Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Stegt laks - af afskindet fersk lakseside

Fisk
Fiskefond
 
Grundopskrift
 
Hovedret
 
Video opskrift
 
Doner penge?

1 avis: 15,00
1 mad magasin: 50,00
1 måneds netflix: 75,00
1 kogebog: 299,95
1 madkursus: 1.050,00
1 års licens: 2.436,00

ubegrænset kvalimad: du bestemmer!
:-)

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal:
 
 

Stegt laks - af afskindet fersk lakseside

— Arkiveret under , , ,

Opskrift med video - Til hverdag spiser vi rødspætter, men når det skal være lidt finere så går vi ofte i retning af en laksefilet. En fisk der har ry for at være lidt svær at stege. Det er helt uretfærdigt, for når man ved hvad man skal kigge efter har den faktisk et indbygget stegetermometer som gør det muligt at stege dem perfekt hver gang.

Stegt laks - af afskindet fersk lakseside

Stegte laksefileter

Ingredienser

  • 1 lakseside
  • salt
  • peber
  • olie
  • smør

Fremgangsmåde

 

Når man køber en lakseside er der ofte skæl på. Det er meget vanskeligt at få skællene af uden at ødelægge kødet. Så det bedste er at fjerne skindet.

Når du afskinder laksen er det vigtigt at bruge en skarp og lang kniv.

Har du ikke det, så skær først laksen over på den lange led, ved den streg der er ned igennem midten af laksen. Skær ned igennem skindet. Afskind så de to stykker hver for sig på samme måde som med et helt stykke.

Jeg starter med at skære en filet af skindet nede ved halen.

Skær en filet af halestykket.
Skær en filet af halestykket.

Det er langt det nemmeste.  Det er nemt at skære halefileten af når man kan holde ved den tykke del af fisken og det giver et godt stort stykke skind at holde ved når man skal afskinde den tykke del af laksen.

Skær en stor filet af den tykke ende.
Skær en stor filet af den tykke ende.

Hold godt fast i skindet og løft det lidt op fra skærebrædtet. Hold kniven ned imod skindet så meget som muligt uden at skære skindet over.

Trim siden af laksen så fileten er nogenlunde lige bred og tyk i hele længden.
Trim siden af laksen så fileten er nogenlunde lige bred og tyk i hele længden.

Det tynde stykke der har siddet nede ved bugen bliver meget hurtigere færdig end den tykke det af fileten. Så hvis du lader det blive siddende på er det ikke meget ved at spise. Skær det og steg det for sig. Eller lav eventuelt en forret med det. 

Fidusen ved at stege en god fiskefillet er at stege den næsten helt færdig på kun den ene side og så lige slutte af ved ½-1 minut på den anden side. Fisken skal altså kun vendes 1 gang!

Det giver en sprød stegeskorpe og et mørt smørblød center af rosa kød. Vender man flere gange risikerer man også meget nemt at fisken falder fra hinanden.

Først kommer der en tynd hvis kant, så er den ved at være klar til at vendes.
Først kommer der en tynd hvis kant, så er den ved at være klar til at vendes.

Fisken har indbygget stegetermometer. Der kommer en lys kant som fortæller når den er klar til at vende. Når kanten er ca. 1 cm hele vejen rundt så skal der vendes.

Vend laksen når kanten er ca. 1 cm.
Vend laksen når kanten er ca. 1 cm.

Steges ca. ½-1 minut når den er vendt. Den skal være noget blødere at røre ved end fx en rød bøf.

Vend den og steg den til den er færdig.
Vend den og steg den til den er færdig.

Noter

Der er enkelt ting man skal gøre for at denne metode virker. Hvis du ikke trimmer laksen er det svært at se hvor meget den hvide kant har bredt sig. Hvilket gør det svært at se hvornår fisken skal vendes.

Rødt oksekød skal være imellem 55°C og 60°C for at det bliver rosa. Fisk skal faktisk kun være imellem 45°C og 50°C. Så bruger du en kødnål til at stikke ind i fisken skal den kun føles lun imod din overlæbe for at fisken er færdig. Derfor kan man nøjes med at stege den sprød på den første side og så afslutte på så kort tid på den anden side. Det er også derfor at fisk så nemt får for meget.

Husk at man kan spise sushi, så jeg foretrækker at have en fisk der har fået lidt for lidt end en der har fået lidt for meget.

Det gør ikke den store forskel om du salter før eller efter du steger. Du skal bare ikke lade den stå i længere tid med saltet på. Salt tilbereder fisken i sig selv.

 

Så er den stegte laks klar til servering ...
Så er den stegte laks klar til servering ...
Handlinger tilknyttet webside

En endnu nemmere og ikke fedtet måde at tilberede laks på

Skrevet af Mogens West Andersen den 24/11 2012 16:57
Ind under grillen i 5-6 min med hvad man har lyst til. Wrappet med et stykke god skinke eller glaceret med lidt sød chilisauce eller.... Jeg plejer at bruge en tyndbundet bradepande, så kommer der også hurtigt varme nedefra.
Efter min mening er laksen fed nok i sig selv til at den ikke behøver at blive stegt i noget.
Hos hos er der altid nogle laksestykker i fryseren til en gang nem mad og som en nem måde at få spist noget fisk.
Tak for en super side.

En endnu nemmere og ikke fedtet måde at tilberede laks på

Skrevet af maxm den 24/11 2012 19:01
Laksen bliver ikke federe af at blive stegt i fedt. Det er måsker 2-3 gram der sætter sig fast. Ud af 150-200 gram fisk.

Men grillning er også en fin måde at tilberede på.

En endnu nemmere og ikke fedtet måde at tilberede laks på

Skrevet af Mogens West Andersen den 25/11 2012 11:28
Hej Max, jeg er helt enig. Jeg lærte engang at det er kun hvis man lader emnet ligge og køle af i stegefedet, at fedtet trækker ind.
Med fedtet, mente jeg overflade som man I min familie ikke er så vil med :-)
Der er verdens bedste brød i ovnen om lidt. Uhmmmm.

fødevaresikkerhed

Skrevet af Anonym bruger den 31/12 2012 11:11
Husk at det kun er ok at spise rå eller rosa-stegt fisk, hvis fisken forinden har været frosset til -20 grader i min. 24 timer. Dette slår eventuelle parasitter ihjel.

Afskinding

Skrevet af Anonym bruger den 30/06 2013 14:18
Hej Max!

Et lille fif: når man har afskindet halestykket, og skal afskinde "det store stykke" kan man med fordel snitte et lille hul i skindet nede i haleenden. Hullet kan man stikke en finger igennem, eksempelvis tommelfingeren, så smutter/glider skindet ikke mellem fingrene, så man bedre kan lave et modtræk.

Go hjemmeside
 
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (71)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (13)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (12)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (12)
Suppe (18)
Surdej (4)
Vegetar (43)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: