Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Anderilette

Anderilette

— Arkiveret under , , ,

Opskrift med video - Rilette er en metode til at konservere kød i fedt, som en slags findelt sylte. Fedtet sikrer et iltfrit miljø som forhindrer salmonella og den slags. Så det er i sagens natur ikke en sund ret, med mindre man pløjer 10 tønder land om dagen. Men det smager fantastisk, og ind imellem så skal man bare have det. Så er det altså heller ikke mere usundt. Omtrent som sylte og leverpostej.

Anderilette

Rilette på ristet brød med lidt surt.

Ingredienser

Giver ca. 800 gram rilette.

  • 2 andeskrog med kødrester (eller 3 andelår)
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 spsk salt
  • peber (kan undværes)
  • 1 dusk timian, eller 2 tsk tørret

Fremgangsmåde

 

Kom alle ingredienser i en gryde, og dæk dem med vand.

Kog i 2-3 timer, indtil kødet falder fra hinanden.

Tag kødet op af fonden med en hulske eller vha. en sigte.

Pil alt kødet af knoglerne. Fjern fedt brusk og ben.

Findel kødet med fingrene eller en røremaskine.

Bland smeltet fedt i kødet indtil det føles som en klistret sammenhængene masse. 50%-100% af  kødets vægt skal du regne med. Du skal nok bruge næsten alt det fedt der flyder oven på fonden til at hælde tilbage i kødet.

Kom blandingen i en skål.

Dæk helt med fedt.

Stilles koldt indtil det skal spises.

Noter

Det er typisk juleaften at man har et andeskrog tilovers. Efter en helstegt and. Lad være med at giver svigerfar det med hjem. Pil kødet fra, smag det til med salt og bland fedtet fra bradepanden i. Så har du alletiders ret til juledagene. Det er den absolut nemmeste måde at lave rilette på.

Der er heller intet som helst til hinder for at lave rilette af en hel and. Det gør jeg jævnligt til forret når jeg skal have mange gæster. Bare parter anden og kog den 2-3 timer indtil den falder fra hinanden. Eller 1 timer i trykkoger.

Stort set alt fedtet fra anden skal tilbage i det pillede kød. En hel and giver ca. 1½-2 kg rilette.

Du kan godt erstatte noget af fedtet med fond i stedet for.

Handlinger tilknyttet webside

Rilette

Skrevet af Jonas Gaarde den 29/11 2009 10:32
Jeg fik 630 g. rilettekød ud af to små 3-kilos ænder, inkl. halse og kråser. Der kom ikke helt så meget fedt i, vel en 2-2,5 dl.og en hel del salt. Det smager eddermukkeme godt!
Fonden blev også helt forrygende. Den blev kogt ind til under en halv liter, som efter en nat i køleskabet havde samme konsistens som viskelæder!

Kun rillete

Skrevet af Alexander Hunziker den 01/08 2011 12:29
Hvis man ikke har andeskrog tilbage, men alligevel vil lave rillette, er det muligt at købe kød bare til dette formål? Der findes åbenbart også rillette af andre kødsorter, så måske kunne man købe f. eks. kalvekød med ret meget fedt og bruge det?

Kun rillete

Skrevet af maxm den 05/08 2011 20:29
det mest almindelige er and, gås og svin. Laver du af andre slags kød som fx lam, skal der nok noget eksternt fedt i.

Kun rillete

Skrevet af Anonym bruger den 14/11 2011 05:31
Man kan ofte købe andelår - brug 2-3 stk. afhængig af, hvor meget rilette du skal bruge.

Holdbarhed

Skrevet af Anonym bruger den 10/12 2011 21:39
I videon nævnes det, at man kan forlænge holdbarheden ved at sætte glasene i ovnen ved 120 grader. Hvor lang tid skal de have, og skal man hælde fedt på før eller efter opvarmning?

Holdbarhed

Skrevet af maxm den 11/12 2011 18:06
Indtil det småbobler.

Hvis fedten er varm er det ligegydig om det er før eller efter. Ellers kom det i før.

Holdbarhed

Skrevet af Anonym bruger den 17/12 2011 19:24
Tusind tak!

Jeg prøver!

/Nina

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 18/12 2011 13:20
Kan man fryse dette

Anderilette

Skrevet af maxm den 18/12 2011 16:57
Ja. Den fryser fint.

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 19/12 2011 13:42
tak

Salt

Skrevet af Anonym bruger den 25/12 2011 17:01
Jeg forstod ikke helt saltningen - i opskriften står der 11 teskefulde - er det til kogningen og derefter salter man efter den endelig vægt eller?

Salt

Skrevet af maxm den 25/12 2011 17:38
Jeg ved ikke hvad der er sket der, og hvorfor der ikke er nogen der har nævnt det før. Der skulle stå 1-2 tsk salt.

Som jeg siger i videoen skal der bruges 1 spsk til 1 kg kød. Hvilket er 3 teskefulde. Da der her er ½ kg kød skal der så bruges 1-2 teskefuld salt.

Sprængning

Skrevet af Anonym bruger den 26/10 2012 07:55
Hej Max

Er det ikke en ide at sprænge anden inden den tilberedes, som fx med nakkestegen til pulled pork? Kan tænke mig kødet i en god sandwich er ret godt.. :-)

Tak for den absolut bedste side for madtosser på nettet..

Sprængning

Skrevet af maxm den 26/10 2012 08:06
Kødet bliver så findelt at det ikke er nødvendigt. Det bliver fint saltet.

Røgede ænder

Skrevet af Anonym bruger den 20/11 2012 12:16
Jeg har nogle røgede ænder, som jeg tænker at lave rillette ud af (af skrogene, altså) Ville fedtet herfra stadig være godt at bruge?

Mvh Annette

Røgede ænder

Skrevet af maxm den 20/11 2012 19:28
Jeg tror det vil være alt for kraftigt i smagen.

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 04/12 2012 10:29
Kunne man sprænge andelår og andebryster inden man koger dem for at riletten får en mere "pæn" farve?

Anderilette

Skrevet af maxm den 04/12 2012 10:48
Det gør man typisk hvis man ikke laver riletten af skroget. Drys med med salt, peber og timian. Lad stå natten over i kølsekabet.

Fra confit til rilette!

Skrevet af Anonym bruger den 14/12 2012 17:20
Hej Max!
Er startet op på din opskrift på confit de canard, som skulle serveres til en julefrokost 9 januar. 10 lår er optøet og ligger nu og sprænger med div. krydderier. Jeg har imidlertid oæbestemt mig, og vil nu hellere lave en stor portion rilette i stedet. Vil imorgen koge lårene i andefedt, dog noget længere end den tid du angiver til confit.herefter dækker jeg dem komplet med andefedt. Når tiden for frokosten nærmer sig, vil jeg grave lårene frem, men jeg forestiller mig at de er noget stive i konsistensen. Spm. er derfor:Kan jeg varme dem igennem i andefedt, for at gøre det lettere at pille kødet af knoglerne.

Fra confit til rilette!

Skrevet af maxm den 14/12 2012 19:43
ja det kan du sagtens. bare lad dem simre lidt, så bliver de fleste bakterier slået ihjel. Sandsynligvi dem alle sammen. Anden smager lige godt af den grund :-D

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 22/12 2012 17:56
Hej
hvor længe kan den holde sig i køleskab som den er?
Mvh
Michael
PS: Glædelig Jul

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 22/12 2012 17:58
HOV.. Glemte at nævne at den har stået i køleskab siden Mortens aften...og tak for en fantastisk blok.
mvh
Michael

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 22/12 2012 18:57
Hvis den lugter fint, smager fint og er mugfri, så plejer den at være fin. ... max

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 30/12 2012 16:52
Hej Max
Tak for dit svar. det lugter dejligt og ser super ud. tror at Svigermor og resten af familien skal prøve den til en let Nytårsfrokost.
Godt Nytår!!
Mvh
Michael

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 28/03 2013 09:22
koger du anden med eller uden låg?

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 09/11 2013 14:10
Hej. Kan man lave rilette af berberiand? Kan man lave rilette af anden efter den er sprængt i salt og sukkerlage og derefter kogt? Jeg har en meget stor and på 4 kg og kunne tænke mig at lave både sprængt and og rilette af resten

Tak for god side

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 09/11 2013 19:04
Jeg laver det af alt slags and. Og gås. - Max

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 09/11 2013 19:55
Hej igen. Tak for svar, men kan du også sige mig om man kan lave rilette af en del af anden efter den er sprængt og kogt?
Vh maj-Britt

Anderilette

Skrevet af Anonym bruger den 13/11 2013 15:29
Hej. tak for god opskrift og video på anderillette. Skal lave anderillette til en julefrokost til 160 mennesker som foruden skal have sild, fisk, steg ol. Hvor mange hele ænder tror du jeg skal bruge og hvor lang tid i forvejen kan jeg lave rilletten. På forhånd tak for hjælpen. Mvh Lone

Annerilette-holdbarhed

Skrevet af Anonym bruger den 27/04 2014 08:05
Jeg lavede annderilette i 2 pateskåle med låg, og forsejlet med andefedtet. Midten af marts, har stået i køleskab lige siden, kan de stå længere, eller skal jeg koge op igen, og begynde forfra, det hjælper vel ikke at fryse dem nu efter 7 uger.
linnea.ryhl@gmail.com

Annerilette-holdbarhed

Skrevet af maxm den 28/04 2014 10:32
Det kan jeg ikke svare på. Hvis de ikke er mygne og det lugter fint, så fejler de sandsynligvis ikke noget.

Hvordan får du alt det fedt?

Skrevet af Anonym bruger den 01/09 2015 11:01
Jeg har prøvet og lave din anderilette et pr gange og synes ikke jeg får så meget fedt fra mine ænder som dig.. Hvad kan det skyldes?

Hvordan får du alt det fedt?

Skrevet af Anonym bruger den 03/09 2015 08:19
Hmm ... jeg gør ikke noget særligt. De ænder du køber er formentlig mere magre end dem jeg køber. - max

Hvordan får du alt det fedt?

Skrevet af Anonym bruger den 05/09 2015 19:26
Tak for svaret.. Købte andefedt ved siden af og brugte 😄

Henkogning

Skrevet af Anonym bruger den 07/12 2015 07:37
Hej Max

Det bliver simpelthen årets voksenjulegaver. Så lækkert! Men men, hvordan henkoger jeg? Har tænkt at det skal på Weck glas af ca 590 ml. Hvor varmt og hvor længe i ovn? Skal jo have dannet undertryk, så alt skal vel være fyldt på før det kommer i ovnen, ikke? Og skal glassene på køl efter henkogning?

anderilette ! - bondekonens riliette

Skrevet af Anonym bruger den 17/12 2015 16:29
2 hele ænder flækkes på langs - til fire stykker -1kg andefedt- storgryde sættes over ilden svag varme i ca 3 timer med rigelig timian og ca10 laurbærblade. Andestykkerne tages op og kødet tages fra i en skål, der passer - og fedtet hældes over igennem en si- Andekødet og spaen/fedtet æltes med fingrene grundigt i skålen og stille koldt og overdækket -

anderilette ! - bondekonens riliette

Skrevet af Anonym bruger den 17/12 2015 16:30
Jens Fisker - skrev overstående

Kan man ????

Skrevet af Anonym bruger den 27/12 2016 18:07
Hej
Jeg har ca. 1 1/2 L af den lækreste gule øko andefedt fra jul.
Jeg har et par andebryst i fryseren og tænkte på at lave lidt rilette til nytår. Ville jeg evt.kunne lave det med andebryst?
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: