anonymous

Halvt fuldkorn er lige så godt!

Jeg laver tit små vandbakkelser i min dagpleje i stedet for boller. Det tager kun 15 min og passer så sig selv i ovnen. Så erstatter jeg lidt over halvdelen af melet med fuldkorn. Efter mange omgange er jeg landet på disse mængder: 70g rent smør eller kokosolie samt 230g vand. 70g fuldkornsmel og 55g alm. mel. Og 3 æg. Evt. små klippede stykker økoabrikoser. Det er alm. M/L økoæg fra supermarkedet. Fremgangsmåden er det samme som nævnt her. Jeg bruger dog bare en grydeske i nogle minutter i stedet for at finde elpiskeren frem. Helt fuldkorn er også muligt, melet skal bare være lige så fint malet som almindeligt mel. Aurions babygrød er det eneste jeg har fundet. Det blev til helt fine puffede vandbakkelser. I det hele taget tror jeg at de fleste kornprodukter kan blive til vandbakkelser da melet hæveevne er ligegyldig. Så man feks. kan lave glutenfri ris-vandbakkelser etc.
0
af: Anonymous

Dagen før

Krise i mit køkken. Jeg har bagt vandbakkelserne og lavet fyldet - tjekker så nettet og ser at de skal laves på den dag de skal spises, og jeg skal først bruge dem i morgen middag - what to do?
0
af: Anonymous

hvorfor

hvorfor er der nogle opskrifter hvor der er film og hvor der ikke er

hvorfor

Fordi jeg kun er et menneske, har begrænset tid og laver sitet som en hobby. Men jeg skal da gerne begynde at tage penge for det, og så slette alle de opskrifter hvor der ikke er video ;-)
0
af: Anonymous

Flødeskum

Hvor meget flødeskum skal der til for en waleskringle?
0
af: Anonymous

Vandbakkelser - walesstang - videoen

En helt igennem FANTASTISK god video-opskrift. Simpelthen den bedste gennemgang - meget pædagogisk og nem at følge - Tusind tak :-)
0
af: Anonymous

Vandbakkelser - walesstang - videoen

Nem opskrift dog fald mine helt sammen skal jeg bage dem længere end 20 minutter så, de var bare så fine brune

Vandbakkelser - walesstang - videoen

Ja. Det kan også hjælpe når de er færdige, at slukke for ovnen og så lade dem køle af der inde sammen med ovnen. Det får som regel det sidste fugt til at forsvinde.
0
af: Anonymous

sort?

er det meningen at der er ca. 2 minutter til sidst hvor der bare er sort?

sort?

Øhhh ... ja, og nej. jeg kom til at uploade med den sorte slutning. Desværre kan man ikke udskifte en video men skal uploade en ny, og så vil den miste kommentarer og views osv. Men bare stop videoen når det sorte begynder. Jeg bliver ikke sur ;-) - max
0
af: Anonymous

Supergode..

Efter en mislykket omgang med en anden opskrift prøvede jeg denne opskrift og de blev virkelig gode! ...holder mig i fremtiden til denne opskrift. Tak for den. Kathrine
0
af: Anonymous

vandbakkelser

hej jeg har lige lavet dem de hævede slet ikke og indvendige var meget blødt det klistrede sammen gad vide hvorfor :((
0
af: Anonymous

Video

Genialt med video! Jeg troede aldrig at det skulle lykkes :D
0
af: Anonymous

vandbakkelser

tak for en dejlig side kan man lave vandbakelserne om morgenen nar man skal bruge dem til middag

vandbakkelser

Det gode ved vandbakkelser er at de skal være tørre uden på, så de skal bare blive stående ude. Dvs. ikke i en plastpose, og uden fyld. Så det kan du sagtens.
0
af: Anonymous

Hvor mange grader skal de bages ved?

Nu har jeg ikke lige læst alle kommentarer igennem, men jeg kan ikke, i opskriften eller videoen se at du nævner hvor varm ovnen skal være....

Hvor mange grader skal de bages ved?

Det er også en sniger. Lige under videoen står der "Tænd ovnen på 200 grader." Jeg sætter det lige ind i bunden også, så andre ikke skal sidde og lede efter det.
0
af: Anonymous

Hvor mange grader skal de bages ved?

Haha.. ja ja.. det første man bliver blind på er jo eftersigende øjnene.. Jeg ved ikke lige hvorfor jeg vælger at overse det der er skrevet med FED skrift :-) Jeg takker mange gange!
0
af: Anonymous

Vandbakkelser

Meget klistret dej kan tolkes meget forskelligt - fik engang det råd, at dejen skal falde som tunge dråber når man tager piskeriset op. Ægmængden kan variere pga størrelse, eller melet kan have forskellig fugtighedsgrad. Hvis man pisker det sidste æg sammen og hælder lidt i ad gangen, er det lettere at styre. Tak for god hjælp og inspiration, er aldrig gået galt i byen med dine opskrifter :)
0
af: Anonymous

skod

Skod gav dem 10 minutter mere end de skulle have lukkede lågen på klem som i opskriften men nu da jeg kiggede til dem er de klasket sammmen totalt skod
0
af: Anonymous

skod

Mener åbnede på klem som i opskriften
0
af: Anonymous

æggenes størrelse?

Hejsa. Jeg skal lave profitrolles i morgen og tænkte på om det er small, medium eller large æg der skal bruges? Og super hjemmeside!

æggenes størrelse?

Jeg bruger altid m/l - ellers skal jeg nok skrive det.
0
af: Anonymous

bjerg

jeg sa i tv et bjerg bygget op med vandbakkelser og jeg ville gerne vide hvordan man bygger den op

bjerg

Så skal du studere opskriften på Croquembouche: http://www.google.com/search?q=croquembouche
0
af: Anonymous

Piskeris - ved du, hvor kan man købe det?

Kære Kvalimad Tak for god inspiration og anvisninger på fremgangsmåder, som er guld værd :-) Dit piskeris bringer erindring fra år tilbage og jeg ville gerne købe et. Har kun fundet det som "Danish Dough Whisk" på Amazon.com og der kan ikke sendes til Danmark. Måske kan du huske, hvor du har købt det?

Piskeris - ved du, hvor kan man købe det?

Det er rigtigt de kalder det en Danish dough whisk. Det er lidt morsomt når den nu bliver produceret i polen. Jeg har købt mit i Manufaktum i Berlin. Men jeg har set at de også har den i kunst og køkkentøj i København. De kalder den bare en "FARSRØRER M. TRÆSKAFT". Du må google det, da man ikke kan linke til et blivende link. En grydeske er dog stort set lige så god at røre med.
0
af: Anonymous

Piskeris - ved du, hvor kan man købe det?

Tak for hurtigt svar - jeg vover mig i Kunst og Køkkentøj i næste uge - men kan tydeligt huske, at den butik kommer man en hel del fattigere ud af :-)
0
af: Anonymous

Kagemand

Fantastisk video. Hvor længe vil du give en kagemand i ovnen?

Kagemand

Ahhh ... jeg blev lidt forvirret. Jeg har nemlig en kagemands opskrift af bolledej på sitet. Man en vandbakkelseskagemand burde skulle have samme tid som bollerne. Det er tykkelsen af dejen der bestemmer bagetiden.
0
af: Anonymous

bagningen

kan man bruge varmluft til vandbakkelse
0
af: Anonymous

bagningen

ja, jeg bruger altid varmluft

bagningen

Jeg bruger altid varmluft til alting.
0
af: Anonymous

bagningen

når jeg bager bruger jeg varmluft men når opskriften siger 200 grader stiller jeg den kun på 180 grader
0
af: Anonymous

bagningen

Jeg undlader som regel at bruge varmluft til bagværk, der skal holde faconen, og som er lidt luftigt i det, fx fine gærboller eller vandbakkelser. Der er forskel på varmluftsovne, men nogle har så meget gang i blæseren, at de gør bagværket lidt skævt i det. Det ændrer jo ikke ved smagen ... I øvrigt glimrende opskrift. Har eksperimenteret med at lave dem som en slags tiramisu og kommet samme creme som til tiramisu i og dækket med en kaffeglasur smagt til med mandellikør. God som vintervariant.
0
af: Anonymous

blød midte?

hej, nu har jeg prøvet at lave eclairs, ud fra din opskrift med den her dej :) og selvfølgelig også vandbakkelser.. mit spørgsmål er så: er det meningen, at de skal være bløde indeni? jeg har prøvet at give dem næsten 10 min ekstra, men de har stadig noget blødt dej i midten? PS: super god og inspirerende hjemmeside ;D!

blød midte?

Så længe de ikke falder sammen og bliver helt bløde og rynkede i overfladen, så er de fine. De vil altid være lidt bløde indvendigt, men det er helt normalt. Bare fyld godt med creme i, så bemærker man det ikke :-D
0
af: Anonymous

Fantastisk!

Gud hvor er du bare behagelig at høre på. Det er virkelig en enkel og nem videogutorial, dejligt at den et bakket op med tekst, og så er det som sagt meget behageligt at lytte til dig. Jeg vil lave mine allerførste vandbakkelser i dag, og nu føler jeg mig godt klædt på til det! De. Er første gang for mig på din side, men det bliver ikke sidste gang. Tak for det arbejde du gør :) Bedste hilsner Sisse-Sofie