Mine værktøjer
Du er her: Forside Artikler Bønnespirer - verdens mindste køkkenhave

Bønnespirer - verdens mindste køkkenhave

— Arkiveret under ,

Artikel med video - Når man spirer bønner sætter det en masse biologiske processer i gang som gør at de hårde og ellers sunde kerner ændrer sig til endnu sundere grøntsager. Bønnespirer er gode som salat eller som fyld i supper eller asiatisk mad. Dem man køber i supermarkedet er desværre tit bitre og har en smag af jord. Dyrker man sine egne kan man spise dem før de bliver bitre. Så minder smage faktisk mest om grønne ærter. Og så er det nemt.

Bønnespirer - verdens mindste køkkenhave

Bønnespirer - med 24 timer imellem

Fremgangsmåde

Kom kerner  i vand i 12 timer, og anbring dem mørkt og køligt, indtil de er svulmet op til dobbelt størrelse.

Hæld vandet fra og skyl dem med en portion rent vand.

Hæld alt vandet fra og stil dem igen mørkt og køligt indtil de er store nok til at spise. Typisk efter 3-4 døgn.

Imens de står og vokser skal de skylles morgen og aften (hver 12 time) med rent koldt vand.

Når de er store nok, så skyl dem en sidste gang og kom dem i køleskabet indtil de skal spises.

Noter

 

Spis dem når du syntes de smager bedst. Selv foretrækker jeg dem efter 2-3 dage.

Du kan bruge stort set alle slags kerner fra bælgfrugter. Bønner eller kikærter.

De bønnespirer du køber i butikkerne er lavet af grønne bønner. Også kaldet mung bønner.

De giver også gode spirer og er nemme at have med at gøre.

Når du laver dine spirer selv, så bliver de tyndere og mere krøllede end dem man køber. Det er ikke fordi du gør noget forkert. Skal de være lige og tykke skal de spire under tryk. Fx imellem to stykker fugtigt sækkelærred der bliver presser sammen af noget tungt. Det syntes jeg dog er lige besværligt nok til køkkenbordet. Så godt smager de altså heller ikke :-S

Handlinger tilknyttet webside

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 23/08 2010 11:08
Vi har det sidste års tid selv produceret alle vores spirer. Det er sjovere og ikke mindst meget billigere end færdigkøbt.

Vi investerede en lille sum penge i et par sæt spirebakker.

Man kan faktisk være selvforsynende året rundt - hvilket jo er en herlig tanke!

Min erfaring er, at spirerne ikke skal blive alt for store, da de så har en tendens til at blive lidt bitre.

 



Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 23/08 2010 19:03
Endnu engang en superfed video, tak!
Jeg bruger denne kande; http://www.bodum.com/dk/da/shop/detail/10760-01/

Det er en kande til "grøn the", og har derfor et filter i toppen således det er supernemt at skylle, istedet for si mv.

Heidi

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af maxm den 23/08 2010 20:22
Hehe ... det er altid rart at finde ud af at man ikke er den eneste der nørder med foskellige mad-ting. Men ja, der er mange måder at lave spirer på.

Jeg prøver så vidt muligt at holde udstyret nede på et minimum i mine video'er, så flere kan være med :-S Men jeg overvejer da at få sådan et net-låg man kan sætte på et sylteglas.

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 08/09 2010 17:57
Kunne jeg få dig til at definere mørkt og koldt? Hvor mørkt og koldt?

Med venlig hilsen
Per H. Christiansen

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af maxm den 08/09 2010 18:49
Hmm ... ja. jeg er ikke så religiøs med det.

Jeg stiller dem bare på en hylde i den mørkeste krog i et rum hvor der ikke er direkte solskin. Og ikke lige over en elevator eller anden varmekilde.

De behøver ikke stå ved 10 grader i et sort kælderrum :-) Bliver der for koldt, så holder de også op med at gro.


Så skyggefuld stuetemperatur er måske en bedre beskrivelse. De er meget tilgivende.

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 12/10 2010 09:45
De har sådan nogle spirebakker hos netspiren.dk til kun 69kr
Dem er jeg begyndt at bruge...

syntes bare de bliver hurtigt lange... skal lige have fundet et niveau hvor vi kan følge med mht at spise dem :D

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 12/10 2010 12:24
Hehe ... "ikke lige over en elevator" Jeg mente vist "ikke lige over en radiator" - Max

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 26/06 2011 11:33
He he, jeg tænkte også, hvad du mon boede i, siden det kunne være en mulighed at stille dem lige over en elevator! :oD
Men jeg er lige nødt til at spørge - ALLE slags bønner? Jeg har en masse tørrede kikærter og kidneybønner, og er ved at være lidt træt af mine sædvanlige påfund... Til gengæld er jeg tosset med bønnespirer!

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af maxm den 26/06 2011 13:55
ja ok, nu har jeg jo ikke prøvet med *alle* slags selv. Men det er det rygtet vil vide. Kikærter virker i hvart fald fint. Kidney kan jeg ikke huske om jeg har prøvet.

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 26/06 2011 19:53
Tak for hurtigt svar - jeg prøver med kikærter i første omgang.
Og så er et tak for en super side vist også på sin plads! Jeg har kigget med læææænge (siden en nytårsaften hvor jeg skulle eksperimentere med langtidsstegt kød!) og selvom det ikke er alt der er lige SU-og-to-børn-under-2-år-venligt, så elsker jeg at lade mig inspirere! Så tak for dit gode arbejde :o)

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af maxm den 26/06 2011 20:12
Det er rigtigt. Sitet er blevet noget "projekt" orienteret. Det var egentlig ikke meningen. Så jeg må nok snart til også at lave nogle "aftensmad på under en time" indlæg/opskrifter.

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 16/11 2011 17:24
Fantastisk blok, vidunderlig mad, meget inspirerende.

Ang. bønnespirer vil jeg lige nævne, at nogle bønner indeholder større mængder lektiner, som ikke nedbrydes ved spirring. De kan give mavesmerter m.m. (f.eks. kidneybønner, så jeg håber ikke, at du allerede har prøvet det, suk...), se f.eks. fødevarestyrelsen (næstsidste afsnit 'Lektiner'):
 
http://www.fodevarestyrelsen.dk/fdir/pub/1997211/kap9.htm

og anbefalinger af bønnesorter, der egner sig til bønnespirer i "Bønner skal tilberedes rigtigt - ellers kan de være skadelige" af Levnedsmiddelstyrelsen:

http://ftlf.dk/fileadmin/download/boenner.pdf

Ellers tusinde tak for endnu en rigtig dejlig video og opskrift.

Respekt, Rosa

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 22/09 2011 19:21
Bønnespirer er rigtig godt og sundt! Men du kan bestemt ikke bruge alle bønner! Mange bønner er giftige hvis de ikke udblødes og koges. Kidney bønner ville jeg aldrig bruge til spire, men man kan trygt bruge mungbønner, linser, kikærter eller lucerne.

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 06/03 2012 19:20
Og dog står der i pjecen fra fødevarestyrelsen at kikærter skal koges og ikke er egnede til spiring. jeg undrer mig bare!

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 08/09 2012 18:41
Hej, Kikærter må man ikke spirer da de indeholder lektiner som er giftige og der er bl.a. derfor man koger bønnerne længe inden man spiser dem som bønner. Ville jeg bare lige sige.

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 04/09 2011 17:39
jeg har lavet dem i en plastikbøtte i køkkenskabet. Det er ok lummert nu, så ved ikke hvor vigtigt det er at de står meget koldt.

Hjemmedyrkning af spirer.

Skrevet af Anonym bruger den 05/07 2012 14:22
Slå huller med hammer og søm i låget til et stort syltetøjsglas... Husk at lave hullerne fra lågets inderside og ud, så er der bedst afløb. Eller hvis man har værktøjskassen i orden, kan et stempel lave fine huller.
Kh Linda

Jeg ville ikke turde binde an med det

Skrevet af Kenneth Sørensen den 17/10 2011 10:28
- slet ikke efter den fødevareskandale som var i sommers i Tyskland, hvor mistanken nu samler sig om nogle bukkehornsfrø importeret fra Ægypten.

Til brug i Køkkenhaven spirer jeg dog selv bønnefrø (i et gammelt håndklæde) som jeg køber for 1,95 kr. posen i Aldi , fordi hvis man sår direkte i jorden er der mange som ikke spirer, eller de bliver hakket op af fugle. Men een gang oplevede jeg at en af frøene ikke havde spiret i det fugtige håndklæde, men i stedet var rådnet. Og jeg tælnkte det var godt at man ikke skulle spise de spirer, men selvfølgelig hvis det hele tiden ligger i vand som skiftes (hver 12. time), så kan det jo nok ikke rådne.

Jeg føler dog at du nok kan nævne vigtigheden af hygiejnen og at det er derfor at vandet skal skiftes så tit, for een kan aldrig indskærpe for tit hvor vigtigt det er, og der KUNNE jo være nogen derude som lader dem blive i det samme vand.

Jeg ville ikke turde binde an med det

Skrevet af maxm den 18/10 2011 19:52
Et eller andet skal vi jo spise :-S og spirer er vist lige så sundt som alt muligt andet. Men du har ret i at det er vigtigt at bruge rent vand og at skifte det jævnligt. Men det syntes jeg da også jeg nævner.

Fantastisk instruks

Skrevet af Anonym bruger den 16/01 2013 17:26
Tak for en rigtig god vejledning, som for nogle år siden fik mig igang med at lave bønnespirer. Jeg har nu kun haft succes med mungbønnerne. Har prøvet lucernespirer og kikærter uden held. Hvilken slags bruger du oftest? Og skal man bare nøjes med mungbønnerne?
Mvh Kathe

PS Har iøvrigt lagt link op til din vejledning på min egen blog www.ravfood.wordpress.com. Håber det er ok?

Fantastisk instruks

Skrevet af maxm den 17/01 2013 14:14
Jeg bruger hovedsageligt mungbønner. Dem kan jeg bedste lide. Og links er altid velkomne :-D

Spiring af sorte bønner

Skrevet af Anonym bruger den 03/07 2013 17:37
Hejsa
Jeg vil bare høre, om nogle af jer har prøvet at lave spirer af sorte bønner (turteldue)?

Hilsen Laura

Spirer af korianderfrø

Skrevet af Anonym bruger den 10/10 2013 12:58
Vil høre om du har erfaring med korianderfrø - hat læst man kan bruge sennepsfrø - så tænkte om det var en option
Med venlig hilsen Sus

Spiring i køleskab

Skrevet af Anonym bruger den 19/01 2014 10:31
hvor spirer jeg bønnerne bedst? Er det for koldt i køleskab. Er i tvivl om det bliver for varmt i et almindeligt skab i stuen? Vh Charlotte

Spiring i køleskab

Skrevet af Anonym bruger den 20/01 2014 10:38
Stuetemperatur. Ikke i køleskabet. Så tror de bare det er vinter. - max

bønnespirer

Skrevet af Anonym bruger den 16/05 2015 15:02
Rengør en tom mælkeemballage med lukkemekanisme grundigt. Klip små huller i to hjørnerne foroven. Fyld ca 100 gr. grønne udblødte mung bønner i kartonnet og fyld med koldt vand. Lad vandet sive ud. "vandes" mindst to gange om dagen. (Gerne flere gange). Efter 3-4 dage har du en liter fantastiske spirer. hæld spirerne i en skål, fyld op med vand og du kan "skumme" de grønne skaller - som flyder ovenpå - af.

Bønnespirer

Skrevet af Anonym bruger den 26/05 2015 12:50
Hvor køber man bønnerne? og hvordan bliver man selvproducerende? Betyder det, at man dyrker bønnerne til fuld størrelse og herefter høster og tørrer bønnerne?

Duer det med hvide bønner?

Skrevet af Anonym bruger den 03/08 2016 06:08
Går det an med hvide bønner? Eller er de mon giftige? 😁 Har lige sat dem igang igår! 😊
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: