Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Mazarinkage

Mazarinkage

— Arkiveret under , ,

En dansk konditorklassiker. Tæt tung og svampet. Endnu engang en variation over pundkagen. Det er faktisk blot en sandkage med marcipan. Men endnu en gang er det også en variation der er besværet værd.

Mazarinkage

Mazarinkage

Ingredienser

det tørre

  • 100 gram hvedemel
  • 100 gram kartoffelmel (eller maizena)
  • 200 gram revet marcipan
  • 1 spsk bagepulver

det våde

  • 200 gram flormelis
  • 200 gram smør, smeltet
  • 4 æg
ganache / glasur
  • 50 gram mørk chokolade, 70%
  • 50 gram lys chokolade
  • 1 dl fløde

Fremgangsmåde #1 - manuel metode

(Giver en tungere og mere svampet kage, kagen på billedet er lavet efter denne metode.)

Riv marcipanen så fint som du orker.

Bland de tørre ingredienser sammen.

Bland de våde ingredienser sammen.

Bland det hele sammen i en af skålene.

Hæld det i en smurt springform.

Fremgangsmåde #2 - food processer

(Giver en lettere og mere luftig kage. Og mindre opvask.)

Bland alle de våde ingredienser sammen i food processeren. Knæk marcipanen i mindre stykker og kom også den i. Du behøver ikke smelte smørret.

Blend det sammen til en creme. Den ser sikkert skilt ud. Det betyder ikke noget.

Bland de tørre ingredienser i og blend kun lige indtil alt melet er blendet i.

Bagning

Bages i ca. 40 minutter ved 180 grader i en springform. Indtil der ikke hænger ubagt dej ved kødnål eller strikkepind.

En lille springform giver jo en høj og tyk kage, og en stor springform giver en lav og tynd kage. En tyk kage tager meget længere om at bage end en tynd kage, så jeg har nogen gange været ude for at den tog op til en time i en lille springform.

Lad den køle af i mindst 20 minutter inden du kommer ganachen på.

Ganache

Smelt chokolade i fløden i en tykbundet gryde, ved lav temperatur.

Noter

Skal du bage i stor bradepande i stedet for i springform skal du bare gange ingredienserne med 2½, så du fx får 500 gram sukker.

Du kan dog godt nøjes med at gange ganachen med 2 gange. Der er nok alligevel.

Når man bruger halv kartoffelmel og halv alm. mel, så er det for at gøre kagen mere porøs. Det er jo gluten/protein indholdet i hvedemelet det gør en dej sej, og giver luftbobler. Når man så blander ren stivelse i fra kartoffelmel, så svarer det til at bruge mel med et lavt proteinindhold. 

Kagen er ligeglad med om du bruger stivelse fra kartoffelmel eller maizena. Maizena koster dog 4x så meget som kartoffelmel så ... :-S

Handlinger tilknyttet webside

Uhmmm

Skrevet af Anonym bruger den 12/09 2010 20:32
Uhmm, en god mazarinkage er der ikke meget der slår :-)

Mange hilsner
Birthe

Lækkert

Skrevet af Mette Schiemann Villadsen den 14/09 2010 15:10
Elsker alle de opskrifter der kommer for tiden - specielt når det er video opskrifter, de tilføjer altså lige en ekstra dimension.

Det her må vist være weekendens kageprojekt.

Mums!

Lækkert

Skrevet af maxm den 14/09 2010 15:57
Jeg vil også helst lave med video. Tit er det bare mest praktisk at bryde det op i to dele.

Arbejdsgangen er tit at jeg researcher og tester opskriften af. (Du drømmer ikke om hvor mange manhatten style cheesecake opskrifter jeg testede :-S)

Så finder jeg den version jeg bedst kan lide.

Imens jeg har gjort det, tager jeg også billeder af resultatet. Så har jeg faktisk opskriften klar og er klar til at filme den.

Men hver video tager en dag at lave, og så er det ikke altid jeg lige har tid.

Så er det jo trist at have opskriften liggende i stedet for at komme den på sitet.

Senere laver jeg så video'en og så "genudgiver" jeg opskriften med video på.

Det er derfor opskrifterne ofte kommer før der er video på, og også derfor at de kommer igen når der er video på.

Lækkert

Skrevet af Mette Schiemann Villadsen den 14/09 2010 18:12
Altså jeg melder mig gerne som frivillig testdommer af både mad OG kageR ;oD

/Mette

Uhmmm

Skrevet af Anonym bruger den 11/08 2012 13:48
ja helt vildt lækker

Temperatur

Skrevet af Anonym bruger den 15/09 2010 19:21
Hvilken temperatur skal kagen bages ved?

Temperatur

Skrevet af maxm den 15/09 2010 20:12
Ups. Det er nu tilføjet. 180 grader.

Varmluft

Skrevet af Mette Schiemann Villadsen den 16/09 2010 15:25
Og det er vel varmluft - as usual!?

Varmluft

Skrevet af maxm den 16/09 2010 16:13
Yep.

Varmluft

Skrevet af Anonym bruger den 11/10 2014 13:26
Varmluft? Til alm kage? Seriøst?
Må man spørge hvorfor - og hvorfor ikke bruge alm varme?
Jeg bruger meget, meget sjældent varmluft, er lidt "bange" for det. hm, ja og så synes jeg bare ikke, jeg har været lige så tilfreds, de gange jeg har brugt det, som jeg ville være med alm ovn. Men kom da gerne med for/imod, måske kan jeg lære noget :)

Temperatur

Skrevet af Anonym bruger den 03/04 2011 15:13
Kan det passe den skal have 40 MIN...? min har fået 20 og er allerede brun...? Og mener du ikke 1 tsk istedet for 1 Spsk bagepulver...? :)
Ellers genial opskrift

MVH Nick

Temperatur

Skrevet af maxm den 03/04 2011 17:33
Ja. 40 min. Måske din ovn er for varm?

Den kan godt blive lidt mørk til sidst, men det bliver jo også dækket af glasur

Temperatur

Skrevet af Anonym bruger den 11/04 2011 18:43
Hejsa vi skal have konfirmation til Maj,og vil lave den her kage til kagebord den ser rigtig lækker ud

Lækker kage!

Skrevet af Anonym bruger den 19/09 2010 08:45
Mums den ser virkelig lækker ud!
Dejligt med noget nyt på siden, var lige ved at være bange for, at du havde droppet den! :-)
Det kunne være fedt hvis du evt. kunne vise hvordan man lavede "den perfekte frikadelle", da mine aldrig bliver gode, og det kunne jo være, at du havde nogle gode tips i ærmet?

Lækker kage!

Skrevet af Anonym bruger den 19/09 2010 12:44
Nej nej ... jeg dropper den ikke. Jeg har opskrifter og idéer til de næste ti år.

Men jeg er software udvikler i den virkelige verden, og ind imellem så er der bare nogen deadlines hvor jeg skal have lavet en masse arbejde i en fart. Så ligger kvalimad stille i den periode. Men jeg skal nok fortsætte igen bagefter.

Lækker frikadelle!

Skrevet af Anonym bruger den 29/09 2010 10:04
Et godt tip er at du, inden du steger dunserne, lige laver en smagsprøve. Du skal altså stege et lille stukke fars og så smage på det (jeg gør det ofte bare i mikroovnen). Så kan du nå at tilsætte ekstra salt og peber.

Jeg rører i øvrigt 500 gr svinefars godt med salt/lidt peber, lader det stå 5-10 min, tilsætter et meget finhakket løg, et æg, lidt mel til du har den rette konsistens - laver en smagsprøve, smaget til og så er det bare at stege ;-) God fornøjelse ;-)

VH Camilla

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 09/10 2010 02:26
Min mor lærte mig, at man altid skulle piske hviderne og vende dem i til sidst, da det giver den bedste sandkage; har du prøvet det?

Hilsen Annas datter

Mazarinkage

Skrevet af maxm den 09/10 2010 10:11
Det er en gammel og traditionel måde som virker fint.

Man gjorde det før i tiden inden bagepulveret for at få luft i dejen. Dvs. man brugte piskede hvider i stedet for bagepulver.

Hvis du bruger bagepulver betyder det ikke så meget om du gør det.

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 18/10 2010 04:45
Hej Max

Ja, saa er jeg tilbage igen med et sporgsmaal. Jeg har provet flere opskrifter paa marcipan (det er jo saedvanen tro heller ikke noget de har i Colombia) hentet ned fra nettet, men jeg kan ikke rigtig faa det til at virke. Kan du maaske fortaelle mig hvordan man laver en god marcipan af hasselnodder eller mandler?

Venlig hilsen

Miki
Medellín
Colombia

Mazarinkage

Skrevet af maxm den 19/10 2010 09:09
jeg har ikke en færdig god opskrift endnu. Men jeg har eksperimenteret.

Du kan ikke bruge en kødhakker til at hakke mandlerne. Det klemmer olien ud af dem.

En kaffeblender er god til at hakke mandlerne med.

Du skal ikke hakke dem med skind på, så smager det ikke godt.

Du kan riste mandlerne let inden du hakker dem.

Du blander bare de hakkede mandler med sirup af en art, og så har du marcipan.

Jeg eksperimenterer stadigvæk med sirupen. Har prøvet med min hjemmelavede sirup andetsteds på kvalimad, og den virker fint nok. Så kog evt. 2 dele alm. sukker med 1 del druesukker eller glucose indtil 105 grader C.

Så bland det (afkølet) i de hakkede mandler indtil det føles og smager som marcipan.

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 27/01 2011 22:41
Jeg har 3 opskrifter på marcipan. En fin, en grov og en økologisk. Dog har jeg endnu ikke haft muligheden for at afprøve dem endnu.
Fin marcipan:
250 g smuttede mandler
1 spsk rom
175 g flormelis
bittermandel-aroma efter smag.
Rist de smuttede mandler på en tør pande. blend dem derefter til meget fint mandelmel i en foodprocessor ad tre omgange. Skrab kanterne godt imellem hver omgang. tilsæt citronsaft og rom, og saml og ælt mandelmassen med flourmelis til en marcipanklump. Tilsæt til sidst bitter-aroma efter smag.

Jeg giver gerne de to andre også hvis det har interesse.

Mazarinkage

Skrevet af maxm den 28/01 2011 09:13
Ja gør endelig det.

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 28/01 2011 22:41
Grov marcipan:
250 g smuttede mandler
150 g. flormelis
1 spsk. citronsaft
1 spsk. lys sirup
bittermandel-aroma efter smag.
Læg de smuttede mandler på en bageplade og lad dem tørre i ovnen i ca. 10 min. ved 75 grader. Blend eller hak mandlerne groft, Bland dem med flormelis, citronsaft og lys sirup. Ælt massen godt sammen. Tilsæt mere flormelis eller sirup, indtil massen kan samles til en klump. Tilsæt til sidst bittermandel-aroma efter smag.

Økologisk marcipan
250 g økologiske mandler med skal
ca. 3 spsk. økologisk honning
1 spsk saft af en økologisk citron
Kværn eller hak mandlerne fint eller groft, alt efter hvilken konsistens du ønsker. Tilsæt honning og citronsaft. Ælt massen godt sammen. tilsæt evt. mere honning, indtil massen kan samles til en klump. Læg den færdigæltede marcipan i køleskabet i lufttæt emballage, indtil den skal bruges.

Den økologiske er den jeg syntes er mest mystisk, idet mandlerne er med skal. Men hvad, det er jo nok smag og behag.

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 28/01 2011 22:41
Grov marcipan:
250 g smuttede mandler
150 g. flormelis
1 spsk. citronsaft
1 spsk. lys sirup
bittermandel-aroma efter smag.
Læg de smuttede mandler på en bageplade og lad dem tørre i ovnen i ca. 10 min. ved 75 grader. Blend eller hak mandlerne groft, Bland dem med flormelis, citronsaft og lys sirup. Ælt massen godt sammen. Tilsæt mere flormelis eller sirup, indtil massen kan samles til en klump. Tilsæt til sidst bittermandel-aroma efter smag.

Økologisk marcipan
250 g økologiske mandler med skal
ca. 3 spsk. økologisk honning
1 spsk saft af en økologisk citron
Kværn eller hak mandlerne fint eller groft, alt efter hvilken konsistens du ønsker. Tilsæt honning og citronsaft. Ælt massen godt sammen. tilsæt evt. mere honning, indtil massen kan samles til en klump. Læg den færdigæltede marcipan i køleskabet i lufttæt emballage, indtil den skal bruges.

Den økologiske er den jeg syntes er mest mystisk, idet mandlerne er med skal. Men hvad, det er jo nok smag og behag.

Bages dagen inden?

Skrevet af Anonym bruger den 25/10 2010 12:53
Hvordan er kagen "dagen derpå"? - Bør den bages samme dag den serveres, eller kan den laves dagen før?

Bages dagen inden?

Skrevet af maxm den 25/10 2010 16:01
Sandkage, specielt med marcipan i, kan sagtens laves i god tid. De kan også fryses.

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 11/11 2010 05:45
Hej !
Har tænkt mig at lave en enkel dåbskage til søndag. Ville faktisk bruge denne mazarin opskrift, og "overtrække den med fint lag marzipan"... mon det er en ide?
Bør jeg lægge noget frosting af en art ind i eller (som en lagkage) ?
Ps. skal der virkelig slet ingen rigtig sukker i ??
På forhånd tak

Mazarinkage

Skrevet af maxm den 11/11 2010 08:40
Det vil være fint. Den har meget tilfælles med sandkage og lagkagebunde. Så gør bare det.

Flormelis er rigtig sukker. Det er faktisk nøjagtigt det samme bare finere.

Hvis du blender almindeligt sukker, så får du flormelis.

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 05/12 2010 16:21
Kan man fryse med "glasuren" på?

Mazarinkage

Skrevet af maxm den 05/12 2010 17:04
Nej. Varmen under optøningen vil gøre den flydende.

nåleøjet

Skrevet af Susanne Munkholm Sahlgren den 25/03 2011 09:22
Tak for en genial opskrift.
den smager godt. Meget vigtigt, men derud over er den meget let at lave.
En af de få opskrifter der er sluppet i genmen nåleøjet, og skrevet ned i "nåleøjebogen".
Min absolutte ynglings kage opskrift.
og tak for en god side, jeg anbefaler den så tit jeg kan.
  Mange kærlige hilsner Susanne Munkholm Madsen

min blev mega tør :(

Skrevet af Anonym bruger den 21/01 2012 11:42
fulgte opskriften efter punkt og prikke men den blev så tør at den ikke var til at spise, hvad filan gjorde jeg galt ?

mvh Ida

min blev mega tør :(

Skrevet af maxm den 21/01 2012 16:54
At du ikke fulgte opskriften ;-)

Sandsynligvis har du lavet den i en stor bradepande i stedet for en springform, som der står i opskriften. Så skal den ikke bage nær så længe.

Mazarinmuffins :)

Skrevet af Anonym bruger den 29/01 2012 16:45
Hej Max.

Super fed blog du har her! Elsker især når der er video til opskrifterne.

M.h.t. mazarinkagen, kunne jeg godt tænke mig at vide om den kan bages i muffinsforme?
- Hvis ja, hvor lang tid ville du så anbefale jeg bagte dem i ovnen, uden de blev tørre?

Mvh. Astrid :)

Mazarinmuffins :)

Skrevet af maxm den 29/01 2012 16:54
Lige så lang tid som almindeligt for muffins. Det er mere afhængigt af dine muffinforme og temperaturen end af dejen.

http://www.kvalimad.dk/[…]/muffin-grundopskrift-og-muffin-metoden

sukker

Skrevet af Anonym bruger den 30/03 2012 19:02
hej max
du skriver at til en bradepande skal man gange op så man få fx 500g sukker.. men kan ikke se at der skal bruges sukker, er det bare et eksampel for at vise man skal gange op?

sukker

Skrevet af maxm den 30/03 2012 21:39
Både og. Flormelis ER sukker, bare meget fintmalet. Kommer du fx sukker i en blender, og sier det for klumper så kan du endda lave dit eget.

Mazarinkage

Skrevet af Anonym bruger den 06/07 2012 11:43
Hej, tak for MANGE gode tips! :-)
Kan man bruge denne opskrift til at lave "bagerens jordbærtærte" - den med mazarinbund og overtræschokolade?
Mvh
Jannie

Mazarinkage

Skrevet af maxm den 20/07 2012 14:04
Det kan man i hvert tilfælde ....

Fantastisk

Skrevet af Anonym bruger den 27/07 2012 15:50
Super god kage, den smager fantastisk, og er helt sikkert bedst dagen efter, hvilket kan være meget praktisk i mange sammenhænge

Teresekjaer@hotmail.com

Skrevet af Anonym bruger den 09/08 2012 13:34
Kan man bruge alm sukker i stedet for flormelis? Og hvad er en tykbundet gryde - hvorfor skal chokoladen smeltes i sådan en? Ja undskyld de lidt dumme spørgsmål, men har ikke så meget forstand op det :)

Teresekjaer@hotmail.com

Skrevet af maxm den 09/08 2012 15:47
Der findes masser af dumme spørgsmål, men dine var ikke imellem ;-)

Flormelis og almindeligt sukker er det samme. Det er bare et spørgsmål om hvor fint det er knust. Så smagsmæssigt er der ingen forskel.

Der er ikke så meget væske i kagen så det kan være svært at opløse sukkeret, men det værste du risikerer er at kagen knaser lidt.

Chokolade brænder meget nemt på, og bliver grynet hvis den bliver for varm. Så den skal varmes langsomt op. Det gøres bedst i en tykbundet gryde. Den tykke bund tager længere tid om at blive varm.

Du kan også bare fylde en stor skål med varm vand fra hanen, og ned i den kan du så komme en metalskål med chokoladen i. Det plejer at være nemt og sikkert.

Du skal bare passe på ikke at få så meget som en dråbe vand i chokoladen, for så gryner og stivner den.

Faldt sammen

Skrevet af Anonym bruger den 14/10 2012 16:52
Min faldt helt sammen i midten. Hvad gik der galt??

Faldt sammen

Skrevet af Anonym bruger den 14/10 2012 17:48
Den har ikke fået længe nok.

....kan man mon....?

Skrevet af Anonym bruger den 22/11 2012 16:33
Hej, jeg har fulgt, og følger stadig,dit site med stor glæde.

Nu fik jeg den sære ide at jeg ville bage en knapt så høj mazarin kage og så dække den med nougat, for til sidst at skære den ud i mundrette stykker og dyppes tykkerne i smeltet chokolade, her til jul.

Mit spørgsmål går så på om kagen skal være helt kold inden jeg dækker den med nougat i strimler eller om nougaten stivner igen, hvis det først har været lunt ?

Hilsen Katja

....kan man mon....?

Skrevet af maxm den 22/11 2012 22:08
jeg er ret sikker på at nougat størkner igen når det har været smeltet.

Lidt tør kage kan det undgås?

Skrevet af Anonym bruger den 16/01 2013 20:45
Hej - min kage blev rigtig god, jeg synes dog at den blev en lille smugle for tør og knap så svampet som jeg havde regnet med. Kan man gøre noget ved det?

Lidt tør kage kan det undgås?

Skrevet af maxm den 17/01 2013 14:18
Giv den kortere tid. Du kan eventuelt bruge et stegetermometer og se hvornår kagen har en indre temperatur på 82 grader. Så er den nok men burde stadig være svampet.

Lidt tør kage kan det undgås?

Skrevet af Anonym bruger den 04/03 2013 19:36
Er du helt sikker på de 82 grader? Min har været inde i 17 minutter og er 85!

Mazarinkage med baileys?

Skrevet af Anonym bruger den 21/01 2013 11:20
Hej Max,
Jeg har en kollega, der fortalte, at han i weekenden har smagt en baileys/mazarin kage..., kunne man forestille sig, at man liiiige smed et par dl baileys ned i "det våde", eller vil det gøre dejen for våd?
Mvh Jannie

Mazarinkage med baileys?

Skrevet af maxm den 21/01 2013 21:58
Ja. Det vil blive alt for vådt. Smid fx. 1 dl baileys og 2 dl mel mere i. Så vil det nogenlunde hænge sammen. Skal så bages lidt længere.

Hej vedr bradepande :)

Skrevet af Anonym bruger den 10/05 2013 16:17
Hej :)

Når du siger bradebande hvor stor er den du bruger :) ??

Fryseegnet?

Skrevet af Anonym bruger den 29/01 2014 23:09
Kan den fryses?

Bagepulver

Skrevet af Anonym bruger den 21/02 2014 15:28
1spsk bagepulver lyder af meget

Bagepulver*

Skrevet af Anonym bruger den 13/10 2015 21:54
Skal være en (1) tsk

Super opskrift - første gang jeg bagte en mazarinkage - men den blev perfekt!
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: