1
af: Max M Rasmussen
@
delt

Verdens bedste brød - glutenfri udgave

Jeg har familiemedlemmer der ikke tåler gluten. Derfor har jeg eksperimenteret med at lave et godt glutenfrit brød. Det er faktisk lykkedes i så høj grad at jeg ikke længere bager to slags brød når jeg bager til de glutenramte. Jeg kan sagtens spise det glutenfri brød selv. Det er ikke lige så godt som "Verdens bedste brød" med almindeligt mel, men det er stadigvæk bedre end næsten alt det brød du kan købe i supermarkeder og hos bageren.

Verdens bedste glutenfrie brød - Max M Rasmussen

Ingredienser

  • 350 g glutenfri mel (Schär Mix B)
  • 200 g glutenfri havregryn
  • 2 tsk salt
  • 12 g gær (1 tsk tørgær)
  • 6 dl vand

Fremgangsmåde

Blend havregrynene til mel. Jeg bruger en kaffeblender.

Bland alle de tørre ting sammen.

Tilsæt vandet.

Hæld dejen over i en anden skål hvor der er et stykke bagepapir i.

Lad det hæve i 4 timer.


Du skal bage brødet i en gryde inde i ovnen. Grydens låg holder dampen fra dejen inde. Så varer det længere om at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør at brødet hæver mere op inde i ovnen.

Varm ovnen op til 250 grader. Kom en mellemstor (4 liter) gryde ind i ovnen. Dejen må kun kunne fylde gryden halvt op.

Når dejen er hævet færdig flytter du den over i gryden inden i bagepapiret. Så forsigtigt som muligt for ikke at ødelægge luftboblerne. Et glutenfrit brød "punkterer" meget nemmere end et med almindelig mel.

Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.

Vær sikker på at ovnen er varm nok. Jeg venter som regel 15-30 minutter efter at ovnen siger den er varm nok. Ovnens termostat måler lufttemperaturen i ovnen, og den kan sagtens nå 250 grader inden alle metaldelene i ovnen er varmet ordentlig op. Er ovnen ikke varm nok bliver skorpen nemt for tynd og blød. Jeg bruger varmluftsovn.

Den skal bage i 30 minutter ved 250 grader med låg

Efter 30 minutter lader du den bage i 15-30 minutter ved 230 grader uden låg.

Ideelt set skal du bruge et stegetermometer og sikre dig at brødet er 95°C indvendigt.

Lad brødet køle i mindst 20 minutter inden servering.

Noter

I lang tid forsøgt jeg at gøre det uden kommercielt glutenfri mel. Jeg prøvede majsmel, rismel, kartoffelmel osv., men det blev simpelthen ikke godt. Det blev heller ikke godt kun med glutenfri mel. Så jeg har min egen blanding af glutenfri havregryn.

Når du vælger en glutenfri meltype er det vigtigt at du tager den der er beregnet til brød. Ikke en til kager og andet. Jeg har god erfaring med "Schär Mix B". Du kan sikkert købe den billigere over nettet i tyskland. Men jeg har set den bla. i Brugsen.

Der er som udgangspunkt ikke gluten i havre og havregryn. Men havre dyrkes ofte på marker hvor der tidligere har groet hvede eller andet. Derfor vokser der også enkelte hvedeplanter på markerne. Når de så bliver blandet med havren så kommer der gluten i. Glutenfrie havregryn vokser på marker hvor der ikke har været andre planter på i flere år, hvorefter de bliver håndsorteret for at fjerne alt der ikke er havre.

Da der ikke er gluten i brødet er der ingen grund til at ælte det. Man ælter jo for at trække gluten ud af hveden. Derfor hæver jeg det bare direkte i en skål med en tallerken på eller lignende, i et stykke bagepapir. Så bliver dejen bevæget mindst muligt når det flyttes over i den varme gryde. Det forhindrer at luftboblerne punkterer.

Ingredienserne - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Hej Max! Glæder mig til at prøve dit brød :-). Kan man ikke lade det hæve i gryden, så det ikke skal flyttes? Og har du mon prøvet med en römertopf? Jeg har ikke en gryde, der kan gå i ovnen, så det vil jeg prøve. Men jeg kan se, at andre bager alm. brød i dem.

0
af: Anonymous

Har bagt “verdens bedste brød” gennem næsten 10 år og for 1 år siden fik vi en dreng med multiallergi - og dermed også glutenallergi. Jeg blev træt af at betale 40 kr for en pakke bondebrød i Irma som faktisk ikke var særligt godt. Efter lidt søgning landede jeg på kvalimad.dk (hvor jeg før havde fundet andre fine opskrifter) og må sige det er et Fantastisk brød. Tak for det! 

Jeg har to stk stegeso fra römertof, den ene bruger jeg til at hæve brødet med bagepapir, og løfter dejen over i den for-varmede stegeso. Så har jeg nemmere ved at holde formen uden at slå for meget luft ud af dejen. 

PS har erstattet 50g havregryn med boghvedemel fordi vi er lidt i tvivl om hvor meget havre han kan tåle her i starten - brødet blev sjovt nok mere farvet - som normal hvedemel gør 


Mvh Henrik 

0
af: Anonymous
Tak for en rigtig god opskrift

Sæt dejen til hævning i ovnen med lyset tændt - så går det meget hurtigere.

Jeg hæver/bager dejen i den samme stål-gryde.

Det bliver stadig et fint brød :-)