Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Hakkebøffer med Brun Sovs og Bløde Stegte Løg

Hakkebøffer med Brun Sovs og Bløde Stegte Løg

— Arkiveret under

Hakkebøffer med bruns sovs af pandesky er alles livret. Ja ok næsten. Men man skal lede længe for at finde nogen der ikke kan lide det.

Det vigtigste med hakkebøffer er at vælge noget godt kød. Hakket hereford kvæg eller andre former for kødkvæg giver langt de bedste bøffer. I modsætning til frikadeller så skal der så lidt "fyld" i dejen som muligt. Kommer der bare den mindste smule hakkede løg, eller æg i farsen smager det som frikadeller.

Jeg har selv længe været en purist, som nægtede at blande noget som helst i kødet, men blot dryssede det med salt og peber.

Jeg har dog skiftet mening og er begyndt at blande mine krydderier ind i farsen. Hvis man kun kommer dem udenpå, så ender det meste af smagen i panden, og kødet bliver fersk. Så skal man til at komme salt og peber på ved bordet. Det er unødvendigt og smager faktisk ikke så godt som hvis det er blandet i.

Det eneste man skal være forsigtigt med er at røre for meget rundt i farsen. Bøffer stegt af fars der er blevet "æltet" bliver meget kompakte, og de buler op på midten når de bliver stegt. Så lad være med det. Rør krydderierne ind så hurtigt og forsigtigt som muligt.

Ca. 5 portioner

Ingredienser

Bøfferne

 • 1 kg hakket oksefars
 • 1 spsk salt
 • 1 tsk knust peber
 • 1 tsk paprika (Purister kan undvære det.)

Stegte løg

 • 1/2 kg løg

Sovsen

 • 1/2 liter bouillon / fond (Jo du kan godt snyde og bruge tern. Men brug to til en halv liter vand. Ikke én som der står på pakken.)
 • 1 dl fløde (kan undværes)
 • 3 spsk mel
 • Salt
 • Peber
 • Sovsekulør

Kartofler

 • 1 - 1 1/2 kg kartofler

Fremgangsmåde

Kartoflerne

Skræl kartoflerne og kom dem i en gryde. Dæk dem helt med vand. Kun lige. De koger ikke bedre af for meget vand, og de tager længere tid om at komme i kog.

Når de koger så lad dem koge i 20 minutter, indtil en urtekniv eller gaffel synker ned uden for meget modstand. Tænk på hvordan kogte kartofler plejer at føles når du skærer i dem ved bordet. Sådan skal de føles.

Sovsen - del 1

Bland melet i bouillonen i en lille gryde, (eller melet i vandet og terningen) og bring det i kog. Rør lidt rundt en gang imellem så det ikke klumper. Det kan du sagtens nå imens du steger bøfferne. Lad dem småsimre imens du steger bøfferne. Bliver det for tykt så kom bare mere vand i.

Jeg gør det på den måde fordi meljævnet sovs der ikke har kogt længe nok smager af tapetklister. Den skal koge ret længe, så hvis du venter til bøfferne er steg med at jævne det i panden, så får du enten kolde bøffer med god sovs, eller tapetklister til varme bøffer. Hvis sovsen står og forkoger samtidig med at du steger bøfferne, så undgår du det.

Men du skal ikke lade dig snyde af det. Den blanding du har i gryden smager forfærdeligt. Prøv bare at smage. Den kommer først til at smage godt når vi hælder den over på stegeskyen i panden.

Bøfferne - formning

Bland hurtigt men forsigtigt krydderierne i farsen.

Form bøfferne med hænderne. Jeg foretrækker at de vejer ca. 150 gram hver. Det svarer med mine hænder til en klump fars jeg lige kan have have i min hænder, som når man laver en snebold. Er du i tvivl kan du bare bruge en vægt til den første. Pres dem mellem hænderne til en kugle, så de hænger godt sammen. Igen ligesom at lave snebolde.

vejer de over 200 gram er de svære at stege færdige uden at brænde dem på.

Du kan godt hakke dem flade og runde med en kniv, og det er da også det pæneste, men selv presser jeg dem bare flade med hånden, så presser jeg de ujævne kanter ind, presser flad igen osv. Indtil de er pæne, runde og lige tykke. Det er vigtigere at de er lige tykke end at de er lige brede. Det er det der bestemmer hvor længe de tager om at stege.

Men undgå at ælte for meget rundt med dem. Så  får du igen problemet med at de buler ud og bliver kompakte.

De stegte løg

Skræl løgene og skær dem i over på midten.

Skær dem i halve ringe.

Hæld godt med olie og smør på den varme pande til at stege i.

Kom løgene på og steg indtil de er bløde og gyldne.

Stil dem til side.

Bøfferne - stegning

Steg dem i lige dele olie og smør. det giver det bedste resultat. Hele bunden af panden skal være dækket.

Steg dem ved relativt kraftig varme.

Koger de i den væske der løber ud af dem, så er panden for kold.

Brænder de på før de er færdige indvendigt, så er den for varm.

De skal være gyldenbrune og faste at presse på. Så er de færdige.

Sovsen - del 2

Når bøfferne er stegt færdige så er der fedt og "brun og sort krymmel" tilbage i panden. Fedtet skal du ikke bruge til noget, så bare hæld så meget af det ud som du kan uden at resten følger med.

"Krymlen" er det vi skal bruge. Karamelliserede rester af kødet. Hæld sovsen fra gryden over i panden. Lad evt. panden køle en smule af inden. Ellers kan det godt være voldsomt. Der kan komme rigtig meget damp.

Rør rund, og kog krymlen så meget ud som muligt.

Hvis sovsen bliver for tyk under kogningen (det gør den næsten altid) så bare kom mere vand i.

Du kan evt. si sovsen igennem en sigte hvis der er klumper eller for meget "restkrymmel".

Servering

Afhængigt af hvordan du foretrækker dine bøffer kan du enten servere det hele som det er nu, eller du kan lægge bøfferne op i sovsen, og lade dem koge med lidt. Det giver en meget bedre sovs, men til gengæld lidt dårligere bøffer. jeg plejer at satse på sovsen :-s

Kom lidt bløde løg på hver bøf og server.

Handlinger tilknyttet webside

Kogetid på kartofler.

Skrevet af René Roland Petersen den 24/04 2010 12:54
Okay, du skriver også her, at kartoflerne skal koges i 40 min.
Det har du også gjort i opskriften til krebinetter, hvorefter jeg skrev, at det måtte være en "tyrkfejl".
Men du mener det åbenbart?
Jeg synes bare, at de kartofler jeg koger her på djævleøen, kan nøjes med 20 min.
Hilsen
René

Kogetid på kartofler.

Skrevet af maxm den 25/04 2010 09:52
hehe ... Det skyldes at jeg har skrevet den samlede kogetid, fra det tidspunkt hvor man sætter kartoflerne over i en gryde med kold vand og tænder den. Det tager ca. 20 minutter for dem at komme i kog, og så 20 mere indtil de er færdige.

Det er lidt sjovt, for jeg har kogt kartofler siden før jeg gik i skole, og har altid tænkt på det som at kartofler skal koge i ca. 40 minutter.

Det er naturligvis forkert. De skal koge i 20 minutter.

Men jeg kæmper imod rygmarvsindlæring når jeg skal skrive kogetiden for kartofler. Så jeg kan ikke garantere at jeg ikke kommer til at skrive det forkert igen :-S

Kogetid på kartofler.

Skrevet af Anonym bruger den 31/05 2011 19:47
en ting med kartofler jeg har lært er at de bliver langt bedre hvis de koges langsomt ved lavt blus.

Jeg så engang et program der hed Kitchen chemistry og han lavede bl.a. forsøg med at lave kartoffelmos af en langsomt kogt og en spilkogt. den spilkogte smagte af tapetklister, sagde de der prøvesmagte

Kogetid på kartofler

Skrevet af Kenneth den 23/07 2011 13:22
Prøv evt. at koge kartoflerne i ca 12-13 minutter. Tag vandet fra, låget på igen, og så 2 viskestykker/håndklæder oven på gryden. Lad den stå i 15-20 minutter. og Voila!: Perfekte kartofler!

Kogetid på kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 31/07 2012 17:06
Jamen, det er da helt klart at kartoflerne bliver bedst når de er sat i kog langsomt, det er vel også derfor det tager 20 minutter at sætte dem i kog, hvorefter de skal koge 20 minutter.

Kombi sovs

Skrevet af Anonym bruger den 17/08 2010 16:22
Jeg er igang med at prøve en kombination af fup-sovesen (http://www.kvalimad.dk/[…]/?searchterm=sovs) med denne opskrift.
Fupsovsen som er rigtig god men jeg spare lidt på fiskesaucen da man jo skal holde lidt igen med salt og det passer bedre til mine smagsløg.
Dommen kommer om en times tid nå bøfferne er serveret !

Kombi sovs

Skrevet af maxm den 17/08 2010 17:05
Jeg forudsiger mæthed grænsende til det ubehagelige ...

Ingredienser

Skrevet af Anonym bruger den 08/04 2011 12:58
Man får sikkert høvl, men jeg tilsætter en tsk bagepulver til farsen. Det får magert kød til at være/virke saftigt. Om det er ammestuesnak eller om der er noget om det må være til diskussion.
Mvh Thomas

Ingredienser

Skrevet af maxm den 08/04 2011 14:13
Det har jeg aldrig hørt om før. Jeg har hørt at man bruuger det til at gøre skind sprødt specielt på ænder. Men ikke i hakket kød. Det vil jeg helt klart læse op på.

anonym bruger

Skrevet af Anonym bruger den 19/08 2011 08:41
mht. saucen Skal man så bare blande melet direkte ned i vandet/væsken og koge det hele op på samme tid, eller skal man gøre ligesom ved en opbagning - putte mel i og så væske lidt efter lidt?

anonym bruger

Skrevet af maxm den 19/08 2011 14:39
begge dele fungerer fint, så det bestemmer du selv ;-)

Sovs

Skrevet af Anonym bruger den 15/11 2011 17:35
Perfekt opskrift på sovs. Min første, og straks godkendt af hele familien ;-)

Sovs

Skrevet af Anonym bruger den 28/11 2011 10:39
Hvor er det bare en rigtig god måde at lave sovsen på. Jeg har aldrig været så heldig med den pandesovs, men det her, det er bare måden at gøre det på.

Tak for en virkelig god beskrivelse af, hvordan denne "simple" opskrift laves.

Udførligt og velskrevet

Skrevet af Anonym bruger den 12/12 2011 15:23
Godt skrevet og fint med så grundig en beskrivelse af en "simpel ret". Der er ikke at være i tvivl om.

Et lille fif - brug en kop eller lignende til at presse en fordybning i midten af den rå bøf. Når den steger trækker det sig sammen - og i stedet for en bøf der er tykkest på midten får man en der er samme tykkelse alle steder. Det betyder ikke noget for smagen. Er måske især nyttigt når man laver burgere.

Udførligt og velskrevet

Skrevet af maxm den 13/12 2011 10:53
Hvis dine bøffer bliver tykkere på midten er det fordi du "ælter" dem for meget. Håndter dem så lidt som muligt, så bliver de gode.

Hakkebøf

Skrevet af Anonym bruger den 17/01 2012 22:12
Fandt tilfældigvis denne side da jeg kiggede efter ideer til aftensmaden. Jeg er dansk, men bor i USA. Min mand er også dansk, så jeg laver en del dansk mad, og med en go' hakkebøf går man aldrig galt. Jeg vil prøve dine tips med hensyn til sovsen. Istedet for kartofler skal vi have en blomkålsgratin til.

Hakkebøf

Skrevet af Anonym bruger den 11/02 2012 20:19
Brug kartoffelvandet til sovsen, der er umami i.

Hakkebøf

Skrevet af Anonym bruger den 09/05 2012 13:31
... og vitaminer! Det sparer også på energien :) Kan dog godt være det bliver et problem med den lange sovse-kogetid.

bøf med løg

Skrevet af Anonym bruger den 10/10 2012 15:46
fed opskrift,,, pifter løg op med lidt sukker... smiler

Løgene

Skrevet af Anonym bruger den 27/10 2012 11:08
Rigtig god opskrift. Sovse opskriften er perfekt. Personligt pifter jeg løgene op tilsidst med en slat portvin. Synes selv det er mums.:)

Hakkebøffer med Brun Sovs og Bløde Stegte Løg

Skrevet af Anonym bruger den 21/12 2012 17:40
En god ret, det nye for mig var sovs´en, en ny og god måde at gøre det på. :-)

Sovsen

Skrevet af Anonym bruger den 31/07 2013 14:04
Min mor brugte altid "kartoffelvandet" , - eller noget af det til sovsen. Bl.a. derfor blev det en guddommelig, uovertruffen sovs. Det er min erfaring, at kartoffelvandet gør sovsen (smagen) et par % bedre !
Hvorfor skal kartoffelvandet bare hældes i køkkenvasken ?
Nå, det kan du og andre jo tænke over.
Venligst
Erik

Sovsen

Skrevet af maxm den 12/08 2013 12:38
Kartofler har et højt indhold af umami og meget af det ryger i kartoffelvandet når man koger dem uden skræl. Så du har helt ret. kartoffelvand smager bedre i sovs.

Det kæmper dog lidt imod muligheden for at salte kartoflerne imens de koges. For at få salt nok i kartoflerne skal der relativt meget i vandet, og så er det ikke længere godt til sovs.

De bløde løg

Skrevet af Anonym bruger den 22/08 2014 22:35
Hej Max
Tak for en inspirerende side - er tosset med dine videoer!!

Der er mange religioner omkring bløde/brune løg. Du skriver meget kort og simpelt om dem her.
Bruger du sukker og/eller vand eller evt andre tricks til dine løg??

Vh Dennis

Bøfsandwich

Skrevet af Anonym bruger den 13/05 2015 16:01
Jeg benyttede sovsen til en bøfsandwich.

Det var ingen fiasko.

Sovsen

Skrevet af Anonym bruger den 20/07 2015 16:56
Jeg kommer altid lidt soya i sovsen og så en smule mindre salt, det vækker lykke...

Vendt i mellem

Skrevet af Anonym bruger den 29/08 2015 13:59
Lige et tip til hvis man vil servere bøffen i sovsen m løg.
Inden stegning vendes bøffen i mellem krydret med peber. Det er med til at holde på smagen og giver et godt "bid" i munden.:-)
PS.: og for alt i verden, husk frisk syltede rødbeder til.

Vendt i mel

Skrevet af Anonym bruger den 29/08 2015 14:01
Der skulle jo stå MEL.
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: