Den sidste dag i Lissabon fik jeg grillet blæksprutte. Det var en dejlig ret, så den har jeg genskabt her. Blæksprutte er ikke noget jeg har fået så tit, så det er sjovt at prøve når man kommer til et land hvor de spiser det meget. De havde også nogle virkelig gode tilberedninger.
Mælkekefir er ikke så sædvanligt at lave selv, men det er utroligt nemt. Det virker både ved stuetemperatur og i køleskabet. Det sværeste er at få fat i nogle kefir gryn til at starte med. Der skal man "kende nogen der kender nogen". Der er også en helt simpel opskrift på en kefir smoothie.
Pesto er en af de bedste måder at bruge krydderurter på, og man kan lave pesto af næsten alle de "fine" etårige krydderurter. Ramsløgpesto er nok min favorit. En kraftig men fin smag. Ramsløgsæsonen er kortere end nederdelen på en realitystjerne, så det er med at komme af sted når tiden er til det. Dette er også den første video jeg laver som en "vlog" hvor jeg kommer ud af køkkenet og møder verden. Jeg jagter ramsløg I skovene omkring Wannsee nær Berlin.
Pho er den vietnamesiske udgave af den danske hønsekødsuppe med kød og melboller. Forskellen er at den mere bliver brugt som et princip end som en egentlig opskrift. Selve grundsuppen er simpel, men fyldet kan varieres i det uendelige.
Når man laver noget tit er det vigtigt at det er nemt at lave, og hvis man ved fonden kun skal bruges til suppe, så er det her en god genvej. Den allermest simple fond du kan lave, som kun består af kyllingelår og vand. Normalt er der kød, knogler, grøntsager og krydderurter i en fond. Men når man laver supper så kommer man jo grøntsager og krydderurter i suppe, så behøver det ikke også at være i fonden.
Jeg ved godt at jeg efterhånden har en hel del opskrifter videoer med fond, men for mig er det en helt grundlæggende bestanddel af den mad jeg laver. Om vinteren laver jeg typisk en portion fond hver uge til suppe og saucer, og jeg gider heller ikke altid at skrælle og rense en masse grøntsager til min fond. Så bruger jeg den her.
Min yndlingsauce fra det asiatiske køkken har jeg også afluret fra min lokale vietnamesiske restaurant. Som regel får jeg den til sprødstegt kylling eller and. Det er endnu en ret der er meget velegnet til en travl uge. Den tager 5 minutter at lave og smager helt forrygende. Den er naturligvis bedst med friske grøntsager der er kogt et par minutter så de er "al dente", men den er næsten lige så god med frosne grøntsager.
Sprødstegt kylling er noget af det bedste kød man kan spise. Jeg laver det tit. Særligt når det er en travl uge, og jeg forbereder mad til flere dage til asiatiske retter. Så tager det kun 10 minutter at forberede kødet på selve dagen.
Når man bestiller en asiatisk ret med sprød kylling, er det som regel brystet man får. Men i virkeligheden er låret endnu bedre at sprødstege. Man bruger næsten samme teknik til lår og bryst, men der er alligevel lidt forskel, så det kommer i to forskellige opskrifter.
En af de ting vi alle sammen har dårlig samvittighed over er at spise for lidt grøntsager. Når man så endelig husker at købe grøntsager bliver man overoptimistisk og får købt alt for mange. Så ligger de og bliver bløde i bunden af grøntsagskuffen i køleskabet. Min måde at løse det på er et forberede en masse grøntsager fx om søndagen, så jeg har til en hel uge, eller i hvert fald til flere dage. Det gør det meget nemmere at lige tage in portion grøntsager ud og bruge i en portion suppe, eller til wokmad eller andre asiatiske retter. I denne video beskriver jeg hvad jeg gør og hvorfor.
Når man ved man får en travl uge er det en god idé at forberede sig så de enkelte retter kan lave simpelt. Jeg plejer at lave kyllingeretter i de uger. Derfor forbereder udskærer og tilbereder jeg kylling til så længe som jeg har brug for.
Jeg laver tit den samme slags mad i en uge af gangen. Asiatisk, indisk, fransk osv. Kylling forberedt på denne måde er specielt velegnet til asiatisk uge.
Der er 4 portioner per kylling, så det er bare at gange op med hvor mange måltider du skal bruge. Er I fire i familien så er det en kylling per dag.
Det er en opskrift jeg har luret af fra min lokale vietnamesisek restaurant hvor jeg er kommet i mange år. Den passer til det meste og er utroligt nem at lave. 15 minutter fra start til slut hvis man er lidt effektiv. Den har en virkelig god kraftig smag og mætter godt.
Normalt bliver hvid kartoffelsalat lavet med mayonnaise, men jeg foretrækker en hvid sauce lavet med yoghurt og fløde. Nemt at lave og passer både til hverdag og fest, rødt kød eller grillpølser. Tit har man også alle ingredienserne i køleskabet, så det er hurtigere end at bestille en pizza.
Grøn kartoffelsalat er en god opskrift hvis man ikke lige har noget at lave sovs til kartoflerne med, eller hvis det skal gå lidt hurtigt. Man kan lave det i lige så store portioner som man har gryder til, og kartoflerne kan koges dagen før og stilles på køl, så det er forrygende til fester. Opskriften kan også varieres i det uendelige alt efter hvilken krydderurter man kan lide.
Jeg har fået en skidt vane med at lave en portion af dem her, som jeg har stående i et stort glas. Så er der altid noget at komme ost eller Rillettes på. De smager helt fantastisk. De er lavet af kerner og frø, så de er også gode hvis man kender nogen der ikke kan tåle, gluten, mælk, æg osv. Eller for folk der ikke spiser kulhydrater. Så skal du nok lige skippe den figensennep jeg har på i billedet :-)
Sauce remoulade har ikke meget at gøre med den remoulade vi kender fra butikkerne i Danmark. Den minder mere om en kold bearnaise sauce. Så den kan bruges til alt fra fisk, burgere, pommes frites sauce, røde bøffer over dippelse til chips og grøntsager, hvis man lige rører den op med lidt yoghurt. Kort sagt alle steder hvor man kan bruge en hollandaise, bearnaise eller en almindelig remoulade.
Denne kage er nem og hurtig at lave! Kagen er både glutenfri, fri for raffineret sukker, vegetarisk og
paleo venlig ;-) Nogle ville endda mene at det er en sund udgave af den velkendte "banankage".
Kagen kan sagtens laves med børnene!
Denne opskrift kræver:
- En foodprocesser eller blender.
- 25 cm springform.
Server gerne kagen med bær eller flødeskum.
Kagen kan spises både varm og kold. Kan holde sig et par dage i køleskabet.
OBS. Jeg har oplevet at det godt kan virke som om at kagen ikke er færdigbagt, selv efter den angivne tid i ovnen. Min erfaring siger mig at dejen sætter sig efter den er kommet ud af ovnen. Hvis kagen spises lun direkte efter ovnen er dejen blød - den kan sagtens spises alligevel.
Det er nok en af de mest simple pandekage opskrifter overhovedet. Man skal kun bruge 2 ingredienser og man går ikke det mindste på kompromis med smagen. 15 minutter og man har en ordentlig stabel pandekager til morgenmaden.
Franske kartofler er nemmest at købe. Ingen tvivl om det. Men den ensartethed de har synes jeg er uinteressant. Så når det er gin-tonic fredag i det lille hjem er det frem med de hjemmelavede chips. Den hjemmelavede guacamole og salsa fresca.