Mine værktøjer
Du er her: Forside Artikler Røgpunkt for forskellige fedstoffer

Røgpunkt for forskellige fedstoffer

Røgpunktet for fedstoffer er vigtigt, både for smagen og for sundheden. Når olien ryger begynder maden at smage brændt. Hvad værre er så er der mistanke om overopvarmet olie øger risikoen for kræft. Jeg har markeret de mest almindelige fedtstoffer til stegning.

Fedtstof Røgpunkt °C
Uraffineret raps olie 107°C
Uraffineret hørfrø olie 107°C
Uraffineret Saflor olie 107°C
Uraffineret Solsikke olie 107°C
Uraffineret majs olie 160°C
Uraffineret Solsikke olie med høj oliesyre indhold 160°C
Extra Jomfru oliven olie 160°C
Uraffineret Jornødde olie 160°C
Halvraffineret Saflor olie 160°C
Uraffineret soja olie 160°C
Uraffineret valnødde olie 160°C
Hampfrø olie 165°C
Smør 177°C
Halvraffineret raps olie 177°C
Kokosnødde olie 177°C
Uraffineret Sesam olie 177°C
Halvraffineret soja olie 177°C
Margarine
182°C
Svinefedt 182°C
Macadamia nødde olie 199°C
Raffineret raps olie 204°C
Halvraffineret valnødde olie 204°C
Høj kvalitets (lav syre) extra Jomfru oliven olie 207°C
Sesam olie 210°C
Bomuldsfrø olie 216°C
Vindruekerne olie 216°C
Jomfru oliven olie 216°C
Mandel olie 216°C
Hasselnødde olie 221°C
Jornødde olie 227°C
Solsikke olie 227°C
Raffineret majs olie 232°C
Raffineret Solsikke olie med høj oliesyre indhold 232°C
Raffineret Jornødde olie 232°C
Raffineret Saflor olie 232°C
Halvraffineret Sesam olie 232°C
Raffineret soja olie 232°C
Halvraffineret Solsikke olie 232°C
Oliven olie af presserester 238°C
Extra lys oliven olie 242°C
Klaret smør
252°C
Sojabønne olie 257°C
Saflor olie 266°C
Avocado olie 271°C
Handlinger tilknyttet webside

Olie

Skrevet af Anonym bruger den 13/05 2010 05:59
Hvad med motor olie?

Olie

Skrevet af maxm den 15/05 2010 10:18
Prøv at checke på www.kvalibiler.dk

Olie

Skrevet af Anonym bruger den 23/12 2012 22:00
:D

Palmeolie

Skrevet af Anonym bruger den 24/10 2010 11:07
Jeg kan ikke se at røgpunktet for palmeolie er med på listen, det er jeg nysgerring for at vide.
Cirke hvor varm bliver en gryde når man gør klar til at svitse løg og brune kød, dvs. man typiske skruer bluset helt op, ordner tingene, og skruer derefter ned.
Bliver det for varmt så man når over røgpunkterne, og det dermed bliver usundt.

Palmeolie

Skrevet af maxm den 24/10 2010 19:51
Det kan jeg ikke svare på. Komfuret, blusset, tiden og gryden/panden spiller alle sammen ind. Men røgpunktet er nemt at kende. Hvis olien ryger så er det for varmt :-D

Palmeolie

Skrevet af Anonym bruger den 28/10 2010 07:26
Hej,

Røgpunktet for palme olie er 235°C (455°F) - jeg tjekkede lige Ghee også og bemærkede at det faktisk har et højere røgpunkt, helt oppe ved 252°C (485°F)

Tak til Max i øvrigt, for et supersite, jeg har lige opdaget din side for nogle få dage siden, og jeg er som et lille barn i en slik fabrik, som ikke ved hvad han skal prøve først :)

/Tonni

Parafin Olie

Skrevet af Anonym bruger den 24/10 2010 12:50
Jeg har læst i en bog at parafin olie er meget god og anvendelig til at blande 50/50 med f.eks olivenolie til dressinger, da parafin olien ikke optages i kroppen.
Parafin olien i sig selv er smagsløs, men optager smager af den olie den blandes med, på denne måde sænkes kalorie indholdet til det halve, hvad som udgangspunkt er smart nok.
Spørgsmålet er så om der noget negativt ved parafin olie, eller det er en super god ide.
Parafin er jo normalt grisefedt, som ikke er godt, men det er svært at google noget om det, og finde et sted at købe det.

Parafin Olie

Skrevet af maxm den 24/10 2010 19:54
jeg ved der fandtes noget der hedder olestra der virkede på den måde. Det blev trukket tilbage fordi dem der spiste så meget fedt, fx i franske kartofler, at de havde brug for at spise "kunstig" olie, de fik så meget af det at det virkede som afføringsmiddel. Ligesom amerikansk olie.
Alt i alt så tror jeg ikke mængden af olie betyder noget hvis man ellers spiser varieret og masser af grønt.

rygepunkt

Skrevet af Anonym bruger den 25/01 2011 14:06
Jeg har gennem tiderne fundet mange forskellige rygepunkter for det sammen fedtstof, disse virker lidt mere nuancerede men ikke helt logiske, hvor har du dem mon fra. MVH Rie

rygepunkt

Skrevet af maxm den 25/01 2011 14:55
jeg kan dårligt huske det mere. Det er ved at være længe siden jeg samlede dem ind. En kombination af forskellige netkilder og bøger. Jeg har ikke testet dem selv, men tog de temperaturer der var fra den mest pålidelige litteratur og så nogen fra nettet hvor der var enighed om temperaturerne.

Jomfru oliven olie

Skrevet af Anonym bruger den 20/04 2012 22:08
Når jeg søger på nettet virker det til at den eneste reelle forskel på jomfru og ekstra jomfru oliven olie er at sidstnævnte har et lavere syreindhold. Derfor virker det ulogisk at den ellers udmærkede liste indikerer at ekstra fin (lav syre) extra jomfru oliven olie har et højere rygepunkt end extra jomfru oliven olie, mens jomfru oliven olie har et højere rygepunkt end begge disse extra varianter?

Jomfru oliven olie

Skrevet af maxm den 20/04 2012 23:00
Ekstra olie har flere planterester end alm. jomfru oliven olie derfor ryger de mere.

Raffineret, halvraffineret og uraffineret??

Skrevet af Anonym bruger den 04/11 2012 10:24
Jeg har brug for en forklaring på hvad raffineret, halvraffineret og uraffineret betyder og hvor på olierne jeg kan læse om de er det. Har det evt. Noget med koldpresningen at gøre??? Gør mig endelig klogere:-)

Raffineret, halvraffineret og uraffineret??

Skrevet af Anonym bruger den 16/05 2015 19:52
Det har jeg også studset over. Hvor hører fx en koldpresset olivenolie til på listen? :)

Raffineret, halvraffineret og uraffineret??

Skrevet af Anonym bruger den 16/11 2016 15:55
Nu svarer jeg på en halvgammel kommentar, men jeg tænker at der stadig kommer folk forbi på siden, som kan have glæde af svaret, selvom spørgeren forhåbentlig har fundet svaret på anden måde.

Jeg gætter på, at koldpresset Olivenolie har et røgpunkt, der svarer til en (ekstra) jomfru oliven-olie. Hvis jeg har forstået det rigtigt, er "jomfru" netop betegnelsen som gives til en koldpresset olie. Hvis du vil være på den sikre side, kan du altså gå ud fra et røgpunkt på omkring 160°C.

På den anden side tror jeg fabrikanten ville skilte med det, hvis det er en "ekstra jomfru" olie, som jo normalt er dyrere. Du kan eventuelt eksperimentere lidt, og se om ikke olien kan klare tæt ved de 216°C, som "almindelig jomfru olivenolie" skulle kunne klare, før den begynder at ryge.

Mvh
Morten .
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: