86
af: Max M Rasmussen
@
delt

Fup suppefond inspireret af miso

Hvem tager dog billeder af en fup fond? - Max M Rasmussen
Jeg elsker suppe og en god fond, og har intet imod at bruge timer på at lave den. Men det er ikke altid at jeg har tiden eller ingredienserne i hverdagen. Det er heller ikke altid det er nødvendigt. Nogen gange skal man bare bruge en velsmagende base at bygge videre på til hverdagsmad. Så er den her miso inspirerede "fupfond" fin.

Ingredienser

  • ½ liter vand
  • 1 spsk asiatisk fiskesauce
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 spsk kyllingepulver (eller 2 suppetern)

Fremgangsmåde

Bland det hele sammen og bring det i kog :-S

Der er i praksis ingen grund til at lave fonden separat. Skal du bruge den som grundfond til en nem suppe, så bare hæld alle ingredienserne, og fx grøntsager og kød, i den samme gryde, og så bring i kog sammen hvis det er nemmere.

Noter

Kyllingepulver kan købes i asiatiske butikker og hedder "chickenpowder" :-S. det mest almindelige er Knorr's. Det er i famillie med de dansk maggitern eller knorr tern.

Det er dog noget nemmere at bruge end tern, det smager bedre og  asiatiske mesterkokke bruger det uden skam.

Fupfonden kan ikke koges ind til en sauce, men er god som en kraftig grundfond i supper. Specielt grøntsags- og fiske-supper.

Hvis du smider et kyllingeskrog i og koger det med en ½ times tid så gør det den bestemt ikke ringere. 1 stykke røget skinke eller bacon er også godt til ekstra smag.

Fonden er rimelig kraftig og salt. Du kan altid fortynde med noget ekstra vand hvis den er for kraftig til din smag. Den plejer dog at blive mindre kraftig når der kommer fx grøntsager og fisk i, så vent med at fortynde til sidst.

Om Miso

Fupfonden er inspireret af den japanske miso suppe, som grundlæggende er det samme. Dashi (tørret og røget fisk) er erstattet af fiskesauce og miso pastaen (faste rester fra soyaproduktionen) er erstattet med Soya sauce. Tangen (giver umami smag) er erstatter af kyllingepulver. Røget bacon/skinke giver den røgsmag som ellers ville være i dashi'en.

Det siger sig selv at man skal bruge god soya og fiskesauce for et ordentligt resultat.

0
af: Anonymous

Spændende :-)

Glæder mig til at prøve, tusind tak for nogen gode ide'er Kom her ind pga. Verdens bedste brød, fantastisk så mange gode ide'er man kan få her, eneste problem er køkken bugetet er steget en del ha ha.. Tak for en dejlig side Mvh. Madsen
0
af: Anonymous

Ligemeget hvilken terning man vælger??

Er det fuldatændig ligemeget hvilken smag af terning man vælger, eller skal det altid være kyllinge/hønseboullion? vi bruger d Evt. blande dem? altså okse/hønse/grøntsags.? Her må du også godt svare ift. din artikel Fupsovs og tricks, da jeg kan se det nogenlunde er samme ingredeinser der skal i, så har jeg det på det rene også :-)

Ligemeget hvilken terning man vælger??

Jeg bruger kun hønse eller okse når jeg endelig bruger tern. Har faktisk ikke brugt tern siden jeg opdagede hønsepulveret. Hønsefond går til alt.
0
af: Anonymous

Ligemeget hvilken terning man vælger??

Det her hønsepulver skal det være "chicken powder fra maggi", for jeg synes ikke man kan få det i bilka, men man kan få andet pulver som der står hønsefond på?? er fiske/østerssaucen fra bilka ok??

Ligemeget hvilken terning man vælger??

Jeg har ikke prøvet at købe det i Bilka, så jeg kan ikke sige det. jeg plejer at gå i de asiatiske butikker. Men du kan da prøve det og se om du kan lide smagen.
0
af: Anonymous

Ligemeget hvilken terning man vælger??

Hej kan du ikke linke siden til der hvor du køber din Knorr ChickenPowder
0
af: Anonymous

Miso pasta er ikke et rest produkt

Miso pasta er en blanding af soyabønner og ris/byg, der er fermerteret efter forskellig opskrifter. Den er meget sund og kan bruges direkte.
0
af: Anonymous

Tørrede pulveriserede ansjoser

Jeg faldt lige over denne side, hvor der laves falsk suppepulver af tørrede ansjoser som kommes i blenderen... http://mummyicancook.blogspot.com/2011/11/homemade-instant-stock-powder.html Der er også et opfølgende indlæg om rigtig fond... http://mummyicancook.blogspot.com/2011/01/make-your-own-stock.html
0
af: Anonymous

Tørrede pulveriserede ansjoser

Fantastisk ide med pulver. Han nævner champignon, løg, rejer etc. Tørres i ovnen til det er helt tørt, og så i kaffemøllen og blive pulveriseret. Kaffemølle på grund af en anden tråd, hvor en nævner at den er lettest at rengøre med et par portioner ris, og så børste den ren. Jeg er ret doven. :-) Lasse Westy Bech