Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Hjemmelavet græsk yoghurt af sødmælk

Hjemmelavet græsk yoghurt af sødmælk

Opskrift med video - Jeg prøver forskellige metoder af til at lave yoghurt med. For tiden laver jeg den kun med sødmælk, som jeg så dræner.

Hjemmelavet græsk yoghurt af sødmælk

"Græsk" yoghurt med hjemmelavet sirup.

Ingredienser

  • 4 liter sødmælk
  • ½ dl yoghurt naturel

Fremgangsmåde


Varm mælken op til 85 grader. Det ændrer strukturen på mælkens proteiner, og slår eventuelle bakterier ihjel.

Lad det køle af til 41 grader.

Rør den friske yoghurt ud i mælken.

Lad det stå 6-12 timer ved 40-45 grader. Jo længere det står og jo tættere temepraturen er på 45 grader, jo mere sur bliver yoghurten. Så det er en smagssag. Jeg har den på 41 grader.

Kør det igennem en sigte for at fjerne eventuelle klumper.

Hæld det op i en sigte dækket med ostelærred, et rent viskestykke, kaffeflitre eller lignende.

Lad vallen dræne fra i 12 timer. Jo længere det får lov at dræne jo mere fast bliver yoghurten.

Rør det godt rundt. Det giver en rigtig dejlig cremet konsistens.

(Gem vallen, den er fremragende til at bruge i brød i stedet for vand eller mælk. Den kan også koges sammen med 1 liter mælk for at lave ricotta.)

Yoghurt starter

Det mest irriterende ved at lave sin egen youghurt er at man skal ud at købe frisk yoghurt naturel til at starte det op med. Man kan så enten købe en youghurt starter der kan holde i lang tid, eller man kan gøre som med en surdej og tage noget fra den sidste portion yoghurt man har lavet. Det virker kun hvis man laver det regelmæssigt.

Jeg gør det at jeg ind imellem fryser en portion af min egen youghurt ned i en isterninge pose. Der kan være ca. ½ liter. Så knækker jeg bare en 4-5 terninger af og smider ned i blandingen når den er de 41 grader. Du behøver ikke fryse drænet youghurt ned. Det er nemmere at få i posen inden det bliver drænet.

Kunsten at holde 41 grader

Jeg har selv en termostat med temperaturstyring som jeg har købt på nettet i USA. Den er sat til en billig riskoger, og styrer temperaturen med  under 1 grads nøjagtighed. Det er absolut at anbefale. Jeg bruger den til rigtigt mange ting, men det er en artikel for sig selv.

http://auberins.com/index.php?main_page=product_info&products_id=44

Hvis du syntes $140 er lige groft nok, så er der andre metoder.

  • Et yoghurtapparat fra Dansk Hjemmeproduktion: http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/yoghurtapparat-inkl-7-217p.html jeg har også sådan en og den virker fint. Den har dog en tendens til at være for varm i bunden, så yoghurten bliver lidt uens fra toppen til bunden af glassene.
  • Varm det op i en almindelig gryde. Tilsæt starter kulturen ved 45 grader og kom så gryden ind i sengen under alle dynerne. På samme måde som mange laver risengrød.
  • Kom det i et fad på et elektrisk varmetæppe. Hvis du ikke har et liggende kan det købes for 100-200 kroner.
  • Kom gryden ind i ovnen med ovnlampen tændt. Det holder som regel omkring de 40 grader. Men der er det en god idé lige at checke sine temperaturer, og det kræver lidt øvelse.
  • En solskinsfyldt vindueskarm kan også bruges. Men så kræver det altså noget held.

Kærnemælk i stedet for yoghurt

Det smager ikke helt lige som yoghurt, men er på sin egen måde lige så godt.

Hvis du bruger ½ dl kærnemælk som starter, og så bare lader blandingen stå ved stuetemperatur et døgn til halvanden, så får du tykmælk. Den kan man også dræne og få en god "græsk tykmælksyoghurt"

Jeg kom til at gøre det ved et uheld, da jeg brugte en forkert starter. Alle var vilde med den, og den har ikke temperaturstyrings problemerne som youghurten har. Så start bare med den.

Handlinger tilknyttet webside

Kommentarer

Denne artikel har fået så mange kommentarer (63) at siden er blevet MEGET STOR. Derfor vises kommentarerne ikke med mindre du vælger det. Bare tryk på linket herunder og så kan du se dem. Bemærk at det tager flere sekunder for siden at vises med kommentarer.
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: