Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Hyldeblomst saft - Hyldeblomst drik - Hyldeblomstsaft

Hyldeblomst saft - Hyldeblomst drik - Hyldeblomstsaft

Opskrift med video - En klassiker hvert forår. Mørk hyldesaft er skønt, men hvem kan vente et halvt år på at blomsterne bliver til bær, og at bærrene bliver modne? Ikke mig! Det er nemt at lave og alle kan lide det.

Hyldeblomst saft - Hyldeblomst drik - Hyldeblomstsaft

Hyldeblomst saft

Ingredienser

  • 20 store skærme hyldeblomster, uden stilk
  • 2 citroner
  • 1 kg lys farin, eller 1 kg rørsukker, eller 200 gram mørk farin + 800 gram alm. sukker)
  • 1 liter vand

Fremgangsmåde


Bring vandet i kog

Skær citronerne i tynde skiver.

Fjern stilkene fra hyldeblomsterne. Det er nemmest med en saks.

Sluk for vandet og kom alle ingredienser i gryden.

Lad det trække i 4 døgn.

Si det, og kom det i gamle sodavands- eller  glas-flasker . Det er bedst at si det igennem ostelærrede, stofbleer eller et viskestykke.

Opbevares på køl eller i fryser.

Tyndes op til ønsket styrke når det skal drikkes.

Noter

20 skærme hyldeblomst svarer ca til 250 gram med stilk. Eller hvad der kan være i en 4 liters beholder, let sammenpresset. 1 fyldt bærepose giver ca. 5 portioner.

Hvis saften ikke trækker i den gryde der koges i, så sørg for at beholderen skoldes først. Skyl den evt. med konserveringsmiddel.

Stilkene gør saften bitter. Så skær så meget af som du orker. Det samme gør det hvide i citronerne. Det kan du undgå ved at skrælle det gule af citronskallen og komme det i, og så skære det hvide der sidder tilbage væk, inden du skærer citronkøddet i skiver og kommer det i.

Normalt gør man det ikke med citronerne.

Der er 50% sukker i, så det skulle være selvkonserverende, og burde kunne holde sig et køligt sted. Dog kan man risikere at der kommer svamp i. Så hvis saften bliver tåget eller uklar skal man ikke drikke den. Det undgås bedst ved frost eller køl. Eller ved at tilsætte atamon.

Alkoholfri hyldeblomst cider

Hvis du bruger økologiske citroner, eller vasker almindelige citroner godt i varmt vand og sæbe, kan du bruge ½ liter af denne saft og 1½ liter vand i en 2 liters sodavandsflaske til at lave hyldeblomst cider. Se min cider opskrift her.

Handlinger tilknyttet webside

Nemmere måde at lave den på!

Skrevet af Anonym bruger den 21/06 2011 12:17
Hej, det er altså meget nemmere at gøre det på: putte de klippede skærme, sukker, citronskal ned i en spand eller hvad den nu skal trække i og så hælde det kogende vand over. Rør godt og så er det klaret! Ellers ligner min opskrift meget din, vi har dog citronsyre i også. Jeg bor også i Odense, så du har ikke fået dem alle:)

Nemmere måde at lave den på!

Skrevet af maxm den 21/06 2011 14:39
Hvordan er det nemmere? Om det trækker i en spand eller i en gryde er vel et fedt. Hvis man har en stor nok gryde altså.

Det ærger mig lidt at jeg ikke fik dem alle. Jeg kører lige en runde mere ...

Nemmere måde at lave den på!

Skrevet af Anonym bruger den 11/06 2014 18:21
Hyldeblomsdrik
Trækker 4 døgn, ja, men den skal stå køligt og der skal røres i blandingen mindst èn gang i døgnet.

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af Anonym bruger den 22/06 2011 12:01
Fedt det må jeg prøve at lave, er heldigvis fra sjælland, så der er vel en chance for at finde nogle til at supplere, dem jeg har i haven, med.

Er det pga. det sukker du bruger at den bliver mørkere end den mainstreem-hyldeblomst saft man ellers ser?

Tak for en rigtig god side, jeg har bl.a. lavet nogle Crème brûléer efter din opskrift, som jeg fik mega respekt for! Det var et rigtigt godt tip dét med at man kan bevæge dem for kontrollere konsistensen og se om de er færdige.

Mvh. JOC

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af maxm den 22/06 2011 12:31
Ja. De gode hyldeblomst saft bruger som regel rørsukker. Det er dog ikke nødvendigt.

Roe og rørsukker er nøjagtigt det samme kemiske stof hvis man har den helt hvide udgave.

Det man renser væk, melassen, smager helt forskelligt fra rørsukker og roesukker. Roseukker-melasse smager af roe :-S og rørsukker-melasse lidt mere i retning af lakridsrod.

Derfor bruger man brunt rørsukker og melasse, som har en behagelig smag, men man ser ikke brunt roesukker og melasse i butikkerne, Det er fordi det smager fælt.

Lys farin er roesukker, men blandet med melasse fra rørsukker. Så den smager som rørsukker.

Mørk faring er roesukker med rigtigt meget rørsukker melasse. Så den smager meget kraftig.


Da jeg skulle filme opskriften havde jeg selvfølgelig glemt at købe lys farin eller rørsukker :-S så jeg brugte den mørke. Hvilket man også roligt kan. Bare man blander en masse hvidt sukker i.

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af Anonym bruger den 27/06 2011 05:36
når den skal trække i 4 dage skal den på køl der

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af maxm den 27/06 2011 07:42
Det behøver den ikke. Det værste der kan sker er at den begynder at bruse fordi den gærer. Så kan man bare koge den op når den er siet og færdig. Det slår gæren ihjel.

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af Anonym bruger den 18/07 2011 16:19
Hej, og tak for en lærerig video :o)

Vores datter har lavet saft efter din opskrift, for snart 3 uger siden, men den 2 liters flaske vi har fået af hende bruser helt vildt når man åbner den, så vi tør ikke rigtig drikke det.

Som jeg forstår længere oppe i tråden, er det fordi saften gærer. Mit spørgsmål er, om det npr det er lavet for 3 uges siden stadig kan klares ved at give det et opkog, og derefter hælde det på en flaske som er skyllet i atamon?

På forhånd tak for dit svar.

Hilsen
Leon.

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af Anonym bruger den 25/07 2011 21:33
Hej Max har lavet hyldeblomstsaft for en månedstid siden. Og begge mine flasker i køleskabet er nu begyndt at bruse, er det en gæring der er gået i gang eller hvordan? Kan se personen under har samme problem.

Hilsen
Niels

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af maxm den 25/07 2011 21:52
Ja det er gæring. Bare giv det et opkog så går det væk. Lidt atamon tilsat vil forhindre at det kommer igen.

Det ødelægger ikke saften at det har gæret.

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af Anonym bruger den 04/10 2011 11:13
Hej Hej
Jeg er mangeårig hjemme-hyldeblomstsaft-brygger, og har efterhånden fundet den ariation, som jeg synes er mest lækker. Jeg bruger ca dobbelt-op af skærme ift dig, det giver en meget intens hyldesmag. Derudover bruger jeg en enkelt appelsin (Øko, kød og skal) sammen med citronerne. Ellers samme som dig. Prøv det!
Man kan også forsøge med muscovadosukker, det giver en meget pikant smag (her laver jeg dog altid kun ½ portion, da den oprindelige er den med mest SOMMER i)
VH
Stine

hyldeblomstsaft - sukker

Skrevet af Anonym bruger den 28/06 2013 14:08
Tak Max lige det svar jeg ledte efter. mit har stået i 7 dage, godt nok et køligt sted,da jeg ikke havde plads i mit køleskab, måtte jeg finde et køligt sted i udenfor i vores kolonihave.
men jeg har rørt rundt i det flere gange hver dag og sikkeret mig at det stod køligt.
nu bruser det let hver gang jeg rør i det. så i gang med at si det idag og så må jeg lige give det et opkog inden jeg kommer det på flasker.
Tak for en kanon god side så bliver brugt jævnlig.
Joan

hyldeblomstsaft - færdiglavet på flaske

Skrevet af Anonym bruger den 24/02 2013 22:27
hej jeg vil gerne vide om man kan fortynde hyldeblomst saften inden at man hælder det på flaske, altså så den er færdig lavet og drikke klar? eller ville den blive dårlig hen af vejen fordi, at der ikke er så meget sukker i ? eller kan man godt hælde lidt atamon i? eller vil det ikke være godt når det er fortyndet?

mvh. hoan

hyldeblomstsaft - færdiglavet på flaske

Skrevet af maxm den 25/02 2013 12:21
Den bedste måde at opbevare det på er at fryse det ned. Ellers skal du koge det op når det er siet og hælde det på sterilisede flasker imens det er varmt. Evt. tilsætte atamon.

Hyldeblomstsaft

Skrevet af Anonym bruger den 19/06 2012 07:20
hej. Jeg lagde mine blomster i kogt vand for to dage siden og dagen efter da det skulle sies, var det dårligt. Lugtede råddent. Hvad gik der mon galt? Vh Lilian

Hyldeblomstsaft

Skrevet af maxm den 19/06 2012 08:03
Det eneste jeg kan forestille mig er at dit vand ikke har været varmt nok, og at det har stået et for varmt sted.

Næste gang så prøv evt. at bringe det i let kog efter du har kommet blomsterne i. Og stil det så køligt som muligt. fx i en kælder. Hvis du laver en mindre portion er der ikke noget i vejen for at komme det i køleskabet.

svamp ( vat ligende oven på saften/blomsterne

Skrevet af Anonym bruger den 22/06 2012 10:42
Hej Max. jeg er i gang med hylleblomst saften og opdager til min store skræk at der er kommet svamp på. hvad gør jeg? kan jeg si det og så koge det op? i så fald skal det så op og koge. Håber du svare hurtyigt da jeg stå midt i det. Katja
 

svamp ( vat ligende oven på saften/blomsterne

Skrevet af Anonym bruger den 22/06 2012 16:03
Hej. Nu er du igang med at lave hyldeblomstechampagne.
Du kan google det og finde en fin opskrift fra bl.a. River Cottage.
Jeg skal selv igang med at lave champagne - så skriv endelig hvis det bliver godt !

I min gamle opskriftsbog fra Tørsleff (gude-bogen i forhold til syltetøj og saft) skal saften trække i køleskab. Det har jeg altid gjort, og har aldrig haft problemer med uønsket gæring. Hyldeblomsten indeholder naturlige gærsporer, så det er næsten uundgåeligt hvis det står varmt.

Med eller uden citronsyre?

Skrevet af Anonym bruger den 06/07 2012 11:00
Super hjemmeside du har lavet :) har et par spørgsmål, som jeg håber du kan svare på.

Kan se mangle opskrifter benytter citronsyre, men du undlader dette. Er der nogen specielt grund til at benytte eller undlade det?

Hvis man gerne vil have hjemmelavet hyldeblomst om vinteren, kan den holde sig så lang tid? :)

Med eller uden citronsyre?

Skrevet af maxm den 20/07 2012 14:04
Jeg husker ikke hvor min opskrift stammer fra, den er gammel. Men der har aldrig været citronsyre i. Jeg har set at andre bruger det, men det burde ikke være nødvendigt med alle de citroner der er i.

alkohol?

Skrevet af Anonym bruger den 06/08 2012 15:08
Er der alkohol i?

alkohol?

Skrevet af maxm den 07/08 2012 09:30
Kun hvis den gærer.

alkohol?

Skrevet af Anonym bruger den 07/08 2012 12:53
Ok. TUSIND TAK for svar. :))

Nyt

Skrevet af Anonym bruger den 11/12 2012 20:13
Kan du ikke en gang prøve at lave banankage? :)

Nyt

Skrevet af maxm den 11/12 2012 22:02
Det står på listen. Så engang :-S

Super.

Skrevet af Anonym bruger den 27/06 2013 21:56
Super fin video!

Den er bare svær at finde direkte fra youtube, medmindre man leder efter netop din opskrift. Hyldeblomstsaft er i ét ord, og søger man på det, springer andre ringe videoer i hovedet på dig før denne. Der er ingen grund til, at jeg skal sidde og kigge på det pjat - vel? :)
Måske er det årsagen til det anderledes lave visningstal sammenlignet med dine andre videoer.

 Anyways, jeg har netop høstet træet i haven og skal lave saften i weekenden. Har du nogle specielle atamontips, før jeg overdænger skidtet og får fremkaldt en radioaktiv paddehatteeksplosion?

Super.

Skrevet af maxm den 28/06 2013 10:42
Ok. Jeg har straks sat et "Hyldeblomstsaft" ind på både siden og videoen.

Nej jeg har ikke store erfaringer med atamon. Jeg fryser hellere. Det gang hvor jeg har brugt det følger jeg bare anvisningerne.

Trukket for kort tid

Skrevet af Anonym bruger den 08/06 2014 22:53
Hej. Tak for et dejligt site.
Min søn lavede tidligere idag hyldeblomstsaft, men lod kun skærmene trække i 5 timer, hvorefter han siede saften fra, smed den ud og hældte saften på flasker.
Hyldeblomstsaften smager faktisk rigtigt godt, men kan vi risikere dårlig mave grundet den korte trækning eller hvad er grunden til at saften skal trække i 4 DAGE i køleskab ?

Kan jeg hælde saften tilbage i gryden og sætte denne i køleskabet, til trækning - dog uden skærmene ?

Håber på at du kan hjælpe mig og knægten :-)
Tak, Peter

Trukket for kort tid

Skrevet af Anonym bruger den 10/06 2014 09:12
Hvis det smager fint efter så kort tid så er det fint. Den længere trækketid er for at få mere smag ud af citron og blomster. Mest citronen. - max

Ikke kogt vand.

Skrevet af Anonym bruger den 04/07 2015 21:45
Jeg har hældt mine afklippede hyldeblomstskærme i min gryde. Tilsat vand, citronsyre og atamon, men jeg har glemt at koge vandet først. Kan jeg gøre det nu med blomster, citronsyre og atamon i. og så lade det trække bagefter i køleskabet. - Det står i køleskabet nu.

Ikke kogt vand.

Skrevet af Anonym bruger den 04/07 2015 21:46
Jeg har hældt mine afklippede hyldeblomstskærme i min gryde. Tilsat vand, citronsyre og atamon, men jeg har glemt at koge vandet først. Kan jeg koge det nu med blomster, citronsyre og atamon i. og så lade det trække bagefter i køleskabet. - Det står i køleskabet nu.

Hyldebærblomst og hvidvin

Skrevet af Anonym bruger den 07/07 2015 07:28
Er der nogen der har kendskab til hvidvin blandet med hyldebærblomst. Jeg har tidligere prøvet og fik en god vin, men der er senere kommet bundfals som en slags flager, hvad er det? Kan dog sies fra og smager stadig godt.
Mvh.
Axel

Hyldebærblomst og hvidvin

Skrevet af Anonym bruger den 19/07 2015 19:31
Som jeg kender det, så blander man normalt den færdige hyldeblomstsaft med vand ligesom saftevand. Men man kan også blande den med danskvand og hvidvin.......det bliver en vidunderlig perlende og meget sommerlig drik. Pynt gerne med mynte eller melisseblade

Hyldebærblomst og hvidvin

Skrevet af Anonym bruger den 19/07 2015 19:32
Som jeg kender det, så blander man normalt den færdige hyldeblomstsaft med vand ligesom saftevand. Men man kan også blande den med danskvand og hvidvin.......det bliver en vidunderlig perlende og meget sommerlig drik. Pynt gerne med mynte eller melisseblade

citronsyre

Skrevet af Anonym bruger den 10/07 2015 12:27
Behøver man citronsyre, hvis man fryser drikken efter at den er blevet lavet?

Hyldesaft på den primitive måde

Skrevet af Anonym bruger den 13/07 2015 13:19
Hej
Jeg har et spørgsmål omkring hyldesaft. Jeg har de sidste 2 år lavet hyldesaft, både af bær og blomst. Jeg hørte forleden fra en af mine venner, at hjemme ved dem kogte de ikke vandet, de hældte bare køligt vand over ingredienserne, og lod det stå i 6-8 dage et køligt sted. Kan man gøre det, uden at risikere dårlig mave?

VH den nysgerrige
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: