Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Franskbrød - den klassiske opskrift

Franskbrød - den klassiske opskrift

— Arkiveret under , ,

Franskbrød er en klassiker. Selvom jeg har bagt "verdens bedste brød" i årevis, så forsvinder franskbrødet alligevel hurtigere når jeg bager det :-S Så der må jo være et eller andet ved det som holder. Jeg bruger ofte denne simple og hurtige opskrift som aldrig fejler, og som ikke kræver andet end en almindelig ovn. Den giver et godt franskbrød i løbet af 2 timer.

Franskbrød - den klassiske opskrift

Klassisk franskbrød

Ingredienser

  • 25 gram gær (½ pakke)
  • 3 dl mælk
  • 25 gram smør
  • 1 tsk salt
  • 400 gram mel

Fremgangsmåde

Blanding

Smuldr gæret i en skål.

Opløs gæret med ca. ½ dl af mælken.

Smelt smørret i en lille gryde. Det skal ikke bruse for meget, og må slet ikke blive brunt.

Hæld resten af mælken i gryden med det smeltede smør.

Mælk og smør blandingen skulle gerne være lillefingervarm så.

Bland alle ingredienser i skålen.

Æltning

Ælt i ca. 10 minutter. (jeg bruger maskine.)

Hævning

Lad det hæve i ca. 30 minutter til dobbelt størrelse.

Forming

Form brødet til en kugle ved at skubbe det ind i sig selv fra bunden af. Fortsæt til overfladen er stram.

Hvis det er blevet svært at arbejde med, så lad det hvile i 10 minutter.

Pres derefter brødet aflangt ved at folde det på midten, og løst klemme det sammen. Gør det en 3-5 gange og afslut med at klemme der hård sammen der hvor der er en fold.

Rul brødet tyndt indtil det er lige så langt som bradepanden er bred. Ca. 30-40 cm.

Brug så lidt mel som muligt så det ikke klistrer til bord eller fingre.

Læg det på et stykke  bagepapir.

Der er en generel video om forming af brød her.

Efterhævning

Lad det hæve ca. 30 minutter mere.

Pensling

Pensel hele den synlige overflade med lidt mælk.

Snitning

Snit brødet med en skarp kniv eller en brødkniv. Jeg plejer at bruge en brødkniv.

Bagning

Bages  ca. 30 minutter ved 180 grader varmluft, eller 200 grader alm.

Afkøling

Køles mindst 20 minutter inden der spises ...! :-)

Noter

Det største problem med hjemmebagt franskbrød er ofte at det falder sammen og bliver fladt. Det sker typisk hvis man ikke har gjort sin forming ordentligt.  Den stramme overflade som formningen giver er med til at franskbrødet hæver opad.

Når brødet hæver kan der nemt dannes en tynd tør skorpe på dejen. Den gør at brødet ikke kan vokse inde i ovnen. Man snitter derfor for at bryde den skorpe. Gør man ikke det bliver brødet ikke så luftigt og stort.

Når man starter med at ælte kan dejen godt virke lidt for våd og klistret, men det forsvinder imens man ælter. Mælken bliver æltet ind i melet. Jeg vil stærkt anbefale en røremaskine. Det er meget nemmere.

Denne form for franskbrød er hurtig og nem at lave. I hvert fald hvis man har en røremaskine. Desværre betyder det også at man ikke får alt smagen frem i melet. Det er derfor man bruger mælk og smør som har smag indbygget.

Du kan evt. drysse med birkes efter du har penslet med mælk. 

Der er en opskrift på langtidhævet franskbrød her

Handlinger tilknyttet webside

Kommentarer

Denne artikel har fået så mange kommentarer (56) at siden er blevet MEGET STOR. Derfor vises kommentarerne ikke med mindre du vælger det. Bare tryk på linket herunder og så kan du se dem. Bemærk at det tager flere sekunder for siden at vises med kommentarer.
 
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (71)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (13)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (12)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (12)
Suppe (18)
Surdej (4)
Vegetar (43)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: