38
af: Max M Rasmussen
@
delt

Kunsten at koge en madvideo derhjemme når man kun er sig selv

Tv køkken i kælderen - beklager hvis der brister nogle illusioner :-S - Max M Rasmussen
Jeg bliver ind imellem spurgt om jeg vil give nogle tips til hvordan man laver en madvideo. Og det vil jeg gerne :-) Hvis du ikke er interesseret i at filme madvideoer så bare spring denne artikel over :-S Selvom jeg tror du måske vil finde det morsomt hvor meget bøvl, og hvor mange fejl man kan lave i noget der tilsyneladende er så simpelt.

Selvom videoerne på kvalimad ser enkle ud, så er der efterhånden mange tanker, fejltagelser og erfaringer bag dem. jeg håber da også at man se at der er sket en udvikling i både billed og lydkvalitet.

Jeg har en baggrund hvor jeg bla. har lavet lokal tv, dokumentar, musikvideoer osv. Så jeg har ikke rodet helt i blinde med hvad jeg skulle gøre. Men mit princip har været at finde det simpleste princip der virker. Derfor har jeg lavet mange eksperimenter med at slippe billigt om ved tingene.

Det har sikkert gjort det hele dyrere på sigt end hvis jeg havde købt stort ind fra starten. På den anden side gjorde det det muligt for mig at kome i gang uden at det kostede en formue.

Lidt historie og dyrkøbte erfaringer

Da jeg fik idéen med at jeg ville lave videoer på kvalimad, så var min første begrænsning at jeg kun var mig selv. Dvs. der er ingen kameramand der kan filme for mig. Derfor overvejede jeg hvordan jeg bedst kunne filme samtidig med at jeg lavede mad. 

En af overvejelserne var at bruge et hjelmkamera ligesom mountainbikere og faldskærmsudspringere. Så kunne jeg bare gå rundt i køkkenet, lave mad og så klippe det sammen til sidst så det blev mindre langtrukket.

Det gode ved den idé er at det ikke kræver noget planlægning. Bare lav mad og så gå i gang. Der ville også være masser af bevægelse i billederne så videoerne ikke ville virke så statiske og kedelige. Problemet er at man så vil have 2-3 timers videomateriel som man skal plukke gudkornene ud fra til en 5-10 minutters vider.

Jeg gik dog bort fra den da jeg testede idéen med en cykelhjelm, gaffatape og et lille kamera. Det er simpelthem umuligt at filme samtidig med at man laver mad. I hvertfald hvis man gerne vil filme det man laver :-S Billederne blev lige "spændende" nok.

Jeg prøvede så at købe et lille stativ til mit lille kamera. idéen var at anbringe det over for mig, som hvis seeren stod lige overfor og man skulle vise hvordan man laver tingene. Et barn på mors køkkenbord kunne man kalde det.

Det virkede såmænd udemærket, men det var svært at finde de rigtige vinkler til alting med et kort stativ og manglende zoom linse. Specielt nærbilleder var et problem fordi et billigt kamera ikke kan fokusere så tæt på.

Jeg købte så et større stativ hilket løste meget af problemet. Det skabte så et nyt problem. Stativet var så stort at det skulle stå på gulvet. Så det stod i vejen for mig når jeg lavede maden. Jeg lavede det jo i mit almindelige køkken og der er ikke plads til et stativ på bagsiden af køkkenborder. Der er nemlig en væg!

Løsningen blev så at jeg flyttede kameraet til det lille stativ det meste af tiden og så over på det store stativ når det var strengt nødvendigt. Bøvlet.

Et tilbagevendene problem var dog at se hvad jeg filmede, fordi objektivet var på bagsiden af kameraet, så jeg måtte jævnligt op at kravle på bordet for at instille kameraet, eller holde et spejl hen bagved. En tiltbar søger er en god ide!

Da jeg startede med at lave videoer var det om foråret. Hvilket betød at vejret var gråt. Det var rigtigt godt, for mit køkken er omgivet af vinduer. Så jeg kunne stå og filme på køkkenbordet. Kun oplyst af gråvejrslys. Det er rigtigt godt videolys.

Det skal lige siges at det er at gammelt trick for madfotografer at når man fotograferer mad, så er det ofte en god idé at filme op imod et soloplyst vindue. Det giver et smukt og levende lys på maden med spændende skygger og lise steder.

Når man videofilmer så er sollys noget hø! Solen skinner i køkkengrejet og ødelægger billedet. Det laver slagskygger så dele af videoen bliver for mørk. Der kommer nemt skyer for solen så lyset ændrer sig i løbet af en video. Mad kan jo godt tage mange timer at lave.

Et andet problem er at man mange gange starter en video om dage, og så skal afslutte den om aftenen. Så går man fra sol- eller overskyet-lys og til energispare pærer og mørke i den samme video. Det er altså ikke kønt!

Jeg forsøgte at løse det ved at sætte lys op i køkkenet og så sætte farvet film foran lyset, så lyset og sollyset fik samme farve. Det gør man i pro tv. Det virkede af H til.

Jeg prøvede også at sætte flere lamper op i mit køkken, som så kunne lyse det rigtigt meget op. (de runder lamper i billedet) Det virkede heller ikke.

Det er ikke muligt at lave pæn blanding af sollys og energispare pærer på nogen fornuftig måde, og jeg gad altså ikke at hænge store halogenlamper op i mit køkken for at filme madvideoer.

Blandet lys når man filmer video er et stort problem. Elpærer og solen har forskellige farver. Det lægger man ikke mærke til normalt, men når man filmer det er det meget tydeligt. Og grimt :-S

Så jeg begyndte efterhånden at finde køkkenet noget frustrerende at bruge.

Et andet problem er at famillien kommer brasende ind og råber "Hej jeg er hjemme" imens man står og filmer et kritisk punkt i sin video. Eller den evigt klassiske "ER DU VED AT FILME MAD ELLER MÅ JEG KOMME IND?" Så bliver man lidt træt af at man har brugt 2 timer på at lave gele der skal hældes over hindbærmoussen, og der råbes imens man står og fortæller at "man kun har et forsøg at gøre det i, så man skal være omhyggelig". Så er det tid til at prøve at lægge ny lyd på i redigeringen.

Lyd på videoerne.

På tv står kokkene altid og taler imens. Det kan man godt gøre selv, men jeg havde en del problemer med det. Optager man med kameraets mikrofon, så kommer der en rungende rumlyd med masser af ekko og rumklang. Det lyder ikke særligt checket.

Jeg prøvede så med en trådløs headset mikrofon. Hvilket gjorde at jeg skulle have et nyt kamera med mikrofon indgang :-S

Jeg brugte det i et par videoer, men det blev aldrig rigtigt godt. Lyden var ikke så god i den mikrofon jeg var villig til at betale for. Der kom alt for meget åndedræt med, så jeg lød som en gammel astmatisk mand. Endnu mere en normalt.

Jeg prøvede så med en trådløs knaphulsmikrofon. Det bruger de jo altid på tv. Men når man laver mad så kigger man nogen gang på kameraet og andre gange arbejder man med maden. Lyden ændrer sig meget når man har hovede nedad og taler direkte i mikrofonen i forhold til at tale imod kameraet og have hovede opad. Så jeg fik en masse prusten, stønnen, åndedræt og overstyret lyd.

Knaphulsmikorfoner opsamler også en masse udenomslyde. Så bare man bruger et piskeris er det svært at høre hvad man siger. Bruger man køkkenmaskiner er det helt umuligt. Man står også meget nemt og kører sit tøj hen over mikrofonen. Det larmer helt vildt.

Begge de trådløse mikrofoner har yderlige et par problemer. Uden lydmand er det umuligt at indstille lydniveauet, så man er nødt til at bruge kameraets automatiske lydindstilinger. Det er ikke godt hvis man fx. har stået og skåret noget et stykke tid uden at sige noge. Når man så siger noget er det helt forvringet og overstyret fordi kameraet har tror at det var skuet for langt ned.

Trådløse mikrofoner har også det problem at man skal huske at tænde for dem, og de har det med at løbe tør for strøm midt i en optagelse :-S

Så det jeg gør nu er at jeg optager imens jeg laver videoerne med kameraets indbyggede mikrofon. Det giver en naturlig køkkenlyd, som jeg så kan skrue op og ned for under redigeringen.

Når jeg så skal tale til kameraet imens jeg er i billedet bruger jeg en retningsbestemt mikrofon der sidder fast på kameraet. Det er ikke ideelt, men det hidtil bedste kompromis. Jeg står relativt stille imens jeg taler til kameraet så lyden ikke ændrer sig. man kan ikke bruge den retningebestemte mikrofon og så speake og lave mad samtidig. Det ville kræve en ekstra mand der holder mikrofonen pegende på dig.

 

Køkkenet var på den ene side nemt at bruge til at filme i, og der kunne filmes lidt i løbet af dagen på den samme ret. I modsætning til på tv hvor der er 10 mennesker der får løn, så det hele skal filmes hurtigt på én gang. Så skal alt være forberedet, og man laver ofte 3-4 versioner i forskellige tilstande af færdigt. "Man har snydt lidt"

På den anden side var der også alle de ovenstående ulemer, så jeg jeg opgav det til sidst og besluttede at lave et decideret "tv køkken".

Kælderkøkkenet - tv køkken for amatører

Jeg fandt så et hjørne i kælderen hvor dybfryseren står, hvor jeg kunne lave noget plads. Jeg malede væggen hvid i det hjørne for at få det til at sprede så meget lys som muligt. Dækkede gulvet med linoleum. jeg købte så et bord, en reol og og lidt ekstra ting, så jeg kunne få det hele til at ligne et køkken.

Det er billedet i toppen af artiklen. Det ser ikke ud af meget, men hvis man vælger de rigtige vinkler at filme i, så fungerer det faktisk fint. Nu har jeg også været i adskillige tv studier. De ser ikke meget bedre ud uden for kameraet.

Kælderstudiet er det jeg bruger nu, og det er jeg meget tilfred med. Det er lyst op af halogenlamper fra et byggemarked. Jeg er trods alt for nærig til fotolamper :-S Eneste ulempe er at det deler rum med konens vaskemaskine, så vi er ikke alti enige om hvem der skal have ret til strømmen og til at larme.

DIY softboxe

Til at begynde med kastede lamperne nogle frygtelige skygger. Men så byggede jeg nogle gør-det-selv softbokse ud af papkasser, gaffatape og bagepapir. Dem har jeg sat foran byggelamperne, og nu ser lyset faktisk tåleligt ud.

Da lamperne ikke skal flyttes er det en god løsning. Det gør ikke noget det er lidt skrøbeligt. Og det kostede 1/10 af rigtige softboxe.

jeg har også fået et ordentligt kamera (Panasonic GH1) med HD video, tiltbar søger, lydingang og udskiftelige linser. Jeg bruger dog næsten kun den medfælgende linse. Det er rart at kunne zoome når mans står og laver mad, så man ikke behøver flytte rundt på stativet med smeltet chokolade på fingrene. Selvom zoom linsen heller ikke er for glad for smeltet chokolade ... det tager en krig at gør det rent.

Jeg bruger et stort fotostativ som kan stå på den anden side af køkkenbordet. Det giver mulighed for lidt flere vinkler. Køkkenbordet står derfor midt i rummet og i yderkanten af studiet. Det kan altsammen skimtes hvis du klikker på billedet af tv køkkenet.

Det har løst alle de problemer jeg havde. Der er relativt stille i kælderen, så lyden ikke bliver ødelagt. Jeg kan arbejde på maden og videoen lidt i løbet af dagen. Så føles det heller ikke som arbejde.

Jeg skal bare tænde en knap så har jeg det samme lys hver gang, som i øvrigt også er velegnet til at tage madfotos i. Selvom jeg også stadigvæk bruger køkkenbordet og solen til det. Kameraet har også gemt farven/hvidbalancen til det lys der er der. Det giver lang færre dummefejl.

Lidt sjovt er det at vasken i tv køkkenet står langt væk i kælderen, og er i helt andre omgivelser, så det er derfor der aldrig er actionbilleder fra min køkkenvask -S

Men som sagt, det kontrollerede miljø i kælderen er helt perfekt, og gør alting meget nemmere. jeg ville ønske jeg havde lavet det fra starten ...

Udvikling af opskrifterne

Min inspiration til opskrifter kommer fra barndomsminder, venner, famillie, nettet, udlandsrejser og restaurantbesøg.

Jeg udvikler opskrifterne ved at gå på nettet, læse bøger og bruge min erfaring. jeg prøver så at lave den enklest mulige opskrift som jeg overhovedet kan.

Ikke noget med små dikkedrer og ekstra krydderier. Jeg prøver den så af nogle gange. Der sætter jeg afmålte mængder frem af de forskellige ingredienser. Når jeg tester opskriften bruger jeg så ofte fornemmelsen for hvor meget der skal i. Bliver det vellykket måler jeg så hvor meget der er tilbage af ingredienserne, så kan jeg se hvor meget jeg har brugt.

Når det er lykkedes nogle gange, så skal den bare forenkles og så har jeg en færdig opskrift. Den afprøver jeg naturligvis endnu en gang.

Der hvor min erfaring siger mig at det ikke er vigtigt at mængderne er helt præcise runder jeg af til det nærmeste mål. Så i stedet for "13 gram sukker", eller "7/8 dele af en teske sukker" runder jeg af til "1 tsk sukker", så den er nemmere at lave nør man står der emd hænderne i fedtefadet.

Jeg prøver også at lave målene så de er nemme at huske. 1 dl af dit, et glas af dat, 2 styk dut osv. I stedet for at være præcis hvor det ikke betyder noget for kvaliteten.

Jeg prøver så også at lave retterne i størrelser så de passer til det gængse køkkenudstyr vi har. En 4 liters gryde. En springform. En stor bradepande osv.

Delbare ting som boller, brød osv. deler jeg helst op i noget der går op i 2. fx 2-4-8-16-32, så man kan lave det rette antal ved blot at skære over på midten. Hvem kan dele et stykke dej op i 17 lige store stykker?

En anden ting jeg prøver at tage hensyn til er at bruge ingredienserne i mængder så de passer til de varer vi typisk kan købe i danmark. Så hvis jeg skriver "140 gram tomatpure" er det både fordi jeg har testet at det passer godt i opskriften, men også fordi det er så meget tomatpure der er i den lille dåse tomatpure der sælges i danske butikker. En halvfyldt dåse tomatpure i køleskabet er irriterende.

Jeg skriver aldrig at noget skal være "økologisk" eller "73% mørk bitter fairtrade chokolade fra langbortistan". Jeg stoler på at dem der gå op i økologi eller liiige ønsker den der ekstra kvalitet i råvarerne godt selv ved hvad de skal skifte ud med. Nye kokke bliver bare forvirret over det og ved ikke om det reelt er vigtigt eller om det bare er bloggerbranding :-)

Man er naturligvis velkomment til at bruge de allerbedste råvarer, også i mine opskrifter ...

Opskrifterne er helt færdige inden jeg filmer. Inden jeg går i gang med at filme måler jeg alting op og kommer det i hver sin beholder. Det er træls at skulle på cyklen og ud at hente ½ liter fløde når man først er i gang med at filme. Ja det har jeg også prøvet.

Jeg sætter også alt køkkenudstyret der skal bruges frem og gør det rent.

Når jeg optager starter jeg kameraet, filmer én ting, og stopper kameraet igen. Det er lidt mere bøvlet når man laver maden, men man sparer masser af tid i redigeringen og GB på harddisken.

Mig selv som studievært

Jeg har ingen problemer med at være på kameraet, og er ikke genert. Når jeg vælger kun at vise hvad jeg laver med maden, i stedet for at stå og snakke til kameraet imens, så er det fordi det er den mest præcise måde at vise på hvad jeg laver med maden. Min person er ikke så vigtig i den sammenhæng.

Desuden så går jeg ud fra at folk ofte ser videoerne mere end én gang. Så ville jeg selv blive irriteret over hvis der står en webklovn og laver alt for mange dårlige vittigheder ...

På den anden side er der mange der har efterspurgt at jeg er mere med i videoerne, så jeg har lavet et kompromis hvor jeg er begyndt at lave oplæg og afrunding i videoerne. Det giver dem lidt mere personlighed, men man kan vælge at spole forbi mig hvis jeg irriterer eller man har travl.

De fleste mennesker er ikke afslappede foran et kamera. Så er det en god idé at vise så lidt af sig selv som muligt. Jeg har det som sagt ok med det. Men der har da været perioder  hvor jeg har stået nede i kælderen klokken 1:30 om natten, hvor alt andet er mørkt og alle sover og jeg har skullet lave et humoristisk oplæg. Så kan man godt føle sig lidt fjollet ved at stå og "være morsom" helt for sig selv. Men det må man bare komme over.

Redigering af videoerne og lyden

Jeg redigerer i Sony Vegas Studio og er meget tilfreds med det. Det er nemt, hurtig og præcist.

Proceduren er at jeg lægger alle videofilerne på harddisken og importeret dem i Vegas. Så klipper jeg de bidder ud jeg skal bruge. Dem sætter jeg sammen i den rigtig rækkefølge. Dernæst klipper jeg bidderne så korte som muligt uden at miste meningen. jeg klipper lange processer over i mindre så man ikke sidder og glor på at jeg smører æggehvide på 64 boller.

Det er jo ikke tv men internet jeg laver video til, så der er mulighed for at man kan gå tilbage pg se et stykke af videoen flere gange. Så jeg sikret mig blot at man kan se hvad jeg gør, men gentager så lidt som muligt.

Jeg sigter nemlig efter at gøre videoen så kort som overhovedet muligt. 5-10 minutter syntes jeg er nok til at man kan vise de fleste opskrifter.

En af de måder jeg gør det på, er at jeg ikke har "action billeder" af at jeg tager ting ud af køleren, eller kommer ting i ovenen. Med mindre jeg skal vise noget bestemt, så gør jeg det. Så slipper jeg også for at gøre ovnen og køleskabet hovedrent hver gang jeg skal lave en video :-S Jeg har også en idé om at folk godt ved hvordan det ser ud at komme ting i ovnen.

Efter redigeringen, når billederne er på plads, laver jeg så en studiespeak hvor jeg forklarer hvad det er man ser, og hvorfor jeg gør som jeg gør. Grundprincippet for kvalimad er at opskrifterne fortæller hvad man skal gøre og hvorfor, og videoerne viser hvordan.

Det bruger jeg en vokal mikrofon til. En kondensatormikrofon er det tekniske udtryk. Hvilket gør at den lyder helt anderledes end resten af optagelserne. Men den er tydelig, og det syntes jeg er vigtigt.

jeg har en hardware mikrofon processer efter min mikrofon (dbx project 1 - 286), så jeg kan fjerne støj og tilføre lidt kompression. Man kan dog gøre det næsten lige så godt i videosoftwaren i dag.

Lyden bliver optaget via et eksternt højkvalitets usb lydkort med xlr og jack indgange. Minijack stikker på computeren er noget følsomt skrammel, som jeg ikke er meget for at bruge. Man kan købe USB mikrofoner har jeg set, som kunne være ok. Men dem har jeg ingen erfaringer med.

Alternativt kan man sætte sit kamera op som webcam imens man redigerer. Så kan man speake til det og bare lade være med at bruge videoen.

Speaker manuskript

Jeg finder på hvad jeg skal sige imens jeg sidder og redigerer videoen. Jeg taler imens, eller siger det inde i hovedet. Når den så er redigeret sammen optager jeg speaken imens jeg kigger på videoen. Som regel lykkedes det i første forsøg fordi jeg har besluttet mig for ordlyden.

Jeg forsøgte i starten at sidde og lyde lidt friskfyrsagtigt, men det virkede unaturligt, så jeg skulle tage det om alt for mange gange. Så nu snakker jeg bare uden at gå op i hvordan det lyder. Som om jeg talte til en jeg kender. Nogen finder stilen hyggelig, andre er irriteret over den. Men det er det jeg har det bedst med, så det fortsætter uændret :-S

Jeg går ikke så meget op i om jeg taler forket ind imellem. Det skal jo også være sjovt at lave, og at bruge fire timer på at indspille en perfekt speak er ikke min idé om morskab.

Underlægningsmusikken har jeg selv lavet (Ableton Live), så er der ingen problemer med betalinger og rettigheder. Jeg er gammel musiker så det er nemt for mig.

Er man ikke så musikalsk kan man måske bruge Garageband, eller noget i den stil. Ellers må man finde noget musik et sted der er gratis. Hvis du bruger musik som andre har rettigheder til risikerer du at alle dine videoer skal fjernes og redigeres om med ny musik. Det gider vi ikke.

Musikken er vigtig. Den giver en stemning, får det hele til at hænge sammen og skjuler småfejl i lyden. Fx ved klip og overgange, eller hvis nogen trækker ud i wc'et et sted i huset.

Afrunding og opsummering

Her er så en opsummering af mine erfaringer til andre der vil lave madvideoer.

  • Køb et godt digital kamera med telelinse, ekstern lydindgang og tiltbar søger.
  • Brug et godt stativ.
  • Indret et tv køkken i et mørkt og stille run hvor du selv kan styre lyset og holde omverden ude. Et bord og et campingbluds er nok. Stil bordet i midten af rummet så du kan få kameraet om på den modsatte side.
  • Fastmonter noget godt lys i rummet, så der bare skal tændes for det. Køb evt. rigtige softboxe hos en fotoforhandler.
  • Optag naturlyd i kameraet. Hold mund imens du laver maden. Skal du filme dig selv så gør det før eller efter du har optaget opskriften og klip det sammen til sidst. Jeg plejer at optage det bagefter, så jeg ved hvad der er sket. Så kan jeg evt. kommentere det, og jeg er i "stemningen" af den opskrift.
  • Få en god mikrofon at speake i og læg det hen over kameralyden.

Nu har du et indblik i processen for at lave de "banale" videoer der på sitet. Håber du fandt det bare lidt interessant. I det mindste kan det måske give en idé om hvorfor jeg ikke lægger nyt indhold på så ofte som andre madbloggere :-D

Vil du lave dine egne madvideoer kan jeg kun anbefale det. Det er sjovt at lave og det gør vi andre glade. Gider du ikke det, kan du klikke på "Donate" knappen her på side så jeg kan lave min bedre ;-)

Men vælger du at prøve så lad være med at tænke for meget over det første gang. Bare lav en ret du kender. Film det og ret problemerne i redigeringen :-S Vælger du trods alt hvad jeg har skrevet at gøre det i dit eget køkken med sollys ind af vinduet og unger der hujer rundt ... så god fornøjelse!

Har du nogen spørgsmål så bare stil dem her, så skal jeg svare så godt jeg kan.

Det almindelige køkken - alt for mange vinduer, alt for lidt lys - Max M Rasmussen
Hjemmelavet softbox af pap, gaffa og bagepapir - Max M Rasmussen
Studiemikrofon og optageelektronik - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Imponerende!

Wow! Jeg var slet ikke klar over at der lå så meget arbejde, udstyr, forberedelse, overvejelser og redigering bag en af dine videoer. Til gengæld er dine videoer også rigtig gode, både kvaliteten af optagelser og lyd, men også opbygningen af "handlingen". Jeg kan rigtig godt lide dine introer og afslutninger, de er både sjove og så giver de noget personlighed til videoerne. Men du har nok også ret i, at den tiende gang man ser en video vil man gerne nøjes med at se fremgangsmåden i opskriften. Ud over at være blevet meget imponeret af det arbejde du lægger i at lave kvalimad, så syntes jeg også artiklen giver god inspiration til, hvordan man selv kan prøve at eksperimentere med at "udvikle/opfinde" opskrifter.
0
af: Anonymous

Illusion

Her gik jeg og troede du havde et lille rustikt køkken :-) Og så er det bare snyd. Har nydt dine videoer som hæver opskrifterne fra svært til let /Erland/Fjordrejen.dk
0
af: Anonymous

Musik

Hej..er kæmpe fan af din side og uploads på youtube, jeg har set mange af dine film flere gange. Dog må jeg sige at der ikke gik ret længe før musikken gik mig på nerverne. Kære Max kunne Du ikke komponere noget nyt der ikke lyder helt så 80r porno agtigt ;-) eller måske helt undlade at tilsætte musik. Jeg synes det kunne være hyggeligt at høre "støjen" fra huset, det kunne måske endda bidrage til stemningen. Håber ikke det bliver taget ilde op. Keep up the good work Mvh.Tomas
0
af: Anonymous

ROS til dig :)

Kære Max/Kvalimad. Efter at have kendt din side i et års tid har jeg her til aften fordybet mig lidt mere i sidens forskellige elementer. Og jeg bliver nødt til at rose dig.... Det er sjov og ikke mindst imponerende læsning om baggrunden for dine videoer - jeg er fuld af respekt for, at du gør så meget ud af det, for det gør jo KUN fornøjelsen bedre som bruger af siden. Hjemme hos mig består godnatlæsningen ofte af besøg på din side, helst med en video. Jeg har to sønner på 7 år, og det er IKKE mig, der foreslår din side - selvom jeg kun nyder deres valg. Men du taler på en meget direkte, venlig og informativ måde og ikke mindst, så rammer du både voksne og børn. Så TAK for din side, din kreativitet og ikke mindst din tid/indsats. De bedste hilsener Rikke H.
0
af: Anonymous

Fil navn

Hej Max. Dejlig info og let forståeligt sprog for en ikke kyndig udi video optagelse. Hvilken fil type fylder mindst uden at kvaliteten forringes ? Tak for dit gode arbejde. mvh Mona Møller

Fil navn

Det ved jeg faktisk ikke. Jeg uploader jo til youtube. Hvilket er der hvor den største forringelse sker. Så jeg laver dem i windows wmv i 720 HD, som jeg ved youtube kan tage imod. Jeg bruger bare standard indstillingerne i Vegas :-S Ca. 5 mbit/S tror jeg.
0
af: Anonymous

Kunsten at koge en madvideo!

Joh tak, jeg kender en lille smule til problematikkerne, blot i en helt anden boldgade. Jeg gør en del i gamle biler og reparation af disse, og har forsøgt mig med billedserie men også videosekvenser af disse reparationer. Det er bare slet ikke let! Spændende artikel.

Kunsten at koge en madvideo!

Nej det må næsten være endnu værre. Oliefingre på kameraet, og umuligt vinkler at lyse op og filme i.
0
af: Anonymous

Endnu en god opskrift

Endnu en god opskrift super website bruger det hver dag hilsen malte :-)
0
af: Anonymous

Din musik online?

Hej Max, Jeg vil bare spørge om din musik ligger et sted online? Mvh. Werner
0
af: Anonymous

Din musik online?

Der ligger lidt på youtube hvis du fx søger på "Max M - Cream Puff (beta)". Men nej der er ikke rigtigt noget online. - max
0
af: Anonymous

FANTASTISK

Hej Max. Her får man jo virkelig fornemmelsen af, hvilket stort stykke arbejde der ligger her på siden - til glæde for alle os mad-banditter... Keep up the GREAT work...;o)
0
af: Anonymous

.

Det er virkelig vildt at tænke på du kun er en person. Første gang jeg så siden troede jeg du var et hold på 10-15 mennesker, eller sådan noget... men du har lige fået en fan!
0
af: Anonymous

www.kvalimad.dk

Tak for den gode site - jeg bruger den ofte. Hvilket sw-værktøj bruger du? Mvh/Torsten
0
af: Anonymous

www.kvalimad.dk

Hvad mener du med "sw-værktøj" - vh Max
0
af: Anonymous

www.kvalimad.dk

Hvilket software-systen er din web-site baseret på? (Jeg går ud fra at at du ikke har kodet helt bra bunden i "c"). Mvh/Torsten

www.kvalimad.dk

Ahh ... nej. Det er baseret på en gammel version af Plone. Er dog (langsomt) ved at skrive det om til et fra bunden system.