224
af: Max M Rasmussen
@
delt

Stegning af bøffer - og andet kød i skiver

Stegt bøf med kartofler og tomatsalat - Max M Rasmussen
Opskrift med video - En af de mest primitive og populære måder at tilberede kød på, er at tage en luns og så stege den. Det er urmandens kogekunst. Den er stadigvæk populær. Simpelthen fordi det er så god en måde at tilberede kød på. Masser af brunet overflade og en mør inderside.

Ingredienser

  • 200-300 gram okse eller svinekød per person. skåret i skiver med 1½ - 2½ cm i tykkelse
  • masser af salt
  • peber
  • evt. timian eller andre krydderier.

Fremgangsmåde

Forberedelse og krydring

Dæk kødet helt i salt. Jeg mener dæk det helt! Lad det salte i 6 minutter per centimeter kødet er tykt.

Skyl saltet helt af under en rindende hane. Tør det af med et viskestykke eller lignende

Kom peber og evt. andre krydderier på.

Lad kødet hvile ved stuetemperatur i 20 minutter per cm. Det er så saltet kan fordele sig jævnt fra overfladen ind til midten af kødet.

Stegning

Varm en metalpande (ikke med teflon/slip let og hvad de nu ellers hedder) indtil den ryger.

Kom et tyndt lag olie på panden.

Kom kødet på.

Vend kødet hver 20. eller 30. sekund.

Kødet skal være ca. 55 grader varmt i midten. Mærk efter med en tynd metal-kødnål hvor varmt det er. Stik nålen ind i midten af kødet i en flad vinkel. Tæl til 5. Tag den ud af kødet og kom den hurtigt op på overlæben. Hvis den føles varm uden at brænde, så er kødet færdigt.

Du kan lære at mærke den rette temperatur ved at fylde et glas med vand fra den varme hane. Kom så et stegetermometer i vandet og tilsæt kold vand indtil det er 55 grader. Kom så nålen ned i vandet i 5 sekunder, og tag det op til overlæben.

Pas på ikke at stikke nålen så langt ind i kødet at den rammer stegepanden. Det gør ondt i læben ...

Noter

Ok. Der er nogle kontroversielle metoder jeg bruger her. Jeg vil forsøge at forklare hvorfor.

Saltning

Der er store diskussioner blandt madnørder om man skal salte sit kød længe før, lige før eller lige efter stegningen. Det mest normale er at man salter nogle minutter før, og så steger.

Normalt plejer man heller ikke at bruge store mængder salt. Det har dog nogle store fordele.

Jeg syntes at et af problemerne ved at salte røde bøffer/kødskiver på den traditionelle måde, er at det kun bliver salt i overfladen. Inde i kødet smager det ikke af så meget.

Den her sprængingsmetode giver en jævn saltning hele vejen igennem.

Syntes du kødet bliver for salt, kan du blot salte i fx 5 eller 4 minutter per cm. Hviletiden er stadigvæk 20 minutter per cm.

Sprængingen trækker noget af væsken ud af kødet, så kødsmagen bliver mere koncentreret. Lidt det samme der sker når man hænger oksekød. Denne metode virker dog lige så godt på svin, vildt, lammekød osv.

Sprængingen ændrer også kødets proteinstruktur. Så det bliver mere mørt.

Alt i alt nogle vigtige fordele.

At kødet skal skylles er for at forhindre oversaltning. Hvis bøffen er våd, så køler den panden ned. Derfor skal den tørres med et viskestykke.

Stegningen

Der skal bruges en glohed pande. Alle de der nonstick belægninger kan ikke tåle meget høje temperaturer. Derfor skal der bruges en støbejerns eller stålpande uden belægning. En grillpande, gas eller trækulsgrill kan selvfølgelig også bruges.

Den høje temperatur giver den brune stegeskorpe, som er meget vigtig for kødets smag. Bruger du for lav temperatur, så bliver kødet gråt og kedeligt.

Hvis der ligger vand og koger på panden, så er den for kold. Alt for kold. Eller der ligger for mange stykker kød for tæt på hinanden.

Fedstoffet

Der skal fedt på panden eller kødet af to årsager. Den åbenlyse er at det forhindrer kødet i at brænde fast i panden.

Den anden er at det sikrer en mere jævn varmeoverførsel fra panden til kødet. Kødet er jo ujævnt i forhold til panden. Det består af en masse små bakker og dale. Hvis de kommer olie på panden så flyder den varme olie ind i alle de små bakker og dale, så bruningen bliver mere jævn. men pas på. Kommer du for meget olie på, så er det svært at lave stegeskorpe. Det er det varme metal der laver skorpen. Der hvor der er fedtstof bliver det kun "friturestegt".

Så lige nok olie til at smøre panden, ikke så meget at det svømmer.

Nogen er også tilhænger af at smøre kødet i stedet for panden. Det gør ikke den store forskel i resultatet, men er mere besværligt.

Kødet skal vendes tit

Når man steger ved så høj temperatur, så bliver kødet hurtigt varmt. Så snart kød er over 60 grader, så bliver det gråt. Det bliver det nemt hvis det ligger for lang tid på den ene side.

Men hvis du vender kødet hurtigt, så den varme side kommer opad, så begynder den at blive kølet ned, og det er kun lige overfladen der kommer over 60 grader. Dvs. man får en meget varm overflade, som bliver lækker brun, og man kan holde den indvendige temperatur under 60 grader, så kødet er mørt og rødt.

Så høj varme og hyppige vendinger. Det er metoden.

Temperaturmålingen

Det er svært at stikke et stegetermometer ind i en bøf, og det reagerer også for langsomt. Du kan desuden også bruge nåleteknikken til hakkebøffer. Så den er godt og universel. Ulempen er selvfølgelig at man risikerer lidt brændvabler imens man lærer den. Men det sker ikke så tit :-S

1
af: Anonymous

blod i kød

Hej, Nu er jeg utrolig kræsen med kød, og derfor vil jeg lige forhøre mig ad inden jeg begynder at eksperimentere med stegning af steaks. Tit når jeg har ladet noget kød tø op natten over, kan man se en masse blod sive ud, og derfor undrer jeg mig over om blodet forbliver i kødet, når det bliver stegt til rare, med-rare eller medium? På forhånd tak :)

blod i kød

Det er ikke blod der siver ud, men cellevæske. Blodet bliver tappet fra dyrene når de slagtes. Gjorde det ikke det vil kødet smage dårligt. Du kan smage det ved at den røde væske ikke smager af jern, ligesom blod gør. Hvis du har haft næseblod kender du smagen :-S Saften, som man kalder det, bliver hovedsageligt i kødet hvis man steger det rigtigt. Som her ;-) Steger man for meget bliver kødet kompakt og presset sammen. Det presser saften ud.
0
af: Anonymous

blod i kød

Tusind tak for dit svar!! :)
1
af: Anonymous

Flat iron steak - Hjælp

Hej Max jeg eftersøger en steak kaldet Flat iron steak, da det skulle være den bedste, men alligevel en af de billigste bøffer man kan få fat i. Men det er så vidt jeg ved ikke navnet for den på dansk. Ved du hvad en flat iron steak er, og hvad man skal bede slagteren om for at få fat i det rigtige stykke kød? Hvis du kender steaken, er den så også så godt som det siges? Det var en masse spørgsmål, håber du kan svare :-)

Flat iron steak - Hjælp

jeg mindes ikke at have sen den udskæring her hjemme. Det er bovkød der er skåret på langs med musklerne. Den vil mest minde om en flankesteak.
0
af: Anonymous

Flat iron steak - Hjælp

Tror du tænker på Venøsteeks, som er en udskæring fra okseklump, virkeligt lækkert kødstykke.
0
af: Anonymous

Tak!!

Max du er genial. Intet mindre. Jeg var VIRKELIG skeptisk da jeg læste denne opskrift. Men jeg gav den alligevel en chance med et par gode entrecoter. Og det blev FANTASTISK. UG med kryds og slange :-D Hilsen Benny.

Tak!!

høhø ... Ja det kræver lidt overvindelse med alt det salt.
0
af: Anonymous

værktøj

Som altid - fin video med god information. Et enkelt spørgsmål - hvad er det for en gas-sag du bruger? Mvh

værktøj

En "Foker" wok, jeg har købt hos BP energi-center. (Jeg sværger, det var inden de fyldte den mexikanske golf op med olie.) Deres website er elendigt, men de har et katalog med den i her: http://www.onlinepdf.dk/Books/Default.aspx?onlinepdf=bd8e1c8b-0664
0
af: Anonymous

Mathias

Hej Max, og tak for denne herlige side til os madnørder. Synes dog artiklen mangler at nævne hvordan det er vigtigt at lade kødet hvilke i minimum 5 minutter efter endt stegning, for at holde kødet saftigt. Heston Blumenthal demonstrerer det på fin vis i flere videoer.
0
af: Anonymous

Forberedelse

Jeg har efterhånden lavet en hel del bøffer og denne stege metode er helt perfekt. Jeg vil dog komme med en anbefaling. Inden man steger sin bøf, bør man havde haft den liggende på en rist i køleskabet i 2 døgn uden plastik eller andet over. Bare på en rist, så der kan komme luft gennemstrømning over og under Det lyder underligt, men resultatet er én meget mere intens smag, da kødet mørner og bliver mere tørt. Jeg så det i et madprogram af Heston Blumenthal og jeg har ikke vendt tilbage siden. Jeg er (desværre) nået dertil, hvor jeg har svært ved at nyde en bøf der ikke har ligget på køleren inden. Prøv det og giv det en chance. Du vil ikke fortryde det.
0
af: Anonymous

vedr. saltningen

Det er næsten samme metode, der anvendes i Brasilien til barbecue - dog er det altid groft salt, og brasilianerne lader gerne kødet grille med al saltet på og banker det så af, når kødet er færdigt.....
0
af: Anonymous

Stegning af bøffer ;-)

Jeg har desværre ikke haft tid til at surfe LÆNGE - netop dette efterspurgte jeg for laaaang tid siden TAK ... DET skal prøves ( Jeg bager stadig det langtidshævede brød _ og anbefaler den hele tiden til alle der gider lytte :-) Kærligst Dorthe ( der glæder sig til at få mere tid igen - hvor jeg vil snuse i hver en krog herinde ;-)
0
af: Anonymous

Brug fedtranden istedet for olie.

En god ting for at give bøfferne mere (kød)smag er at droppe olien helt og så starte med at vende bøfferne på højkant (fedtranden nedad), så noget af fedtranden smelter ned på panden, det giver lige det ekstra smag og fedtranden får en bedre struktur.
0
af: Anonymous

en saltmand´s drøm

fantastisk og se en bruge salt på den måde det kunne mange lære noget af.....det eneste jer kan sige brug andet end alm køkkensalt. en Atlanterhavs salt eller andet hav salt kunne være godt da der jo også er en masse mineraler i som så også trænger ind i kødet. hvis det skal være dansk ja så er det det jo læsøen men den jo så lide det dyre end havsalten. hilsen andreas saltsyderen.dk
0
af: Anonymous

Bøf

Hej Max. Nyder tit en god hjemmelavet bøf. Og har da også enkelte gange eller to ramt en nogenlunde farve/stegning. Men i dag slog da alle rekorder . Efter at benyttet din teknik. Hold da op det var jo lige til Herford :P. Mange tak for det .
0
af: Anonymous

KOBE kød

max hvad gør jeg hvis jeg står og skal grille kobe kød.. er blevet tilbudt kilo pris til 180 kr. ved køb af 5 kilo.. så fryseren skal fyldes...
0
af: Anonymous

KOBE kød

SEN kommentar - i know. Men måske andre når at læse dette inden de bliver snydt. Kobekød kan IKKE købes for 180 kr. kiloet, heller ikke ved mængderabat. er du heldig, kan du få 100 g til den pris. Så dig der har skrevet ovenstående, er ked af det, men du er blevet snydt

KOBE kød

Hvilken udskæring er det?
0
af: Anonymous

Kalvekød

Gælder samme for kalvekød.... Og hvad med fx Kalveculotte? Super, god side du har gjort dig her. SÅ TAK FOR ALLE FIDUSERNE
0
af: Anonymous

Kalvekød

ja det gælder også for kalvekød. For den sags skyld kan teknikken også bruges på mørt svinekød. Som kamstegs koteletter.
0
af: Anonymous

?

I read all until the part where you say that you have to turn the meat every 20 - 30 seconds. As you have no idea about grilling a steak, I switched to You Tube and watched some nice music videos... Fyyyyyyyy...
0
af: Anonymous

kød/salt

Man skal bestemt ikke skylle sit kød med vand....og det er en myte at man ikke kan salte sit kød længe før man skal bruge det

kød/salt

Kød tager ikke skade af at blive skyllet.
0
af: Anonymous

Må man putte varmt vand på en varm støbejernspande??

Hej Max Jeg har ikke kunne finde noget om det på nettet og spørger man 5 forskellige mennesker får man 5 forskellige svar. Så nu spørger jeg dig, da jeg fornemmer det er noget du har meget viden om: Når man nu har stegt de her bøffer på en max varm støbernsgrillpande - er det så tilladt at smide kop varmt vand på fra hanen, lige efter man har slukket for sit komfur? Ved du noget om det? Jeg bruger ikke sæbe til at gøre den ren, så et eller andet skal jo opløse skidtet. Jeg stegte steaks i dag, og da jeg var færdig smed jeg en kop varmt vand på fra hanen, men det var så varmt at vandet næsten fordampede. Tips/tricks og råd tages imod med kyshånd :)

Må man putte varmt vand på en varm støbejernspande??

Vent til den er kølet lidt af. Ellers ryger der en masse små fedtpartikler rundt i luften sammen med dit damp. Så får du et meget fedtet køkken efter et stykke tid :-S Jeg plejer at vende den på hovedet i vasken og køle af, og så komme vand i når den kan få det til at koge men ikke laver en kæmpe dampsky. Du kan i øvrigt godt bruge et par dråber almindelig opvaskesæbe i panden uden at du ødelægger behandlingen. Det gør jeg tit. Ikke for meget, for så skal den oliebehandles igen.
0
af: Anonymous

..

Jeg elsker din side! Jeg bliver nødt til at høre dig ad; hvilken olie bruger du til stegning? Jeg synes ofte det er et mareridt at finde den perfekte olie til høje temperaturer som her.
0
af: Anonymous

Mørning af kød

Hej Max Du nævner saltning inden kødet steges, dels for saltsmagen, dels for sprængning/mørning af kødet. Har du eksperimenteret med andre mørningsmetoder, såsom kiwi/æblejuice som nævnt her grillkokkerier.dk/2011/01/18/enzymer_og_syre_som_koed_moerner/ og hvad der virker bedst, salt eller kiwi/æblejuice? På forhånd tak