Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater

Opsrift med video - Syltede grønne tomater er stort set den eneste fornuftige måde at brugde sine grønne tomater på, når nu de ikke *vil* blive modne på planterne. Jeg tror ikke det er så almindeligt at spise, men det er et minde fra min barndom. De kan spises som tibehør til gryderetter og i stedet for mangochutney.

Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater i glas

Ingredienser

kryddergastriq / lage

  • 2½ dl (250 gram) vand
  • 2½ dl (250 gram) lager- eller æblecider-eddike
  • 500 g sukker eller lyst rørsukker
  • 1 stang kanel
  • 4 hele nelliker
  • atamon
ekstra krydderier (du kan bruge en eller alle, eller alle kan undværes)
  • 1 stang vanillekorn eller 1 spsk hjemmelavet vanillesukker.
  • 6 hele allehånde
  • 1 stjerneanis
  • 1 spsk koriander
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 4-6 hele kardemommekapsler
  • chili efter smag

Fremgangsmåde

 

Skold dine glas, og skyl dem med atamon opløsning. Du skal bruge glas med plads til ca. 1-1½ liter. Jo større tomater jo mindre fylder de i et glas. Paradoksalt nok.

Kom alle ingredienserne til lagen (undtaget atamonen) i en gryde og bring det langsomt i kog. Sørg for at alt sukkeret er smeltet.

Prik hul på tomaternes skind, så lagen kan trænge ind i dem. Den traditionelle måde er at bruge en gaffel. Men det er kedeligt og tager lang tid. Hvis du har et af de traditionelle firkantede rivejern, så kan du bruge den side med de spidse kradsende grater og bare rulle tomaterne hen over. Det er meget hurtigere.

Kom tomaterne i lagen.

Lad det simre 15-20 minutter, afhængigt af størrelsen. Indtil tomaterne bliver bløde i det.

Kom den derefter tomaterne over i skoldede glas.

Fjern eventuelle urenheder fra kogelagen.

Dæk tomaterne med kogelagen.

De holder til næste sæson med grønne tomater :-S

Noter

Hvis du tilsætter alle ekstra krydderierne så begynder opskriften at nærme sig en chutney i smagen. Så er tomaterne specielt gode som tilbehør til asiatisk mad.

Du behøver ikke bruge atamon. Så skal du bare skolde glassene godt, og opbevare dem i køleskabet.

Jeg foretrækker at bruge så små tomater som muligt, så jeg kan hælde dem på så små glas som muligt. Så behøver man ikke spise et kg af gangen.

Du kan bruge siruppen som gastriq til krydrede sovser, så der er ingen grund til at smide den ud når du har spist tomaterne.

Handlinger tilknyttet webside

Hvor mange tomater?

Skrevet af Anonym bruger den 08/10 2011 06:12
Det lyder som en super opskrift, hvor mange tomater skal man bruge? Mvh Karoline

Hvor mange tomater?

Skrevet af maxm den 10/10 2011 20:22
Jeg mener jeg brugte ca. 1½ liter tomater. (jo man kan godt måle tomater i liter ;-) )

Dejlig lage tilovers

Skrevet af Anonym bruger den 23/10 2011 12:39
Hej Max
Jeg lavede for meget lage til mine grønne tomater. Har nu prøvet med perleløg i et glas og friske fed hvidløg i et andet. Men har stadig 2 l. Tilbage. Kan ikke nænne at smide det ud. Har du et godt forslag til hvad jeg ellers kunne sylte ? :o) bedste hilsner fra Heidi

Dejlig lage tilovers

Skrevet af maxm den 24/10 2011 19:01
Fyld glas ½ op med lage, og så smid alle slags grøntsager i der er blevet lidt bløde. Efter få dage er de gode som tilbehør.

Dejlig lage tilovers

Skrevet af Anonym bruger den 29/10 2013 14:35
Herlig ide med de grøntsager. :) Tak.Men skal de bare smides i rå? Og kan de også holde sig?

Dejlig lage tilovers

Skrevet af Anonym bruger den 29/10 2013 14:36
Venlig hilsen
Ghita

ps. Og tusind tak for en dejlig side :)

Dejlig lage tilovers

Skrevet af Anonym bruger den 15/09 2012 12:23
Jeg havde en rest lage tilovers. Den kom jeg i et krus, tyndede den op med kogt vand. Det var en dejlig varm aromatisk drik.
I min lage havde jeg puttet stjerneanis, kardemomme som de ekstra krydderier der er blevet anbefalet. Prøv.

Dejlig lage tilovers

Skrevet af Anonym bruger den 24/10 2014 07:40
Gem det i en eddike dunk

Dejlig lage tilovers

Skrevet af Anonym bruger den 16/09 2015 18:53
Prøv rødløg
Det er lækkert
Hilsen Karina

Grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 14/11 2011 18:14
Hej: Sidste år syltet jeg grønne tomater af bl.a.cherry tomater. De blev meget beske og kunne ikke spises. Hvordan undgår man det ??

Grønne tomater

Skrevet af maxm den 14/11 2011 18:58
Du kan ikke fjerne bittert fra mad. Kun udtynde det. Så hvis du bruger en opskrift som den her og de er beske, så er der ikke noget at gøre. Det har nok noget at gøre med hvor tidligt du har høstet dem.

Grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 15/11 2011 10:41
Tak for svaret. Har først høstede årets grønne tomater i går, så jeg vil førsøge igen. Der er nogle opskrifter hvor man først skal koge tomaterne i en lige del eddike og vand, og derefter koge dem i sukkerlagen.Mon det kan tage bitterheden? Jeg vil forsøge.
Tak for en god hjemmeside.
Ulla Warming.

Syltede grønne tomater

Skrevet af Maibritt M. Hembo den 06/01 2012 17:03
Det kan godt være det er et dumt spg. men hvad spiser man syltede grønne tomater til? (jeg er ikke så god til det her med at lave mad, så synes det er super med videoopskrifterne)

Syltede grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 06/01 2012 19:11
Som kraftigt tilbehøt til mad. Hvor du ellers ville spise syltede agurker eller Chutney. Eller sennep eller ketchup osv.

Syltede grønne tomater

Skrevet af Maibritt M. Hembo den 06/01 2012 20:37
Tak ;)

Syltede grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 19/08 2012 15:13
Hej. Jeg kender også de syltede grønne tomater fra min barndom. Min oldemor, og derefter mormor lavede dem altid som tilbehør til julemaden juleaften. Så jeg bliver altid meget nostalgisk når jeg nu selv laver dem. Og hos os skal de kun spises juleaften, hihi.

Syltede grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 23/09 2015 09:22
Syltede grønne tomater smager guddommeligt til fiskefrikadeller.

Plukke tomaterne

Skrevet af Anonym bruger den 04/09 2012 09:29
Hvornår plukker man sine tomater ?? For mine er stadigvæk helt grønne og de skulle nødig, blive dårlige af at hænge for længe :)

Plukke tomaterne

Skrevet af Anonym bruger den 17/09 2012 13:08
NU.....
Alternativet er at du plukker dem og lader dem ligge i vindueskarmen hvor der er sol på - så moder de fint af sig selv. :-)

Syltede grønne tomater

Skrevet af bent zederkopf den 04/10 2012 12:36
Jeg foretrækker at råsylte mine tomater. Jeg bruger samme opskrift som til syltede drueagurker. Tomaterne bevare deres sprødhed bedre på denne måde. Jeg skolder tomaterne inden jeg lægger dem i lagen.
mvh
bz

Gryderetter

Skrevet af Anonym bruger den 24/10 2012 06:32
Hvis du er frisk på noget nyt, så smager grønne tomater rigtig godt i gryderetter. Det bruger de ret meget i det nordvestlige Tanzania, og de kalder dem nyanya chungu, altså bitre tomater :)

Syltede grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 28/01 2013 14:50
Den overskydende sirupagtige lage både ved syltningen og den, der er tilovers iglasset, når de er spist kommer jeg på flaske og bruger den til at bl. krydre sovs med. Mine børn kan også godt buge en sådan lille flaske.

Super opskrift!

Skrevet af Anonym bruger den 18/08 2013 19:10
Jeg har lavet syltede grønne tomater flere gange de sidste år -siden vi købte hus, hver gang har jeg stået der med en gaffel og prikket (mig selv i fingrene) super tip med rivejernet, det tog jo ingen tid!
Tak for tippet!

syltede grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 19/09 2013 08:58
Skal de trække dag eller uger inden de er spiselige?
Lige et tip; vi smagte søde syltede grønne tomater første gang til en sommer grill buffet, så det kan de også bruges til.....lækkert.

syltede grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 19/09 2013 08:58
Skal de trække dag eller uger inden de er spiselige?
Lige et tip; vi smagte søde syltede grønne tomater første gang til en sommer grill buffet, så det kan de også bruges til.....lækkert.

Alfatomatin

Skrevet af Anonym bruger den 23/10 2013 21:02
Er det ikke giftig at spise grønne tomater ?

Frost

Skrevet af Anonym bruger den 24/10 2013 11:47
Jeg har grønne tomater ude i haven, jeg tror de har fået frost en nat, kan jeg stadig sylte dem?
 Hilsen Kagemor

Frost

Skrevet af Anonym bruger den 24/10 2013 20:33
Ja, de får alligevel sprængt cellerne. Om det er af sukkeret i lagen eller af frost, betyder ikke noget. Max.

Grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 06/11 2013 10:22
Jeg har i flere år laget grønne tomater til tilnærmet denne oppskriften. Lagen er jo forholdsvis kraftig - mye eddik - hva er teoretisk holdbarhetstid, forutsatt at glassene er 100% tette?










Grønne tomater

Skrevet af maxm den 06/11 2013 11:01
Der er så meget sukker og eddike i at der ikke er nogen max tid. De bliver dog noget uappetitlige at se på efter et par år.

Syltede grønne tomater

Skrevet af Anonym bruger den 09/10 2014 11:09
Nu har jeg syltet tomater efter din opskrift, de lugter/dufter herligt. Har dog halveret sukkermængden, da de bliver opbevaret i køleskab.
Før har jeg brugt opskrift fra "Den grønne syltebog", men trængte til ny inspiration i krydringen, de kom til at smage lidt for meget som den chutney jeg laver af diverse frugt.

Syltede grønne tomater.

Skrevet af Anonym bruger den 10/10 2015 09:30
Takk for fin oppskrift og gode råd. Skal grønnsaker kokes på forhånd? Hvilke grønnsaker egner seg?

Lage

Skrevet af Anonym bruger den 12/10 2015 11:04
Jeg skal til at forsøge mig med at sylte grønne tomater for første gang, og jeg har bemærket, at en del opskrifter benytter sig af hhv en koge- og en syltelage samt at I mange opskrifter skal tomaterne stå i lagen natten over. Så lyder din fremgangsmåde unægtelig nemmere. Men hvorfor er der denne forskel i lage / tid?

Rive/stikke tomater

Skrevet af Anonym bruger den 19/10 2015 09:41
Hej

Er i gang med din opskrift, vældig god. Havde dog 3-4 kg, så et tip:har brugt min el-kartoffelskræller (til nye kartofler) og "revet" kartofler i den, det fungerer fint, og sparer en masse tid. Kun 45-60 sek pr kg i maskinen😊
Mvh Hanne
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: