Mine værktøjer
Du er her: Forside Opskrifter Tarte Tatin - fransk æbletærte eller pæretærte med bund af butterdej

Tarte Tatin - fransk æbletærte eller pæretærte med bund af butterdej

— Arkiveret under , , , ,

Opskrift med video - En klassisk fransk kage/dessert. Karameliserede æbler og butterdej er en forrygende kombination. Har du allerede butterdejen liggende er den også meget hurtig at lave. Kan også laves med pærer.

Tarte Tatin - fransk æbletærte eller pæretærte med bund af butterdej

Tarte Tatin - som er noget kønnere i virkeligheden end på billedet

Ingredienser

  • 150 gram sukker
  • 25 gram smør
  • 6 æbler (eller pærer) (ca. 1 kg)
  • 1 portion butterdej

Fremgangsmåde

 

Tag butterdejen ud af køleren/fryseren og lad den varme op til stuetemperatur så den er til at rulle ud.

Tænd ovnen på 200 grader.

Skræl æblerne og skær dem i både.

Smelt langsom alt sukkeret. Pas på det ikke brænder på. Rør rundt hvis det begynder at ryge inden det hele er smeltet.

Rør smørret ud i sukkeret.

Tilsæt æblerne. Brun dem indtil de er gyldne over det hele. Ca. som brune kartofler juleaften. Stykkerne skal være hele, så de må ikke blive alt for bløde.

Når æblerne bliver varmet op begynder der at trænge saft ud af dem. Det danner en tynd sirup i bunden af panden. Den skal koges ind til en tykkere sirup. Ellers bliver butterdejsbunden blød og klæbrig når kagen er færdig.

Rul butterdejen ud så den lige kan dække panden. Pensl evt. flere stykker sammen med et pisket æg.

Dæk panden med butterdej og sæt den i ovnen. Hvis din pande ikke kan tåle at komme i ovnen, kan du bruge et rundt ildfast fad i stedet for. Bare hæld æblerne over i det og dæk det med butterdej.

Prik huller i butterdejen så dampen fra æblerne kan trænge ud.

Sæt panden i en varm ovn på 200 grader i 20-25 minutter.

Bag indtil butterdejen er jævnt gylden.

Vend kagen over på et fad så butterdejen ender nederst.

Spis den gerne lidt lun, med creme fraiche eller flødeskum til.

Tip

Hvis man har nogle muffinforme der ikke er alt for høje, så kan man lave portionsanretninger af denne opskrift.

Bare kom det stegte frugt nederst i formene og så butterdejen oven på. På samme måde som med panden.

Bages på samme måde som med panden.

Handlinger tilknyttet webside

Turen i ovnen

Skrevet af Anonym bruger den 05/08 2009 20:39
Smukt og illustrativt. Men du må godt lige huske at sige på filmen, at den skal i ovnen på 200 grader. Ellers skal man til at læse indenad for at regne det ud ;-)

Hmmm?

Skrevet af Anonym bruger den 25/10 2009 16:54
Der står faktisk i opskriften 200 gr.!!!:-)

øhh

Skrevet af Anonym bruger den 04/11 2009 09:19
hvis min ovn ikke kan tåle at komme i ovnen?? :-)

rigtigt god opskrift som smager fantastisk. dog tilsatte jeg lidt kanel til karamel massen.

øhh

Skrevet af maxm den 04/11 2009 11:51
Rettet. Tak!

Ja. Kanel er en god idé. Alt hvad der passer til stegte æbler vil nok passe til kagen.

Salt

Skrevet af Anonym bruger den 06/02 2010 19:10
Jeg har testet denne opskrift, og synes at den er rigtig god. Jeg synes dog at man bør tilføje en lille smule salt til æblerne mens de er på panden, så det ikke bliver helt så fersk.

Ser frem til nye og spændende opskrifter... :-)

Pande

Skrevet af Anonym bruger den 06/05 2010 06:35
Hey Max, glimrende opskrift (og hjemmeside) først og fremmest.
Hvad er det for en pande du bruger? Jeg er nemlig på udkig efter netop sådan en.

Mvh

Anders
Århus

Pande

Skrevet af maxm den 06/05 2010 06:49
Det er nemt at besvare. Svær pladejern. Nittet håndtag. Kanon pande: http://www.kunstogkokkentoj[…]&kundenr=0&vognnr=0

Pande

Skrevet af Anonym bruger den 04/12 2012 11:21
Det ser ud til at være nogle lækre pander .. men hvor kan man købe dem ???

Kvh
Brigitte
Kolding

Pande

Skrevet af maxm den 04/12 2012 12:09
Linket ovenover *er* en webbutik hvor du kan købe dem.

tarte tatin

Skrevet af Anonym bruger den 14/11 2010 11:43
Nu er min tærte i ovnen - er spændt på at smage den. Første gang, jeg prøver tarte tatin.. Det er for fedt, du har en lille film, så man kan se, når du laver den. perfekt(o:

Rikke

Tarte Tatin

Skrevet af Anonym bruger den 01/09 2011 19:57
Le Creuset har lige relanceret en særlig pande ved navn -Tarte Tatin - netop til Tarte Tatin. Jeg synes det er nemmest bare at lade smør og sukker smelte langsomt sammen under jævnlig omrøring. Vippe de skrællede æbler skåret i kvarte over i karamelmassen når den er brun (med den runde siden nedaf) og så lægge butterdejen over og trykken den groft ned i siderne.

Smager himmelsk med en hjemmelavet kanel-is til....

Tarte tartin

Skrevet af Anonym bruger den 08/09 2011 17:29
Super duper - nu er det 3 gang jeg laver den. Jeg kommer dog æblerne over i en tærteform når de er færdige. Presser så dejen ned i siderne og når den er færdig, vender jeg den ud på et fad

mørdej

Skrevet af Anonym bruger den 17/10 2011 07:08
det bliver 1000 gange bedre hvis man bruger mørdej.
det er iøvrigt også direkte forkert at bruge butterdej, da den originale franske tarte tatin er med mørdej.
det siger lidt sig selv da butterdej er en dansk opfindelse. der aldrig skulle være blevet til, da det ikke er andet end luft.

mørdej

Skrevet af maxm den 18/10 2011 19:49
jeg har faktisk fået opskriften fra en fransker, men du har ret i at der er flere versioner på nettet.

mørdej

Skrevet af maxm den 18/10 2011 19:54
Har du noget dokumentation på at det er forkert at bruge butterdej? For så vil jeg da gerne vide det, så jeg kan rette min tekst.

mørdej

Skrevet af Anonym bruger den 13/11 2011 18:11
Hvad er en fransker??

mørdej

Skrevet af maxm den 14/11 2011 18:54
en vittighed.

mørdej i den fmtl originale opskrift

Skrevet af Vagn Rydeng den 26/02 2012 09:50
Jeg skal netop til at lave TT for første gang, så diskussionen her om butter- eller mørdej.

PÅ hjemmesiden fra den by søstrene havde restaurant i

lamotte-beuvron


er der en opskrift (på fransk) der skulle være den originale

Jeg kan desværre ikke linke direkte, men en googling på lamotte-beuvron la tarte tatin giver den som første hit.

Dejen er en mørdej med æg (hvad jeg ikke plejer at bruge i mørdej), så den går jeg i gang med i eftermiddag.

Nu jeg er i gang, tyrkerne (det Osmanniske rige) kendte butterdej for meget længe siden, formentlig blev den kendt i Wien, da de var belejrede i 1500-tallet (fmtl derfor vi kalder noget for wienerbrød), derfra bredte den sig ud over Europa.

mørdej i den fmtl originale opskrift

Skrevet af maxm den 26/02 2012 11:30
Tak.

Beklager det med linkningen. Jeg blev angrebet af en spambot, så jeg måtte fjerne muligheden for at skrive "http ://" i kommentarer.

Så vidt jeg ved så er den tyrkiske version lavet af foldet filodej der er penslet med smør imellem hvert lage. Som i nutidens baklava. Men det minder meget om hinanden, og er helt klart en del af samme idé.

mørdej

Skrevet af Anonym bruger den 19/11 2011 08:39
Det er ukorrekt, at butterdej er en dansk opfindelse! Der findes 200 år gamle opskrifter fra fransk cuisine med mille feuille, som er butterdej. Oversat til dansk betyder mille feuille tusinde blade - og det er netop idéen med butterdej, at den skal virke som blade med luft imellem!

mørdej

Skrevet af Anonym bruger den 25/01 2012 15:49
Hej og tak for en fantastisk hjemmeside med masser af inspiration.
Du har en engels tålmodighed og altid positive svar til "fejlfindere" og "sure, gamle mænd" - eller er det kvinder? Godt gået!

Tarte Tatin

Skrevet af Anonym bruger den 12/03 2012 17:30
Det er første gang og ikke sidste gang jeg vil laver denne dejlige æbletærte, hold op hvor smager den godt.

tarte tatin uden pande?

Skrevet af Anonym bruger den 29/04 2012 18:42
Hej Hvor lækkert med sådan en skøn film som er nem at lære af! Det er første gang med både Butterdejen og Tarte'n! Dog har jeg ingen pande, så jeg har vendt det hele ud i min tærteform...Glub, og nu skal den i ovnen? Gadvide hvordan dét mon bliver! Sjovt at prøve det bliver det. Tak også for de gode informationer om bagestene, meget meget inspirerende!

Klumper

Skrevet af Anonym bruger den 15/05 2012 16:38
Hvad har man gjort galt, hvis man følger opskriften, og når pærerne/æblerne kommer i den smeltede sukker med smør, så klumper sukkeret sammen?

Klumper

Skrevet af maxm den 15/05 2012 20:27
Du kan have glemt smørret, eller der kan være kommet vand med sammen med æblerne.

Klumper

Skrevet af Anonym bruger den 16/05 2012 10:22
Hej Max

Tak for det hurtige svar.

Smørret var med, men i stedet for æbler brugte jeg nogle velsaftige pærer, og det er nok skyld i klumperne. Jeg forsøgte igen og lagde kun enkelte skiver pærer i sukkeret og det lykkedes derefter.

Tak for opskriften :-)

Skrevet af Anonym bruger den 30/12 2012 05:40
Kan man forbrede den til stadiet lige inden den skal i ovnen og så lade den vente i køleskab eller på køkkenbord indtil da?

Tak for opskriften :-)

Skrevet af Anonym bruger den 30/12 2012 12:57
Jeg har ikke prøvet, man kan ikke se hvorfor ikke. Max

Normandiet

Skrevet af Anonym bruger den 12/01 2013 18:08
Dejlig site og dejlig opskrift .. tak for det.

Tærten stammer fra Normandiet. Indlysende nok da de jo - ud over naturligvis den originale cammenbert - svømmer i æbler, rigtig cider, Calvados mm ...

Man KAN ikke komme uden om Tarte Tatin i denne region og hvert lille etablissement med respekt for sig selv laver deres egen version. Tag ned og prøv, det fortryder man ikke!!

God tur :) !!

Normandiet

Skrevet af Anonym bruger den 13/01 2013 21:21
Super.Er der sted hvor du kunne får vores emaiadresser og evt sende en mail til os interreseret,når du har noget delicious ?

Normandiet

Skrevet af maxm den 23/04 2013 12:46
Nej. Men der er en kvalimad.dk side på facebook. Der kan man se når der kommer noget.

Pærer og ingefær + stjerneanis

Skrevet af Anonym bruger den 23/04 2013 12:04
Når jeg laver tarte tatin bruger jeg oftest pærer, for det giver en helt fanastisk smag.´Krydr en pære tarte tatin med tørret, stødt ingefær og et par stjerneanis. Det ser smukt ud - og det smager forrygende! Giv hjemmelavet vamilieis til :)

Saft

Skrevet af Anonym bruger den 07/11 2013 17:21
Har prøvet det, hvordan kan det være der er for meget saft fra æblerne og ikke gider at samle sig igen :S?

Saft

Skrevet af Anonym bruger den 16/07 2014 18:07
Nogle æbler indeholder mere saft end andre. Kan emnevalg Cox orange.
Kog siruppen i panden lidt længere tid så den reducerer til en tykkere masse.

Tarte Tatin

Skrevet af Anonym bruger den 16/03 2014 11:44
Fin opskrift!
Er også dejlig med ferskner eller abrikoser.

godt tip

Skrevet af Anonym bruger den 16/07 2014 18:03
2 gode råd er at når man ligger butterdejen over panden, så brug en gaffel el lign til at løfte frugten og stik butterdejen ind under frugten. Så lukker den tættere og bedre.
Når man tager panden ud af ovnen så sæt den på komfuret og varm bunden op. Så er den nemmere at vende ud på et fad og du er sikker på det ikke sidder fast i bunden.

Tarte Tatin i muffinsforme

Skrevet af Anonym bruger den 12/09 2014 11:22
Skal dejen helt ned på æblerne eller placeres oven på den "lave" muffinsforme?

Tarte Tatin i muffinsforme

Skrevet af Anonym bruger den 12/09 2014 12:00
Helt ned på æblerne. De skal stadigvæk vendes om og ikke serveres i formen. - max
Emner
Bagning (98)
Cupcake (11)
Dessert (73)
Eksotisk (20)
Fisk (5)
Frugt (13)
Glutenfri (18)
Gærbrød (30)
Hovedret (34)
Julemad (26)
Kage (81)
Kød (38)
LCHF (9)
Morgenmad (13)
Sauce (25)
Snack (3)
Sous vide (2)
Stivelse (17)
Suppe (18)
Surdej (4)
Tilbehør (5)
Vegetar (48)
 
 
Doner penge og bliv kvalimad sponsor

Kvalimad koster penge at drive. Server, trafik, hosting, videoudstyr, mad, ingredienser osv.

Hvis du kan lide sitet er du velkommen til at dele udgifterne med mig :-D Alle beløb er velkomne, og går direkte til driften.

mobilepay (ny):
2993 4296

paypal: