Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Boller i karry

Boller i karry

— Arkiveret under , , ,

Opskrift med video - Simpel, hurtig og ... lækker. Ok. I min famillie er der ikke helt enighed om det. Men for os i fyrrerne var det noget af det første "eksotiske" mad vi fik. Karry og ris. Hvor udenlandsk kan det da lige blive? Well ... vi blev heldigvis klogere, men boller i karry hænger stadigvæk ved som en favorit. Også blandte enkelte i de yngre generatioener.

Boller i karry

Boller i karry - klassisk

Ingredienser

Sovsefond

  • 1 liter lys fond (eller vand med 4 hønsetern)
kødboller - 1 portion frikadellefars
  • 500 gram svinefars, eller blandet svin og kalv
  • 1 mellemstort løg, finthakket (kan undværes)
  • 1½ dl mælk
  • 2 æg
  • 2 spsk mel
  • 1 suppetern (kan undværes)
  • 1/2 spsk salt (kun 1 tsk hvis du bruger suppetern.)
  • 1 drys peber

karrysovsen

  • 4 spsk olie
  • 2 spsk karry
  • 6 spsk (1 dl) mel
  • 1dl  fløde
  • 1-2 tsk salt til at smage til med.

Fremgangsmåde

 

Bollerne

Bring sovsefonden i kog.

Bland frikadellefarsen sammen. Hvis du bruger suppetern så kog først mælken og opløs ternene i den.

Form farsen til boller på din håndflade vha. en teske. De skal være ca. lige så store som valnødder.

Kog dem i fonden indtil de flyder, og så et par minutter mere. Kun et lag af gangen. 

Tag dem op og læg dem til side i en skål. Når de alle sammen er kogt så hæld sovsefonden fra gryden over dem. Det holder dem varme og giver fonden lildt mere smag.

Sovsen

Varm olien op i gryden. 

Rist karryen let i olien. Vel en 5-30 sekunder afhængigt af grydens temperatur. Må ikke brænde på. Gør den det så smid den ud og begynd forfra.

Tilsæt melet og rist det igennem ved mellem varme i 1-2 minutter.  Det skal være tyktflydende, men flydende, så tilsæt mere olie hvis der ikke er nok i.

Tilsæt fonden fra bollerne, og fløden, og lad det koge tykt.

Når sovsen er tyk så tilsæt kødbollerne.

Smag til med salt.

Så snart sovsen er kogt op er den klar til servering.  men du kan også lade den simre svagt indtil der skal spises. De kan godt klare at stå et stykke tid.

Det er bedre at have bollerne klar og vente på risene end det er at have risene klar og vente på bollerne.

Boller i karry på rismåtte

Noter

Du kan godt bruge majsjævning/maizena til at jævne sovsen med, men så skal den ikke ristes ligesom melet, og du kan bruge mindre olie.

Serveres med kogte ris.

1 suppetern svarer til ½ spsk hønsepulver.

For at være helt ærlig, så tror jeg aldrig jeg har lavet denne ret med andet end tern eller hønsepulver :-S

Handlinger tilknyttet webside

Ris og Ros

Skrevet af Anonym bruger den 05/07 2011 16:42
Mums! Er specielt vild med Deres eksotiske retter! Boller i karry er selfølgelig min favorit!! Men ønsker gerne en bedre forklaring på Deres fond. Desuden må De meget gerne komme med mange flere opskrifter/videoer omkring det eksotiske emne!:D Desuden er jeg meget taknemelig over den tid du bruger på Sitet!:)

boller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 23/08 2012 16:25
Prøv at server rødbeder til, smager formidabelt til karrysovsen.

Sulejam

Oksekød i Karry

Skrevet af Dennis Andersen den 27/08 2012 16:05
Da jeg var barn fik vi (alt for) tit Boller i Karry.

Men min far lavede (ja jeg er skilsmisse barn) kalvekød i karry.
For et par år siden besluttede jeg mig efter min kone ville introducere boller i karry for vores børn, at genopdage min fars gamle ret.

Så nu laver jeg det "ofte" et stykke okse bov (eller anden grydesteg) og koger det i den tid det nu skal have 2-3 timer, sammen med laurblade og peberkorn.

Også laver jeg en sovs på vandet i gryden.
Så fjerner jeg fedt og sener fra det kogte kød, og "smuldrer" der tilbage i sovsen og lader det simre så lang tid jeg nu har (jo længere jo bedre).
Også med ris til .. Heldigvis elsker ungerne det også, så jeg slipper for at spise alt for mange boller i karry :)

boller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 23/11 2012 07:32
Man kan også lave sovsen først og så simre bollerne i sovsen, så får gode boller OG mindre opvask.
Marie Dejn

boller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 23/11 2012 13:22
Hjemme hos os elsker hele husstanden boller i karry!

boller i karry

Skrevet af maxm den 23/11 2012 16:59
Det er svært at få til at virke. Hvis man ikke rører i sovsen så brænder den på. Rører man i den kommer man nemt til at knuse bollerne. Deuden så giver bollerne en masse urenheder når de koges. Dem kan man ikke få siet fra på den måde.

Selleri

Skrevet af Anonym bruger den 25/11 2012 08:41
Hej

Ved os kommer vi altid selleri i. Vi skærer det i tern og koger dem til de er rimelige møre, så tages de op og stilles til side og kommes i til allersidst i hele processen. Ellers følger jeg mere eller mindre hele din opskrift. Jeg bruger naturligvis sellerikogevandet som udgangspunkt.

Iøvrigt vil jeg bare lige sige dig tak for et supersite, bruger en af dine opskrifter ugentligt, specielt er hele familien plus venner vild med dit foccaciabrød, det er blevet så stort et hit at selv min 8 årige kræsne dreng laver det selv.
Tak for det.

Frank

Har et spørgsmål

Skrevet af Anonym bruger den 26/11 2012 18:05
Hønsetern, er det frostne kyllingestykker?
Og det der kyllingepulver, hvor køber man det?

Har et spørgsmål

Skrevet af maxm den 26/11 2012 18:11
Nej med hønsetern mener jeg maggi tern, eller suppetern. Kan godt forstå det forvirrer.

Kyllingepulver køber jeg i asiatiske butikker.

Boller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 29/11 2012 15:42
Når jeg har brændt karryen af i smør, tilsætter jeg et revet løg og et revet æble (ikke for stort), inden jeg fortsætter med at lave sovsen; til sidst tilsætter jeg lidt tomatpuré, som giver en fin smag. Jeg sier ikke sovsen (mere!), da det er godt med lidt fyld. I min barndom lagde min mor altid tomatbåde i fadet. Siden har jeg serveret friske tomater til, som man selv kan skære i stykker og spise til - det er en god kombination.

Boller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 23/02 2013 09:35
Hej og tak for en super side, der fungerer som SIDEN !
Boller i karry er alletiders favorit hos mine drenge. Vi gør det lidt mere eksotisk ved at bruge en lille dåse kokosmælk i sovsen og drysser lidt rosiner, banan i skiver og frisk ananas over inden vi spiser. Det kan næsten ende med en lille ristaffel og smager fantastisk :-)
Mange hilsner Rikke

Boller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 17/12 2013 20:01
og så lige en skål med fint kokosmel også :)

Boller i karry - Verdensklasse!!!

Skrevet af Anonym bruger den 29/09 2013 14:43
Verdensklasse

fryse egnet

Skrevet af Anonym bruger den 16/12 2013 08:11
Det lyder lækkert..- Kan man fryse retten så den er nem at tage om når der kommer gæster..

fryse egnet

Skrevet af Anonym bruger den 02/09 2015 18:12
nej

Smager også godt :)

Skrevet af Anonym bruger den 17/12 2013 20:00
Hvis man er til æble og kokos, så prøv at tilsætte en dåse god kokosmælk og et æble skåret i små tern.

Jeg er iøvrigt vild med din side og din humør :)

Små triks

Skrevet af Anonym bruger den 25/05 2015 06:53
Min søster lavede for nyligt en gang Boller i karry for hele familien. Da hun skulle lave bollerne puttede hun farsen i en pose og skar et hjørne af, og pressede det ud af og skrabede hver bolle af på kanten af gryden, det sparede hun meget tid på. Bollerne bliver ikke fine, men de smager lige godt.

båller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 27/05 2015 08:53
majet fin ret, men syns der mangler en lil smul vidløj og måske en smul spiskommen
hilsen Ali

Boller i karry

Skrevet af Anonym bruger den 16/06 2015 17:47
Som sauce bruger jeg altid en liter færdiglavet Karrysuppe på karton - smagen er fin, kan evt. lige jævnes lidt ekstra og smages til med karry. Hertil en dåse henkogt ananas som skæres op i fine tern - ananas smager godt sammen med karry og en god mulighed for at få lidt frugt/ grønt ind i retten, som ellers er lidt fattig på det

Mvh

Karsten H

Færdig lavet karrysuppe

Skrevet af Anonym bruger den 04/04 2016 14:07
Det er sgu ikke den store gastronomiske udfordring at lave en karry sovs! UD med færdig suppe!

Et lille fif

Skrevet af Anonym bruger den 26/08 2016 15:47
Prøv med kondenseret mælk i stedet for fløde...

Et lille fif

Skrevet af Anonym bruger den 26/08 2016 15:48
Prøv med kondenseret mælk i stedet for fløde...
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: