Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Hjemmelavet smør, syrnet fløde, kryddersmør og smørbart smør

Hjemmelavet smør, syrnet fløde, kryddersmør og smørbart smør

Opskrift med video -Det smør man køber får vasket smagen ud for at forbedre holdbarheden. Det behøver man ikke med det hjemmelavede, og derfor smager det betydeligt bedre end det man kan købe. Det er også nemt at lave sit eget smør, så hvorfor ikke prøve næste gang der er fest? Her er også et par ekstra opskrifter på hvad man kan bruge smør til.

Hjemmelavet smør, syrnet fløde, kryddersmør og smørbart smør

Smør'e brød

Ingredienser

  • ½ liter piskefløde
  • ½ dl kærnemælk
  • ½ tsk salt

Fremgangsmåde

 

Bland kærnemælk og piskefløde i en skål.

Lad det stå tildækket ved stuetemperatur i 24-48 timer. Indtil det bliver tykt.

Når det er blevet tykt kan du komme det i køleskabet nogle dage indtil du skal kærne smør af det.

Pisk det (det er det der hedder at kærne). Først til flødeskum, og så videre indtil fedtet skiller fra.

Du er ikke i tvivl om hvornår det er sket. Det er skilt i to tydelige dele. En del flydende væske og en stor klump fast fedt der sidder fast i piskeren. Væsken er hjemmelavet kærnemælk, og kan drikkes eller bruges til at bage med. Fedtet er smørret.

Pres så meget af kærnemælken ud af smørret som muligt. Pres det imellem hænderne. Hvis smørret er meget varmt kan det godt være svært at håndtere. Så kom det i en skål koldt vand indtil du kan.

Ælt til sidst saltet ind i smørret.

 

En genvej

Et lille hack der både får dette og almindeligt købesmør til at smage af mere.

Kom ½-1 kop (1-2½ dl) kærnemælk i en kaffetragt. Lad det dræne indtil det har en tykkelse som græsk yoghurt. En kop giver ca. 1 dl, eller lidt mindre.

Rør det sammen med 250 gram blødt smør. Jo mere du kommer i, jo mere begynder det at minde om "friskost" Det er godt hvis smørret skal spises som tilbehør til en kødret. Ikke så meget hvis det er til nutellamadder.

Gider du ikke dræne kærnemælk så rør ½-1 dl drænet græsk youghurt ud i smørret. Det smager næsten ens.

 

Butlerens smør - Beurre Maître d'Hôtel

Ikke en opskrift på smør, men med smør, men et klassisk restauranttrick/opskrift til at pifte en smør op. Du blander:

  • 100 gram smør
  • 15 gram finthakket persille (½ potte af dem med jord fra supermarkedet.)
  • 1-2 tsk citron
  • 1 knivspids salt
  • 1 drys peber
Butlerens smør - Beurre Maître d'Hôtel

Du kan evt. rulle blandingen ind i bagepapir så du får lange "pølser" af smør. Køl dem ned indtil servering.


Smørbart smør

Pisk 4 dele smør med 1 del olie. Dvs. 80 smør og 20% olie. Du kan bruge smagsløs olie eller jomfru oliven olie som du har lyst til. Jomfruolivenolien er meget gennemtrængende. Så vær varsom med det.

Dvs. ca. 65 gram olie eller 3/4 dl olie til en pakke smør på 250 gram

Eller 1-2 spsk (1/4 dl) olie til 100 gram smør.

 

Noter

Når fløden har stået med kærnemælken og er blevet tyk, så er det syrnet fløde. Det kan bruges hvor du normalt ville bruge creme fraiche. Bare rør det sammen og sæt det på køl.

Du kan også dræne den syrnede fløde i 12-24 timer og så få en let syrlig og levende mascarpone. Se dræningen i mascarpone opskriften.

Hvis du vil lave amerikansk smør skal du sprænge syrningen over. Bare gå direkte til piskningen. Amerikanerne bruger af en eller anden trist årsag ikke syrnet fløde til deres smør.

Du kan "skylle" kærnemælken ud af smørret ved at holde det nede i det kolde vand imens du ælter det imellem dine hænder. Så smager det af mindre men holder længere. Ligesom det industrielle.

 

Alle de ovenstående metoder kan du naturligvis kombineres til at lave din egen favorit med.

 

Nej ½ potte med jord er ikke i stedet for persille. jeg mener "½ potte frisk persille af den type der bliver solgt med jord." Lad være med at være fjollet!

Handlinger tilknyttet webside

Kommentarer

Denne artikel har fået så mange kommentarer (66) at siden er blevet MEGET STOR. Derfor vises kommentarerne ikke med mindre du vælger det. Bare tryk på linket herunder og så kan du se dem. Bemærk at det tager flere sekunder for siden at vises med kommentarer.
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: