Muffin grundopskrift og "Muffin Metoden"

Grundopskriften som jeg beskriver her, bruger jeg stort set aldrig. Jeg laver altid en variation med fyld, som så går ud fra grundopskriften. Du kan dog sagtens bruge den som den er. Den smager dejligt.
Jeg har lagt en opskrift på appelsin chokolade muffins ind som video eksempel. Den viser princippet jeg bruger i alle mine muffins.
Ingredienser - grundopskrift
Giver 12 stk. (i mine forme)
Tørt
- 5 dl mel
- 1 knivspids salt
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
Vådt
- 2 1/2 dl yoghurt, A38, ymer eller lign.
- 1 1/4 dl olie/smeltet smør
- 2 1/2 dl sukker
- 1 æg
Fremgangsmåde - "Muffin metoden"
Muffin metoden er meget enkel.
En muffin består af våde ingredienser, tørre ingredienser og fyld.
Bland det tørre sammen. Det mel du bruger skal bare være det billigste af det billigste. Det du betaler for ved mel, er et højt proteinindhold. Det er det der gør det velegnet til gærede brød som franskbrød og den slag. Brød der skal føles som brød. Sejt og luftigt. Det er lige præcist det der gør det uegnet til kager, som jo skal være svampede og bløde. Så jo lavere proteinindhold dit mel har, jo bedre for kagerne. Sjovt nok kan det være svært at finde mel med lavt proteinindhold i butikkerne, da de stort set kun bliver solgt mel med at proteinindhold på 10% og derover. Men bare rolig. Dine muffins bliver også gode med god mel :-S
Egentlig er det nok med bagepulver for at få muffins til at hæve. Når bagepulver bliver vådt og opvarmes, sker der en kemisk reaktion der frigiver gasarten kuldioxid. Der er samme gasart som gær udskiller, så der er ikke noget grumt i det. Men hvis der er meget syre i dejen, så ændrer det den kemiske reaktion, og bagepulveret er ikke så effektivt. Derfor tilsættes der natron, som er basisk og modvirker syren. Så hvis du kommer mere syre i dit fyld. Fx citron- eller anden saft, så skal der også lidt mere natron i. prøv med 1/2 tsk i første omgang. Hvis de så ikke hæver nok, så prøv med lidt mere. I grundopskriften er der 1 tsk natron. Det er hovedsageligt fordi der bruges syrnede mælkeprodukter i den.
Bland det våde sammen. Når man snakker bagning så hører sukkeret normalt til de våde ingredienser. Det er fordi det skal opløses. Knasende sukker er ikke et kvalitetstegn i ens dej ;-)
Kom fyldet i det tørre. Det gælder specielt for fugtige ting som frugter og marcipan. Det lag af mel der sætter sig uden på fyldet gør at det ikke synker ned og lægger sig i bunden af dine muffins.
Rør hurtigt rundt. Du skal ikke bruge røremaskine, pisker eller noget i den stil. Dejen må endelig ikke æltes. Når man ælter almindelig gærbrød, så er det for at ælte gluten molekylerne ud af melet. Gluten er en slags elastisk klister, som gør at luft og gasser kan holdes inde i brødet. Det skaber de små "bobler" vi er vant til at se i franskbrød og boller. Jo mere man ælter, jo mere elastisk bliver ens dej. Det er vi ikke interesseret i til muffins. En god muffin giver ringe modstand når man bider i den, og man kan uden besvær knække små stykker af den og komme i munden.
Så snart alt melet er blevet vådt, så er der rørt nok rundt! Det gør ikke noget at dejen er grov og klumpet. Det skal nok rette sig under bagningen.
Ingrediensernes øvrige roller
Den syrnede mælk giver væske, men også syre. Kager uden syre til at modvirke sukkeret smager flade.
Olien indkapsler melpartiklerne, og holder dejen blød og fugtig i længere tid. Så de er værd at spise i op til 3 dage efter bagningen. Du kan i øvrigt sagtens bruge smør i stedet for olie. Bare smelt det først. Selvom jeg absolut er smør entusiast, så syntes jeg ikke det er besværet og prisen værd til muffins.
Sukker sødere og gør muffinen mere svampet. Gør også overfladen mere brun.
Ægget giver fedt og proteiner, som får mufin'en til at holde på formen, og gør overfladen hurtigere brun.
Bagning og afkølning
Hæld dejen på muffin forme der er store nok til at der bliver 12 stk. ud af det.
Bag ved 200 grader i ca. 20 minutter. Den sædvanlige strikkepinde test gælder også her.
Køles ca. 20 min inden de tages ud af formen. Lad dem så yderlig afkøle med bunden i vejret, indtil den ikke klistrer mere.
Dine egne variation og opskrifter
princip #1 - Når jeg skal prøve med nyt fyld, tænker jeg altid på om den er væskeneutral. Tilføjer den væske til opskriften? I så fald tilføjer jeg 1 dl mel per dl væske i fyldet. Det er klart den vigtigste regel at huske.
princip #2 - 100 gram - 150 gram væskeneutral fyld plejer at passe til opskriften. Så der ikke er for meget eller for lidt fyld i hver muffin.
Her er nogle variationer jeg har prøvet og som jeg kan anbefale.
Citron muffins
- revet skal og saft af 1 citron
- 1 dl mel ekstra (hvis der kun er 1/2 dl citronsaft i din citron så brug kun 1/2 dl mel)
- Hvid glasur oven på. Evt med citronsaft i.
Tranebær muffins
- 100 gram tørrede tranebær, blød dem op et par timer i appelsinjuice eller vand. Hæld væsken fra. Hak evt. bærrene i halve, og kom dem i melet.
Blåbær muffins
- 150 gram frosne blåbær. Bare kom dem direkte i melet imens de er frosne.
Chokolade muffins
- saft og skal af 1 appelsin
- 1 dl kakao
For flere variationer, så kig på "relateret indhold" herunder.
Så er opskriften prøvet for første, men absolut ikke sidste gang! Superlækre, omend de blev bagt med olivenolie, der dog ikke dufter specielt meget af olivenolie, og 2% 'græsk inspireret' youghurt, som ikke var blandet op med mælk, for det læste jeg først da de var røget i ovnen. Jeg har lige smagt den første, og må se hvordan jeg kan holde fingrene fra de sidste 11 her indenfor de kommende timer.
Du får kompakt dej uden bagepulver og natron. Så heller mindre dej i formen, eller skær toppen af efter bagning.
This is the best muffin recipe I have found in all my years being in Denmark. ´The batch I have baked have turned out beautifully. Just the right amount of sweetness and moisture. Thank you.
Thank you too for the explanation about protien content in the flour. I now know why my cakes have been complete failures. I learned something today.
Tusind tak!!
The best muffin recipe in DK
Hvad hvis man skal lave det som kage, så passer sådan en grundopskrift vel godt til en springform på 1 1/2 l
Kan de fryses
Hej Max
Jeg har ikke prøvet din opskrift endnu, men jeg skal lave nogle banan muffins med evt. chokoladesykkter i, til en diabetiker. Kan jeg erstatte sukkeret med sødemiddel og hvis ja, hvor meget sødemiddel skal der i?
Hej, hvis jeg skal prøve at lave den her opskrift og så tilsætte miniskildpadder som fyld, hvor meget mel vil du så mene der skal tilsættes?
/Stine
Er og bliver den bedste muffinopskrift ever. Jeg bruger den igen og igen og er begyndt at bruge demn som alm kageopskriftvogså, som feks alm chokoladekage, lige med en gang hakket chokolade i og en gang hakkede mandler på toppen…klasse 🤗
Namme...
Hakket Snickers :)alm. mælk ?
jeg står lige og vil prøve opskriften, men har ikke lige noget "surmælks produkt" da natronen skal i pga.syren, kan man så ikke bare undlade natron og bruge alm. mælk?alm. mælk ?
Jo, men smagen og konsistensen bliver ringere. Det bliver ikke dårligt, men heller ikke så godt som det kan.Antal??
Jeg faldt lige over denne opskrift - som jeg jo bare MÅ prøve! :D Men synes ikke lige jeg kan se nogen steder, hvor mange der bliver ud af denne opskrift?Antal??
Never mind - har fundet svaret. ;)Banan- og blåbær- og chokolademuffins
Hej igen, jeg vil gerne bage banen-, blåbær- og chokolademuffins, når jeg bliver stor til min madpakke på mit arbejde i zoologisk have, eller til at dele ud. Hilsen Martinmislykkes igen og igen :-(
nu giver jeg simpelthen snart op. jeg prøver og prøver, men de falder enten sammen, eller klistrer fast til silikone formen og går i stykker, når jeg skal have dem ud af formen. Jeg forsøger virkelig at lave dem til punkt og prikke efter opskriften. Jeg laver dem med frosne brombær og giver dem 5 min ekstra i ovnen, for at de får nok, og når jeg laver strikkepindstesten, ser det fint ud, men alligevel går det galt :-(mislykkes igen og igen :-(
Lader du dem køle af inden du forsøger at fjerne dem? Ellers gør jeg ofte det at jeg kører en kødnål rundt i kanten for at få dem til at slippe.mislykkes igen og igen :-(
De kan bare ikke mislykkes!!!! Jeg har aldrig kunnet bage noget med succes før jeg opdagede Max' muffins. Har rå mængder af hindbær og brombær i haven. Dem bruger jeg både friske og frosne. Hilsen Birthe.mislykkes igen og igen :-(
Du skal ikke brue hinbær de kan være giftige når de bliver varmet op brug hellere jordbær de er meget bedre og så smager de også beder. BobHvis hindbær er giftige, som du skriver Bob, hvorfor bruger alle landets bagere / konditorer så brombær i deres kager - DAGLIGT???
Hindbær skal varmes op ved brug
Jeg har også forsøgt at bage dem, desværre mislykkedes mine også fuldstændigt.
Opskriften virker ihverfald ikke for mig...:-(
MUMS!
uden tvivl verdens bedste muffins opskrift, Tusind tak!! Jeg har lige lavet dem endnu engang! denne gang har jeg, foruden grundopskriften brugt; 125 g smeltet mørk chokolade, 2 tsk. stærk kaffe, lidt ekstra mel, 150 g. hakket mørk chokolade og 100 g hakket valnødder - MUMS!Gode chokolader mm
Hej Max 1) Hvilke chokolader bruger du til fx. Tredobbelt chokolademuffin? I de supermarkeder, der er tættest på os, er der Odense hvid chokolade og ditto mørk med højt kakaoindhold, men de smuldrer, når jeg skærer dem i mindre stykker. 2) Jeg har tilbudt at lave kager til en fødselsdag og vil bage 2 slags muffins: Tredobbelt chokomuffin og tænker på at lave muffins med marcipan og hindbær som nr. 2 (har dog aldrig smagt det men synes, det lyder lækkert). Hvor meget hhv. hindbær og marcipan skal jeg putte i? Tak for svar :o) CharlotteGode chokolader mm
Jeg ville komme omkring 150 gram bær i. Marcipanen ændrer ikke kagens konsistens så meget, så der er detnæsten ligemeget hvor meget du kommer i. ½ pakke måske? jeg køber som regel Nettos økologiske chokolade. Både lys og mørk. Den der hedder "Equador". Den hvide chokolade er ikke så kritisk så der køber jeg "Superior"mini muffins
jeg skal lave 150 mini cupcakes , er det saa den samme opskrift som muffins, tak for en dejlig sidemini muffins
Det skal jeg ikke kunne sige. Jeg kan ikke finde ud af hvad forskellen skulle være på en muffing og en cupcake :-S Men du kan i hvert fald lave 150 mini muffins ud fra opskriften ... De skal så nok bages i noget kortere tid.mini muffins
jeg leder også efter en god cup cake opskrift. forskellen er at de helst ikke skal hæve op som "svampe" idet det kan gøre det vanskeligt at pynte dem. jeg synes når man smager cupcakes hos professionelle, så er de lidt "tungere" i det end muffinsmini muffins
jeg har så efterfølgende fundet ud af at hovedforskellen på en muffin og en cupcake ermængden af sukker.cupcakes er sødere. Max."Super!!"
Den bæste muffing jeg nognsnide har gumlet i mig :) Jeg pleger at lave den med spejpølse det lyder underlit men smager faktisk super godt! det er hver at prøve også at lave den med nutela smør hvis man godt kan li det sjoko! AnnaUhmmmmmmmm... Nem og LÆKKER :-)
Tak for opskriften over alle muffinsopskrifter. Dejlig nem og beskrivende - og altid skønt med dine videoer.. Jeg tilføjer altid lidt vanillesukker, men for dælen da, hvor er det altså en lækkerbisken, som alle - indtil nu - elsker!! Jeg har bagt en hel del med Blåbær - flere gange og har også bagt dem med appelsin og chokolade - Uhmmmm... Lækker-lækker :-)Det dur ikke
Nu har de været i ovnen i 30 minutter og er stadig ikke faste. SukBananmuffins
Hej Max Jeg kunne tænke mig at prøve at lave bananmuffins med chokoladestykker i. Hvor mange bananer tror du, der skal i til 12 stk., og hvor meget ekstra mel? Mvh MaibrittBananmuffins
Jeg ville ikke komme ekstra mel i. 2-3 bananer i mellemstore tern eller revet.Fantastisk opskrift
Undskyld min mistænksomhed!! da jeg læste alle de postitive anmeldelser,tænkte jeg, at det var lidt opreklameret, men det trækker jeg i mig igen. Den opskrift er ganske enkelt fantastisk, og lige det jeg har ledt efter længe, tak tak hilsen BirgitteKærnemælk
Nu står jeg med noget kærnemælk tilbage fra anden madlavning og faldt over den her opskrift, som ser nærmest fantastisk ud jo - det må prøves ! :-) Kan jeg bruge kærnemælk på samme vis som ymer etc. i den våde del af dejen ? Den er jo også et surmælksprodukt.Kærnemælk
Det er noget tyndere så der skal lidt mere mel i.Muffins
Hej ! Jeg skal bage makronmuffins hvad skal jeg gøre her med mel ???Muffin/grundopskrift
Jeg er så glad for denne opskrift, har snart brugt den mange gange i dag med ribs. Bruger græsk yoghurt 10 % og flydende Kærgården, så det er nemt.Det er verdens bedste muffins
Jeg kan nu opskriften i hovedet, de er blevet bagt så mange gange og folk er vilde med den! Jeg putter 100 mørk hakket choko i, 2 tsk vanillesukker, en håndfuld hakkede hasselnødder og 2-3 godt modne mosede bananer. Uden tvivl de allerbedste muffins man kan opdrive, bedre end dem fra Lagkagehuset, emmerys osv...det er blevet gode..
tusind tak for opskriften :-) det er blevet super gode, endelig en god muffinopskrift, det her er bestemt ikke sidste gang jeg har lavet dem her..Nødder?
Er nødder væskeneutrale? Tænker på hakkede mandler el. Hasselnødder, om der skal mindre mel i?Nødder?
ja. jeg regner både nødder og tørrede frugter som væskentrale.Nødder?
OK, takkerDe bedste muffins
Dette her er den bedste muffinsopskrift. Har lavet den mange gange og med mange forskellige slags fyld - børnene elsker dem og gæsterne ligeså!Til kage?
Kan opskriften også bruges til bagning af kager?Muffinforme
Jeg bagte for nyligt muffins (ikke denne opskrift) Da brugte jeg papirsforme - og det duede bare ikke. Dejen var simpelthen for våd tror jeg - og det hele løb - og formene splattede ud. Kan man bruge papirsforme til dine? Jeg gider ikke købe faste forme, fordi jeg bare ikke kan finde nogle, jeg synes er pæne! Mvh MaianneMuffinforme
du skal bare tage nogle faste forme uden over papirsformeneMuffinforme
Jeg bruger KUN paipirsforme (altså ikke indeni faste forme) til disse muffins. Dog bruger jeg en lidt kratigere slags end de meget tynde man også kan få.Jeg bruger selv de mange-farvede fra Dr. Oetker (tror jeg det er). Fungerer perfekt og jeg bruger farverne til at "vise" hvilken slags muffins det er; banan, blåbær, jordbær = gul, blå-lilla, rød f.eks.Muffinforme
Hej Rigtig god ide - med forskellige forme. Hvor mange slags farver findes de i? kadaMuffinforme
Hej Hvis du man kun har papirsforme, så skal man ikke fortvivle! hvis man lægger to forme sammen, så bliver det hele lidt mere stabilt. Men denne metode kræver også, at man ikke fylder dem helt op. hilsen IngeMuffinforme
IRMA har den perfekte papir-muffin-form. De holder på dejen og laver en flot høj form.Muffinforme
De fleste papir-forme er dybest set designede til at blive brugt i en fast form f.eks. en plade med plads til 12 muffins og er ikke stærke nok i sig selv.Muffinforme
Hej jeg har lige bagt både chokolade og blåbærmuffins i dag og de blev super gode,- lækre svampede og hævede flot, utrolig tilfreds. jeg har købt mine forme i Rema1000, og det er bare papirsforme; en pakke med 24 stk. i, de er lidt større og kraftigere end de små, dem har rema også. og samtidig er de til en fornuftig pris. de holder formen.Samme problem med opskriften her. jeg bruger papirsforme indeni silikoneforme, så er der papir på når de deles ud og ingen problem med de flader ud.
Er det kun til mig selv der bages bruger jeg kun silikoneforme.
Marzipan og chokolade
Med 100 gram revet marzipan og 80 gram hakket chokolade bliver disse muffins super lækre og lidt svampede :-)MUMS og NEM :)
Hej! Opskriften her er fantastisk! Den er nem, hurtig og lækker! Du kan komme lige det i du har lyst til. Jeg lavede dem med kakao og chokoladestykker, nogen med citron og en tredje variant med to moste bananer og chokoladestykker i - De blev virkelig gode! Jeg tilføjede også vaniliesukker til de tørre ingredienser:) God fornøjelse med Bageriget;) OBS: De hæver en del, så pas på med at fylde formene for meget. Det kan være en fordel at anvende to forme, hvis de er af papir.MUMS og NEM :)
Endelig har jeg lært at lave rigtige muffins med god smag og krumme via denne hjemmeside:-) Virkelig mange tak for det!OPBEVARING??
De lyder bare gode :-) Men hvordan opbevares dem, man ikke får spist med det samme bedst??OPBEVARING??
DE SKAL BARE I FRYSEPOSER I EN SKUFFE ELLER FRYSEREN.Opbevaring?
Hvordan opbevares muffins bedst når de er afkølet og ikke alle skal serveres straks?Opbevaring?
I en plastpose.Ide til fyld
Prøv med hindbær og hvid chokolade - det smager super lækkert!muffinforme
Efter årelang kamp med papirforme- overgav jeg mig og købte silicone forme. De er rigelig prisen værd- lette at rengøre og holder formen perfekt. LMmuffinforme
Jeg tror det er lidt forskelligt med rengøringen. Mine ser rimeligt funky ud efterhånden. Men de har også været igennem meget :-SKagebund
Hej, Super god og nem opskrift. Tror du den kan bruges til kagebunde? Vil gerne lave bunde med kærnemælk, da de bliver dejlig svampede og luftige.Skønne Muffins
Var enorm stresset og mega lækkersulten. Så opskriften på disse muffins. Er ikke den store læser så da jeg så alt det der stod var jeg ved at stå af ;)) Men henldigvis var jeg udholden..... Jeg fik læst mig igennem det hele og tænkte med det samme, det her kan kun være en mand. Vi er måske mange der ikke har tålmodighed til al det tekniske (er selv gift med en teknikker der ikke går af vejen for en lang forklaring) MEN HOLD DA OP FOR NOGLE LÆKRE MUFFINS :))))) TAK FOR OPSKRIFTEN . God dag til alle og gå endelig igang .Mmmm de bedste
Uden tvivl den bedste grundopskrift - jeg har efterhånden bagt en del forskellige varianter og jeg eeelsker dem alle. Det er en nem og hurtig opskrift og så kan man ellers selv eksperimentere!Lige hvad jeg har ledt efter :-)
jeg har altid undret mig over hvordan bageren eller Mcd får de der helt vilde opsvulmede, lækre, svampede, store muffins... og så falder jeg over din opskrift, og tænker den må jeg simpelthen prøve af, det ser ud til og lyder som om, jeg har fundet den rigtige både opskrift og fremgangsmåde. Og resultatet er lækre, store, svampede, svulmende muffins. Simpelthen den bedste opskrift. Mvh Katrine :-)Stikkelsbær - selv uden æg og natron
Jeg har netop forsøgt mig med 150 g friske stikkelsbær, citronskal - og selvom jeg ved en fejl glemte ægget, blev resultatet rigtig godt og fint i konsistensen :) Fantastisk grundopskrift :)Udskift ingrediens
Kan man bruge creme fraich i opskriften i stedet for A38Udskift ingrediens
Ja, men creme fraiche er ret tykt, så det kan være der skal lidt vand eller mælk i også så.Udskift ingrediens
Vil mene man kan bruge alle slags syrlige mejeri produkter, så du kan godt bruge creme fraicheBismag af bagepulver/natron?
Hej, jeg har brugt denne opskrift og resultatet blev umiddelbart meget godt. Jeg brugte A38, rapsolie og som fyld: Hakket mørk chokolade og syltede pærer i tern. Desværre har muffins'ene en mærkelig stærk bismag - som om man kan smage bagepulver eller natron. Jeg er ikke erfaren udi kagebagning og ved ikke hvad denne bismag kan skyldes?Bismag af bagepulver/natron?
Tror det må være rapsolien - prøv hvid rapsolie - har kun kunnet købe den i Irma og en enkelt gang Netto, den smager ikke så meget af "raps".Nej det er helt klart bagepulver