303
af: Max M Rasmussen
@
delt

Min Bedste Rugbrøds Opskrift

Mørkt, fyldt med kerner og surt. - Max M Rasmussen
Opskrift med video - En simpel men god opskrift på hjemmebagt rugbrød. Giver 2 mellemstore brød eller et stort.

Jo længere du lader dejen hæve i de enkelte faser jo mere sur bliver den.

Ingredienser

 • 8 dl vand
 • 4 dl surdej
 • 4 dl skårne rugkerner
 • 4 dl knækkede hvedekerner
 • 4 dl rugmel
 • 4 dl hvedemel
 • 2 spsk salt
 • evt. sovse kulør (Ja det føles som snyd, men ungerne kan godt lide når rugbrød er mørkt.)

Fremgangsmåde 

Bemærk at videoen er til en anden rugbrødsopskrift, så mængderne passer ikke. Fremgangsmåden er dog helt den samme.

Kom surdej, rug- og hvede-kerner i vandet. Lad det gære natten over. Indtil kernerne er bløde.

Tilsæt saltet, og ælt resten af melet i. Lad det hæve et par timer.

Rubrødsdej skal være så våd som mulig. Men den skal kunne holde formen uden at "flyde ud". Hvis den er for lind, så kom hvedemel i indtil den kan holde formen.

Kom i 2 rugbrødsforme og lad det hæve indtil brødene er så store som du syntes. Det kommer an på hvor kompakte brød du foretrækker.

Bag ca. én time ved 180 grader.Mangler kerner.
der er tidligere spurgt om erstatning af rug og hvedekerner, men jeg er ikke helt sikker på svaret!
Jeg bor i Thailand og finder ikke disse kerner hér! Rug og hvedemel har jeg men kan jeg erstatte både rug og hvede KERNERNE med havregryn eller f.eks. chia eller græskarkerner??
Tak for rigtig mange gode opskrifter!

Eller hørfrø måske??


0
af: Anonymous

Hej du kan bare bruge riskorn, det virker fint.


0
af: Anonymous

Hej Max,

Siden jeg fandt denne opskrift for 2-3 år siden, har dette været min faste rugbrødsopskrift og jeg spiser brødet hcer uge. Jeg har flere gange  prøvet andre opskrifter , men brødene bliver aldrig lige så gode, så jeg kommer altid tilbage til denne. Jeg eksperimenterer lidt med kernetyper i dejen og på toppen, men grundopskriften er altid denne. Og det fede er den er så simpel at jeg kan huske den i hovedet.

Tak for at dele  og tak for en super madblog.

Vh Bo 

1
af: Tórhild

Jeg har brugt denne opskrift som udgangspunkt i 5 år - brødene bliver lige gode hver gang. Jeg har også gode erfaringer med, i stedet for kun at bruge hvede-og rugkernen, bruger jeg 5-kornsblanding - og det smager også rigtig godt :-) med eller uden græskarkerner er også et forsøg værd.

En anden løsning jeg har brugt: hvis nu tiden til at smide brødene i ovnen, ikke lige passer ind i dagens program, så har jeg sat dem at hæve i køleskab - det duer fint, det lykkes også.

Det er en god ide at bruge en femkornsblanding. Det bliver brødet bestemt ikke dårligere af :-)

0
af: Anonymous

Lidt forskellige spørgsmål

Hej Jeg har nu gået og fodret min surdej lidt tid, og den opføre sig fuldstændig som beskrevet, så glæder mig meget til at få den afprøvet for første gang. Har dog et par enkelte spørgsmål, jeg har i andre opskrifter set der er brugt maltøl, hvilken funktion har det? Er det rent smagsmæssigt eller er der ikke også en 'mørkningseffekt' ved brug af den mørke øl? Desuden har jeg læst at en nystartet surdej ikke giver gode brød de første par gange, passer det? Og ellers kan jeg kun sige fantastisk hjemmeside, elsker at læse og blive klogere på madlavning :)

Lidt forskellige spørgsmål

jeg har ikke prøvet maltøl. Men så vidt jeg kan regne ud kan det have to funktioner. Der er gær i maltøl. Samme slags som bagegær. Så det kan speed hævningen op. Om der er så meget farve i malten at den kan farve brøddet aner jeg ikke. Jeg har ikke haft problemer med dårligere brød af tidlig surdej. Men jeg eksperimenterer også så meget med brødblanding at jeg forventer at hver portion er lidt anderledes.
0
af: Anonymous

Den sætter fast i formen

som emnet fortæller, brødet sidder virkelig godt fast i formen, kan ikke få rugbrødet ud uden at ødelægge det? hvordan kan det lade sig gøre? Ellers hæver og smager det godt (o;
0
af: Anonymous

Den sætter fast i formen

Jeg har været ude for det samme, men var så heldig at have to forskellige slags forme. Den ene gjorde lige som din, den anden ikke. Den i dette tilfælde gode form har et vaflet mønster på siderne, den anden ikke. Den anden, som altså ikke var så god til rugbrødet, har jeg siden brugt til kartoffelgratin.
0
af: Anonymous

Hej. De her forme er geniale til rugbrød. De slipper brødet uden problemer. 😊

https://www.kunstogkokkentoj.dk/da/product/rugbroedsform-med-slip-let-prof-l-18-cm

0
af: Anonymous

Falder sammen

Jeg har flere gange bagt rugbrød ud fra denne opskrift. Min dej opfører sig nærmest eksemplarisk i hele fasen, men når brødene kommer i ovnen falder de sammen - ikke i et hurtigt klask men forsigtigt i starten af bagningen. Resultatet bliver et velsmagende, men kompakt rugbrød. Jeg fylder min forme ca. 2/3. Når dejen er hævet op til kanten sætter jeg dem i ovnen - det tager omkring halvanden time. Når jeg tager rugbrødene ud af ovnen fylder de igen ca. 2/3. Jeg vil tro at jeg har bagt 10-15 brød, som alle har gjort det samme. Hvad gør jeg forkert? Med venlig hilsen Morten
0
af: Anonymous

Falder sammen

jeg vil tro det kommer an på hvilken form du bruger, du kunne måske lade det hæve ca 1 time istedet for 1½ time og se om det vil hjælpe

Falder sammen

ja det lyder som om det hæver for længe. Rugbrød har ingen gluten så det holder dårligt på luften. Bliver boblerne for store så punkterer de.
0
af: Anonymous

Du lader dit rugbrød overhæve. Så falder det sammen.


0
af: Anonymous

Hævning

Hej Først mange tak for en super side :) Ville bare lige spørge hvor længe rugbrødet skal hæve efter det er fyldt i formene, bare sådan ca. Mvh Michael

Hævning

Typisk en times tid, eller to.
0
af: Anonymous

hæver mystisk i ovnen

Hej Har bagt hverdagsrugbrødsopskrift flere gange med stor success, den er nem og hammer god. Men de sidste par gange jeg har bagt rugbrød er der hævet meget mystisk inde i ovnen, det hæver kun på midten med det resultat det også sprækker, det hæver sådan helt op i en trekant. Nogen forslag? er jeg begyndt at glatte overfladen for meget inden bagning? eller hvad kan det skyldes?
0
af: Anonymous

hæver mystisk i ovnen

Hej. Jeg oplevede nøjagtigt det samme med mit brød, og så slog det mig, at jeg jo satte det på forvarmet bageplade så det derfor nok lynhævede pga. varmen fra pladen. Vil prøve at sætte det på rist næste gang, eller blot på en ikke opvarmet plade..
0
af: Anonymous

hæver mystisk i ovnen

det er en god ide at prikke til bunden med en strikkepind jævnt fordelt i dejen før den hæver da det virker lidt som skorsten så skorpen ikke skiller fra

hæver mystisk i ovnen

Det er nok fordi den er for våd og elastisk. Prøv at komme lidt mere mel i. Den skal som nævnt kunne holde formen uden at flyde ud. Brød er desværre noget uforudsigeligt fordi melet kan variere.
0
af: Anonymous

hæver mystisk i ovnen

Hej anonym rugbrødsbager. Når brød revner i ovnen er det fordi det hæver for hurtigt. Prøv at lade det hæve lidt længere tid, før du sætter det i ovnen. Hilsen Helle PS. Dejligt, at endnu en har opdaget, hvor let det er at bage sit eget rugbrød og hvor dejligt det smager! Held og lykke!
0
af: Anonymous

hæver mystisk i ovnen

Prøv at prikke brødet forskellige steder og helt til bunden eks med en strikkepind, det hjælper brødet til at komme af med fortættet væde.
0
af: Anonymous

hæver mystisk i ovnen

Det dér med strikkepinden, eller en kødnål/gaffel virker også for mig - til trods for at jeg bruger min mors opskrift som er noget anderledes. Nu bruger jeg ikke sovsekulør, men har opdaget af en god skefuld bygmalt godt kan hjælpe lidt på farven - tip hermed givet videre :o)
0
af: Anonymous

Rugbrød

I skal lære at i rugbrød er der hverken hvedemel eller hvedekerner fordi så er det grovbrød K.H. Bageren
0
af: Anonymous

8 eller 12 dl vand?

Opskriften siger 8 dl vand. Videoen siger 12 dl vand. Hvad er korrekt? Vh J. Schriver
0
af: Anonymous

8 eller 12 dl vand?

Og jeg ser nu at der står med STORE BOGSTAVER: "Bemærk at videoen er til en anden rugbrødsopskrift, så mængderne passer ikke. Fremgangsmåden er dog helt den samme." Jeg beklager forvirringen. -J. Schriver
0
af: Anonymous

Rugbrød - uden revner

Hej,super hjemmeside med lækre opskrifter! Jeg har nu tre gange prøvet at bage dette skønne rugbrød, og det er super lækkert. Det eneste problem er, at det revner i toppen, når det er inde i ovnen. Altså ikke fuldstændigt, men skorpen slår revner på ca. 1-2 cm dybte, hvilket gør det svært at skære efterfølgende. Har du et råd til, hvordan jeg kan undgå dette? Jeg følger din opskrift til punkt og prikke.

Rugbrød - uden revner

Prøv at lade det hæve op og slå det ned en eller to gange mere. Så bliver det mindre livligt og har ikke så mange hæve problemer.
0
af: Anonymous

Mængde af surdej

Hvis man laver dobbelt portion, skal mængden af surdej så ikke fordobles? Jeg kan se, at du anvender samme mængde surdej i videoopskriften og i den trykte opskrift, selv om der er dobbelt så meget rug- og hvedemel i videoopskriften. Mvh Kaj Pedersen
0
af: Anonymous

Surdej - hæver ikke som den plejer

Hej Måske kan nogen hjælpe mig...? Jeg har en surdej som har været forskellige steder i verden og dertil hører en opskrift på et fantastisk rugbrød. Indtil videre er det gået rigtig godt (har haft den i et par år) med at bage. Surdejen er aldrig blevet dårlig og det har fungeret hver gang. Man starter med at blande lunkent vand, rugmel og surdej sammen og lader det stå i mindst 8 timer. Portionen er ret stor (700 g rugmel). Inden man blander resten af ingredienserne i tages der surdej fra til næste gang. Hver gang har min surdej bare stået i køleskabet - gerne i måneder - og jeg har aldrig "fodret" den! Men denne gang har dejen ikke hævet som den plejer efter at have stået natten over. Den er helt flad!! Det er aldrig sket før! Det skal så lige siges, at sidst jeg bagte glemte jeg at tage surdej fra, men har så fået den igen fra en anden, der bager det samme rugbrød. Inden jeg hældte den i tjekkede jeg om den var som den normalt ville være og den lugtede præcis som min surdej altid har lugtet. Af øl! Så derfor smed jeg den troligt i dejen og forventede at kunne bage i dag. Men nej! Hvad er der lige sket? Hende jeg fik surdejen fra har ikke bagt i flere måneder, men som sagt har det aldrig været et problem for mig. Hvad kan jeg gøre?

Surdej - hæver ikke som den plejer

Hvis der ikke kommer liv i den i løbet af en dag eller to, så er den nok død. Der plejer ikke at skulle mange levende organismer til for at starte en surdej op igen. Selvom en surdej står i køleskabet så lever den stadigvæk, og bliver mere og mere sur. Syren er jo et giftstof. Også for surdejskulturen. Så når der er nok af den, så slår den kulturen ihjel sammen med alle andre kulturer. Det er det der gør syrning til en konserveringsform. Så det du har er nok et glas med surdejskonserveret mel. "Flere måneder" er i øvrigt lang tid for en surdej. Jeg plejer at foder mindst hver 14 dag. Måske hendes køleskab ikke er så koldt som dit.
0
af: Anonymous

Surdej - hæver ikke som den plejer

Hej Max Det er bare øv, for det er en temmelig stor potion, der går til spilde. Kan jeg virkelig ikke bruge det til noget som helst? Ulla

Surdej - hæver ikke som den plejer

Jo da. Du kan bare blande en ærtestørrelse gær i, og evt. noget tykmælk/kærnemælk, og så bage et langtidshævet brød.
0
af: Anonymous

Surdej - hæver ikke som den plejer

Aha. Tak for rådet. Ulla
0
af: Anonymous

Surdej - hæver ikke som den plejer

I øvrigt kan surdej med fordel gemmes i fryseren, hvis man ikke bager ret tit. Den skal så bare "vækkes" en dags tid elelr to på køkkenbordet, inden den er klar til at bage af, og måske skal dejen hæve lidt længere tid, men man undgår at den går til i syre, men bliver ved at være "dej-agtig".
0
af: Anonymous

Surdej - hæver ikke som den plejer

Hilsen Ulla :o)
0
af: Anonymous

Mængder

Nu har jeg så fået set videoen også, men de mængder du siger og bruger i videoen passer ikke med de mængder der står i opskriften.. Hvilke er de rigtige??
0
af: Anonymous

Mængder

Aha... Fangede nu det var et andet brød..... Kan bare ikke slette mit spørgsmål.. 😳
0
af: Anonymous

Smuldre

Et supper lækkert brød, men jeg ved ikke hvad jeg har gjort forkert, men det smuldre rigtig meget og er næsten umuligt at spise med kniv og gaffel - og selv min søn på 14 mdr. har svært ved at spise det med fingre.... Hjælp mig. Hvad gør jeg forkert. Mener selv jeg har fulgt opskriften. //Henrik
0
af: Anonymous

Smuldre

Skær nogle godt tykke skiver? ca. 1½ cm Vibeke

Smuldre

Det er svært at sige. Smuldren kan være tegn på at den er lidt tør efter bagningen og at der er mindre hvedemel i. Eller måske at den har hævet så længe at melen har mistet evnen til at klistre sammen. Det kan også være fordi det er for vådt, og klistrer til kniven når du skærer. Så har det bagt for lidt. Jeg kan ikke kommme det nærmere uden at have fingrene i det.
0
af: Anonymous

Smuldre

Til Max. Når du skriver 'at der er mindre hvedemel i', hvad mener du så? Skal der mere hvedemel i?? Hvor længe må den max. hæve?? Jeg programerer min ovn, og kan finde på at lade brødene hæve 5-7 timer om natten i ovnen, så brødene er færdigbagte, når jeg står op. Er det for længe? Jeg har nemlig samme problem som Henrik. Hilsen Pia

Smuldre

hmm ... det er ikke nemt at svare når man ikke har fulgt processen. Der er mange steder man kan gøre ting anderledes. Men hvis du lader hæve i ovnen så de er bagte om morgenen, så er det en anden måde at gøre det på. Jeg kunne formode at de så bliver for "luftige" og hævede. Hvilket så gør at de ikke kan hænge sammen.
0
af: Anonymous

Grovere rugbrød

Super god opskrift! Har bagt dette rugbrød flere gange med stor succes. Men tænkte på om man kunne gøre rugbrødet grovere ved udelukkende at anvende rugmel i stedet for halv rugmel og halv hvedemel,og samtidig erstatte hvedekernerne med andre kerner (græskar, hørfrø, solsikke mm.), og stadig opnå samme gode resultat?

Grovere rugbrød

Det kan du sagtens.
0
af: Anonymous

hverdags rugbrød

er bare så lækker...kommer lige et par håndfulde solsikker i, det gør dem absolut ikke kedelige.
0
af: Anonymous

Rugbrød

Hej; er der nogen, der kender til en god opskrift med gulerod? Jeg kan ikke rigtig finde en god opskrift på surdejsrugbrød med gulerod! På forhånd tak. Anders
0
af: Anonymous

Rugbrød

hvis du gerne vil have gulerod i dit rugbrød, kan du bare rive et par stykker og putte i den dej du normalt bruger, prøv dig frem med mængden. Merete
0
af: Anonymous

rigtig rugbrød

hej rigtige rugbrød er der ikke noget hvede i hverken kerner eller mel, der bruges kun rent rug

rigtig rugbrød

Der er ikke nogen politisk defineret måde at lave rugbrød på, så der kan sagtens være andre melsorter i også. Men ofte er der kun rugmel i.
0
af: Anonymous

hvilken rille i ovnen bager i brødet på?

jeg har prøvet lidt af hvert!,men hvad er bedst?
0
af: Anonymous

hvilken rille i ovnen bager i brødet på?

Bruger du varmluft skulle det ikke betyde noget.
0
af: Anonymous

Klistret brød

Først tak for opskriften, som giver aldeles velsmagende rugbrød. De smager fantastisk efter denne opskrift. Det er virkelig rart at følge de mange spørgsmål og dine svar. Du er meget tålmodig, og alle får et sagligt og godt svar. Mit problem er, at brødene bliver klistrede i midten, så man skal rense og vaske brødkniven efter hver skive. Hvordan får jeg fastere og mere skærevenlige brød? Allan Dalgaard

Klistret brød

Brug et stegetermometer og bag indtil temperaturen i midten af brødet er imellem 96 og 98 grader. Så skulle det meget gerne være helt fast i midten. Hvis du så tager tid på det ved du hvor længe det skal have i din ovn.
0
af: Anonymous

Hæver ikke

Hvad pokker kan der være galt, de sidste 2 gange jeg har bagt rugbrød, vil det ikke hæve, surdejen bobler på liv og løs inden, så det må da være godt nok.

Hæver ikke

Det er svært at sige med de få informationer du giver. Er der liv i rugbrødsdejen? Smager dejen slet ikke surt heller? Måske dejen skal stå i længere tid? Har du skiftet mel? Kunne være antisvampe-sprøjtemidler i melet der slår kulturen ihjel. Det ville dog være mærkeligt.
0
af: Anonymous

Hæver ikke

Melet er den samme salgs som jeg plejer at bruge, jeg syntes der er liv, men er i tvivl. Det stod i flere timer. Kan dejen være for tør?

Hæver ikke

Flere timer? Ikke natten over som der står i opskriften?
0
af: Anonymous

Hæver ikke

Jo Jo, første gang natten over, men når de er kommet i forme, så hæver de ikke

Hæver ikke

Ok. Det har jeg aldrig oplevet. At have kernerne til at stå med surdejen natten over. Så tilsætte melet, hælde i forme, og at der så ikke sker noget i løbet af nogle timer.
0
af: Anonymous

Hæver ikke

Øv da, håbede lige du havde løsningen, nå men prøver nu 1 gang til.
0
af: Anonymous

Hæver ikke

Kan dejen være for tør
0
af: Anonymous

Spørgsmål omkring ristet malt og maltsirup

Nu har jeg siddet og læst diverse kommentar, og personligt synes jeg det er et fint rugbrød, men det smager lidt for kraftigt af surdej til mig. Kæresten kan godt lide det på den måde... Men lige som mange andre vil jeg også gerne prøve lidt forskelligt. Så derfor: Hvor meget skal man putte i af det forskellige hvis det er? (tænker ikke på at putte det i samtidigt...) Nogen fif ud over sirup til at tage nogen af den sure smag? Mvh Pernille
0
af: Anonymous

8-12 dl. vand

Hej Max. Er det 8 el. 12 dl. vand ? der står 8 i opskriften og du siger 12 i videoen. Mvh. Anders

8-12 dl. vand

Hej Anders, prøv at læse det der står fremhævet med flammende orange bogstaver under videoen ;-)
0
af: Anonymous

Surdej

(Så blev jeg lige tilmeldt i mellemtiden...spændende om man modtager en mail, når der kommer svar :)) Mange hilsner fra Christina
0
af: Anonymous

Øl og rugbrød

Udskift en del af vandet med en øl - mørkt hvidtøl - porter eller en klassik giver en fantastik smag - Jeg bruger normalt en lavpris klassik - enkelte gange har jeg brugt en halv liter øl når jeg ikke har haft en alm. flaskeøl - det giver et ekstra pif til brødet og en mere "gamledaws" smag. Rugbrødsmalt fås efterhånden mange steder så smid en spiseske fuld eller 3 i og dit rugbrød bliver dejligt mørkt. Maltmel kan også bruges prøv med 2-3 spiseskefulde og brødet bliver løftet til et nye niveau Kim
0
af: Anonymous

Frysning af rugbrød

Nogen der har erfaring med og fryse før bagning? Ville gerne fryse det ene rugbrød i formen og så på den måde altid har frisk baget brød.. :-)
0
af: Anonymous

Hævetider

1. Kan man styre hævetiderne med mængden af surdej? 2. Kan det anbefales at lade rugbrød hæve i formene i køleskab i 8-16 timer, hvilket for mig ville være en fordel rent arbejdsmæssigt. 3. Jeg kan se, at du anvender samme mængde surdej i videoopskriften og i den trykte opskrift, selv om der er dobbelt så meget rug- og hvedemel i videoopskriften. Vil det sige, at man ikke behøver at ændre på mængden af surdej, hvis der laves større portion end opskriften foreskriver?

Hævetider

Hvis du laver hvedemel med gluten i, som gør brødet luftigt, så kan du "overhæve" dejen. Dejen får ændret sin struktur så den ikke kna holde på luftboblerne. SÅ vidt jeg husker på stående fod, så er det enzymer der klipper gluten molekylerne i stykker efter et stykke tid. Når du laver rugbrød der ikke skal være luftigt, så betyder det ikke noget. Det brød bliver bare mere og mere surt, jo længere du hæver det, eller jo mere surdej du starter med. Det betyder ikke noget om du kommer dejen i køleskabet et stykke tid, men det forbedrer heller ikke noget.
0
af: Anonymous

Rugbrød uden surdej

Har et godt rugbrød uden sur dej, som er nemt at bage! 7dl lunkent vand 50g gær( blandes i vandet) 3 dl kærnemælk(gerne for gammelt, må bare ikke være mug i, bruger selv kærnemælk der er op til 30-40 dage for gammelt) 5 spk sirup 2 tsk salt 625 g hvedemel 600 g rugmel 6 dl kerner, solsikke, hirsefrø, hørfrø, flækkede hvedekerner, knækkede rugkerner og lign. Efter egen smag Kulør det dejen bliver lysebrun, eller mørk, hvis man vil have mørkt brød, bare husk det bliver mørkere når det bliver bagt. Dejen må ikke være så blød at den selv kan løbe ud af skålen, men heller ikke for fast, som en halv blød masse, mine børn siger det ligner ko lort :) Det skal røres i maskinen i mindst 10 min, hellere 12 min end 8 min Dejen passer til 2 gange 3 liters forme, dejen deles, svare til cirka halvt fyldt Per form! I oven til hævning på alm ovn 50 grader i midten, med et vandbad i bunden. Når det er oppe ved kanten, skru op på cirka 190 grader i 60 min, stadig med vandbad i ovnen. Efter en time tag brødet ud lad det hvile i formen cirka en time og brug en pallet til at løsne siderne på brødet fra formen, brødet må ikke være for varmt når i gør det og heller ikke helt koldt. Lav brødet om aftenen og lad det hvile natten over, så er det nemmere at skærer af. Laver det selv om søndagen, så har vi brød til hele ugen. Nemt og uden sur dej!! Håber i kan bruge det.
0
af: Anonymous

Rugbrød uden surdej

Huske at skubbe dejen ud i alle sider og bunden med en ske.
0
af: Anonymous

Rugbrød uden surdej

Og tak for en super fed side, hilsen Anders Bjørkmann
0
af: Anonymous

Min bedste rugbrødsopskrift

Jeg er lykkelig over at være faldet over denne opskrift. For første gang lykkedes det mig at producere et ordentligt rugbrød. Dog synes jeg at jeg har forbedret opskriften, så brødet smager mere af rug og ikke behøver sovsekulør: Brug 1/3 hvedemel og 2/3 rugmel (i stedet for ½ + ½). Det giver et i hvert fald for mig perfekt brød:-)
0
af: Anonymous

Min bedste rugbrødsopskrift

Jeg har også reduceret hvedemelet til snart ingen ting. Måske er det i virkeligheden overflødigt? Jeg er nået frem til: 2 l vand 2 l (mest) rugkerner (der er lige knap 2 liter i en 1 kg pose, så jeg fylder op med f.eks hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner eller en kornblanding,(brune ris giver brødet lidt mere "crunch")) 2 l mel dvs. groft rugmel, et par skefulde maltmel,og ca. 2 dl hvedemel/grahamsmel/fuldkornshvedemel salt, en godt stor slat honning og selvfølgelig surdej
0
af: Anonymous

Brød med surdej

Hejsa Allerførst vil jeg sige, at jeg er SÅ glad for at have opdaget din side (tilfældigt ved en søgning på surdej uden gær på Goggle. Jeg nyder at kunne bage mit eget rugbrød nu, og bruger gerne et par dl hørfrø og et par dl solsikkekerner, istedet for hvedekernerne, det smager også super lækkert :) Og tak for alle dine video-opskrifter! Min søster og jeg grinte sådan af din flødebollevideo -rigtig sød, syntes vi du er! :) Har du en opskrift til et brød med surdej? Jeg bager gerne boller og brød til mine børn og dagplejebørn, som er langtidshævet, og godt groft og med kerner, gulerødder og æbler. Og da jeg gerne helt vil undgå at bruge gær, vil det være oplagt at bruge min surdej. Har du forresten din stående i stuetemperatur? Det har jeg, men jeg synes din ser noget mere boblende ud, end min :) Mange hilsner fra Christina
0
af: Anonymous

Hjemmebagt rugbrød

Hej Max Jeg har et godt forslag til hvordan du får en blød fast kant til dit rugbrød. Når de har bagt i ovnen, skal rugbrødene tages ud og lægges på en rist. Så tager du et vådt viskestykke og ligger over rugbrødene indtil næste dag. Når du fjerner viskestykkerne, virker rugbrødene våde, men der går ikke lang tid før at de bliver tørre igen og så er de meget nemme at skære for. Ellers mange tak for dine fantastiske opskrifter og videoer. Jeg får så meget inspiration fra dig. TAK. Hilsen Annette Siig.
0
af: Anonymous

Hjemmebagt rugbrød

Rugbrød skal helst først skæres dagen efter. Jeg plejer at komme husholdningsfilm om dem mens de er varme. Når de er kølet af kommer de i køleskabet til dagen efter. Da tager jeg dem ud igen og fjerne filmen og tørrer dem af for væde med et helt rent viskestykke og lader dem stå to kopper kaffes tid inden jeg skærer dem op med en superskarp kniv med bølgeskær i 4 - 5 mm. tykke skiver som jeg stabler ovenpå hinanden præcis så højt at de kan komme liggende i en 4 liters frysepose. Jeg tømmer mest muligt luft ud af posen før jeg lukker den tæt. TØRSUR OG RUGBRØDSMALT Ca. 80% af tørsuren består af citronsyrepulver de sidste 20% er rugmel der er blandet med maltøl, tørret og pulveriseret. Jeg ved godt det ikke er maltøl, men det er næsten den samme sammensætning som i en maltøl. Derfor kan du undlade at lede efter rugbrødsmalt og bare skifte vandet ud med maltøl/eller hvidtøl. Et 1800 grams brød skal have ca. 35 - 40 gram citronsyre i pulverform og hvis du bruger øl i stedet for vand behøver du ikke alt arbejdet med at lave en surdej først. Det kan du naturligvis godt, men du kan godt undgå det - så skal du bare tilsætte 20 gram gær pr. brød. Jeg nøjes med at sætte kernerne i blød i øllet dagen før så de bliver dejligt bløde, og så kommer jeg en lille smule af gæren i kerne/øl blandingen. Og det plejer at blive rigtigt godt Olieholdige kerner som hørfrø og solsikkekerner er med til at smøre kniven når du skærer brødet. DAMP I OVN bedst til hvedebrød Sæt en eller anden støbejernsting ned i bunden af ovnen når du varmer den op. Jeg har altid et glas med skrå sider (konisk facon) fyldt trekvart med vand stående i fryseren som frossen isklump. Til et brød skal isen kun fylde glasset halvt. Så sætter jeg formene på risten i ovnen og smider isklumpen ned i støbejernsformen i bunden af ovnen og lukker straks for ikke at skolde mig. Jeg har også brugt ½ deciliter iskoldt vand der bliver hældt direkte ind på den varme ovnbund hvorefter jeg omgående lukker lågen. Vandet giver damp i omkring et minut og mere behøves ikke. I bagerierne bruger man fra 30 - 60 sekunder damp. Husk ovnens temperatur falder når dampen køler ovnrummet.
0
af: Anonymous

Hjemmebagt rugbrød

Rugbrød skal helst først skæres dagen efter. Jeg plejer at komme husholdningsfilm om dem mens de er varme. Når de er kølet af kommer de i køleskabet til dagen efter. Da tager jeg dem ud igen og fjerne filmen og tørrer dem af for væde med et helt rent viskestykke og lader dem stå to kopper kaffes tid inden jeg skærer dem op med en superskarp kniv med bølgeskær i 4 - 5 mm. tykke skiver som jeg stabler ovenpå hinanden præcis så højt at de kan komme liggende i en 4 liters frysepose. Jeg tømmer mest muligt luft ud af posen før jeg lukker den tæt. TØRSUR OG RUGBRØDSMALT Ca. 80% af tørsuren består af citronsyrepulver de sidste 20% er rugmel der er blandet med maltøl, tørret og pulveriseret. Jeg ved godt det ikke er maltøl, men det er næsten den samme sammensætning som i en maltøl. Derfor kan du undlade at lede efter rugbrødsmalt og bare skifte vandet ud med maltøl/eller hvidtøl. Et 1800 grams brød skal have ca. 35 - 40 gram citronsyre i pulverform og hvis du bruger øl i stedet for vand behøver du ikke alt arbejdet med at lave en surdej først. Det kan du naturligvis godt, men du kan godt undgå det - så skal du bare tilsætte 20 gram gær pr. brød. Jeg nøjes med at sætte kernerne i blød i øllet dagen før så de bliver dejligt bløde, og så kommer jeg en lille smule af gæren i kerne/øl blandingen. Og det plejer at blive rigtigt godt Olieholdige kerner som hørfrø og solsikkekerner er med til at smøre kniven når du skærer brødet. DAMP I OVN bedst til hvedebrød Sæt en eller anden støbejernsting ned i bunden af ovnen når du varmer den op. Jeg har altid et glas med skrå sider (konisk facon) fyldt trekvart med vand stående i fryseren som frossen isklump. Til et brød skal isen kun fylde glasset halvt. Så sætter jeg formene på risten i ovnen og smider isklumpen ned i støbejernsformen i bunden af ovnen og lukker straks for ikke at skolde mig. Jeg har også brugt ½ deciliter iskoldt vand der bliver hældt direkte ind på den varme ovnbund hvorefter jeg omgående lukker lågen. Vandet giver damp i omkring et minut og mere behøves ikke. I bagerierne bruger man fra 30 - 60 sekunder damp. Husk ovnens temperatur falder når dampen køler ovnrummet.
0
af: Anonymous

Surdej og Rugbrødet

Uhmmm kan jeg kun sige herfra. Lavede først surdejen, blev helt overrasket over hvor meget det hævet. Det er nu 3 dage siden jeg lavede surdejen. Igår d.4/10 lavede jeg så videre på brødet. Idag d.5/10 lavede jeg så det sidste på det. Blev igen overrasket over hvor meget det hævede. Nu er det så blevet koldt og kæresten og jeg, skulle så smage det... Vi begge kiggede på hinanden, og blev ret hurtig enige om, at det var sidste gang jeg købte rugbrød... ;-)
0
af: Anonymous

Temperatur og bagetid

Ved ikke om der er andre der har spurgt, men hvorfor er der forskel på temperatur og bagetid på dine to rugbrød? Mvh Helena

Temperatur og bagetid

Der er forskellige mængder ingredienser i. Så brøddene har ikke samme størrelse.
0
af: Anonymous

Hævning

Hej hej Lækker opskrift men synes ikke at jeg kan få det til at hæve ordentligt
0
af: Anonymous

Rugbrød

Jeg er absolut nybegynder i kunsten at bage rugtbrød. Jeg har prøvet en del opskrifter, men denne her er den absolut bedste, og gennemgangen kunne selv jeg forstå. Tak for det.
0
af: Anonymous

Mel

Hej Max først og fremmest tak for en inspirerende side, det er altid dejligt når folk der kan deres kram vil dele med omverdenen:-) I forhold til dine rugbrød har jeg et enkelt hurtig spørgsmål. Meget af det rugmel man kan købe er fuldkornsrugmel, er det det du bruger til dine brød? Morten

Mel

Ja. jeg kan faktisk ikke huske at have set rugmel der ikke er fuldkornsmel.
0
af: Anonymous

Mel

Kan du ved nærmere eftertanke have helt ret i. Men anways tak for hurtigt svar og god jul:-)
0
af: Anonymous

Mel

Er brødene frysergnede?

Mel

De er ikke mindre fryseegnede end alle andre rugbrød. Så hvis du er tilfreds med hvordan frosset rugbrød normalt er, så vil det her også passe dig.
0
af: Anonymous

Temperatur?

Du skriver at det ska vara 180 grader varmluftsovn. Vilken temperatur skal jag bruge i en ovn uden varmluft?
0
af: Anonymous

Salt?

Hej Max, Tak for dine mange supergode opskrifter. Jeg vil spørge, om der virkeligt skal to Spsk. salt i dejen? Altså to Spiseskefulde. Det gjorde jeg ved mit første forsøg, og det blev så hvinende salt, at det var helt uspiseligt. Nu har jeg prøvet med to Teskefulde, og det er bedre. Hvad siger du?

Salt?

2 spsk er ikke helt ved siden af. En helt standard rubrøds opskrift er: 1200 gram rugmel 9 dl vand 1 dl surdej 1½ spsk salt Så du har ret i at den er lige i det salte hjørne. Specielt hvis du ikke er vant til meget salt i maden. Men under 1 spsk (3 tsk) ville jeg ikke gå ned i.
0
af: Anonymous

Salt?

Brug procentformlen i stedet. 2,5 pct. er ikke et dårligt udgangspunkt (i f.t. MELmængden - dvs. 25 gram til 1 kg mel - det er ca. 1,25 spsk FINT salt) Men prøv at arbejde efter procentformlen i stedet for mere eller mindre eksotiske volumenmål - specielt mel er forræderisk på dét felt
0
af: Anonymous

Surdej

Hej. Surdej kan ikke overleve flere måneder i køleskabet uden at tages ud og friskes op. Min surdej bliver frisket op mindst hver 14dag. Min erfaring har vist at efter 3 uger i køleskab så dør den. Og 2 dage ude på køkkenbordet uden mel og vand, så dør den. Min surdej bruges til alt bagning. Du fodre din surdej i en seperat skål og lader Resten være i en skål og tilbage i køleskabet. Der er ingen smagsforeskel i at have En rugbrøds surdej med kerner og diverse i, kontra en normal hvede/rugmels surdej som kan bruges til alt andet bagning. En surdej kan fuldstændigt afløse købegær. Man behøver ikke at kunne smage surdej. Det er god øvelse at få sin surdej til at leve udelukkende ved stue temperatur. Hvedemel har højt indhold af gluten og gør brødet hæver mere jo mere hvedemel det er i. Rugmel har ingen hæve evne, hvis den har er det så lidt du ikke kan se det. God bagning. Mvh Kim
0
af: Anonymous

Træforme

Er der nogen som har erfaring med træforme? Fordele/ulemper?
0
af: Anonymous

rugbrød, 1 stk

en nem og god opskrift 1 øl og samme mængde vand 50 g gær 1 spsk honning 1spsk salt 2spsk olie 500 g rugmel 250 g grahamsmel det hele blandes puttes i form og hæver et par timer bages ved 175 grader i 1 time med en skål vand i bunden af ovnen
0
af: Anonymous

Mindre surt rugbrød?

Hvordan laver man et rugbrød der ikke er så surt som de fleste hjemmebagte? Skal det så hæve meget kort tid eller med gær i stedet for surdej? - Men bliver det så ikke meget mere kompakt? Kan man lave rugbrød med gær? (har nu en god surdej klar i køleskabet) Jeg synes fx. at et Schulstad solsikke-rugbrød er utroligt lækkert (af et industri-brød at være), men kan ikke genskabe det selv. Er godt klar over at mange danskere mener at et rugbrød skal være surt og tørt for at være rigtigt hjemmebagt ;-) - men jeg kan nu bedst lide et mildt & blød brød. PS: Har endnu ikke fået afprøvet denne opskrift - men hvis der på forhånd var et fif til et mindre surt brød, ville jeg blive glad ;-) PS: Verdens bedste brød ER verdens bedste (dog trist at hævetiderne gør det svært at bage det i hverdagen eller til weekend-morgenmad) :-)

Mindre surt rugbrød?

Hvis du vil have et mindre surt brød skal du lade det syrne i kortere tid, eller komme mindre surdej i. Prøv først med 2 dl og hvis det er for surt så prøv med 1 dl. Kom lidt ekstra vand i for at få samme konsistens.
0
af: Anonymous

Dobbelt portion = 3 forme a 3,3 liter

Jeg har bagt brødet et par gange og hver gang fulgt opskriften slavisk. Således også ved seneste bagning hvor jeg dog doblede det hele op - og det passede helt præcist til mine 3 bageforme hver på 3,3 liter dvs 30 x 11 x 10 cm (lxbxh). Formene er helt kasseformede hvilket betyder at de lige nøjagtigt kan være i en almindelig husholdningsovn. Hvert brød vejede omkring 1650 gram. God udnyttelse af ovnvarme og arbejdskraft....!!! Brødene bliver vakummeret men kun ganske let, ellers bliver al luften suget ud af brødet, og derefter frosset. Ovenstående blot til orientering for hvem det måtte have interesse ;-)
0
af: Anonymous

Dobbelt portion = 3 forme a 3,3 liter

ok
0
af: Anonymous

Mangler kernerne

Hej, Tak for udførlig hjælp og vejledning i rugbrødsbagning. Jeg bor i øjeblikket i Spanien, hvor det er noget vanskeligt at finde alle ingredienserne til at bage rugbrød. Indtil videre har jeg hverken kunne få rugkerner eller hvedekerner. Kan jeg bruge havregryn i stedet? Eller skal jeg bare komme mere mel i? Og i så fald hvor meget? Vh. Zita

Mangler kernerne

Du kan godt lave havrebrød. Det er en mellemting imellem hvede og rugbrød i struktur og smag. Hvis du vil lave surdejsbrød er det ofte bedre med 50% havregryn end med ren hvedemel. Syret at du ikke kan få rug i spanien. Selvom det ER en nordlig kornsort.
0
af: Anonymous

Sidder fast i formen og er meget mildt - men ellers lækkert :D

Halvdelen af brødet blev dejligt, den anden halvdel groede håbløst godt fast i formen :( -Så næste gang bliver den helt klart beklædt med bagepapir. Et lille spørgsmål: Brødet smager ikke rigtig af noget, findes der nogle gode fifs eller kan noget være gået galt? (Har selvfølgelig husket alle ingredienserne så det er altså ikke fordi der var glemt salt eller noget ;) hehe)

Sidder fast i formen og er meget mildt - men ellers lækkert :D

Det eneste jeg lige kan forestille mig er at din surdej ikke har været særlig aktiv. Dejen skal smage ret surt inden du bager den. Normalt plejer det at smage meget kraftig. Men det er naturligvis af hvor længe det hæver.
0
af: Anonymous

Sidder fast i formen og er meget mildt - men ellers lækkert :D

Tusind tak for svaret. Jeg har bagt det 3 gange siden og eksperimenteret med at tilsætte diverse andre kerner, meltyper, nødder og lidt gulerod og har ladet surdejen bo på køkkenbordet et par dage mere efter fodring. Så nu er det efterhånden nogle ret sublime rugbrød hvis jeg selv skal sige det :) Synes i øvrigt det virker godt at give det lidt ekstra salt og så 1-2 spsk. mørk sirup - så bliver farven også lidt finere, uden at bruge kulør :) Tak for en super opskrift
0
af: Anonymous

Sidder fast i formen og er meget mildt - men ellers lækkert :D

jeg kommer hvidløg,ingefær og krydderurter i mine brød,og når børnebørnene kommer bliver der tilsat musli!,det giver brødene en smag af "mad"!
0
af: Anonymous

Dejen hæver ikke

Først, tak for en super hjemmeside. Jeg har prøvet at lave dit rugbrød. Surdejen er fin, med mange små bobler, og dufter syrligt. Har lavet andet brød af den også, som hæver fint, så det er ikke surdejen, der er noget galt med. Men jeg oplevede at de 8 dl væske slet ikke var nok, dejen blev meget tør. Så jeg kom ca 4 dl væske mere i for at den overhovedet kunne blive "lind nok uden at flyde ud". Mit problem er at den slet ikke hævede - overhovedet. Noget af væsken erstattede jeg med maltøl, hvilket jeg har brugt før i rugbrød. Kan det have været det? For meget væske, for lidt? Jeg opblødte ikke kernerne i kogende vand, før jeg kom dem i væsken, skulle jeg have gjort det? Mange spørgsmål, må op på hesten igen. Mvh MAO

Dejen hæver ikke

Jeg har ingen anelse om hvad det kan være. Sikker på at du huskede at komme surdej i? Det ville forklare begge problemer.
0
af: Anonymous

Et års erfaringer - salt og øl!

Har bagt rugrød cirka hver anden uge i et lille års tid. Bruger en surdej - og jeg tager altid fra FØR jeg tilsætter salt og gær (begge dele tyndet op i lidt vand). Og så tager jeg en 'sort øl' - jeg har nogle gange brugt den irske Guinness, men den vil jeg hellere drikke, så jeg bruger i stedet den britiske OYSTER STOUT, som koster en tredjedel til halvdelen. Den udgør cirka halvdelen af den væske jeg tilsætter, og jeg bruger den som regel til at bløde kernerne ud natten over. Det giver et dejligt mørkt rugbrød. Jeg har ikke prøvet det - men jeg ville ikke bruge øl der var stærkere end pilsnerstyrke - ca. 5 pct. Min fornemmelse er at en rigtig porter - der let kan holde 8-10 pct - kan slå enhver form for gærceller (både i surdej og gær) ihjel. Jeg fik et spørgsmål i et andet forum: hvad med alkohol'en. "Vi har et familemedlem på 'bussen'" Hertil kan siges, at et færdigbagt brød er over 95 grader varmt i kernen - og alkohol fordamper ved 78,5 grader. Så risikoen for 'udslag' skulle være ikke-eksisterende.
0
af: Anonymous

Toppen deler sig fra brødet

Hej, jeg har arvet en fast surdej - en sådan hvor man tager noget fra hver gang man bager. Brødet smager rigtig godt, men jeg har nogle problemer med konsistensen. Brødet bliver temmelig klægt, og top-skorpen har det med at falde af. Er der nogle gængse fif, man burde kende til? Jeg ved godt at brødet, der er beskrevet på denne side er på våd surdej, men jeg tænkte, at man måske kunne få lidt hjælp alligevel. I øvrigt - super god blog - jeg vil da tilmelde mig med det samme...
1
af: Anonymous

Toppen deler sig fra brødet

Hej. Prøv at prikke 15-20 huller helt til bunden i formen med fx. en strikke- eller spisepind. Det får luften til at fise ud under bagningen, så topskorpen ikke løfter sig fra brødet.. Mvh

Jeg har samlet op på en del eksperimenter over de seneste år:

 • jeg 'forer' formen med bagepapir, som er gjort vådt - så revner det ikke (så let!) i hjørnerne
 • Lige inden brødene går i ovnen, 'stryger' jeg dem så de er lavest på midten, både på langs og tværs. Brødene har nemlig en tendens til at hæve mest på midten, så det er nærmest 'kontrahævning'. Så bliver brødene pænt flade
 • De bliver prikket i bund med et lille billigt bambus-grillspyd

Efter at jeg er begyndt på disse tiltag har jeg ikke været ude for 'revnede brød'

 • Jeg laver min egen private dampovn ved at dække formene med alufolie, som jeg tager af efter cirka 45 minutter
 • Og så sætter jeg brødene ind i en kold ovn - 180 grader varmluft i en halvanden times tid.
 • Når brødene så er bagt: ud af forme og bagepapir - køler ned indpakket i et  vådt viskestykke
 • Når brødene er kolde, opbevares de i køleskab et døgns tid, før man skærer (at lade friskbagt brød ligge er noget af det sværeste!!

Undgå revet brød - sådan

dampovn - Bent Hansen
prikne brød - Bent Hansen
kontrahævning - Bent Hansen

Fedt med billeder af processen. Tak.

0
af: Anonymous

Bagetemperatur

Hej Max - Jeg er en flittig læser på din side og holder af selv at eksperimentere med opskrifter og har en hemmelighed jeg blir’ nød til at dele med dig og verdenen. Grundet mit daglige arbejde har jeg insider info fra industrien, i dette tilfælde fra Danmarks nok bedste rugbrødsbageri (Sønderjysk Rugbrødsbageri), prøv det selv Lidl sælger det. Tippet går i sin enkelthed ud på at bage rugbrødet korter tid ved højere temperatur! Jeg har god erfaring med 250 grader i ca. 30 min, men man skal holde øje med skorpen ikke bliver brændt. Så placering på nederste rille og evt. tildækning er essensiel. En anden finte er at købe de store 10l stegeposer, hvor et standard rugbrød passer perfekt ned i LIGE efter det kommer ud af formen, det giver et ekstra lækket blødt og svampet brød, i længere tid.
0
af: Anonymous

Bages v 180 grader i alm ovn eller ved varmluft?

Er lige lidt i tvivl om hvad der er bedst?

Bages v 180 grader i alm ovn eller ved varmluft?

Jeg bruger altid varmluft.
0
af: Anonymous

FEJL I RUGBRØDSOPSKRIFT

i videoen siger du 12 dl vand men opskriften siger 8
0
af: Anonymous

FEJL I RUGBRØDSOPSKRIFT

Og lige under videoen står med STORE ORANGE BOGSTAVER at videoen er til en anden opskrift, som bruger samme metode.
0
af: Anonymous

FEJL I RUGBRØDSOPSKRIFT

Ups ... glemte en smiley :-)
0
af: Anonymous

Prøv noget nyt.

Jeg har med stor succes bagt dette rugbrød flere gange. Men sidste gang tænkte jeg der skulle ske noget nyt. Så jeg rev en gulerod, og kom en dl solsikkerkerne i. Og det blev super lækkert. Det skal lige siges jeg deler opskriften i 4 da jeg kun bruger rugbrødet til min datters madpakke. Så hvis man laver den fulde opskrift ville jeg nok bruge 2-3 gulderødder alt efter størrelse og 2 dl solsikkerkerner. Jeg skiftede og rugmelet ud med fuldkorns hvedemel, så det blev et "lettere" rugbrød.
0
af: Anonymous

Hvor stor form??

Hejsa Tak for en inspirerende bage side. Jeg vil gerne høre dig, hvor stor form du vil bage i, hvis man tager hele dejpórtionen fra din opskrift. Mvh

Hvor stor form??

Som et stort køberugbrød. Er faktisk ikke sikker på hvad det er i liter eller centimeter.
0
af: Anonymous

Hvor stor form??

Et køberugbrød i fullsize vejer 1800 g. Det kræver en form på tre liter. Disse kan købes hos isenkræmmere til en pris af mellem 300 og 500 kr. De har den fejl at de er tynde og let buler. Jeg fik en smed til at lave mig to der hænger sammen, og har den helt rigtige afstand. De er lavet af jernplade og kræver derfor at fedtet bliver godt kogt ind i dem før de ikke hænger i. Jeg lod noget 200 grader varm solsikkeolie stå i dem til det var kølet helt af. Derpå tømte jeg dem og lod et lag olie sidde tilbage til første bagning. Jeg vasker dem aldrig med sæbe men skolder dem med varmt vand og fedter dem op igen bagefter samt dækker dem til med en plastikpose. Jeg bruger dem også hver uge derfor er det ikke et problem. Mvh. Bagersvend Knud H. Sørensen - Århus
0
af: Anonymous

Rugbrød

Du bør måske lige kigge på mængden af salt, Du kommer i dit brød. 2 SPISESKEFULDE,er nok lidt at 'overkill' det.... Måske to TESKEFULDE er nok Ellers et rigtigt godt brød, og nem at lave.... Tak for det 😊
0
af: Anonymous

surdej virker for godt.

Jeg oplever det lidt mystiske at min rugbrødsdej synes at hæve for meget. Jeg følger opskrift på både surdej og rugbrød. På andendagen hælder jeg brød i form, men allerede 1 time senere har det hævet til kanten. 2 timers hævning, og de er hævet til dobbelt str. I ovnen fortsætter brødet så med at hæve eksplosivt hvilket resulterer i, at der kommer hul midt i brødet. Jeg glatter dejen og laver over 20 lufthuller inden jeg sætter brødet i ovnen. Har desuden prøvet med mindre surdej og har haft surdejen i køleskabet forud for bagning. Hvad sker der lige? Mvh. Heidi (ivrig rugbrødsbager)

surdej virker for godt.

Det lyder som om du har fået en meget aktiv surdej. Det kan ske hvis du har fodret den tit. Eller det kan ske tilfældigt. Du kunne prøve at bruge den til noget lysere brød.
0
af: Anonymous

Hjælp til opskriften

Hej. Jeg er novice og er i tvivl om opskriften. Det fremgår i opskriften, at der skal anvendes 8dl vand, men i videoen siger han 12. Er det bare mig, der er lettere forvirret?
0
af: Anonymous

Hjælp til opskriften

Læs venligst hvad der står under videoen på denne side med orange bogstaver :-) - max
0
af: Anonymous

verdens bedste rugbød

Hej!! Jeg kan ikke helt finde ud af, hvad jeg gør forkert: Min surdej (den våde bobler fint og lugter som den skal), men min dej hæver overhovedet ikke på anden dagen. Brødet hæver først når det (efter at have hævet i 4-6 timer ved stue tp), hvad kan der være galt))) VH Anne

verdens bedste rugbød

Jeg er ikke helt klar over hvad du mener. Dejen skal ikke hæve før du kommer mel og rugmel ned til kernerne og så lader det stå og gære ved stuetemperatur. Så enten taler vi forbi hinanden, eller også virker det som det skal.
0
af: Anonymous

verdens bedste rugbød

Det er lige præcis , hvad jeg mener: når jeg har blandet rugmel og hvedemel i , så sker der intet, når det står ved stuetp., men det hæver lidt, når det kommer i ovnen. Brødet smager helt fantastisk, men det er temmelig kompakt!!!! VH Anne PS din flødebolle opskrift er bare SÅ GOD!!

verdens bedste rugbød

Ok. Du har måske en lidt død surdej. Nogen af dem hæver ikke helt vildt. Ellers ved jeg ikke hvad det skyldes. Du kunne evt. komme en smule gær ved, hvis det er for tungt. Du kunne også dele din surdej op i to, og så tilsætte en ærtestørrelse klump gær til den ene, og tilsætte noget det sædvanlige mel/vand. Du kan så se om den surdej hæver bedre end den originale. Hvis gæren fuldstændig overdøver surdejskulturen kan du bare vende tilbage til den gamle surdej.
0
af: Anonymous

verdens bedste rugbød

tak det prøver jeg :-)
0
af: Anonymous

Præcis som mit..??

Surdej hæver til dobbelt størrelse efter fodring, kan flyde på vand osv..  blander med vand og kerner og lader stå natten over....  blander mel i og fylder i forme... herefter kræver det minimum 3-4 timer ved stuetemperatur for at hæve bare en lille smule... 


Hvad gør jeg forkert??

0
af: Anonymous

Rugbrød

Bruger ca 3 spsk sirup gerne maltsirup, det tager den sure smag
0
af: Anonymous

Forskellige mængder

I den skrevne opsrift og i videoen anvender du ikke de samme mængder af vand og mel. Hvilken er rigtig? Nu er jeg gået i gang med at bage efter videoen - så satser på, at det er den rigtige ;-) Ellers super god side. Det med små videoer er en genial idé. Mvh Morten

Forskellige mængder

Som skrevet med store orange bogstaver under videoen, så er videoen til en anden rugbrødsopskrift, som også er på dette site. Så hvis du vil lave opskriften på denne opskrift-side, skal du bruge mængderne fra denne opskrift-side ;-) Men mængderne i videoen giver også et godt brød.
0
af: Anonymous

Forskellige mængder

Vi har bagt over 200 rugbrød baseret på denne opskrift, men i forholdet 4 dele vand, 5 dele surdej og 14 dele mel og det giver et fantastisk rugbrød.
0
af: Anonymous

God Opskrift

Den er virkelig god!! måske syntes du denne opskrift på knækbrød er noget ved http://mad-bloggen.blogspot.com/
0
af: Anonymous

hæver ikke for mig

Hej først vil jeg lige rose dig og din hjemmeside med film osv. det er super godt, jeg kikker tit herind og prøver dine opskrifter. mit problem med det rugbrød her er det hæver ikke hos mig, som det gør på din film. Jeg prøve at lave det 2 gange nu og samme problem.
0
af: Anonymous

maltmel i stedet for sovsekulør?

Hvordan kan det være at du bruger sovsekulør i stedet for maltmel? Hilsen Ronja Der er igang med sin 1. surdej (self. efter din opskrift) i sit 1. rugbrød ever..

maltmel i stedet for sovsekulør?

Man bruger traditionelt maltsirup til det, men kulør har jeg alligevel. Der er ikke nogen kvalitetsmæssig årsag til det.
0
af: Anonymous

Rugbrød i fryseren

Hej, Jeg bager to brød ad gangen og lægger derfor halve rugbrød i fryseren. To brød holder en måned. Desværre får de brød, jeg tager ud af fryseren, en lys farve i krummen og de er også noget tørre. Hvad gør jeg forkert? For lidt vand, for lang bagetid eller noget helt andet? Jeg har bagt brød på den samme surdej og på samme måde i over 20 år, men først de sidste par måneder har jeg haft problemer med at brødene "tørrer ud" i fryseren. Hilsen Hanne Aamand
0
af: Anonymous

Rugbrød i fryseren

har du ændret opskriften? fået ny fryser? når jeg fryser dem er de ikke helt som da de blev frosset ned men det er vist meget normalt
0
af: Anonymous

Tør surdej

Hvad gør jeg hvis jeg vil bruge en tør surdej? Tilfører jeg så bare ekstra vand og rugmel?

Tør surdej

Ja. Det er samme surdej.
0
af: Anonymous

Maltmel!

Hej Max :) Som ivrig bager af dit superbrød tænkte jeg på, om du har overvejet Mørkt Maltmel og en Hvidtøl i dejen for at give smag og farve? Mvh. Stefan C, som ikke lige fik logget sig ind.

Maltmel!

ja det har jeg. Har bare ikke taget mig sammen til at prøve med den bøtte malt jeg har stående til det :-S
0
af: Anonymous

Damp under bagning

Har du nogen erfaring med at tilføre damp under den første del af bagningen? Hvis man spørger en prof. bager bruges altid damp, men de har selvfølgelig også andet udstyr. Damp må kunne frembringes af os amatører ved at sætte en lille bradepande med varmt vand ind i ovnen. Spørgsmålet er, om det har nogen indvirkning. Mvh Kaj Pedersen

Damp under bagning

damp til rugrbrød gør ikke den store forskel. Til lyst brød er det godt. Bradepande virker ikke til det. Jeg har en tyk støbejernspande i bunden. Den hælder jeg så 1 dl varmt vand fra hanen i hver 5 minut i starten.
0
af: Anonymous

Damp under bagning

Hvor længe sådan cirka bliver du ved med det?

Damp under bagning

en 3-4 gange
0
af: Anonymous

sovsekulør....!!!

Brug hellere lidt ristet malt. Det kan købes i de fleste special forhandlere på nettet - det er noget lækrere end kulør - bvadr:-)
0
af: Anonymous

sovsekulør....!!!

I stedet for at bruge sovsekulør laver jeg en smule om på den ellers fantastiske opskrift: Jeg bruger 2/3 groft rugmel og 1/3 hvedemel. Det giver den rigtige kulør samt den rigtige rugsmag.
0
af: Anonymous

Kanon godt rugbrød!

Jeg har lige smagt første skive af dette brød (efter jeg har brugt en mindre uge på først at lave surdejen og udbløde kernerne) og jeg vil sige at det smager intet mindre end fantastisk! Dog synes jeg at selve konsistensen i brødet er lidt blødt og smuldrer nemt fra hinanden. Er der et trick for hvordan brødet bliver mere fast? Venlig hilsen Katrine
0
af: Anonymous

Malt og Maltsirup

Hej Jeg har bagt dette rugbrød et par gange med stor succes (syntes jeg selv). Og nu vil jeg gerne eksperimentere lidt med opskriften, derfor ville jeg gerne anvende noget ristet malt eller maltsirup. Men jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvor jeg skal købe det henne? Er der nogen der har et godt link til hvor det kan købes. mvh Nikolaj
0
af: Anonymous

Malt og Maltsirup

hvis der er nogen der stadig er interesseret er her et link til rugbrødsmalt= http://specialkoebmanden.dk/search/specialkoebmandens-rugbroedsmalt-150-g-1700.html?q=malt&qf.x=0&qf.y=0
0
af: Anonymous

forme

hvor mange liter er de forme på