236
af: Max M Rasmussen
@
delt

Hollandaise sauce

Hollandaise på stegt laks med asparges og tomater. - Max M Rasmussen
Opskrift med video - En af de mest klassiske saucer. Ofte brugt til fisk og kylling. Er altid et hit. Og er lavet næsten udelukkende af smør, så konsistensen fejler heller ikke noget. Den kan være lidt tricky indtil man lige kan den, men når man har lært at lave den er det en af de nemmeste saucer at lave overhovedet.

Ingredienser

  • 3 æggeblommer
  • ½ citron, saft af (2-3 spsk)
  • 250 gram smør
  • lidt vand (kan undværes)
  • ½ tsk salt
  • lidt hvid peber (kan undværes)

Fremgangsmåde

Lave et vandbad. Stil en tom skål oven i en gryde med varmt vand fra hanen. Skålen behøver ikke være i vandet. Dampen virker lige så fint hvis de slutter tæt. Vent med at tænde for varmen.

Bland æggeblommer og citron i skålen.

Smelt smørret i en anden gryde.

Tag den af varmen og lad mælkestofferne (det hvide snask) synke til bunds.

Tænd for gryden med vandbadet.

Under konstant omrøring, så hæld det smeltede smør, i en tynd stråle, ned i æggeblommen.

Var saucen op indtil saucen har den rigtige konsistens. Som en lidt tynd creme.

Må ikke blive over 70°C da den så skiller. Det er det sværeste ved hollandaisen!

Er den blevet for tyk, så tynd den op med lidt vand eller citronsaft.

Smag til med salt og evt. peber.

Noter

Hvis sauce bliver for varm så skiller den. Du kan redde den ved at lade den køle lidt af og så blende et helt æg i.

Når du er blevet mere øvet, og har lavet saucen nogle gange, behøver du ikke bruge et vandbad. Du kan røre den sammen direkte i en gryde ved lav varme.

En bearnaise sauce er stort set samme opskrift og metode som en hollandaise. Så kan du hollandaisen kan du også bearnaisen!

Ingredienser til hollandaise. - Max M Rasmussen
Vandbad / dampbad - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Sovs

Køb en Thermomix køkkenmaskine den kan alt, koge veje blænde røre og er særlig god til sovse
0
af: Anonymous

Skilt bearnaise/hollandaise sauce

Hvis en bearnaise/hollandaise sauce skiller, reddes den nemmest ved bare at røre en isterning i.
0
af: Anonymous

Skilt bearnaise/hollandaise sauce

Brug er Thermomix køkkenmaskine og du har aldrig problemer med sovse
0
af: Anonymous

Isterning i hollandaise

Hvordan binder isterningen hollandaisen, har du nogen teorier bag det eller nogen links?
0
af: Anonymous

Isterning i hollandaise

Som Max også skriver, "hvis saucen bliver for varm så skiller den. Du kan redde den ved at lade den køle lidt af og så blende et helt æg i.". Isterningen sørger blot for hurtig afkøling, og vil ofte være nok til at redde saucen, uden at skulle blende et æg i. Gælder også for bearnaise, som jo minder meget om hollandaisen.
0
af: Anonymous

Bearnaise/hollandaise med stavblender

Hej, først vil jeg lige sige tak for en fed side, med nogen kanon opskrifter, især "verdens bedste brød" har jeg lavet meget:) Har du prøvet at lave bearnaise eller hollandaise med stav blender? Det har jeg rigtig god erfaring med, jeg tager ægge blommer, gerne direkte fra køleskabet, og satv blender i et højt glas med lidt bearnaise essens. Så hælder jeg kogende smør eller margarine langsomt i mens jeg stav blender, og så godt med estragon i, og evt. lidt salt og peber. Så har jeg den lækreste bearnaise, og jeg har aldrig oplevet den skille:) Jeg klarer ikke engang smørret af, jeg kommer det hele i, med et perfekt resultat. Jeg har også prøvet at bruge ren margarine, jeg kan næsten ikke smage forskel om det er lavet med det, eller rigtig smør:)
0
af: Anonymous

Bearnaise/hollandaise med stavblender

Lyder spændende og NEMT, bevæger du stavblenderen op og ned under processen med at tilsætte smør?