Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Bageteknik #11 - Bagerbrød - Franskbrød, flutes, rundstykker, pølsebrød, sandwich- og burger-boller, fletbrød og kuglebrød

Bageteknik #11 - Bagerbrød - Franskbrød, flutes, rundstykker, pølsebrød, sandwich- og burger-boller, fletbrød og kuglebrød

Opskrift med video - Det er alt sammen brød der kan laves ud fra den samme grundopskrift. Så her er de slået sammen til én, som går ud fra min "klassiske franskbrøds opskrift". Ikke det bedste brød i verden, men meget tæt på det man køber hos bageren. Dette er i øvrigt min video nummer 100 ... yay!

Bageteknik #11 - Bagerbrød - Franskbrød, flutes, rundstykker, pølsebrød, sandwich- og burger-boller, fletbrød og kuglebrød

Ret meget brød!

Ingredienser

1 stort brød, 12 små, 4 flutes.

  • 3 dl mælk
  • 25 gram gær
  • 400 gram mel
  • 25 gram smør
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde - blanding, æltning og 1. hævning af dej for alle.

Smelt smørret i en gryde.

Hæld mælken i, og varm blandingen op til lillefingervarm.

Smulder gæret i en skål.

Bland mælkeblandingen i og opløs gæren.

Tilsæt mel og salt. Ælt grundigt. ca. 10 minutter gælder både for hånd og maskine.

Lad dejen hæve i 30 minutter til dobbelt størrelse

 

Langtidshævet brød

Hvis du vil have langtidshævede brød i stedet for denne hurtige opskrift, så brug dejen fra min opskrift på langtidshævet franskbrød i stedet for.

 

 

 

Fremgangsmåde - uformet brød

Et ikke-formet brød
Et ikke-formet brød

Læg det ud med en form nogenlunde som et franskbrød.

Lad dejen hæve i 30 minutter

Bages 25-30 minutter ved 200 grader indtil skorpen er godt gylden.

Skam dig ... eller lyv og sig at det er et super-rustikt franskbrød :-S

 

Fremgangsmåde - Kuglebrød

Kuglebrød
Kuglebrød

Form en stor kugle, som i videoen.

Lad det efterhæve 30 minutter.

Pensl med mælk.

Skær fire snit i toppen af brødet så de danner en firkant.

Skær dem med kniven liggende.

Bages 25-30 minutter ved 200 grader indtil skorpen er godt gylden.


Fremgangsmåde - rustikt franskbrød

Rustikt franskbrød
Rustikt franskbrød

Form til en torpedo, som i videoen.

Lad det efterhæve 30 minutter.

Pensl med mælk.

Skær et langt snit toppen af brødet, lidt til den ene side.

Bages 25-30 minutter ved 200 grader indtil skorpen er godt gylden.

 

Fremgangsmåde - almindeligt franskbrød

Klassisk franskbrød med birkes
Klassisk franskbrød med birkes

Form til en torpedo, som i videoen.

Rul nænsomt ud indtil brødet er lige så bredt som din bradepande.

Lad det efterhæve 30 minutter.

Pensl med æg.

Drys evt. med birkes.

Skær snit i toppen af brødet i en 45° vinkel så et snit starter hvor et andet begynder, eller der er lidt overlap.

Skær dem med kniven liggende.

Bages 25-30 minutter ved 200 grader indtil skorpen er godt gylden. 


Fremgangsmåde - flutes

Flutes
Flutes

Del dejen i fire dele. Del på midten to gange.

Form hver del til en torpedo. 

Rul hver del ud indtil den er lige så lang som din bradepande er bred.

Den skal være meget tynd.

Lad efterhæve i 30 minutter.

Pensl med æg.

Snit fire aflange snit i hver flutes.

Bages  15-20 minutter ved 230 grader.  (se **Bagetid og temperatur under noter)


Fremgangsmåde pølsebrød

Pølsebrød
Pølsebrød

Del dejen i tre dele. Del del hver af dem i fire dele, så du ender med 12 stk.

Rul dem til en meget løs kugle.

Fold kuglen til en mindre løs torpedo.

Rul dem ud så de bliver lige så lange som de pølser der skal i. Eller lidt kortere hvis du foretrækker det.

Lad efterhæve i 30 minutter.

Pensl med mælk.

Bages  15-20 minutter ved 230 grader.  (se **Bagetid og temperatur under noter)

 

Fremgangsmåde - Fletbrød

Fletbrød
Fletbrød

Del dejen i tre dele.

Form hver del til en torpedo. 

Rul hver del ud indtil den er lige så lang som din bradepande er bred.

Den skal være tynd.

Flet brødet som i videoen.

Lad efterhæve i 30 minutter.

Pensl med æg.

Bages  25-30 minutter ved 200 grader. 


Fremgangsmåde - rundstykker

Rundstykker med og uden birkes
Rundstykker med og uden birkes

Del dejen i tre dele. Del del hver af dem i fire dele, så du ender med 12.

Rul hver del til en kugle. 

Rul dem evt. let aflange.

Lad efterhæve i 30 minutter.

Pensl med æg.

Snit evt. let i toppen af hvert rundstykke.

Drys evt med birkes eller sesamfrø.

Bages  15-20 minutter ved 230 grader.  (se **Bagetid og temperatur under noter)


Fremgangsmåde flade sandwichboller / burgerboller

Sandwichboller
Sandwichboller

Del dejen i tre dele. Del del hver af dem i fire dele, så du ender med 12.

Rul hver del til en kugle. 

Rul dem flade med en kagerulle, vinflaske eller andet rundt.

Lad efterhæve i 30 minutter.

Pensl med æg eller mælk.

Drys evt med sesamfrø.

Bages  15-20 minutter ved 230 grader.  (se **Bagetid og temperatur under noter)

Disse boller er ikke super vellykkede. Som du kan se i videoen så lavede jeg dem som den ene halvdel af en dobbelt portion dej. Hvilket betyder at de er blevet æltet. Det skulle de ikke være. De skulle bare være æltet i et par minutter. Så havde de hævet mindre op under bagningen.

Se fx min opskrift på simple burgerboller

Noter

Der findes masser af opskrifter på disse brød, som alle er lidt forskellige på en eller anden måde.  Jeg har lavet alle disse ud fra en enkelt grundopskrift så man kan se hvad hovedforskellene er hvad angår formingen af de forskellige brød. Der er ikke noget til hinder for at du erstatter med din egen yndlings opskrift. Eller måske vil du bare have 50 gram smør i, eller et æg og lidt mere mel i min opskrift. Så gør endelig det.

Fordelen ved denne basis opskrift er at den er nem at lave, hurtig og nem at huske. Det er ikke den bedst smagende man kan lave, men den er et udemærket kompromis med tid og kvalitet. Desuden så ville jeg aldrig blive færdig med denne video hvis jeg skulle bruge langtidshævet dej til brødene :-S

Brødet hæver og bages altid med folden /samlingen nedad.

Alle snit foretages med med kniven liggende i næsten vandret.

Formingen af brød på denne måde virker kun med en relativt tør/fast dej som ikke klistrer fast til finge og bord. Våde deje skal håndteres anderledes. Det bliver en anden opskrift...

**Bagetid og temperatur

De små brød kan bages både 15-20 minutter ved 230 grader og 20-25 minutter ved 200 grader. Det kommer lidt an på hvor mørk du kan lide dit brød. Den højere temperatur giver brød der er mørkere på de højeste steder. Hvis du ikke pensler er det også bedre med den højere temperatur.

Handlinger tilknyttet webside

Kommentarer

Denne artikel har fået så mange kommentarer (87) at siden er blevet MEGET STOR. Derfor vises kommentarerne ikke med mindre du vælger det. Bare tryk på linket herunder og så kan du se dem. Bemærk at det tager flere sekunder for siden at vises med kommentarer.
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: