153
af: Max M Rasmussen
@
delt

Napoleonshatte

Napoleonshatte - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Mørdej, marcipan og chokolade. En simpel kage som smager rigtigt godt. Der er en grund til at den har været en af de længstlevende kager. Et hit hos bageren i mere end 70 år.

Ingredienser

Giver 8 i "konditor størrelse", 16 små eller 32 "småkager". Jeg plejer at lave 16

dej

fyld og overtræk

  • 125 gram marcipan
  • 200 gram 70% mørk chokolade

Fremgangsmåde

Lav mørdejen, men brug de 75 gram flormelis i stedet for de 1½ spsk sukker der er nævnt i mørdejs opskriften.

Lad dejen hvile som normalt.

Del marcipanen i 8, 16 eller 32 dele.

Rul marcipanen til kugler.

Del mørdejen op i 8, 16 eller 32 dele.

Rul dem til runde kugler og pres dem til flade cirkler med en kagerulle.

Brug lidt mel så de ikke hænger i bordet.

Kuglerne skal være så brede at der kan være 3 marcipankugler på tværs. Dvs. cirklen skal være 3 gange så bred som marcipankuglerne. Så passer det hele sammen når man folder.

Læg en marcipankugle på hver cirkel mørdej.

Løft 3 "ender" op på cirklen og pres dem sammen om marcipanen.

Bag dem i ca. 10 minutter ved 200 grader.

Når kanterne bliver gyldne er de færdige.

Lad dem køle af til stuetemperatur.

Hak og smelt chokoladen i et vandbad.

Dyp spidsen af "trekanterne" og bunden af kagerne i chokoladen.

Stil dem på bagepapir og lad dem køle af ved stuetemperatur.

Noter

Egentlig er det jo bare en mørdejsopkrift med marcipan. Der så også er tilsat lidt ekstra sukker. I nogen opskrifter bliver det ekstra sukker tilsat til marcipanen. Det syntes jeg ikke giver nogen mening. Så har man meget sød marcipan i en dej der ikke smager af noget.

Når man kommer sukkeret i dejen, så sparer man et trin fordi man undgår at skulle røre sukker ind i marcipanen, man får sødmen bedre fordelt, og dejen bliver lettere gylden og mere sprød.

0
af: Anonymous

youtube video

Det er nemmer hvis man ruller alt mørdejen ud så den er lige tyk over det hele, hvorpå man tag et glas og stikker den ned i mørdejen, så bliver de lige store. vh Bjørn
0
af: Anonymous

Napoleonshatte

Brug ikke økologisk smør til mørdejen, den er svær at arbejde med, især når man prøver at gøre det hurtigt (uden for meget køleskab) :-)
0
af: Anonymous

Mørdej eller Butterdej??

Hej. i opskriften står mørdej, men du siger i filmen at det er butterdej der skal bruges. Hvad skal jeg bruge?

Mørdej eller Butterdej??

jeg siger så meget gør jeg. Men du skal bruge mørdej :-)
0
af: Anonymous

Kagedag på mit arbejde hver fredag

Hej, jeg hedder Martin Clausen, og jeg har bestemt, at hver fredag, jeg arbejder i zoologisk have, så vil jeg bage napoleonshatte til mine medarbejdere. Hilsen Martin
0
af: Anonymous

Hatten af

Jeg arbejdede i Tønders mindste bageri da jeg var en 14-16 år, og lærte blandt meget andet at lave napoleonshatte. Hvis jeg havde gjort som du gør på videoen havde min mester råbt højt, for han var kageperfektionist! Vi brugte dit trick med at putte sukkeret i mørdejen i stedet for marcipanen, men her holder lighederne op. For det første var kagerne noget større end dine, mindst som din str. 8, og marcipankuglen en anelse større i forhold til dejen - vel en faktor 2,5 i stedet for din faktor 3. Dejen blev rullet helt ensartet (ret tykt) ud og udstukket i perfekte cirkler før kagen blev foldet og bagt. Han gik meget op i at den var foldet helt ensartet og at det sidste tryk var præcis rigtigt, så marcipanen stak tilpas ovenud. Chokoladen var et kapitel for sig. Jeg stod som en anden Karate Kid dag ud og dag ind med en smal pensel og udfyldte åbningerne i de tre spidser omhyggeligt inden jeg dyppede bunden. Hvis der kom noget på hattens tre sider var det en ommer. Så var der gode romkugler næste dag ;-) Men tak for endnu en inspirerende video. Jeg tror jeg vil lave en omgang snart. Jeg vil bruge din opskrift, men selve udformningen følger nok opskriften fra Merci på Strucks Allé.

Hatten af

Hehe ... ja. Jeg nærer ingen illusioner om at mine kager er ensartedede. Jeg har selv større bageglæde hvis det ikke er for bøvlet at gå til. Det er det jeg prøver at formidle. Det skal være sjovt, nemt og nogenlunde hurtigt. Udstikning er smukt, men noget bøvl. Specielt hvis man laver små portion, som dette jo er, så står man med rester bagefter. Hvis jeg en dag skal udstille dem, så skal jeg gøre det pænere ;-) Men ellers tak for beskrivelsen. Det var interessant. Mht. romkugler så er det noget jeg eksperimentere med ind imellem. Kagerester, kakao og hindbærsyltetøj. Jeg er kommet tæt på nogle gange, men syntes ikke det er lykkedes mig endnu. Så hvis du har nogen fif ..
0
af: Anonymous

Romkugler

Sådan som jeg husker det bestod kuglerne mestendels af wienerbrød fra i går, mine ommere, cacaopulver, røremargarine, sukker efter behov og romessens. Jeg mener ikke vi kom marmelade i. De blev rullet ret små, trillet i tivolikrymmel eller kokosmel, kostede stort set intet og gik som - ja, som varmt brød! Og så er det i øvrigt en skrøne at kuglerne bliver lavet af gulvopfej.
0
af: Anonymous

Hatten af

Jeg har en meget simpel opskrift på romkugler som strider lidt imod at alt skal være hjemmelavet. Men så kan man jo bare lave ingredienserne selv :) 1 marzipanroulade 1 hindbærroulade 1 marzerintærte 3 lagkagebunde 2-3 spsk flormelis 2-3 spsk kakao 2 spsk hindbærmarmelade 2 spsk æblemos en god slat rom eller romessens Nu har jeg ikke en køkkenmaskine, så jeg bruger en håndmixer med dejkroge. Det hele skal røres sammen i 5 minutter (husk at vende den løbende, da alle kagerne ellers ikke bliver rørt rigtigt ud, og så kommer der kageklumper). Tilsæt gerne kun halvdelen af marmeladen og æblemosen til at starte med og så lidt mere når dejen er rørt ud, ellers risikerer du at dejen bliver for klæg og så falder kuglerne sammen. Så har du en ganske god gang romkugler. Jeg har også haft bagt en kæmpe bradepande sandkage og brugt den til romkuglemassen, men synes der manglede lidt ekstra smag (marzipan især). Så hvis man vil det, skal man nok tilsætte lidt ekstra

Hatten af

Ja. jeg plejer selv at bruge kagerester, og så tilsætte hindbærmarmelade og kakao. Men jeg syntes at kvaliteten svinger meget. Så din opskrift ser ikke helt urimelig ud.
0
af: Anonymous

Hatten af

Her er lidt fif fra Farum kasserne, hvor jeg var i køkkenet, som medhjælper, dette er hovmester Bjørn´s måde at lave Romkugler på,Al gammelt bagværk(hele stænger-snøfle-tørkager basser, ikke dem i grønt, kort sagt alt) op i rørremaskinen sammen med kakao appelsin marmelade og rom essens æltes sammen, måles af med 2.5 dl øse og rulles i chokolade krymmel, 3 af dem og så en skål koldskål lige hvad en rigtig soldat har brug for. Tusind tak for nogle ellers rigtig gode opskrifter ;-)
0
af: Anonymous

Hatten af

Hej,bruger du Ren rå marcipan eller kransekagemasse??

Hatten af

Jeg foretrækker dem med ren rå marcipan, men du kan godt bruge kransekagemasse.
0
af: Anonymous

Lækre, men flade :p

Hejsa. Jeg bagte lækre napoleonshatte, men da de kom ud af ovnen var de lidt flade :P De var 'høje' inden de kom ind i ovnen, men siden var bare faldt helt sammen ;P Jeg tror selv at det er for meget smør eller æg? Nå, men min dej var altså for blød! Jeg vidste ikke om jeg skulle bruge mel eller flormelis til at 'ælte' den i, eller rulle den ud i så jeg mixede de to ;) Hvad skal man bruge? Min marcipan (fra odense marcipan-råt) er overhovedet ikke så blød som din, den var mega hård. Skal man bare ælte den lidt eller... :o) Mange tak. Min familie syntes det smagte godt, selvom det ikke heeelt lignede napoleonshat ;p Prøver det helt klart igen:D Mvh Emily på 13 år C:
0
af: Anonymous

Lækre, men flade :p

Hej Emily, når kager falder sammen er det typisk fordi der er for meget smør i. Æg har som regel den modsatte effekt. Med mindre andet er sagt så ælter man altid i mel. Og altid i så lidt mel som muligt. Marcipanen skal du bare ælte / folde et par gange. Du skal ikke være ked af at det kikser. Sådan er det med mad. Man kan kun lære at lave det ved at lave det. Så folk der er gode til mad har kikset masser af gange inden de er blevet det.
0
af: Anonymous

napoleonshatten

hej har lige bagt napoleonshatte efterdin opskrift men når jeg bager dem falder dejen af. Jeg synes ellers at jeg trykkede den godt fast. Har du et godt råd? hilsen tanja, værløse

napoleonshatten

Din beskrivelse af problemet er ikke så tydelig for mig. Men måske din mørdej er for tør, eller de er bagt for læng?
0
af: Anonymous

"Skraber"

Hej :o) Hvad hedder det redskab, du bruger til at skrabe dejen op fra bordet?

"Skraber"

Jeg tror at den tekniske betegnelse er "defekt spartel" Hvis ud nogensinde har sandspartelt din vægge så har du sikkert selv én :-D Jeg købte den i et byggemarked til madlavning. Den kostede næsten intet og jeg har brugt den så meget at håndtaget er knækket af! Det er nok derfor du ikke kan genkende den. Jeg vil stærkt anbefale at købe en. Også fremragende når man skal fjerne mel og dejrester fra bordet. Det er noget nemmere end at bruge en klud.
0
af: Anonymous

"Skraber"

Haha :oD Tak for svar. Jeg har gudsketakoglov aldrig spartlet noget som helst men vil da få indkøbt en spartel alligevel :o)
0
af: Anonymous

Hård og træls dej..

Hvordan kan det være, at jeg nærmest ikke kunne lave kagerne? Dejen sprækkede og hang fast i bordet ligemeget hvor meget mel, jeg tog på.. Jeg fulgte din opskrift helt, men blev nødt til at putte mere vand i dejen, da jeg skulle folde kagerne.. Hvad kunne der være gået galt?

Hård og træls dej..

For meget mel i, eller for kold dej, er de umiddelbare bud.
0
af: Anonymous

Opbevaring

Jeg er nødt til at prøve at lave dine napoleonshatte :) Men jeg vil gerne lave dem en uge før de skal serveres. Kan de opbevares en uge eller fryses? Og tak for en god blog - jeg finder SÅ meget inspiration herinde. Mvh Carina

Opbevaring

Jeg har ikke prøvet at fryse dem, men jeg tror ikke det er et problem. Måske en god idé at vente med chokoladen til de er tøet op igen.