205
af: Max M Rasmussen
@
delt

Anderilette

Rilette på ristet brød med lidt surt. - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Rilette er en metode til at konservere kød i fedt, som en slags findelt sylte. Fedtet sikrer et iltfrit miljø som forhindrer salmonella og den slags. Så det er i sagens natur ikke en sund ret, med mindre man pløjer 10 tønder land om dagen. Men det smager fantastisk, og ind imellem så skal man bare have det. Så er det altså heller ikke mere usundt. Omtrent som sylte og leverpostej.

Ingredienser

Giver ca. 800 gram rilette.

  • 2 andeskrog med kødrester (eller 3 andelår)
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 spsk salt
  • peber (kan undværes)
  • 1 dusk timian, eller 2 tsk tørret

Fremgangsmåde

Kom alle ingredienser i en gryde, og dæk dem med vand.

Kog i 2-3 timer, indtil kødet falder fra hinanden.

Tag kødet op af fonden med en hulske eller vha. en sigte.

Pil alt kødet af knoglerne. Fjern fedt brusk og ben.

Findel kødet med fingrene eller en røremaskine.

Bland smeltet fedt i kødet indtil det føles som en klistret sammenhængene masse. 50%-100% af kødets vægt skal du regne med. Du skal nok bruge næsten alt det fedt der flyder oven på fonden til at hælde tilbage i kødet.

Kom blandingen i en skål.

Dæk helt med fedt.

Stilles koldt indtil det skal spises.

Noter

Det er typisk juleaften at man har et andeskrog tilovers. Efter en helstegt and. Lad være med at giver svigerfar det med hjem. Pil kødet fra, smag det til med salt og bland fedtet fra bradepanden i. Så har du alletiders ret til juledagene. Det er den absolut nemmeste måde at lave rilette på.

Der er heller intet som helst til hinder for at lave rilette af en hel and. Det gør jeg jævnligt til forret når jeg skal have mange gæster. Bare parter anden og kog den 2-3 timer indtil den falder fra hinanden. Eller 1 timer i trykkoger.

Stort set alt fedtet fra anden skal tilbage i det pillede kød. En hel and giver ca. 1½-2 kg rilette.

Du kan godt erstatte noget af fedtet med fond i stedet for.

0
af: Anonymous

Henkogning

Hej Max Det bliver simpelthen årets voksenjulegaver. Så lækkert! Men men, hvordan henkoger jeg? Har tænkt at det skal på Weck glas af ca 590 ml. Hvor varmt og hvor længe i ovn? Skal jo have dannet undertryk, så alt skal vel være fyldt på før det kommer i ovnen, ikke? Og skal glassene på køl efter henkogning?
0
af: Anonymous

Anderilette

Hej. tak for god opskrift og video på anderillette. Skal lave anderillette til en julefrokost til 160 mennesker som foruden skal have sild, fisk, steg ol. Hvor mange hele ænder tror du jeg skal bruge og hvor lang tid i forvejen kan jeg lave rilletten. På forhånd tak for hjælpen. Mvh Lone
0
af: Anonymous

anderilette ! - bondekonens riliette

2 hele ænder flækkes på langs - til fire stykker -1kg andefedt- storgryde sættes over ilden svag varme i ca 3 timer med rigelig timian og ca10 laurbærblade. Andestykkerne tages op og kødet tages fra i en skål, der passer - og fedtet hældes over igennem en si- Andekødet og spaen/fedtet æltes med fingrene grundigt i skålen og stille koldt og overdækket -
0
af: Anonymous

anderilette ! - bondekonens riliette

Jens Fisker - skrev overstående
0
af: Anonymous

Holdbarhed

I videon nævnes det, at man kan forlænge holdbarheden ved at sætte glasene i ovnen ved 120 grader. Hvor lang tid skal de have, og skal man hælde fedt på før eller efter opvarmning?

Holdbarhed

Indtil det småbobler. Hvis fedten er varm er det ligegydig om det er før eller efter. Ellers kom det i før.
0
af: Anonymous

Holdbarhed

Tusind tak! Jeg prøver! /Nina
0
af: Anonymous

Sprængning

Hej Max Er det ikke en ide at sprænge anden inden den tilberedes, som fx med nakkestegen til pulled pork? Kan tænke mig kødet i en god sandwich er ret godt.. :-) Tak for den absolut bedste side for madtosser på nettet..

Sprængning

Kødet bliver så findelt at det ikke er nødvendigt. Det bliver fint saltet.
0
af: Anonymous

Anderilette

Hej hvor længe kan den holde sig i køleskab som den er? Mvh Michael PS: Glædelig Jul
0
af: Anonymous

Rilette

Jeg fik 630 g. rilettekød ud af to små 3-kilos ænder, inkl. halse og kråser. Der kom ikke helt så meget fedt i, vel en 2-2,5 dl.og en hel del salt. Det smager eddermukkeme godt! Fonden blev også helt forrygende. Den blev kogt ind til under en halv liter, som efter en nat i køleskabet havde samme konsistens som viskelæder!
0
af: Anonymous

Anderilette

HOV.. Glemte at nævne at den har stået i køleskab siden Mortens aften...og tak for en fantastisk blok. mvh Michael
0
af: Anonymous

Anderilette

Hvis den lugter fint, smager fint og er mugfri, så plejer den at være fin. ... max
0
af: Anonymous

Anderilette

Hej Max Tak for dit svar. det lugter dejligt og ser super ud. tror at Svigermor og resten af familien skal prøve den til en let Nytårsfrokost. Godt Nytår!! Mvh Michael
0
af: Anonymous

Hvordan får du alt det fedt?

Jeg har prøvet og lave din anderilette et pr gange og synes ikke jeg får så meget fedt fra mine ænder som dig.. Hvad kan det skyldes?
0
af: Anonymous

Hvordan får du alt det fedt?

Hmm ... jeg gør ikke noget særligt. De ænder du køber er formentlig mere magre end dem jeg køber. - max
0
af: Anonymous

Hvordan får du alt det fedt?

Tak for svaret.. Købte andefedt ved siden af og brugte 😄
0
af: Anonymous

Fra confit til rilette!

Hej Max! Er startet op på din opskrift på confit de canard, som skulle serveres til en julefrokost 9 januar. 10 lår er optøet og ligger nu og sprænger med div. krydderier. Jeg har imidlertid oæbestemt mig, og vil nu hellere lave en stor portion rilette i stedet. Vil imorgen koge lårene i andefedt, dog noget længere end den tid du angiver til confit.herefter dækker jeg dem komplet med andefedt. Når tiden for frokosten nærmer sig, vil jeg grave lårene frem, men jeg forestiller mig at de er noget stive i konsistensen. Spm. er derfor:Kan jeg varme dem igennem i andefedt, for at gøre det lettere at pille kødet af knoglerne.

Fra confit til rilette!

ja det kan du sagtens. bare lad dem simre lidt, så bliver de fleste bakterier slået ihjel. Sandsynligvi dem alle sammen. Anden smager lige godt af den grund :-D
0
af: Anonymous

Anderilette

Kan man fryse dette

Anderilette

Ja. Den fryser fint.
0
af: Anonymous

Anderilette

tak
0
af: Anonymous

Røgede ænder

Jeg har nogle røgede ænder, som jeg tænker at lave rillette ud af (af skrogene, altså) Ville fedtet herfra stadig være godt at bruge? Mvh Annette

Røgede ænder

Jeg tror det vil være alt for kraftigt i smagen.
0
af: Anonymous

Anderilette

Kunne man sprænge andelår og andebryster inden man koger dem for at riletten får en mere "pæn" farve?

Anderilette

Det gør man typisk hvis man ikke laver riletten af skroget. Drys med med salt, peber og timian. Lad stå natten over i kølsekabet.
0
af: Anonymous

Anderilette

koger du anden med eller uden låg?
0
af: Anonymous

Anderilette

Hej. Kan man lave rilette af berberiand? Kan man lave rilette af anden efter den er sprængt i salt og sukkerlage og derefter kogt? Jeg har en meget stor and på 4 kg og kunne tænke mig at lave både sprængt and og rilette af resten Tak for god side
0
af: Anonymous

Anderilette

Jeg laver det af alt slags and. Og gås. - Max
0
af: Anonymous

Anderilette

Hej igen. Tak for svar, men kan du også sige mig om man kan lave rilette af en del af anden efter den er sprængt og kogt? Vh maj-Britt
0
af: Anonymous

Kun rillete

Hvis man ikke har andeskrog tilbage, men alligevel vil lave rillette, er det muligt at købe kød bare til dette formål? Der findes åbenbart også rillette af andre kødsorter, så måske kunne man købe f. eks. kalvekød med ret meget fedt og bruge det?

Kun rillete

det mest almindelige er and, gås og svin. Laver du af andre slags kød som fx lam, skal der nok noget eksternt fedt i.
0
af: Anonymous

Kun rillete

Man kan ofte købe andelår - brug 2-3 stk. afhængig af, hvor meget rilette du skal bruge.
0
af: Anonymous

Annerilette-holdbarhed

Jeg lavede annderilette i 2 pateskåle med låg, og forsejlet med andefedtet. Midten af marts, har stået i køleskab lige siden, kan de stå længere, eller skal jeg koge op igen, og begynde forfra, det hjælper vel ikke at fryse dem nu efter 7 uger. linnea.ryhl@gmail.com

Annerilette-holdbarhed

Det kan jeg ikke svare på. Hvis de ikke er mygne og det lugter fint, så fejler de sandsynligvis ikke noget.
0
af: Anonymous

Salt

Jeg forstod ikke helt saltningen - i opskriften står der 11 teskefulde - er det til kogningen og derefter salter man efter den endelig vægt eller?

Salt

Jeg ved ikke hvad der er sket der, og hvorfor der ikke er nogen der har nævnt det før. Der skulle stå 1-2 tsk salt. Som jeg siger i videoen skal der bruges 1 spsk til 1 kg kød. Hvilket er 3 teskefulde. Da der her er ½ kg kød skal der så bruges 1-2 teskefuld salt.