325
af: Max M Rasmussen
@
delt

Frikadeller - Gode Gammeldags og Hjemmelavede

Frikadeller ... et komplet måltid - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Den klassiske danske ret, som stammer fra Italien og Tyskland. Den er stort set ukendt i resten af verden, men herhjemme kan vi ikke leve uden.

Jeg er ikke helt sikker på hvor jeg har opskriften fra. Det fortaber sig i min barndom og årevis af eksperimenter.

Det eneste der er lidt usædvanligt ved min opskrift er at jeg bruger en suppetern. Det skyldes at nogle opskrifter anbefaler at man bruger bouillon/fond andre at man bruger mælk og andre igen bare vand. Jeg prøvede så med bouillon lavet på tern. Det var også godt. Men jeg syntes at kombinationen af mælk og en tern gav det bedste resultat.

Ingredienser

  • 500 gram hakket svinekød
  • 1 mellemstort løg, finthakket
  • 1-2 dl mælk
  • 2 æg
  • 2 spsk mel
  • 1 suppetern eller 1 spsk hønsepulver (kan undværes)
  • 1/2 spsk salt (kun 1 tsk hvis du bruger suppetern.)
  • 1 drys peber

tunsæt - er nærmest helligbrøde, men forstærker smagen med 50%

  • 1 spsk soya sauce
  • 1 spsk fiske sauce

Fremgangsmåde

Mix

Hvis du bruger suppetern, så varm mælken op i din pande, og opløs suppeternen i.

Bland alle ingredienser i en skål og rør det sammen. Også mælken og tern.

Kom melet i til sidst så det ikke klumper.

Stegning

Hæld olie på en varm pande. Kom smør på. Når smørret er bruset af og det begynder at lugte stegt er det klar til at stege.

Nogen siger at smeltet smør lugter af nødder. Det kan jeg ikke lugte. Jeg syntes mere det er i retning af karamel.

Begynd fra pandens "klokken 12" så du kan huske hvilke frikadeller der er kommet på først.

Brug en spiseske. Dyp den i stegefedtet så farsen slipper.

Tag en skefuld fars med godt med top. Form den med skeen og din hånd til en frikadelle.

Læg den på panden og klem den lidt mere flad. Sørg for at de alle sammen er lige tykke, så de tager lige længe om at blive stegt.

Kom frikadeller på ude fra kanten af panden og arbejd dig i en spiral ind imod midten.

Steg på den ene side indtil kødet er begyndt at blive lyst 1/3 - 1/2 vej op af frikadellen.

Vend og steg færdig på den anden side.

Når de er godt gyldne/brune og faste at trykke på, er de færdig.

Pandens temperatur

Hvis dine frikadeller står og "koger" i den væske der løber ud af dem, så er din pande for kold.

Hvis de brænder på inden de er færdige i midten, så er den for varm ;-)

0
af: Anonymous

Kanel

Har fra barnsben altid fået frikadeller der var tilsat en "knivspids" kanel - kun så man lige kan fornemme det (de må ikke smage af kanel) Med hensyn til begrebet (kalv og flæsk)forklarede min gamle slagter mig, at det stammer fra de dage hvor grisene var så fede, at man tit blandede noget kalvekød i den fede fars.
0
af: Anonymous

Rasp

Jeg fylder mit stavblenderglas knapt op med løg i kvarte. Så timian, salt, en halv bouillonterning og masser af sort peber. Dækkes næsten med mælk, og så stavblenderen i. Grøden hælder jeg op i en skål og drysser temmelig meget rasp over. Rører det let sammen og venter et par minutter. Raspen suger væsken og bliver ret fast. Så hakket svin (eller evt. halvt svin, halvt kylling) og æg i. Blandes / æltes med hånden, formes med en ske dyppet i koldt vand. Steges på tør pande og lægges i en bradepande i ovnen v. 150 gr. indtil de skal spises. Rasp smager langt bedre end både mel og havregryn. Prøv selv!
0
af: Anonymous

Jeg sad og surfede for en alternativ opskrift på frikadeller, og den her skal jeg da prøve


0
af: Anonymous

En tilføjelse til din glutenfri kolonne

Jeg tog et sats og brugte din opskrift til min farmors fødselsdag. Dog var der en gæst der havde både mælke og gluten allergi, så der blev ændret minimalt på din opskrift, men den blev godkendt til UG, så du får lige. 500 g. hk. svinekød 1 mellemstort løg 1-2 dl. vand 2 æg 2 spsk. jyttemel ½ spsk. salt 1 drys peber 1 spsk. Soya Husk hvis kødet har været frosset så skal der ikke nær så meget vand i :) Kh. Britta Trab.
1
af: Anonymous

En tilføjelse til din glutenfri kolonne

Hej Britta Håber du var opmærksom på at soya indeholder gluten da det indeholder byg men der kan købes tamari som er uden gluten 😊
0
af: Anonymous

Grillfinten

Nu er det godt nok lidt sent på sæsonen, men ægte entusiaster kan vist grille hele året rundt. Tilsæt en god håndfuld groft knuste cornflakes til farsen. Så kan dellerne tilberedes direkte på grillristen uden at falde fra hinanden, og cornflakesene giver en herlig sprød skorpe.
0
af: Anonymous

Okse

Kan man bruge oksekød i stedet for svinekød? Please det Haster

Okse

Ikke hvis du vil kalde det frikadeller. Du kan bruge rent kalvekød og få en rimelig smag ud af det, men traditionelt er det svin, eller svin/kalv. Nu er det længe siden jeg har prøvet at lave det på okse, men så vidt jeg husker bliver de noget bastante i det.
0
af: Anonymous

Super deller

Tusinde tak for en god opskrift, og tak for alle fif, det gav pote da jeg skulle lave deller til kone og børn, det er far her der står for deller frem over, tak alle sammen.
0
af: Anonymous

frikadeller

Jeg har lært af min gamle tante, at et halvt til et helt fed hvidløg i farsen tager den lidt fimsede grisesmag uden at tilføre retten decideret hvidløgssmag. Det er genialt, og jeg får altid ros for mine frikadeller :o)
0
af: Anonymous

frikadeller

Brug gerne vand i stedet for mælk. Er meget bedre.
0
af: oli

Danskvand er bedst 🤗

0
af: Anonymous

Suppetern

Altså ikke for at gå meget i detaljer, men hvad dækker suppetern over? Er det lig knorr bouillon terninger (og er det i givet fald svinekød eller....) eller dækker suppeten over Den famøse maggi terning?

Suppetern

det dækker over en hvilken som helst suppetern du vælger at bruge. Hvad enten det er knorr, maggi eller andet :-D
0
af: Anonymous

Smart frikadelle-ske?

Hej Max, Hvad hedder den smarte "ske" du bruger til at lave frikadellerne med?, altså efter den ikke-klassiske metode?, og hvor kan man opdrive sådan éen?
0
af: Anonymous

Smart frikadelle-ske?

Jeg bruger bare en isske. De kan vist købes i de fleste køkkenbutikker efterhånden.
0
af: Anonymous

TAK!

Hej ! Tak for en god opskrift - det er jo helt genialt når der lige er en hurtig video til også. Jeg er netop flyttet hjemmefra og søgte en opskrift der nærmede sig mutters frikadeller - og denne var et virkelig close match ! Så endnu engang - TAK /Henrik
0
af: Anonymous

Vel liiiiiige............

lovlig meget fedtstof på panden. :) Jeg bruger som regel kød med over 10% fedt. (billigere) Og INGEN fedt på panden. Løgene må gerne hakkes grovere, det gør ikke noget man kan smage dem. (let rå) En variant jeg ABSOLUT ikke kan anbefale er med persille, det er dælme ikke godt. :(
0
af: Anonymous

Allehånde

Jeg mener allehånde er et uundværligt krydderi frikadeller, det har min farmor altid brugt. Er man i det sparsommelige hjørne kan mel erstattes af havregryn, jeg bruger samme volume som kød, det "forsvinder" pænt i de færdige deller. Ogiøvrigt tak til Max for en fantastisk side, kom gerne med flere opskrifter på de klassiske retter. //Mads
0
af: Anonymous

Allehånde

har du købt for lidt fars el. vil spare, så prøv at blande risblanding i kødet. gerne 1 til 1. det smager fantastisk og du får dobbelt så mange deller. henning
0
af: Anonymous

frikadeller

Jeg blander ofte en dåse vandkastanjer i frikadellefarsen sammen med lidt kinesiske 5-spice krydderi, har jeg ikke det så lidt masala. Det giver nogle velsmagende og saftige frikadeller. Det er inspireret af en vinderopskrift fra en dame, som havde opholdt sig nogle år i asien. Jeg mener hun vandt en konkurrence om danmarks bedste frikadeller.
0
af: Anonymous

frikadeller

Lyder lidt som 'Løvehoveder' - 'Shizi tou' du har gang i der. en velkendt spise I Kina ( dog mindes jeg ikke der er 5 -spice i, men vandkastanjerne passer). mvh Kinamanden
0
af: Anonymous

frikadeller

syntes det er synd at kalde dem gode gl.dags,og så komme en kemikaliebombe i(magi tern mm)nej lad det forblive så rene som mulige.
0
af: Anonymous

Frikadelle/medister fars

Jeg bruger Maxes medisterpoelse opskrift til frikadeller, virkeligt godt. Hvorimod til poelser knap saa godt. De smager af kogte frikadeller.
0
af: Anonymous

Mel

Syntes overhovedet ikke det anførte mel er nok .. måtte komme meget i, før de ikke blev alt for smattet. Udover det, god opskrift :-)
0
af: Anonymous

Mel

Hvis man har frosset hakkekød som man lader tø op uden for køleskabet kan det godt blive ekstra vådt. Det kan være det er det? - Max
0
af: Anonymous

Mel

Frys dit kød i Tupperware bokse, så er der ingen væde ved kødet.
0
af: Anonymous

Mel

Frys dit kød i Tupperware bokse, så er der ingen væde ved kødet.
0
af: Anonymous

Chili

Perfekt opskrift jeg gav den dog et ordentligt skud chili olie så den perfekt MVH Onkelhiphop
0
af: Anonymous

Stegning

Mht. til stegning så kan jeg anbefale at stege i halvt smør og halvt svinefedt. Svinefedtet kan tåle en højere temperatur og det er med til at give frikadellerne en sprød gylden skorpe hele vejen rundt. Prøv det
0
af: Anonymous

Rækkefølgen

Det ser ud som om det er en god opskrift, men det skal lige siges at farsen skal rørs sej før man putter resten af ingredienser i, så det kommer til at se sådan her ud: 1. Salt + peber i farsen så den bliver rørt sej. 2. Hakket løg og æg til det hele er jævnt fordelt. 3. Opløst suppetern og mælk. 4. Så rigtigt nok mel til sidst. Og jeg vil sige at man bør bruge mælk fordi at det giver frikadellen en mere fed smag. M.v.h Søren.
0
af: Anonymous

Rækkefølgen

vil give dig ret et stykke af vejen dog ikke punkt 3 og 4 de skal byttes om, man slutter med væsken, til man har den rette konsistens, så man kan lave et hul i farsen som trækker sig sammen igen Mvh Anne
0
af: Anonymous

frikadeller

skal man stege mange kan man stege de plade i stegeovn- brug bagepapir på pladen
0
af: Anonymous

Helbred

Jeg elsker Frikadeller, og de kan altså sagtens laves uden mel :) Man skal lige huske på, at mel kommer fra korn, og ikke nok som det er usundt i sig selv, så er det behandlet så det bliver endnu værre, og det er desværre det der giver os alle de folke-sygdomme, som forhøjet Kolesterol, Blodtryk, Diabetes, Kræft, Alzheimers, PCOS, og de tusind andre folke-sygdomme, som du ikke ser andre steder i verden, hvor de stadigvæk lever efter Naturens orden! Fortsæt de gode videoer, jeg syntes de er interessante, og du er ikke som så mange bloggere, irriterende at høre på, men derimod behagelig, og gør det mange gange mere simpelt, som virker bedre, end dem som overkomplicerer det :) Jeg har selv lige her til aften ( Står til afkøling på altanen ) lavet din opskrift på Vaniljeis :) Jeg prøvede dog lige at smide 1 1/2 Tsk hjemmelavet Vanilje Ekstrakt i også, da den Vanilje Bønne jeg brugte, var tørret noget ud, så det var lidt kompliceret at få kornene ordentlig ud :( Har du eventuelt nogle gode råd til det / opbevaring!? Dem jeg havde bestilt, kom i et fint glasrør, men jeg tabte den desværre, og det kunne den altså ikke holde til, så jeg har opbevaret bønnerne i en Tupperware skål, som så åbenbart ikke holdte dem fugtige :(
0
af: Anonymous

Helbred

Vaniljebønne? Mener du vaniljestang?
0
af: Anonymous

Helbred

Jeg vikler dem ind i køkkenfilm. Det virker lige så godt som de reagensglas de normalt kommer i. Men nu køber jeg også ½ kg af gangen, og så mange reagensglas har jeg ikke.
0
af: Anonymous

Brændt barn skyr ilden

Jeg dypper ikke skeen jeg former dellerne med i stege fedtet, men har et glas vand jeg dypper skeen i. Det giver samme resultat og man slipper for den varme fedt på hænder og fingre.
0
af: Anonymous

Brændt barn skyr ilden

Husk at vandet du dypper ske ni skal være rigtigt varmt. Grethei
0
af: Anonymous

Fejl i Opskriften

Der står 2 spk mel, men du siger ca 1 dl i videon...
0
af: Anonymous

Fejl i Opskriften

Er der forskel på video og den skrevne opskrift, så er det altid den skrevne der gælder. Jeg er holdt op med at nævne mængderne i videoerne, netop fordi det er nemmere at rette teksten end videoen :-)
0
af: Anonymous

Hvidløg

Der skal også masser af hvidløg i, efter min smag
0
af: Anonymous

din frikadelleopskrift.

I din ingrediensliste til FRIKADELLER begynder den med 500 g. svinefars. Nu kan det lyder skolemesteragtigt, men da din side jo næsten er perfekt vil jeg alligevel tillade mig at rette dig. Det bliver jo først til fars når de andre ingredienser er kommet i, og den er rørt. Det andet hedder 500 g. hakket grisekød

din frikadelleopskrift.

Super! Jeg vidste faktisk ikke at der var den skelnen. jeg har google rundt og det ser ud til at du har ret. Tak. ordnet.dk/ods/ordbog?query=k%C3%B8dfars
0
af: Anonymous

din frikadelleopskrift.

Udemærket opskrift. Dog vil jeg nu alligevel tilføje fra en traditionsrig slagterfamilies synspunkt, at rigtige frikadeller laves med hakket kalv og svin :)
0
af: Anonymous

Deller

En knivspids natron giver dellerne luft under vingerne.
0
af: Anonymous

Deller

Er igang med at lave frikadeller for 1. gang. Jeg spiser det ikke selv men vi skal have 20 til frokost så synes det var oplagt. Min kæreste har lige smagt den første der er færdig og Han giver den 5 ud af 5 :-) Tak for en god opskrift og en fantastisk side. Mvh Anne fra Århus Ps jeg har undladt turbo ingredienserne.

Deller

Så er det også den helt klassiske opskrift. Det er jo heller ikke så dårligt :-D
0
af: Anonymous

Deller

Har sagt det før - fremragende side! Elsker at læse kommentarer på 'madsider' og morer mig altid over, at folk begynder med at rose opskriften og så beretter om, hvordan de har ændret den på 27 måder... Fars kan man jo krydre efter smag - det er metode og forhold, som er interessante. Da du jo er lidt af en nørd (Jo, du er), kunne du godt kommentere mere på dette med at røre kødet sejt med salt. Og med din viden ud i brød-dej; vigtigheden af at udvikle/bearbejde proteinet i kødet ved at røre dejen grundigt. Selv bruger jeg altid en håndmikser. Mindes en gang en opskrift, hvor det betones, at farsen skal 'køres til den svupper'.... Og det sgu sandt - når den 'svupper' er den helt rigtig!
0
af: Anonymous

Deller versus kødboller

Ja undskyld! Men det er netop dette jeg mener. Til kødboller samler/blander man kød + ingredienser (ofte rasp/brødkrumme). Det, der gør den danske frikadelle unik er, at man 'kører' farsen (som en dej - med mel) og udvikler proteinet i kødet og således får denne lidt seje fornemmelse i 'dellen'. Og jo, du må gerne kalde mig nørd osse :).

Deller versus kødboller

En frikadellefars er en typisk pølsefars, og mange af dem rører man netop sammen på den måde. på samme måde som man ælter en brøddej. Helt i modsætning til hakkebøffer hvor man bestemt ikke skal gøre det. Og der er ikke noget galt i at være en nørd :-D
0
af: Anonymous

kogekone råd

Jeg fik en gang et råd med en spsk. stærk sennep i frikadellefarsen, det smager ikke af sennep, men giver frikadellerne en forrygende smag.
0
af: Anonymous

et par alternativer

Vil man have dellerne lidt lettere, kan man erstatte mælk med danskvand. brug endelig frikadellerne som en smagsbase, dvs. kom dit yndlingskrydderi i. På den måde kan du tilpasse frikadellen det tilbehør du laver. Et fint tip er citrontimian. Gør dem helt herlige. Man kan også sagtens komme en del peber i. Til ovenstående portion bruger jeg gerne mere end en spiseskefuld. Jeg synes peber inden i kød er bedre som smagsfremhæver end salt er. I det hele taget er salt noget, man skal være varsom med med deller, synes jeg.
0
af: Anonymous

et par alternativer

syntes det er for meget peber du nævner mener du ikke en teske fuld og ikke spiseske?
0
af: Anonymous

et par alternativer

Jeg elsker Tyskland
0
af: Anonymous

et par alternativer

LIKE :)
0
af: Anonymous

Det skal du have lov til

Men der er mangfoldige eksempler på at os som lever i periferien har forfinet hvad pølsetyskerne i et inspireret øjeblik er kommet op med. Tag hele Pub-kulturen i England, hvor de drikker meget Lager. Alligevel er det sjældent at du hører en englænder sige at han "elsker Tyskland" - fordi man kan sagtens nedsvælge hvad de finder på uden ligefrem at elske dem, og det forlanger de heller ikke at man skal gøre.
0
af: Anonymous

Det skal du have lov til

Tror du mener de drikker Ale????
0
af: Anonymous

et par alternativer

Gode krydderier til varianter: 1. Karry 2. Basilikum 3. Herbes de Provence Til fester er det meget populært i min familie med flere slags frikadeller. Tak for fint site og instruktive videoer Hilsen fra Bornholm
0
af: Anonymous

Slagterens deller!

1 kg hakket svin 10 gram salt strøgen teske peber et lille nib sukker 300 gram løg 1 æg 150 gram mel 50 gram havregryn 2,5-3 dl. koldt vand Da farsen skal æltes godt igennem over længere tid, foretrækker jeg at bruge min køkkenmaskine. Desuden har jeg håndæltet de første par ton som lærling. Kødet skal køres sejt med saltet et til to minutter, her kan man, hvis man bruger køkkenmaskine, passende blende løgene (giver en god konsistens at blende, samt lidt væde), hvorefter de kommes ned til kødet sammen med sukker (den gyldne regel med lidt salt i det søde og lidt sødt i det salt, fremhæver smagen), peber og ægget. Når det er rørt godt sammen hældes mel og havregryn op til farsen, endnu en god ting ved en køkkenmaskine, da det bliver en ret klistret lang fars, og lidt efter lidt hældes vandet i til det bliver en kort ensartet fars. Farsen kan bruges med det samme, men vil have godt af at hvile et koldt sted, gerne natten over, det vil give den lidt umami. Jeg har lært, og levet efter at frikadeller ikke skal steges, men koges ( i smør, helst klaret smør/ghee), der skal altså være smør nok på panden til at det når et godt stykke op ad siden på dellerne.
0
af: Anonymous

Og en smule nød...

Muskatnød giver også en fantastisk smag..
0
af: Anonymous

Og en smule nød...

Oh ja! En smule revet muskatnød skal der i dellerne hos mig.
0
af: Anonymous

Et beskidt triks

Et beskidt triks er en to tsk sukker, der gir vinger :)
0
af: Anonymous

Et beskidt triks

JA
0
af: Anonymous

Som min mormor og mor lavede frikadellerne

De brugte vand i stedet for mælk og havregryn i stedet for mel. Og det samme har jeg også gjort. Annita
0
af: Anonymous

de bedste

Hej Max Jeg har brugt denne opskrift mange gange siden jeg opdagede den, for Ca 3 år siden. Jeg nyder virkelig hvert et bid når jeg følger din opskrift (med tunsæt). Bruger også andre af dine opskrifter, og kan godt li den til tider lidt nørdet beskrivelse, der er simpelthen ikke noget at tage fejl af. Tak
0
af: Anonymous

gammeldaws

Smag og behag er som bekendt forskellig men hvorfor skal der suppetern eller hønsepulver i. Jeg holder på at en god gammeldaws frikadelle, godt med løg, er bare sagen. Putter man tusinde forskellige ting og sager i er man på vej til at glemme hvordan en rigtig delle skal smage. Opskriften er faktisk ikke så ringe enda…

gammeldaws

Generelt er jeg enig. Men jeg syntes på den anden side ikke det sker noget ved at forbedre en opskrift hvis man holder den i samme ånd. Mine "turbo" ingredienser ændrer ikke smagen af frikadellen, men gør den kraftigere i smagen. Og det passer mig. Men opskriften virker også fint uden.
0
af: Anonymous

gammeldaws

præv en tsk kartoffelmel i det holder på saften og de bliver mere saftige
0
af: Anonymous

gammeldaws

Til Gammeldags frikadeller efterlyses en opskrift:Da jeg I sin tid var I lære som sølvgravør I Dannebrogsgade 26 lå der en slagter lige overfor, der lavede de bedste frikadeller jeg har smagt,de var lidt som en svamp når man trykkede på dem,jeg har så siden spurgt en kok,en husmor,men de siger samstemmende at sådan må en frikadelle ikke være,de vil ha havregryn I og alt muligt andet,for den skal være sund,man behøver jo ikke leve af frikadeller,men engang imellem må man da godt spise noget der ikke er så sundt,bla.for at vække gamle minder frem.Vi taler om fra 1958 til 1962 da jeg engang imellem besøgte den slagter med de bedste frikadeller,jeg har smagt.
0
af: Anonymous

gammeldaws

Til Gammeldags frikadeller efterlyses en opskrift:Da jeg I sin tid var I lære som sølvgravør I Dannebrogsgade 26 lå der en slagter lige overfor, der lavede de bedste frikadeller jeg har smagt,de var lidt som en svamp når man trykkede på dem,jeg har så siden spurgt en kok,en husmor,men de siger samstemmende at sådan må en frikadelle ikke være,de vil ha havregryn I og alt muligt andet,for den skal være sund,man behøver jo ikke leve af frikadeller,men engang imellem må man da godt spise noget der ikke er så sundt,bla.for at vække gamle minder frem.Vi taler om fra 1958 til 1962 da jeg engang imellem besøgte den slagter med de bedste frikadeller,jeg har smagt.