Mine værktøjer
Du er her: Forside Artikler Kartoffelsorter - beskrivelse, egenskaber og opbevaring

Kartoffelsorter - beskrivelse, egenskaber og opbevaring

Kartofler er levende når de bliver gravet op. De er beregnet til at overvintre i jorden. Det er derfor de kan holde sig så godt. De kan ikke tåle sollys eller fluorescerende lys. Det gør dem grønne. De opbevares bedst koldt (0-4 grader). Eller i køleskabet. De ændrer smag og konsistens hvis de fryser.

Normalt er kartofler egentlig ikke noget jeg går så meget op i, men der irriteret mig helt vildt at få fat i den forkerte slags når jeg skal lave pommes frites. At en kartoffel er stor og ligner en bagekartoffel er ikke nok. Så jeg har fundet det nødvendigt at lave noget research om emnet. Det viste sig at der findes mange sorter, så jeg har skrevet det ned her så jeg kan huske det. Alle sorter blev ikke beskrevet lige entydige så der kan være enkelte fejl.

Spise

Spisekartofler er dem vi normalt bruger til madlavning.

Sort konsistens Egnet til
Agata
  skrællet
Asparges (Ratte)
fast, kogefast
salat, med skræl, pillet
Balance
  skrællet
Belana
kogefast
skrællet
Berber
kogefast
skrællet
Ditta kogefast pillet, med skal, skrællet, salat
Folva kogefast

Fontane kogefast
skrællet, most, bagt
Hamlet
kogefast
skrællet
Hanna
  skrællet, most
Hansa
fast salat
Hela ikke kogefast
skrællet
Jaerla
  skrællet
Jutlandia fast

King Edward
ikke kogefast
most
Nicola
kogefast
skrællet, salat,
Obelix
  skrællet
Octavia
fast
Primola
fast, kogefast
skrællet, salat
Princess Laratte
fast, kogefast
spise, mos
Revelino
  skrællet
Sava
fast, kogefast
pillet
Sieglinde
fast pillet, salat
Spunta
  skrælle
Ukama
  pillet, med skræl
Æggeblomme fast
salat, pillet

Bage

Bagekartofler er som regel store og velegnede til bagning, mos, pommes frites, chips osv.

Sort konsistens Egnet til
Artana    
 
Bintje ikke kogefast
mos, bagning, chips, pommes frites
Desiree   pommes frites, chips
Estima
Bagt, pommes frites, most
Fontane kogefast
skrællet, most, bagt
Saturna
  chips, pommes frites
Up to date
melet, ikke kogefast
mos

Industri

Industrikartofler findes som regel ikke i handlen, så de er ikke så vigtige til almindelig madlavning.

Sort Type konsistens Egnet til
Canasta industri
  kartoffelmel
Danva industri
  kartoffelmel
Elkana industri
  kartoffelmel
Hermes industri
 
Kaptah
industri   kartoffelmel
Kardal    
industri
  kartoffelmel
Karnico
industri
  kartoffelmel
Kennebec
industri
  bagt
Kuras
industri
  kartoffelmel
Liva
industri
  chips
Mercury
industri   kartoffelmel
Oleva industri
  kartoffelmel
Posmo
industri   kartoffelmel
Producent
industri
  kartoffelmel
Provita industri
  chips
Shepody
industri


Tivoli industri
  chips
Handlinger tilknyttet webside

Kartoffelarter

Skrevet af Anonym bruger den 18/07 2009 07:11
Hej

Det er bare ikke altid at arten er mærket på skiltene. Du burde udover det læse Heston Blumenthals "in search for total perfection" (der kom Blumenthal ind igen). Han gennemgår forskellige kartoffelsorter i UK og taler lidt om opbevaring. Ifølge ham er det lidt mere avanceret med temperaturer og opbevaring. I køleskabstemperatur nedbrydes kartoflerne til stivelse og sukker. Så vidt jeg husker anbefaler de omkring 7 - 9 grader

Kartoffelarter

Skrevet af maxm den 19/07 2009 09:20
Jeg har ikke læst bogen, men set afsnittet fra tv serien af samme navn hvor han laver pommes frites. Her ændrer han i øvrigt helt taktik fra den udsendelse der var på Discovery for nogle år siden. Sådan noget uorden.

Det research jeg har lavet om emnet peger i retning af kold opbevaring. Men jeg må vel hellere læse op på det igen så.

Og ja, det er irriterende at de ikke skriver sorterne i supermarkederne. Men på den anden side er der vel ikke mange der går op i det, ud over om det er bage- eller spise-kartofler.

Kartoffelarter

Skrevet af Anonym bruger den 19/07 2009 11:53
Bogen er sjov, fordi han går så ekstremt til værks. Jeg vil sige at opskrifterne er temmelig komplicerede, men ideen med at putte vodka i sin dej til fish and chips istedet for øl, er interessant.

vh
Peter

Kartoffelarter

Skrevet af Anonym bruger den 19/07 2009 14:39
Du har ret i det komplicerede. Selv jeg fandt nogle af hans forslag fra tv serien så besværlig at jeg ikke gad. Retterne er også typisk engelske og derfor ikke nogen jeg har så stor interesse i.

Men vodkaen lyder interessant. Den er også nævnt i McGEEs klumme:

http://www.nytimes.com/2007[…];ref=dining&oref=slogin

Kartoffelarter

Skrevet af Anonym bruger den 01/04 2010 19:06
Det er rigtigt at kartofler som opbevares for koldt omdanner/nedbryder stivelsen til sukkerstoffer og derved får en sød smag. Det er kartoflens "overlevelses" mekanisme, da sukkerstoffer ændre frysepunktet i kartoflen, som derved kan overleve ved frostgrader. Jo tættere på frysepunktet jo mere stivelse omdannes til kulhydrat, så jo koldere i længere tid, jo sødere en smag får kartoflen. Optimal opbevaring er vist 10 grader og mørkt.

Royal...

Skrevet af Anonym bruger den 20/07 2010 15:47
...hedder sorten som danske avlere har perfektioneret til lige netop pommes frites...

Kartoffelarter

Skrevet af Anonym bruger den 20/11 2010 11:12
Når der nævnes "kartoffelarter" tænkes der sikkert på "Kartoffelsorter". Af arter dyrkes der hovedsageligt kun to, nemlig Solanum tuberosum og Solanum andigonum. Af disse arter findes mange sorter. Eks. er Sava en sort og ikke en art.

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 27/08 2011 13:54
Ditta er nok den mest anvendelige til alle former for tilberedning.
Den smager lidt i retningen af aspargeskartoflen, men kan også bruges til bagning, mos og supper.
Oven i købet er den nem at dyrke og giver et godt udbytte.
mvh
kathy

Opbevaring

Skrevet af Anonym bruger den 26/09 2011 18:58
Kartofler opbevares mørkt og køligt (ikke under 5 grader). For kold temperatur vil få kartoflen til at danne sukker. Sukkeret branker, når det friteres til chips og pommes frites, hvilket giver en dårligere smag og for mørke chips (indleverede kartofler "prøvebages" på fabrikken for at teste om de opnår korrekt "bagefarve" - dertil bruges noget, der ligner et farvekort fra maleren).
Kartofler der har været nær frysepunktet ødelægges (kartoflen "spiser" stivelsen og sukkeret, så der kun er fibermasse tilbage), så det yderste lag bliver lyst og næsten gennemsigtigt. Det giver pommes frites "glasender", der er bløde og ikke kan sprødsteges.

Tommelfingerregel til kartoffelkending

Skrevet af Anonym bruger den 09/12 2012 20:58
Hej Max
My kartoffelwoman har lært mig,m at man, som tommelfingeregel, kan gå ud fra at jo rundere en kartoffel er, des mere egner den sig til mos og udkogning, des mere den ligner en aspargeskartoffel dvs. slank og langstrakt, des mere kogefast er den.
Reglen holder fint.

Feedback

Skrevet af Anonym bruger den 09/05 2016 07:25
Dejlig viden om kartofler

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 31/05 2016 06:28
Jeg får ligefrem kvalme af at se de glasagtige og vandede kartofler på min tallerken. De er for uger siden skiftet ud med en skive rugbrød. Jeg er nu igennem samtlige tilbudte kartofler i poser i hhv FAKTA og BRUGSEN. Sidste forsøg var bagekartofler, som åbenbart havde fået frost. Underligt at man ikke skriver sortsnavn på poserne. Jeg forstår godt at børn og unge hellere vil have pasta!
Ingeborg Hansen

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 18/08 2016 12:51
kkkkkkkkaaaaattttttoooooffffeeelll

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 18/08 2016 12:51
kkkkkkkkaaaaattttttoooooffffeeelll

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 18/08 2016 12:51
kkkkkkkkaaaaattttttoooooffffeeelll

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 18/08 2016 12:51
kkkkkkkkaaaaattttttoooooffffeeelll

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 18/08 2016 12:51
kkkkkkkkaaaaattttttoooooffffeeelll

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 11/10 2016 10:30
Gg

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 26/10 2016 06:54
kkkkaaaarrrrttttoooofffflllleeeerrrr

Kartofler

Skrevet af Anonym bruger den 26/10 2016 06:59
kkkkaaaarrrrttttoooofffflllleeeerrrr
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: