Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Brændte mandler

Brændte mandler

— Arkiveret under , ,

Opskrift med video - En klassiker fra alles barndom. Man kan ikke gå en tur ned af en gågade om vinteren uden at få dem kastet i nakken. Men de er nemme at lave selv, og faktisk er de hjemmelavede bedre end dem man køber.

Brændte mandler

Brændte mandler

Ingredienser

  • 200 gram hele mandler med skin (3 dl)
  • 200 gram sukker
  • 3/4 dl vand

Fremgangsmåde

indkogning

Kom det hele i en pande, eller bredbundet gryde.

Varm op ved middelhøj/høj varme indtil sukkeret og vandet bliver til sirup.

Fortsæt med at koge indtil alt vandet er kogt fra sirupen og det bliver til sukker igen.


karamelisering

Når sukkeret begynder at smelte så skru lidt ned for varmen så sukkeret og mandlerne ikke brænder så nemt på.

Bliv ved med at varme sukker og mandler indtil sukkeret smelter og bliver mere og mere brunt.

Vend mandlerne hele tiden med paletkniven. Vend dem så du hele tiden tager de mandler der ligger i bunden af panden og kommer dem øverst.

Det kan ikke gøres for meget. En kort pause i vendingen og det hele kan være ødelagt. Smelter sukkeret for meget så kan det ikke hænge fast på mandlerne. 

Du kan teoretisk komme lidt mere sukker i den smeltede sukker for at at få en chance mere, men så skal du jo til at hive det nye sukker op af skuffen, og du er stadigvæk ikke sikker på at det lykkedes.

Så snart næsten alle mandlerne har et tyndt lag brunt sukker på sig, så kom mandlerne over på noget der kan tåle varmen.

Brug paletkniven, grydeskeen eller hvad du nu har brugt, til at sørge for at der ikke er nogle store klumper af mandler og sukker. Bliver de først kolde, så er de umuligt at skille ad.

Lad dem så køle af til du kan røre dem med fingrene, og så skil de små klumper ad.

Kan spises så snart du kan holde ud at have dem i munden.

Noter

Indkogningen er ikke strengt nødvendig, men den giver en bedre "ristning" af mandlerne. Det forbedrer smagen og konsistens. Det er den der mangler ved købemandlerne.

Går det galt med at sukkeret smelter for meget, det brænder på, eller mandlerne brænder på så fortvivl ikke. Det tager kun 5 minutter at lave en ny portion :-D

Handlinger tilknyttet webside

Lækkert :-)

Skrevet af Anonym bruger den 14/12 2011 23:40
Takker for endnu en total dejlig opskrift..

Må vi straks prøve

Andre smage

Skrevet af Anonym bruger den 15/12 2011 09:40
Dejligt med en video der viser denne process. Jeg skrev selv min udgave af brændte mandler ind forleden, men det er altså lidt bøvlet at forklare inddampningen uden billede på.
Det kan forøvrigt anbefales at tilsætte andre smage til mandlerne. F.eks. er lidt kanel, kakao, eller måske chili rigtigt lækkert.

Alt godt,
Kim Schulz

Andre smage

Skrevet af maxm den 15/12 2011 11:28
jeg så godt at du kom én på på http://grillkokkerier.dk/[…]/ Jeg ved ikke hvad der med os madfolk i højtiderne. Ingen fantasi. De samme opskrifter :-)

På trods af at jeg har lavet brændte mandler siden mine teenage år, så har ikke prøvet med smagstilsætning, for det har jeg faktisk ikke prøvet.

Andre smage

Skrevet af maxm den 15/12 2011 11:40
Det skulle være "så har ikke skrevet om smagstilsætning, for det har jeg faktisk ikke prøvet."

Andre smage

Skrevet af Anonym bruger den 15/12 2011 15:39
Jamen så er det da bare at komme i gang med at prøve med nye smage. Du har med garanti ideer til nogle nye sjove jeg kan prøve.

opskrifter

Skrevet af Anonym bruger den 15/12 2011 13:22
mange tak for alle de gode opskrifter ,det er hyggeligt ,dem skal jeg lave ,god jul
mvh maria

vand

Skrevet af Anonym bruger den 15/12 2011 16:23
Plejer at bruge en opskrift hvor der er ligeså mange mandler og sukker i, men der er 2 dl vand i. Hvordan kan det være at der er mindre vand i din opskrift?

vand

Skrevet af maxm den 16/12 2011 10:04
Vandet betyder ikke så meget for opskriften. Det koger jo væk det hele.

Du skal bare stå vente i længere tid hvis der er mere vand.

Så længe de bliver "kogt" en 5-10 minutter i sirupen, så plejer det at være nok.

vand

Skrevet af Anonym bruger den 17/12 2011 21:53
Jeg bruger 500 gr. mandler, 500 gr flormelis/sukker og 2½ dl. vand. Derudover tilsætter jeg kanel og vanillesukker.

Ligepræcis hvornår man skal afslutte, har jeg haft svært ved at fortælle andre. Så dejligt at jeg nu kan sende dem et link med denne gode video.

Tak for en masse skønne, og lige-til-at-gå-til opskrifter.

Glædelig jul
Helle.

Smagsvariant

Skrevet af Anonym bruger den 20/12 2011 20:40
Prøv med lakridspulver!!!! Mumssssss

WOK?

Skrevet af Anonym bruger den 21/12 2011 09:10
Voldsomt stort hit her på kontoret. Jeg tror min lokale føtex (de har i øvrigt 500gr til 40kr i denne uge) mistænker mig for at starte min egen marcipanproduktion.

Folk der står på torvene og laver mandler, gør det i sådan en dyb gryde, så jeg lurede lidt på om man kunne lave dem i en wok, eller om det er problematisk med den meget tynde bund?

Nogen der har erfaringer i den retning?

/Anders

WOK?

Skrevet af maxm den 21/12 2011 18:00
jeg har tit lavet det i wok, og det er faktisk nok den bedste måde at lave dem på.

uhm...

Skrevet af Anonym bruger den 25/12 2011 14:13
skal snart lave dem.....glæder mig!!!!

uhm...

Skrevet af Anonym bruger den 29/12 2011 17:13
da jeg lavede dem
kom jeg for meget vand i, så de blev helt forkerte:( øv


skal lave dem igen i dag :)

forkert?

Skrevet af Anonym bruger den 22/08 2012 15:29
jeg oplevede at mit sukker blev krystalliseret igen og ikke rigtig satte sig fast på mandlerne.. Det blev bare hvidt og satte sig i bunden af panden... Har jeg så givet dem for meget? Noget af det satte sig på mandlerne, men ikke sådan som jeg ønskede det skulle

forkert?

Skrevet af Anonym bruger den 22/08 2012 15:31
De blev i hvert fald ikke karamel agtige ovenpå.. Bare mere mandler med hvid sukker på. Øv

forkert?

Skrevet af maxm den 23/08 2012 10:01
jeg tror du skal se videoen igen. jeg tror ikke jeg kan forklare det bedre end det med tekst.

Honning

Skrevet af Anonym bruger den 26/09 2012 13:09
Prøv med en lille tsk honning til sidst når sukkeret er blevet stift. Det bliver en smule snasket, men får en dejlig "brændt" smag.

klistret!

Skrevet af Anonym bruger den 13/12 2012 11:48
fyldte videoen til punkt og prikke. men syntes de er meget sticky.. det er næsten umuligt at få dem fra hinanden selv mens de er varme. har de så fået for længe?

klistret!

Skrevet af Anonym bruger den 13/12 2012 11:49
og hvordan får man det af panden:P?

klistret!

Skrevet af Anonym bruger den 13/12 2012 11:51
Det er et spørgsmål om meget kort tid imellem succes og fejl. Så de har sandsynligvis fået lidt for længe. Som med andre former for håndværk så kan man kun lære det ved at gør det :-) - Max

Tip til adskillelse

Skrevet af Anonym bruger den 01/02 2013 11:39
Elsker simpelthen alle dine opskrifter og synes, det er en vildt god idé, at lave en fremgangsvideo!

Nå, nok om det :)

Har lavet brændte mandler nogle gange nu, og jeg finder det dejlig nemt at adskille dem med to gafler, mens de stadig er helt varme. Altså lige når man har taget dem af panden! :) Jeg bruger dine mål, og putter gerne både vaniljesukker og kanel i :)

Tip til adskillelse

Skrevet af Anonym bruger den 01/02 2013 11:40
Og nå ja - har man en wok, så brug den! :)

brændte mandler

Skrevet af Anonym bruger den 14/03 2013 10:52
Har prøvet med kakaomælk istedet for vand, smager også godt

Brændte mandler, der er gået galt

Skrevet af Anonym bruger den 02/08 2013 10:41
HUSK - intet madspild (med mindre de er brændt sorte). Hvis de bare er "kiksede" så fyld dem i en formkage fx med æblestykker eller i en småkagedej. Lad være med at smide dem ud, det ville være synd.

Prøver lykken

Skrevet af Anonym bruger den 04/12 2013 18:29
Tak for fin video, nu håber jeg bare det virker for mig. Du bruger gas, måske lidt nemmere at regulere. Men er fyldt med gejst, så hej hej.

Prøver lykken

Skrevet af Anonym bruger den 04/12 2013 19:24
Nøjagtig som på billedet. Mums.

Smagstilsætninger

Skrevet af Anonym bruger den 09/12 2013 12:24
På en banegård nede i Tyskland stødte jeg på en bod med brændte mandler. Jeg tror de havde 30 forskellige varianter. Her er nogle af dem:
• Kakao - lys, mørk, hvid, bitter og andre arter af chokolade
• Nutella
• Bailey
• Mint
• Kaffe
• Espresso
• Citron
• Lime
og rigtig mange andre.
Vi prøvede 5-6 forskellige slags MUMS

Så kast jer ud i det. Jeg har lige lavet nogen med kanel, allehånde og muskat.... Dufter det bare af jul!!!!!! og de smager også af jul.

Hilsen Michele
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (71)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (12)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (12)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (12)
Suppe (18)
Surdej (4)
Vegetar (43)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: