305
af: Max M Rasmussen
@
delt

Vanilleis - Rigtig og Rigtig God

Iskoldt is-hjerte - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Vanilleisen er for mig den "rigtige" is. Alt andet er bare pynt. Jeg har lavet det i månge år, og har prøvet et hav af opskrifter og metoder. Så jeg har jeg fundet frem til én grundopskrift der er rigtig god, men som kan varieres bredt efter behov. Efterhånden har jeg også forstået hvad man skal ændre ved en is opskrift, for at få den som man ønsker det. Og jeg er ikke bange for at dele ud af mine hemmeligheder.

Ingredienser

  • 5 dl piskefløde
  • 2 dl mælk
  • 3 hele æg, eller 8 blommer.
  • 150 gram sukker (Du kan nøjes med 100 gram hvis du syntes den er for sød.)
  • 1 stangfuld vanillekorn

Fremgangsmåde

Der findes mange indviklede is opskrifter. Det er den ingen grund til at de skal være. Man laver en vanillecreme, og fryser den. Så enkelt er det.

Du behøver heller ikke piske æg med sukker først "indtil blommerne er hvide og luftige". Det gør man udelukkende for at opløse sukkeret. Det ændrer intet ved æggene. Men opvarmning opløser sukker meget mere effektivt.

I lang tid lavede jeg opskriften kun med æggeblommer, men jeg syntes efterhånden det snager for meget af æg. Så nu bruger jeg hele æg.

Bland det hele sammen i en gryde og varm det langsomt op til 85 grader. Præcist!

Har du ikke et stegetermometer, så tag det af så snart det er tydeligt cremet og de første kogebobler begynder at vise sig.

Hvis det koger er det ødelagt. Det er en god idé at komme gryden i kold vand, eller at skrabe isen over i en skål der ikke er varm. Ellers risikerer du at cremen koger videre i gryden.

Rør godt rundt imens.

Køl cremen ned. Jeg plejer at lægge det i en frysepose i køleskabet når det er så koldt at posen kan holde til det. Det fylder ikke så meget, og gør det nemt at klippe hul på posen og presse cremen ud i ismaskinen.

Jeg vil kraftigt anbefale en ismaskine til at fryse isen i. Har du ikke det, så frys den ned i fryseposen det første stykke tid. Indtil den begynder at blive for hård kan du tage posen op og "ælte den" for at forhindre store is krystaller.

Når den begynder at blive svær at ælte, så klip hul på posen og pres den i den endelige form.

Du kan også presse lidt mere is ud af din ismaskinen ved at komme cremen ned i den sådan lidt halvfrossen. Så skal fryselegemet ikke køle så meget ned.

0
af: Anonymous

Kan man

bytte rundt på mælk og fløde så der kommer 5 dl. mælk og 2 dl. fløde i?

Kan man

Det kan du sagtens. Men smag og konsistens bliver mere vandet.
0
af: Anonymous

Is med skovbær?

Hvordan ville du gribe det an hvis der skulle andet, som fx. blandede bær i opskriften?

Is med skovbær?

jeg ville koge en marmelade med bærene. fx. 2 dele bær til 1 del sukker. Og så koge det op ganske kort. Så ville jeg køle det ned. Når isen så er næsten færdig, så den kan holde formen, så vil jeg vende marmeladen i den. Jeg kan godt lide når tilsatte frugter ikke bare er en jævnfarve, men giver et godt rustikt spor i isen. Så der nogen steder er rent vanille og andre steder næsten er rent frugt. Jeg kunne også finde på bare et lave en collis. Dvs. rå frugt blendet op med flormelis. I samme forhold som marmeladen. Og så servere den ved siden af.
0
af: Anonymous

Super is, men kan det laves dagen før?

Det er en super is, jeg plejer at lave is ved at piske fløden, men denne bliver noget mere cremet, hvilket jeg godt kan lide... Men mit sprøgsmål går på at det er okay at lave cremen dagen før den skal fryses, eller skal man fryse den ligeefter den er lavet og blevet kold?

Super is, men kan det laves dagen før?

Du kan sagtens lave cremen en tre dage før, og så gemme den i køleskabet. Hvis du fryser cremen ned i flere dage, bliver den bedst hvis den er næsten tøet op når den serveres. Sjovt nok så skal is ikke være for kold når den serveres. Jo tættere på soft-ice jo bedre.
0
af: Anonymous

Mascarpone

Hej Max, er det muligt at bruge mascarpone i din opskrift? Tænker det vil give en dejlig cremet konsistens. Jeg kunne nemlig godt finde på at komme noget mascarpone i den varme fløde/mælk og når isen er ved at være færdig, vil jeg tilsætte et dobbelt skud espresso. Jeg synes selv det lyder lækkert, men er det med mascarponen overhovedet en mulighed? Mvh Henrik

Mascarpone

Det du snakker om er grundlæggende en Tiramisu is. Det har jeg ikke prøvet at lave. Men da mascarponen er en cremet ost, så er der ikke rigtigt nogen grund til at varme den op. Du kan vel teoretisk set også risikere at den begynder at skille. Så jeg ville lave en portion creme med dobbelt så meget sukker, og så blande 1 del creme og 1 del mascarponen i når det var kølet ned til stuetemperatur. Og så kaffen i til sidst lyder fint. Måske også lidt orangelikør af en art (Grand Marnier).
0
af: Anonymous

ÆG - ??

Har lige skrevet denne opskrift ud fra "Spise med Price": Grundmasse: 8 pasteuriserede æggeblommer 200- 220 gram sukker ¼ piskefløde 6- 7 deciliter sødmælk Hvorfor mon de bruger pasteureserede æg - massen bliver senere i opskriften varmet op (til 85gr) - der dør eventuelle salmonella ?? Eller er der andre grunde??

ÆG - ??

ja jeg kan se at det grundlæggende er en creme anglaise de bruger så. http://www.kvalimad.dk/artikler/alt-om-aeggecreme Men du har ret. Der er ingen som helst grund til at bruge pasteuriserede æg når den varmes op til 85 grader.
0
af: Anonymous

ÆG - ??

Tænkte det nok - tak. Har lige læst artiklen om æggecreme - kanon. Men har lige en kommentar - har hørt at retten pasta carbonara "Kulsvigerkonens pasta" har fået sit navn pga. der bruges meget friskkværnet sort peber - men om det er rigtigt ...?

ÆG - ??

jeg har også hørt det, men jeg ved ikke om det er sandt. Men det er rigtigt at der skal kværnes en masse peber på den.
0
af: Anonymous

ÆG - ??

Har lige prøvet vaniljeopskriften - første batch i min nye ismaskine (Musso) - kanon nem opskrivt og engle resultat. Men prøvede også en sorbet med æble(mos)den blev skilt og noget krystaliseret - skal jeg kun bruge saften? Eller har du nogle trix ? ps- brugte æggehvide for at samle det - hældt i den halvfrosne masse i maskinen. Men ok - det var første forsøg - og vaniljeis fik vi da :-)

ÆG - ??

Ikke udover at koge æblerne godt møre i sirupen, og så blende dem så fint som muligt. Det er lidt underligt for pektinen i æblerne plejer at gøre den cremet. En ledetråd kunne måske være at du er ny til ismaskine med indbygget fryser, og så kommer man ofte til at ismaskine-fryse for lang tid. Det gør isen skilt og grynet. Et problem man jo ikke har med ismaskiner med fryselementer. En Musso ismaskine ... nu bliver jeg lidt misundelig! Den er jeg gået rundt om mange gange. Men er for nærig. Er det den firkantede eller den runde? Larmer den?
0
af: Anonymous

ÆG - ??

Takker for svar - det er nok fordi jeg prøvede med en halv portion og frøs den 40 min - så det er sikkert svaret. det er den runde(ovale) har undersøgt markedet og fandt flest gode anmeldelser af Musso Lussino 4080 ("Picolo" som tilnavnet er). Den larmer mere end min opvasker men ikke mere end det er til at holde ud. Koster mellem 7500 og ved at købe den i Italien kan man få den for 6100 + porto - men surprice : billigst i Kunst og køkkentøj.
0
af: Anonymous

ÆG - ??

Hvis nogle vil eksperimenterer : jeg prøvede i går at blande en is-stabilisator (Cemodan) i en portion is før jeg kørte den i maskinen. Gav et godt resultat med en is der holder formen længere end normalt - Cremodan er, mener jeg, noget naturligt noget - måske tang, johannesbrødkernet eller lign. Men lidt mærkeligt at se en optøet is holde formen - nogle vil mene det er unaturligt og kunstigt - men prøves skulle det
0
af: Anonymous

Cremodan

Cremodan er lavet af E417 (Taragummi), E473 (Saccharoseestere af fedtsyrer), E407 (Carrageenan) og E412 (Guargummi). Man bruger ca. 2,2 g./liter til mælkeis og 1-1,5 g./liter til vandis. Det kan købes hos bl.a. Specialkøbmanden.
0
af: Anonymous

ÆG - ?? Cremodan

Hvor meget cremodan blandede du iforhold til isen?
0
af: Anonymous

ÆG - ??

Mht pasta carbonara har jeg hørt, at den stammer fra et kulminedisrikt i Italien. Her var alt "carbonara" (carbon..kul) og man efterlignede så kullet ved at bruge peber. Mvh Thomas.
0
af: Anonymous

Kan frugtsaft tilsættes cremen?

Jeg er vild med vanilieisen og vil gerne lave en passionsflødeis kan man tilsætte passionsfrugsaft? Havde planer om at tilsætte saften når cremen er sat til afkøling, men er bange for at det sure passionsfrugt skiller massen? Nogen erfaring? Gitte
0
af: Anonymous

Kan frugtsaft tilsættes cremen?

Hvis det er meget sur saft kan det godt skile. Men hvornår det sker ved jeg ikke. Jeg plejer at lave en marmelade eller gele som jeg så vender i til sidst. Så det også får lidt struktur. Max
0
af: Anonymous

Chokolade isen kunne ikke røres i ismaskinen

Hældte chokoladecremen med hele chokoladestykker over i ismaskinen det ville ikke køre rundt og det hele frøs fast. Karen
0
af: Anonymous

Optøning

Jeg skal have konfirmation derhjemme og konfirmanden vil gerne have dessert buffet over temaet hindbær og hvid chokolade. Jeg tænker at jeg vil lave forskellige slags is bla. Vi skal være ca 40, så jeg har behov for at lave isen 7-14 dage i forvejen. Hvor længe skal jeg beregne til at tø den op, hvis jeg fryser den ned i opskriftsstørrelsen? På forhånd mange tak.
0
af: Anonymous

Grynet is

Jeg har nu prøvet opskriften, og cremen blev rigtig fin. Men da jeg havde kørt den igennem ismaskinen, blev isen helt vildt grynet... Har jeg kørt den for længe i ismaskinen? Der sad frosset is fast på væggen af skålen, som jeg skrabede af og blandede i. Er det det. Som er grynet? Eller har jeg varmet cremen for meget i gryden? Hilsen Morten
0
af: Anonymous

Grynet is

jeg har svaret på det et par gange herover, så måske jeg burde lave en faq ud ad det. Men det er fordi maskinen har kørt for længe. Du skal stoppe når isen har konsistens som softice.
0
af: Anonymous

"varme mælkeprodukter"

Hej Max Nu har jeg prøvet et par gange og må indrømme jeg får en smag af vanille budding når jeg varmer op til 85 gr. Den bliver rørt hele tiden, og når derfor ikke at sætte sig i bunden. Når denne masse fryses, bliver smagen meget henad frossen vanillebudding. Ellers må det siges at konsistensen er lækkert cremet.
0
af: Anonymous

Sous vide

Ville man ikke kunne røre alle ingredienserne sammen og vacuumpakke i pose og så smide i et sous vide kar ved 85 grader en times tid? og ryste det nu og da, for at blande det. Jeg gør det med creme brulee og det er jo nemt og praktisk. Så kan posen også komme direkte på køb bagefter og så klippe et hul Nogen erfaringer???

Sous vide

Det burde ikke være noget problem. Specielt ikke hvis du bruger ismaskine bagefter.
0
af: Anonymous

Sous vide

Super. Det var også planen at køre det på ismaskinen efter nedkøling.. Tak for svar
0
af: Anonymous

Hjælp

Hejsa, Jeg har et spørgsmål vedrørende vanilleis. Jeg har haft min Philips ismaskine i 3 år, og jeg elsker at eksperimentere med forskellige typer is. Men én is, jeg aldrig har kunnet lave, er vanillen! Jeg har prøvet alverdens opskrifter, men alle krystalliserer, når det kommer i maskinen. Jeg har sågar brugt den samme opskrift til nødde- og vanilleis - nøddeisen blev helt glat og cremet, men igen krystalliserede vanillen. I går lavede jeg din vanillecreme fuldstændig efter opskriften, og kørte den i maskinen i dag. Men igen var der krystaller i. Jeg er ved at være desperat! Hvad er det vanillen gør, siden det ikke virker? Og hvad kan jeg gøre ved det? Mvh Anna

Hjælp

Jeg har ikke problemet. Så jeg ved det ikke. Lader du den stå uden for fryseren længe nok inden du serverer? En is er bedst hvis den serveres når den er lige ved at smelte. Hvilket også plejer at mindske krystallerne.
0
af: Anonymous

Hjælp

Det er underligt, det kun er mig der har det problem. Isen er jo som softice, når den er færdig i maskinen, og allerede der er den fyldt med krystaller. Så det er ikke fordi den ikke er tøet nok op inden servering. Jeg må bare fortsætte med at prøve. En eller anden dag må det vel lykkes :)
0
af: Anonymous

Hvilken ismaskine

Har lige lavet denne opskrift og er i gang med at fryse isen ned. Hvilken ismaskine vil du anbefale til privatbrug ?

Hvilken ismaskine

Jeg har en Simac, som, jeg er *meget* glad for. Den har indbygget fryser. Det er absolute det bedste og det nemmeste. Desværre ikke det billigste :-S Det næstbedste jeg har haft er ismaskinen til min kitchenaid. Den er også god. Dernæst en Philips ismaskine, som også er ok. Jeg har også prøvet andre mærker, men dem har jeg ikke været tilfreds med. Alle tre slags er dog meget bedre end bare at nedfryse.
0
af: Anonymous

Hvilken ismaskine

Hej Maxm Jeg har et spørgsmål til dig, jeg har også en simac men i den fra Delonghi. Min is krystallisere og jeg syntes at den larmer lidt lidt kan det godt passe?

Hvilken ismaskine

Den jeg har er vist også en Delonghi. Jeg har købt den brugt af familie, så jeg er ikke sikker. Men den ligner den her: http://www.delonghi.com.au/products/product_details.asp?Model=GC5000 Min larmer helt vildt, så den står i kælderen når jeg laver is. Jeg har kun oplevet at den laver krystaller når jeg har frosset isen for længe. Hvis den fryser isen, og rører rundt i den imens, så virker den som den skal. Maskinfrosset is skal være som softice når det er færdigt. Helst også når det serveres. Skal det fryses mere så skal det i fryseren. Så du kan ikke fryse det længere i maskinen for at få det hårdere. Det gør bare isen grynet og krystalliseret.
0
af: Anonymous

Hvilken ismaskine

Hej Maxm Det er denne jeg har. http://www.currys.co.uk/gbuk/delonghi-ick6000-ice-cream-maker-white-06152787-pdt.html Men jeg har ikke prøvet at fryse isen i maskinen. Kun at den fryser imens den drejer rundt. Putter du noget andet i (eks. sprit eller stabilisator eller andet foruden Ingredienserne.

Hvilken ismaskine

Nej, jeg gør intet specielt. Jeg fryser også kun imens den rører rund. Men den ksn stadigvæk blive overfrosset.
0
af: Anonymous

is

jeg har tit undret mig over, at stort set alle isopskrifter kræver at man opvarmer mælken til ca. 85 grader. Hvorfor skal dette gøres og ikke blot bruge mælken som den er ?
0
af: Anonymous

is

Det kan man også godt men det skal bare ikke være koldt, bare lillefingervarmt

is

Du gør det også når du fx. laver yoghurt. Der er flere grund til det. Den ene er hygiejne. 85 grader slår de fleste bakterier ihjel. En anden er at det ændrer strukturen på proteinerne i mælken. Den tredie, og vigtigste når man laver is, er at æggene begynder at stivne, og blandingen derfor bliver til en æggecreme i stedet for. (ice-cream) Det giver en meget tykkere og mere lækker is. Bliver det varmere end 85 grader så størkner æggene og du får stivnede æggeklumper i stedet for creme. Så det er faktisk bare en vanillecreme der bliver frosset.
0
af: Anonymous

is

bakterierne bliver slået ihjel ved 82 gr. så det er nok bare for at være sikker med de 85 gr. :-)
0
af: Anonymous

is

75 grader slår du bakterierne ihjel ved :-)
0
af: Anonymous

is

72 grader i 15 sek er en lav past. (alle patogene bakt er døde)
0
af: Anonymous

Isen

Istedet for at hælde det i frysepose, så hældte jeg den i et fad med folie på isen. Folien rørte isen over det hele, og og så kommer jeg den bare i fryseren, og så venter jeg. Er det okay, at jeg gør sådan?

Isen

Der er ikke noget forkert ved det. Men den bliver fyldt med iskrystaller. Det irriterer nogen. Andre kan godt lide det. Selv er jeg til en cremet is, så jeg vil gerne have rørt rundt imens.
0
af: Anonymous

Isen

Jeg laver nogengange Dulche de Leche ved at koge en dåse kondenseret mælk, vil det gå at smide en skefuld eller to ned i ismaskinen til vanilieisen, eller vil det ikke blive blandet ordentligt rundt - det skal bare være sådan lidt marmoreret, så man ser og smager den tydeligt?
0
af: Anonymous

Isen

Så lav din dulce, gør dne køleskabskold (4 grader) og tilsæt den 10-20 sekunder før du vil trække isen op ad ismaskinen. Alternativt, så rør det i i den beholder, som du vil opbevare den færdige is i. Det er nok det letteste. MVH Brian K
0
af: Anonymous

Iskrystaller

Ups jeg glemte at glycerol skal tilsættes efter kogning.
0
af: Anonymous

Iskrystaller

Problemet med Iskrystaller, kan også løses, ved at tilføje mere sukker ( Så bliver det nok for sødt ) for sukker fryser aldrig... En anden løsning, er at tilsætte 2 - 3 spsk Vodka per 1 Liter, da det jo har et helt andet frysepunkt, som så holder isen cremet, og man slipper for maskine samt at bruge industrielle kunst produkter :)
0
af: Anonymous

kom vin santo i isen

har læst det smager godt med vin i isen. Hvia man bruger 2 dl vin, skal man vel bare fjerne de 2 dl mælk? Har cremen nemmere ved at skille når den opvarmes med vin Glæder mig til at prøve Hilsen Jytte

kom vin santo i isen

Ja. Syre får mælk til at skille. Jo mere fedt der er i, jo mindre skiller den. Så jeg ville bare hælde lidt ekstra vin i uden at fjerne fløde.
0
af: Anonymous

vanilie isen

- hmmm, den blev aldrig tykkere eller cremet... hvad kunne jeg ha gjort galt? nu fryser jeg den allgevel - noget godt må der da komme ud af massen alligevel.. tænker jeg skal prøve igen, selvom jeg ikke ved hvad jeg skal gøre anderledes.. spændende side du ellers har her, er ny læser;-) vh Rikke
0
af: Anonymous

Kan den r eddes ?

Hej Max, Har fulgt din opskrift et par gange med super resultatet - mange tak :-) Men i dag skilte cremen og blev grynet, så den har nok fået for meget varme. er der kun én vej at smide ud og starte forfra eller kan man redde den på en eller anden måde (blende, fryse og varme igen eller noget andet) ? pft. Kristine
0
af: Anonymous

Kan den r eddes ?

Nej. Men undgå det ved at lave portioner som ikke skal opbevares længe, så kan du nøjes med mindre varme da du ikke behøver dræbe bakterier. For at opløse sukkeret koger du det med vand (max 1 dl til 125gram sukker, prøv hvor lavt du kan komme ned uden at lave det karamelagtigt). Sådan en portion pr 5 dl fløde. Bland tingene sammen som ellers, bare mindre varme. Blandingen behøver ikke køle ned før du mikser det.
0
af: Anonymous

Billig ismaskine med kompressor

Jeg har selv denne ismaskine fra UNOLD. Virker perfekt og har lavet mange forskellige slags is, med godt resultat. Dyret koster kun ca 1500kr med forsendelse, så den er alle pengene værd. Kan købes her: http://www.pixmania.com/dk/dk/3115272/art/unold/luksus-sorbetmaskine-4881.html
0
af: Anonymous

Æggehvide i IS FØJ

Vi siger FØJ her i vores familie, det skal siges vi prøvet at lavet isen m. hele æg, og det komme aldrig til at ske igen, æggehvide høre absolut ikke til i IS af denne type BUM..
0
af: Anonymous

Kan man....?

Hvis man køber en liter-is... Kan man så tø den op, og fryse den ned igen uden der sker noget ved det?

Kan man....?

Den korte udgave: Nej! For der første så skal en is helst røres rundt imens den fryses ned. Gør du ikke det, så bliver den fuld af knasende krystaller. Købeis er samtidig pisket op med meget luft. Prøv at veje en liter is næste gang du køber den. Uden luft ville den veje over et kg. Hvis isen tør op, så ryger gassen af ballonen så at sige. Dvs den kommer til et fylde meget mindre og blive meget mere fast i konsistensen. Kort sagt så ødelægger du isens kvalitet ved optøning/nedfrysning. Rent sundhedsmæssigt ville jeg ikke være bekymret over at gøre det en enkelt gang. Med mindre den har stået ved stuetemperatur i timevis. Ved gentagne optøninger og nedfrysninger, så vil der komme flere og flere bakterier. De vil formere sig når isen tøes op, og ikke dø når den fryses ned. Har isen ikke været over køleskabstemperatur ved hver optøning, så mener jeg det burde det være sikkert at gøre det nogle gange. Men det er ikke noget jeg har tal på, så jeg kan tage fejl.
0
af: Anonymous

hvad med nødder

Har overvejet en nøddevanilie is. Hvad vil være bedst Hasselnødder eller valnødder. Hvornår vil du mene at nødderne skal tilsættes?

hvad med nødder

Jeg ville tilsætte dem til sidst. Evt. røre dem ud i Isen sammen med lidt ahorn sirup. Jeg kan godt lide at man kan se strukturen på det der er rørt i, så det ikke er blandet alt for godt sammen.
0
af: Anonymous

ved ikk hvor jeg lige skulle skrive..

Har lige læst denne fantastiske opskrift, tak for alle de gode opskrifter. Jeg er en ung pige på snart 23 år havde ikke mod på og lave mad før, nu tør jeg takke være denne side.for nu lykkes det for mig. Det er fedt. Når man er ny i faget så er det altså dejligt at tingene bliver skåret ud lidt i pap, her får man også viden om maden og tricks. Det er den bedste side jeg kan, tak fordi du har lyst til og dele alle dine gode råd med os herinde.. Du er jo super dygtig..
0
af: Anonymous

Kan man....?

Ja det kan du godt men pas på den ikke er for varm, jeg gøre det og tilsætter friske bær i så bliver den god :D
0
af: Anonymous

alternativ regnbueis

Jeg går lidt og leger med tanken om at bruge denne opskrift som grundopskrift til en anerledes regnbue is. Jeg forestillede mig at lave en tredelt kombination af lakrids, hvid chokolade og så en del med frugt. Jeg kan bare ikke beslutte mig for hvad der passer bedst. Overvejede hindbær eller måske rabarbar. Hvad tror du ville passe bedst sammen med de to andre smagsvarianter? Vil i øvrigt lige sige at jeg syntes det er en rigtig dejlig side. Har bagt dit foccacia så mange gange at jeg er holdt op med at tælle og den bliver simpelthen fantastisk hver gang. Lige nu står hyldeblomstsaften, som jeg også har lavet ud fra din opskrift, og trækker, og det ser bare rigtig lovende ud =) MVH Sandra

alternativ regnbueis

Et godt trick er at bruge www.foodpairing.be ... hvis man gerne vil have noget usædvanligt til at passe sammen. Som fx Lakrids. jeg kunne ikke lige finde lakrids, men anis er en del af mange lakridser og hvis man søger på det: http://www.foodpairing.be/FoodPairable.aspx?f=Anise Så er en af de ting der dukker op som god at parre med "Elderflower", eller "hyldeblomst". Coincidence? I think not! Der er også Jasmin, så jasmin the der har trukket i mælk er er en mulighed. Eller alle former for citrusskal. Så alt i alt ville jeg nok gå efter hyldeblomst eller appelsin is til lakrids.
0
af: Anonymous

alternativ regnbueis

Tak for linket, hyldeblomst er jo en oplagt mulighed så. MVH Sandra
0
af: Anonymous

Tongabønne

Prøv at riv en halv tonga bønne/nød ned i vaniljecremen - mumm!
0
af: Anonymous

Iskrystaller

Jeg vil blot give et tip til at undgå iskrystaller: Tilsæt 1,5 dl Glycerol (rolig det er et naturprodukt, vi har alle flere kilo i kroppen). Glycerol er sødt så spar på sukkeret. Efter iblanding af glycerol kan isen fryses i den endelige form med det samme, da det forhindrer opbygning af store iskrystaller. Glycerol fås hos Matas. Jan
0
af: Anonymous

Iskrystaller

hej skriver lige igen om iskrystaller, 1,5 dl glycerol hvor meget crem eller væske er det til randi
0
af: Anonymous

Iskrystaller

Glukose(sirup) forhindrer dannelse af iskrystaller.
0
af: Anonymous

Iskrystaller

Det lyder alligevel for kemiagtigt efter min mening.
0
af: Anonymous

Iskrystaller

kan det passe at der skal så meget i,til hvor stor mængde, kunne godt tænke at prøve, har en ismaskine.men hvis jeg derefter sætter isen i køleskab kommer der krystaller. fryseren fryser med 21 græder.
0
af: Anonymous

Iskrystaller

Synes ikke det er så god en ide at tilsætte glycerol i de mængde, jvf kemishow.dk/~kemishow/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=1800. Det er også forbudt at bruge som sødestof.
0
af: Anonymous

ismaskine

Hej max, jeg er en fattig ung pige der ikk har råd til de dyrer ismaskiner, har set en masse på ebay.com hvor de sælger en masse nye billige ting, rigtig god hjemmeside med alt hvad hjertet begær til sindsyg lave priser da det kommer fra hele verden. Men hvad skal man gå efter vis man skal være sikker på og få en ordenlig en.. Vis du har tid kunne du evt kik en på ebay og se hvilken du ville råde vis du overhovedet vil råde nogen af dem, men det var kun vis du havde tid og lyst ellers så er spørgsmålet hvad man skal gå efter vis man skal være sikker på og få en der virker.. ? P.s er kun på su.
0
af: Anonymous

ismaskine

Den fra Biltema er god og koster vist kun 100 kr.
0
af: Anonymous

ismaskine

når man køber elektriske maskiner fra udlandet, så skal man huske at man skal regne 25% told + 25% moms oven i prsen. det er kun hvis prisen ikke over stiger 80 kr for elektriske maskiner og elektronik man kan undgå told og moms. men tjek med told og skat inden du bestiller en fra ebay. det gjorde jeg.

ismaskine

En til 400,- hvor man fryser fryseelementet ned i sin fryser er ganske udemærket som begyndermodel. Jeg have en phillips en i mange år og lavede god is på den. Så bare køb sådan en.
0
af: Anonymous

Is uden sukker?

Kunne det tænkes at man kunne lave isen helt uden sukker? Eller har det en vigtig funktion? Kunne man evt. bare bruge mindre sukker Jeg vil ikke ud i noget med at bruge sødemidler istedet. Ville bare gerne lave en is uden sukker:) På forhånd tak Annette:)
0
af: Anonymous

vanilieis

Tak for rigtig god opskrift, Max. Jeg har ærgret mig rigtig længe over at skulle betale r.... ud af bukserne for en god vanilieis. Første gang jeg lavede is selv, fulgte jeg din opskrift - og den sad lige i skabet. Udover at den smager meget bedre end dem jeg kan købe, så er den meget billigere og det er rart at vide at der ikke er tilsat alle mulige mærkelige tilsætningstoffer til isen. Vh/Helle
0
af: Anonymous

vanilieis

Og lige et P:S: Jeg glemte at skrive at jeg bruger en billig ismaskine fra Krups - har altid skålen stående i fryseren klar til brug :)
0
af: Anonymous

vaniljeis

hvor meget is bliver der ud af denne opskrift ? Det ser jo legene let ud :-))
0
af: Anonymous

vaniljeis

Ca. 1 kg. - max
0
af: Anonymous

Alletiders simple opskrift

Prøvede den. Virkeligt godt resultat. Jeg synes måske, at den er en anelse for sød (med 150g sukker), så næste gang ryger der nok lidt mindre sukker i :-) Har ikke en ismaskine, men resultatet blev godt alligevel. Fik dog ikke selv så meget is, fordi datteren fandt den ret hurtigt. Men det er helt sikkert en "ommer" på den positive måde.
0
af: Anonymous

Har du et tip hvis man ikke har ismaskine???

Jeg prøvede at lave din vanille is igår lige "efter bogen". Det blev egentlig rigtig godt, og benyttede af nogle tips du havde skrevet i kommentarerne mht. at putte chokolade, kakao osv. i. Men jeg vil egentlige hellere have en choko-vanille-is med rustik "look" eller hvad man nu skal kalde det. Det samme med jordbær. Altså ikke en helfarvet chokoladeis, hvis du forstår. Mit spørgsmål til er om du har nogle tips hvordan du ville gøre det, hvis man ingen maskine har? Man tager den af varmen og hvad så derfra? Nu håber jeg ikke jeg håner din opskrift, men mig og en kammerat diskuterede om det var bedre at lave den her opskrift frem for "æggesnaps og flødeskums" modellen, når man ingen maskine har?

Har du et tip hvis man ikke har ismaskine???

Du skal bare blande smagsgiverne i når isen er færdig. Og så ikke røre den helt ud. Uden ismaskine kan du evt. tage den ud af fryseren og så piske den ind imellem, så du får så lidt krystaller som muligt. Men det er svært at få rigtigt godt. Du kan sagten lave den her og så blande noget flødeskum i inden du fryser ned.
0
af: Anonymous

Motvirke iskrystaller

Har laget hjemmelaget iskrem noen år og har lært noen triks på veien;- bruke litt maizenna og sirup/light corn syrup i røren for å motvirke iskrystaller og dette gjør også at isen ikke fryser "steinhard", den blir smidigere-med andre ord. For det meste bruker jeg halv mengde fløte og hel-melk,tilsetter kun melken når jeg lager isrøren og "mykvisper" fløten/tilsetter den i isrøren like før kjøring i ismaskinen. I tillegg har jeg også lært at isrøren alltid bør få modne 1-2 dager i kjøleskap for kremete konsistens. Jeg må også si tusen takk for flotte oppskrifter som du deler med oss.
0
af: Anonymous

Vanilieis

Har prøvet denne opskrift,men det blev ikke som forventet,cremen blev ikke tyk som på videoen,og selv om jeg af og til rørte i den,blev isen alligevel med krystaller,jeg har lavet bedre is end dennne her,er temmelig skuffet efter al det arbejde,jeg kan ikke anbefale den,desværre! John Nielsen.
0
af: Anonymous

Vanilieis

Hvis den ikke har været varm nok bliver den ikke cremet. Så det er en mulighed for konsistensen. Jeg laver altid is med ismaskine. Formentlig er det der den største forskel er. Jeg har lavet den til familien og til fester for andre med 70+ deltagere og den har altid været populær. Bliver også genbestilt. vh. Max
0
af: Anonymous

Uden ismaskine

Jeg er desværre ikke den lykkelige indehaver af en ismaskine, og jeg nægter at købe en uden kompressor. Så mens jeg sparer op til et italiensk vidunder, bruger jeg denne opskrift: 2,5 dl piskefløde 25 g flormelis ½ vanillestang 3 æggeblommer (60 g) 1-2 æggehvider (30 g) 50 g flormelis Pisk fløden stiv og glat. Pisk æggeblommerne hvide sammen med de 25 g flormelis og vanillekorn. Pisk hviderne til en glat marengs sammen med resten af sukkeret. Vend forsigtigt marengsen sammen æggesnapsen og fløden. Fyld massen i forme og frys. Det virker! Isen bliver blød, cremet og lækker uden antydning af iskrystaller, selv om den ikke bliver rørt under frysningen. Jeg plejer at fylde den i siliconemuffinforme - har nogle fine hjerte- og rosenformede - og de er lige til at vende ud på en tallerken. Når jeg fryser det hele i én skål, kan jeg lave iskugler direkte fra fryseren. Opskriften skulle stamme fra Markus Grigo og teknisk være en vanilleparfait.
0
af: Anonymous

Uden ismaskine

Denne opskrift minder meget om den jeg plejer at bruge. Jeg har lært at flormelis gør at isen ikke krystalliserer, hvorimod når man bruger sukker, har isen lettere ved at krystallisere. Jeg tænker på, om sukkeret i den anden opskrift, hvor man opvarmer massen, kan erstattes med flormelis og derved måske ikke krystallisere. Jeg er selv meget spændt på at prøve denne opskrift, hvor man varmer det hele op. Jeg har desværre ikke nogen ismaskine og er ikke tålmodig nok til at røre løbende i ismassen.

Uden ismaskine

Sukkeret smelter, så det betyder ikke noget om det er den ene elelr anden slags. Desuden så er det vandet i fløden og æggene der krystalliserer så sukkeret har ikke såå meget at sige.
0
af: Anonymous

Uden ismaskine - tak for tippet

Jeg har søgt netetet rundt efter en ordentlig opskrift på en god is der er nem at lave i fryseren (sparer sammen til en ismaskine - konen er stadig lidt sur over jeg ikke bruger min brødmaskine :-) ). Den sidste opskrift jeg forsøgte var en fra www.is-opskrifter.dk, men den her er mere "blød" i smagen. Jeg tilføjede noget fint hakket mørk og lys Toms guldbarre...himmelsk, jeg takker endnu engang for opskriften
0
af: Anonymous

Uden ismaskine

Til Anonym Jeg prøvede din opskrift på is i går. Og må sige at det er den bedste hjemmelavede is jeg har smagt. Helt uden krystaller, dejlig cremet. Tilføjede lidt hjemmelavet nougat. MUMS! Anne
0
af: Anonymous

Uden ismaskine

Hej hvor mange liter bliver Der til her? Og hvor mange liter skal man Bruge til 30 pers (10 børn)

Uden ismaskine

Nu skriver du under en anden opskrift, så jeg er ikke sikker på hvilken en du mener. Men jeg svarer på min opskrift. Det er generelt ikke så nemt at sige i liter. Hvis man bruger en ismaskine bliver der jo pisket luft ind i den. Så er det flere liter. Afhængigt af ismaskinen så endnu flere liter. Min opskrift giver ca. 1 liter uden ismaskine. 1½-2 liter med ismaskine. Den giver også 1 kg is, og jeg plejer at regne med 100 gram is per person til fester. Men så serverer jeg også sovse og lidt kage til. Så du skal bruge mindst 3 portioner.
0
af: Anonymous

Ikke tyk nok

Hej Max Tak for en super blog :) Min vanilleis, der stadig er en vanillecreme finder jeg ikke tyk nok. Varmede den meget langsomt op, ramte 85 grader og derefter også 98, men den blev bare ikke lige så tyk som din. Jeg lagde den i en pose og puttede den i køleskabet i håb om den ville tykne, men det skete ikke. Spørgsmålet er så, kan jeg bare smide den i gryden igen og give den en tur mere?

Ikke tyk nok

Nej det hjælper ikke. Den skal bare være cremet, ikke som en kagecreme. Så den er sikkert tyk nok.
0
af: Anonymous

Ikke tyk nok

Tak :) Kan se et døgn i køleskabet har gjort det godt for den. I øvrigt skønne flødekarameller, både plain og med lakridspulver :)
0
af: Anonymous

Ikke tyk nok

Hej Max - tak for et fint site Jeg kan se, at du har haft et par skeptiske kommentarer ang. tykkelsen af dine cremeblanding. Og at den smager lidt henad budding. Jeg bruger akkurat samme metode som dig, men når cremen er kold, folder jeg 3-4 dl pisket fløde i. Og så i ismaskinen. Det giver en bedre konsistens og smag, synes jeg. Desuden falder evt. fyld ikke til bunds. Prøv det, I vil ikke fortryde det. Alternativt: Bland alle ingedienser i en foodprocessor (5 dl fløde, 6 past. blommer, 100-125 g sukker og vanillie) og kør indtil det er så tykt som pisket fløde (det tager lidt længere tid). Smid blandingen i ismaskinen - and bob's your uncle! Tom
0
af: Anonymous

Regnbue is

Hej :) jeg har kastet mig ud i at lave regnbue is til 35 personer, med udgangspunkt i denne opskrift. Når jeg skal lave chokolade isen, skal jeg så bare smelte noget mørk chokolade og vende det i? Hvor meget chokolade skal der i, pr portion? Jeg forestiller mig 200g pr halve liter fløde. Ville du stadig bruge vanille, når nu det er i de to andre is? Jordbærisen har jeg lavet som vanilleisen og tilsat en grød af jordbær og sukker, som er kogt, kølet af og blendet.

Regnbue is

Du kan også bare komme kakaopulver i cremen og koge det med op. Så kan du også smage det til imens. Jeg ville komme ½-1 dl pulver i til 1 portion af denne is. Jeg ville så også hakke noget god chokolade relativt fint og komme i. Vanille i chokoladeisen ville jeg spare. Du kan godt komme smeltet chokolade i, men der er ikke rigtig nogen forskel i smagen. I god chokolade er bønnerne malet finere så den ikke føles grynet i munden, og kan derfor være bedre i isen. Men jeg syntes ikke det har den store forskel i praksis. Chokoladepulveret er lidt grovere, men kommer jo i væske, så det bliver blødere.
0
af: Anonymous

Regnbue is

Tak for tippet, jeg forsøger mig med den smeltede chokolade. Har oplevet dårlige resultater med kakao, og vil gerne være på den sikre side med sådan en stor produktion :)
0
af: Anonymous

hmm ;-)

Jeg har lige prøvet at lave denne is, skal lige siges at jeg ikke er nogen ørn i et køkken, men prøver da. nå men jeg er da virkelig i tvivl om det bliver til is, jeg har fuldt opskriften (syndes jeg selv) men syndes ikke at det var meget creme over det (meget tynd) men da den første boble kom skyndte jeg mig at hælde det over i en anden skål ( mit termometer er kaput) nå, men har taget chancen og kølet den lidt af, op i en frysepose og nu i min fryser. lidt spændt på om der kommer is på bordet i morgen ;-) og ellers vil jeg da lige rose denne kanonen side. tror på at jeg kommer på besøg mange gange endnu.
0
af: Anonymous

Paradis is vanilje??

Hejsa. Jeg er fuldstændig forelsket i Paradis is' vanilje is, og har ledt overalt efter en opskrift der minder om den. Har også prøvet diverse opskrifter, men kan ikke finde et ordenligt "match". Har du en idé til opskriften? Dejlig side i øvrigt!
0
af: Anonymous

Grundopskrift?

Hej Max kan man bruge denne opskrift hvis man gerne vil lave is med smag (kaffe, daim, nødder, citron etc.)? Og hvis ja, skal smagen så bare røres med i ismaskinen eller?
0
af: Anonymous

undgå krystallisering

Hej Og tak for en fantastisk side! :) Har lige 3 spørgsmål. 1) Kan man erstatte det alm sukker med flormelis, for at undgå krystallisering når man fryser isen i fryser uden ismaskine? 2) Er det rigtigt hbad jeg hr hørt, at hvis man tilsætter en anelse glukose sirup, at man så også bedre undgår at isen krystalliserer og bliver mere cremet? 3) Og er det rigtigt, at det hjælper at røre ofte i massen under frysning i fryser, for at undgå krystallisering?

undgå krystallisering

Det er hovedsageligt vandet i opskriften der har betydning for krystalliseringen. Det er jo iskrystaller. Så det eneste der virker er at røre tit så krystallerne ikke har mulighed for at vokse sig for store.
0
af: Anonymous

undgå krystallisering

Ja, som nævnt er det vandet som giver krystallerne, så enten undgå vandet, sænk frysepunktet for vandet, eller rør i massen så krystaller ikke vokser sig for store. Undgå vandet kan man ved at bruge udelukkende fløde, dvs som den ovenstående opskrift på vanilleparfait. Sænke frysepunktet kan man ved at tilsætte spiritus (eller glycerol / glycerin som også er en alkohol), eller bruge større mængder sukker, skulle jeg mene.
0
af: Anonymous

vanilleis

Hej Max Jeg har lige prøvet din vanilleis - det virkede perfekt med de 85 grader. Jeg har ellers prøvet mange opskrifter på den perfekte flødeis. Nu har jeg den - tak Nu vi er ved æg, så har jeg et spørgsmål. Jeg har set din videoopskrift på creme brulee, tilsidst sætte du æggemassen i ovnen i vandbad - er der her ligeledes en optimal kerne temperatur så man får den perfekte creme brulee hver gang? mvh steen

vanilleis

Ja det er der... men jeg husker den ikke lige på stående fod, og kan for min død ikke huske hvor jeg har læst den. Jeg bruger det ikke rigtigt til noget da det er næsten umuligt at måle kernetemperaturen på en creme brulee. Det er dog samme temperatur som ved æggestand. Det er vistnok lidt over 90 grader. Den største forskel på en creme brulee og en iscreme er at der ikke bliver rørt rundt i en creme brulee imens den størkner. Derfor bliver den fast og ikke cremet.
0
af: Anonymous

Hvor lang tid

Hvor lang tid skal du så ha i køleskabet
0
af: Anonymous

Mest velegnet til ismaskine eller!!!

Den her vanilleis er den mest optimal til folk der har en ismaskine eller? Jeg har læst at folk kommer alt mulig i lige fra chokolade til ja alt muligt, men det kan man vel ikke her, da isen først skal varmes inden??

Mest velegnet til ismaskine eller!!!

Alle slags is er mest optimal med en ismaskine :-S Men denne kan også være god med almindelige frysning. Så snart du tager isen af varmen kan du fx hakke noget chokolade (100 gram evt.) og komme i den varme creme. Så fryser du den bare ned normalt.
0
af: Anonymous

Den rigtige is

Kan jeg blende bananer og tilsætte vanillecremen ?