330
af: Max M Rasmussen
@
delt

Verdens Bedste Brød

Langtidshævet og lækkert - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Langtidshævet brød. Det bedste brød jeg nogensinde er stødt på er sjovt nok også et af de mest simple at bage. Det skal ikke æltes og det kræver kun ganske lidt håndtering. Som regel under 10 minutter. Den eneste ulempe er at det skal hæve meget længe, så processen kan være svær at få ind i en arbejdsdag.

Det brød du får ud af denne opskrift er bedre end noget brød du kan købe hos en bager. Både herhjemme og i udlandet. Den unikke bagemetode, der foregår i en gryde, giver et helt særligt brød.

Ingredienser

  • 625 gram mel (10 dl (1 ltr))
  • 5 dl (1/2 ltr) vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært (Ja så lidt skal du bruge)

Fremgangsmåde

Man starter på brødet 12 timer før man skal bruge det. Dvs. enten om aftenen før, så det kan hæve natten over. Så kan man bage det om morgenen. Eller man starter om morgenen og så kan man bage det om aftenen. Brødet holder sig godt længe, så jeg plejer at sætte det over om aftenen.

Rør først gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt. Brug en stor skål. Bland så salt og mel ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller en grydeske. Det er kun nødvendigt at blande indtil alt melet er vådt.

Lad det hæve i 12 timer. Når det er hævet færdigt er det let, luftigt og fyldt med store bobler. Den lange hævning er grunden til at man ikke behøver at ælte brødet. Gæren gør det arbejde som du ellers skulle gøre selv. Den kan godt tåle at hæve længere.

Jeg hæver det altid ved stuetemperatur. Du kan dog godt lade dejen overnatte i køleskabet. Det bliver den kun bedre af.

Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den sammen i 3 led. Først den ene vej og så den anden.

Læg den eller i et smurt fad eller på et meldækket viskestykke og fold viskestykket sammen over den, og lad den hæve i 2 timer mere.

Professionelle bagere bruger en ovn med vanddamp i. Det har de fleste mennesker ikke. Men du kan få din skorpe endnu bedre end bagerens vha. et lille trick.

Du skal bage brødet i en gryde inde i ovnen. Grydens låg holder dampen fra dejen inde. Så varer det længere om at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør at brødet hæver mere op inde i ovnen.

Varm ovnen op til 250 grader. Kom en mellemstor gryde ind i ovnen. Dejen må kun kunne fylde gryden halvt op.

Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde. Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.

Vær sikker på at ovnen er varm nok. Jeg venter som regel 15-30 minutter efter at ovnen siger den er varm nok. Ovnens termostat måler lufttemperaturen i ovnen, og den kan sagtens nå 250 grader inden alle metaldelene i ovnen er varmet ordentlig op. Er ovnen ikke varm nok bliver skorpen nemt for tynd og blød. Jeg bruger varmluftsovn.

Den skal bage i 30 minutter ved 250 grader med låg

Efter 30 minutter lader du den bage i 15 minutter ved 230 grader uden låg.

Lad brødet køle i mindst 20 minutter inden servering.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Der er efterhånden mange spørgsmål og svar på denne opskrift, og mange af dem går igen. Så her er en oversigt over de oftest stillede spørgsmål. Fremover håber jeg så at jeg ikke behøver svare på spørgsmål der står i faq'en :-D
Vil man i øvrigt stille spørgsmål omkring opskrifter osv. så gør det venligst her og ikke via email. Så kan andre også få glæde af svaret.

Sp: Var du ikke med i GO' morgen Danmark?

Sv: Jo jeg var :-D  Det var sjovt, og de var søde. Eneste ulempe var at jeg skulle op klokken 3:00 for at nå det :-S For dem der ikke så det, er der her et link til klip af udsendelsen. Jeg har ladet mig fortælle at der efterfølgende har været noget debat om brødet på P4. Men det har jeg dog ikke selv hørt. Der har også været en artikel i Politikken som giver noget mere baggrund: http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekopskrifter/ECE1310445/fortaellingen-om-verdens-bedste-broed-der-kan-bages-af-en-fireaarig/

Sp: Hvorfor brænder mit brød fast i bunden af min gryde?

Sv: Fordi gryden ikke er varm nok. Varm ovnen op til de 250 grader. Kom så gryden i ovnen og lad den varme med i ½ time. Hvis de ved at din gryde fx er ½ timer om at blive varm så kan du bare sætte gryden ind fra starten og lade det hele stå i ½ timer til ovnen + ½ time til gryden. Dvs. 1 time i alt.

Sp: mit brød er færdigt, men det er klistret og flydende indvendigt. Hvorfor?

Sv: Det har fået for kort tid og/eller for lav temperatur.

Sp: Kan man ikke bare lade dejen hæve anden gang i gryden og så sætte det i ovnen.

Sv: Nej for så er din gryde ikke varm nok. Så brænder det fast, og brødet får for lidt. Det hjælper heller ikke med bagepapir ved denne metode.

Sp: Skal gryden smørres?

Sv: Nej! Så får du bare olie og brød brændt fast i gryden.

Sp: skal man investere i en dyr støbejernsgryde som den du bruger?

Sv: Nej. Det kan sagtens laves i en hvilken som helst ca. 4 liters gryde med tætsluttende låg. Fx en IKEA gryde som de fleste studerende har. Støbejern eller andet tykt gods er det bedste. Men det kan sagtens være en til få hundrede kroner. Jeg har en rund støbejernsgryde til 200,00, den laver brødet nøjagtigt lige så godt. Det er ligemeget om gryden er emaljeret eller ej. Det er et tilfælde at min er. Du kan også bruge en bradepande med staniol over.

Sp: Kan man bruge stegeso af glas eller keramik (römertopf), eller tupperware i stedet for?

Sv: ja det kan man sagens og med lige så godt resultat. Forvarm dem på samme måde som jerngryden. Du kan dog risikere at glas og keramik knækker pga varmeforskellen imellem dejen og stegesoen. Men brødet er ligeglad :-)

Sp: kan knoppen klare det høje temperaturer i ovnen?

Sv: Min har klaret det i 5 år, men det er over den temperatur fabrikken anbefaler. Skift evt. knoppen ud med en af metal. Eller brug de penge til at købe en billigere støbejernsgryde uden plastknop :-S

Sp: kan man lave en grovere udgave af brødet?

Sv: Ja! Udskift ca. 25% af melet med en grovere meltype. Mere end det, så hæver det ikke særligt godt op. Den grovere version bliver generelt ikke så luftige som med rent hvidt melt.

Sp: Skal dejen hæve i køleskabet eller ved stuetemperatur?

Sv: I Denne opskrift hæver dejen ved stuetemperatur. Men du kan godt lade den overnatte i køleskabet. Den skal så hæve det samme antal timer som normalt efter køleskabet. Så det er ikke fordi man sparer tid. Ok. Måske skal den hæve en time mindre, men ikke meget mere. Men dejen og brødet bliver faktisk bedre.

Sp: Kan den laves hurtigere?

Sv: Ja. Jeg laver indimellem "pankibrød" hvis jeg om morgenen kommer i tanke om at jeg skal bruge et brød om aftenen, men jeg har dog ikke skrevet tiderne ned :-S Ud over de ingredienser der er i opskriften tilsætter jeg 1 spsk eddike. Fx æblecider. Jeg nuldrer gæret ud i melet og varmer vandet op i en gryde så det er som vand fra den varme hane. Ca. 60 grader. Derefter blander jeg det sammen som normalt og lader det hæve. Det går ca. dobbelt så hurtigt. Ca. 4 timer for 1. hævning og ca. 1 time for anden hævning. Brødet er ikke heeelt så godt, men stadigvæk noget bedre end bagerens :-S

Er du helt i desperat panik kan der faktisk laves en version som kun tager 1 time! Men den kræver at man ælter og varmer vandet op. Du kan bruge opskriften på "panikdej" fra denne side om pizza. Bare lad være med at komme olie i dejen.

Sp: Hvordan kan jeg opbevare brødet så det holder sig friskt og med den gode skorpe?

Sv: Det korte svar er "Det kan du ikke". I en papirspose holder brødet sig sprødt og frisk i ca. et døgn. Derefter tørrer det ud. I en plastpose holder det sig frisk i 3-4 døgn. Men skorpen ryger en tur. Jeg plejer at have det på køkkenbordet den første dag. Der hvor der bliver skåret af det vender jeg ned imod skærebrættet så det ikke tører ud. Om aftenen ryger det så i en plastpose til de næste dage. Efter 3-4 dage steger jeg skiverne på en pande med lidt olie eller smør.

Sp: Kan man bruge tørgær?

Sv: Ja. 1/4 tsk.

Sp: Kan jeg erstatte gæren med surdej

Sv: Hvis du fx tager halvt vand og halvt våd surdej, så ender du med et surdejsbrød der er lidt mere fast. Skal det være let og luftfyldt skal du stadgvæk tilsætte gær også. Derudover kan du bare bruge samme opskrift.

Sp: Gør det noget at det hæver over 12 timer?

Sv: Jeg hæver imellem 8 og 20 timer. Man kan dog godt komme til at overhæve det. Så bliver dejen helt løbende og vil ikke samles til en kugle inden det skal efterhæve de 2 timer. Har du brug for at det hæver i 24 timer så lad de 8-12 af dem være i køleskabet.

Sp: Kan man bage dobbelt portion:

Sv: jeg plejer at bruge to gryder så. Men ellers skal du bruge en ti liters gryde og så et stegetermometer. Den interne temperatur skal mindst være 94-98 grader. Ram fx. 96 grader. Du kan i øvrigt også bruge stegetermometeret på en almindelig portion. Se min artikel om bagning.

Sp: Hvor varm skal vandet være. Er det fingervarmt som i andre opskrifter?

Sv: Det er koldt vand fra hanen. Dejen skal hæve så længe at det ikke betyder noget som helst. Den får alligevel stuetemperatur i løbet af kort tid.

Sp: Kan man bruge dejen til boller?

Sv: Den er ikke god til boller. For meget skorpe i forhold til krummen. Men man kan lave fornuftige flutes og fantastiske pizza bunde. Til flutes skal lade dejen hæve og så forme til en kugle. Med den skal du tage en bred spartel og "klemme" seks strimler ud som du kommer på bagepapir. Ikke skære. Det ødelægger boblerne. Lad dem så efterhæve i 2 timer og kom dem i en 250 grader varm ovn. Helst på en varm pizzasten. Du kan lave 2-4 pizzaer af en portion dej. Afhængigt af hvor store og tykke du vil have dem. 2 pizzaer giver relativt tynde bunde der ca. fylder en hel bradepande.

Sp: Hvilken type mel bruger du?

Sv: Almindeligt hvidt hvedemel fra supermarkedet :-S Det giver et godt resultat. Vær opmærksom på at govere meltyper suger mere vand hvis du eksperimenterer.

Sp: Er det ved alm. ovn med over og undervarme eller varmeluft?

Sv: Alle mine opskrifter er med varmluft.

Har du andre spørgsmål så bare spørg løs...

0
af: Anonymous

Hej Kvalimad:-)

Hvordan kan det være, at nogen gangen, så sker der ingenting med dejen? Altså den hæver ikke i køleskabet, og forbliver en "fast" klump. Det er sket for mig et par gange efterhånden. Jeg gør præcis som du siger i opskriften (det er jo ikke så svært) og bruger frisk gær. 

/Stig

0
af: Anonymous

Den hæver ikke i køleskabet...

0
af: Anonymous

Det synes jeg heller ikke min gør

0
af: Anonymous

Dit køleskab er sikkert for koldt. Prøv at hold det på 5 gdr. C. 

Gæren går næsten i dvale ved fx 2 gdr. C.


0
af: oli

Hej Max

Jeg har fulgt din side i nogle år, og haft glæde af mange opskrifter/tips.

Jeg har et bage problem, som du måske kan hjælpe mig med.

På en restaurant fik jeg engang et fantastisk brød med manitopamel. Det var bagt i en “portionsform” på ca. 8x8cm og 8 - 10 cm høj.

Bødet havde en helt hvid, blød og luftig krumme. Lidt ligesom som hveder. Skorpen var Tynd, lys brun og lidt tør idet. ikke specielt sprød.

Jeg spurgte hvordan de lavede det,  men det bliver for tørt i krummen.

Restaurantens opskrift:

“SuRi” opskrift på brød

1 l vand

25 g gær

20 g salt

200 g hvedemel

900 g Manitopa mel

Dejen piskes godt igennem

Der skal bruges en del vand til at få det af fingerne...

Hæver - bages

5 min ved 250 gr.

5 min ved 220 gr.

5 min ved 200 gr.

Evt brunes ved høj varme

har du et bud på, hvad jeg kan gøre ?

På forhånd tak 😋

0
af: Anonymous

Hejsa, min kæreste har lidt problemer med gluten fra alm. mel. 

Hvad tænker du om brugen af sigtet speltmel istedet for alm.?

2
af: Anonymous

Det lever op til navnet

Det blev ligeså godt som som lovet, verdens bedste. Virkelig lækkert og holder sig frisk langt længere end "almindelig" hjemmebagt brød. Her er resultatet: http://www.flickr.com/photos/74157931@N00/3558385301/in/set-72157618556317573/ Jeg bagte den i en 32 cm Le Creuset støbejernsgryde (http://www.lecreuset.com/da-dk/Produkt-sortiment/Om-Stobejern/Gryder/Stegegryde-32cm/) og det blev fremragende Jeg havde lidt travlt så dejen fik kun lov til at hæve i 5-6 timer og efterhæve i 1 time. Brødet fik ikke lille smule for meget, så jeg tror jeg vil prøve med 25 min med og 10 min uden låg næste gang. -Lau
1
af: Anonymous

Vedr. pizzadej

Hej Max. Nu har jeg kigget både FAQ-listen igennem og alle kommentarer men synes ikke jeg fandt svaret, så kan derfor med god samvittighed spørge dig:-) Jeg prøvede at lave et par pizzaer ud af denne dej, men hvordan er det lige man skal håndtere sådan en våddej? Man kan hverken rulle den eller presse den ud, og så slet ikke på et køkkenbord først. Jeg har ellers brugt mel nok på køkkenbordet, og hvis man vælger at lave den på bradepladen så når man at fylde hele pladen op med mel inden problemet er løst. Det kan også være et problem når man i forvejen ikke må punktere dejen - så er det ikke nemt at få den rullet ud. Skal man evt lave opskriften med mere mel i dejen fra starten? Eller vælge at rulle den med olie på hænderne ligesom din Foccasia opskrift - hva gør du? det bliver bare svært hvis det skal være en tynd dej. Jeg håber at du kan svare mig på dette og evt. sætte et svar opppe FAQ'en så alle måske kunne se det:-) Synes iøvrigt det er en rigtig god og nyttig side med kanon gode opskrifter - bruger næsten ikke andet mere.

Vedr. pizzadej

Tak. Det er svært at skrive om, da det jo meget drejer sig om håndværk og fornemmelse. Jeg tror jeg vil lave en pizzabunds-video i stedet for. Men generelt. Del den i to. From det til kugler og lad det hvile hvis det er nødvendige. Vend dem i mel så de ikke klistrer. Pres dem flade med håndfladen. Hiv så i kanterne samtidig med at du presser ud fra midten. Drys mere mel på hvis den begynder at hænge i. Fortsæt indtil du har en pizzabund :-S
0
af: Anonymous

Vedr. pizzadej

Tak for svaret, det prøver jeg lige. Men er det så på selve pladen man former den sådan, da jeg lidt forestiller mig at hvis den skal transporteres fra bordet til bradepanden så går den i stykker inden man får den lagt pga. den meget bløde konsistens? En video er endnu bedre - det ser jeg/vi frem til:-)
0
af: Anonymous

Hej hej. Jeg ville anbefale at bruge lidt rugmel når du laver pizza dej. Det gør den lidt fastere og nemmere at rulle ud


1
af: Anonymous

bagning med damp

Hej Jeg har mulighed for at bage i en ovn, der også kan bage med damp. Den kan bage med ren damp, med en kombination af damp og "tør" varme og med ren "tør" varme. Hvordan gør man så, når man skal bage dette dejlige brød. Jeg har bagt det i en gryde, og det blev rigtig lækkert, men det kunne være sjovt også at bage det i den anden ovn. mvh. Christina

bagning med damp

En af de ting der gør brødet godt, er at gryden støtter i siderne, så brødet ikke bliver fladt. Det kan du ikke uden gryden. Så du skal nok komme 150 gram mere mel i, så det bedre kan holde sig selv. Bag det ved 230 grader hele vejen, og giv det damp de første 20 minutter. Det skal nok ikke have meget over en ½ time samlet når det ikke er i en gryde.
0
af: Anonymous

Bagning med damp

Jeg har en dampovn fra electrolux. Jeg bager brødet på et med damp og varmluft.

Jeg folder dejen ind over sig selv med 1/3 fra hver side gentager på den anden led og en gang mere igen fra den anden led. strammer dejen lidt op hvis den glider fra hinanden. Jeg bruger mel på bordet og med våde fingre. Brødet bliver lagt i en bradepande fra scanpan, drysses med mel og hæver i 2 timer under plastik. Jeg bager det ved 230 grader i 25 minutter og 20 minutter ved 200 grader, på et bagestål midt i ovnen. Ved at bage det midt i ovnen får brødet en mørkere skorpe.

Brødet på billedet er cirka 27x20 cm og cirka 14 cm højt.


0
af: Anonymous

Hej Max - hvor mange L kan der være i den gryde du bruger i videoen? Den ser større ud en 4 liter?

1
af: Anonymous

Brug af gryde!

Først en kommentar om brødet! Efter at have bagt og smagt det er min kommentar:"Dette er det brød jeg altid har villet bage, men ikke vidst hvordan. Det er ikke mindre end fantastisk.God i struktur og sejt som de bedste brød fra Frankrig og Italien." Jeg har bagt mit i en gryde jeg fandt i en second hand forretning. En rund støbejerns gryde som jeg gav 40,-kr for.Men i går fandt jeg osse en super gryde i "METRO" ikke en "cast iron" men en "cast alluminium"gryde så den er knap så tung. Desuden har den et glas låg så man kan følge med i bagningen.Jeg lavede et brød i den igår aftes (havde haft dej til hævning)og resultatet var fenomenalt. Hvis andre er interesseret i gryden hedder den "Alu-Guss- Bräter" , den er 33x21 cm og kan holde 5,5liter , så man kan sagtens bage dobbelt portion uden problem.Og så er der prisen, den er endnu bedre, kun ca. 250,-kr incl. moms, så hvorfor bruge penge på en dyr "le Creuset" som koster 5 gange så meget og vejer 4 gange så meget.
0
af: Anonymous

Brug af gryde!

god ide ,jeg vil i metro i morgen ,det er rigtig de andre gryder er meget tunge ,og det er ikke sjovt når de er så varme ,men brødet er super ,og kan komme noget sigtemel eller andre meltyper i ,samt 5 kornsblanding eller andre kærner i ,det bliver rigtig godt til ost og pålæg ,mere et frokostbrød ,når der kommer grovere meltyper
0
af: Stig


Hej Max.

Tak for en super pædagogisk side med virkelig brugbare opskrifter! Her et par små supplerende tips:

Lad den våde dej efterhæve på et stykke bagepapir i en hævekurv eller passende størrelse gryde eller skål. Når dejen skal over i den forvarmede gryde (Eller f.eks. Römertopf) løfter man bare bagepapiret indeholdende dejen over i gryden, således at bagepapiret “bager med”. Det er intet problem om bagepiret kommer i klemme mellem låg og gryde.

Brødet bevarer sin facon fra forhævningen, og man kan på denne måde håndtere særdeles våde dejtyper.

Endvidere: mesterbageren Chad Robertson drysser ris-mel på sit dej inden bagningen. Det giver et særdeles delikat udseende, idet ris-melen bevarer sit hvide udseende som kontrast til den mørke skorpe. Han ridser iøvrigt sit brød med et barbérblad lige inden bagningen - det virker super!

Håndtering af dej under efterhævning. (Verdens bedste brød.)

- Stig
1
af: Anonymous

Fantaske metode.

Var så heldig at finde en morsø-gryde på nettet til kun 100 kr. og fik prøvet bagning af i gryden her til formiddag. For pokker da et lækkert saftigt brød. Jeg bruger friskt kværnet mel med alle kim og skaller, både hvede og spelt og hæver med surdej, men metoden er præcis den samme. Det smager fantastisk, nærmest nøddeagtigt... Jeg er vild med din side, og har i øvrigt taget flere af dine kneb til mig. Tak for rigtig god inspiration. God weekend, hilsen Jannie Dickson
1
af: Anonymous

Tung gryde alternativ

Hej Jeg brugte 2 ovnfaste fade smurt med olie det ene som låg og fik verdens bedste brød
0
af: Anonymous

Mælk

Kan man bruge mælk i stedet for vand? Og skal den i så fald hæve kortere tid, eller er dette netop grunden til at man ikke kan bruge mælk.
0
af: Anonymous

Kan sagtens laves uden gryde

Jeg bruger aldrig gryde, men laver det bare på en plade på bagepapir. Som regel som 2 flutes, nogengange som sandwichboller.
0
af: Anonymous

Succes i Brasilien

Hej Max, Tusind tak for en af de bedste opskrifter jeg nogensinde har prøvet. Jeg bor i Brasilien, hvor brødet generelt set er møgkedeligt, men her er det lykkedes mig at lave verdens bedste brød med lokale ingredienser. Fantastisk! Svigermor var også imponeret ;) Vh, J. Schriver
0
af: Anonymous

Varmegrader

Den opskrift lyder vældig spænnende. Man får straks lyst til at prøve, MEN min ovn kan kun klare 230 grader. Hvad gør jeg? Opgiver eller bager lidt længre?

Varmegrader

Bager lidt længere. Det vil ændre lidt på hvor meget det hæver op, men det giver ikke klasseforskel. Jeg er af vanens magt kommet til kun at skrue op på 230 grader. Det bliver godt brød alligevel.
0
af: Anonymous

Varmegrader

Tak for dit beroligende svar. Jeg gør lige klar til frisk brød i morgen formiddag :-D
0
af: Anonymous

Bagetid

Hvis man vil slå et lidt større brød op (f.eks. 50% mere end i opskriften), skal bagetiden så forlænges tilsvarende? Johs.
1
af: Anonymous

Bagetid

Jeg bruger en 5 liters støbejernsgryde fra Ikea, og har derfor justeret opskriften lidt op, og hvor lang tid den skal have, virker også lidt afhængig af ingredienserne der er i. Jeg bruger eksempelvis 8 dl vand 500 gr hvedelmel 250 gr rugmel 250 gr grov hvedemel, spelt, grahams eller andet. 25 gram salt og to ærter gær Sådan en krabat skal bages i cirka 40-45 minutter med låg, og derefter omkring 10 minutter uden låg. Bruger dog altid stegetermometer for at sikre at kernen er omkring 95 grader. Til gengæld oplever jeg så problemer med at bunden bliver lidt for tyk og kan være lidt svær at skære ud når brødet er kølet lidt af. Jeg lader det ellers svale på en rist for at sikre at det ikke samler fugt og derfor skulle blive sejt. Nogen der har noget bud på hvad man kan gøre for at modvirke dette? Jeg tænker selv at det har noget med den lange bagtid at gøre, men kan man godt bare skrue op for varmen og bage i kortere tid, eller giver det et dårligere resultat? /Anders

Bagetid

Jeg tænker at du måske har nået en fysisk grænse. Jo større brød jo længere skal det bages. Og da dit problemer er for meget bundvarme, så er kuren at sænke temperaturen, men så skal du forlænge bagetiden. Så det er svært at se hvad du kan gøre.

Bagetid

Bagetiden stiger med logaritmen på tykkelsen af brødet :-S Så det er ikke så ligetil. 50% større brød giver ikke 50% længere bagetid. Det bedste råd jeg kan give er at prøve dig frem og så stikke et stegetermometer i.
0
af: Anonymous

2. hævning

Jeg må indrømme at jeg ikke helt kan overskue alle de kommentarer, så jeg beklager, hvis der er svaret på dette før. Men kan man reducere tiden for 2. hævning? Tak, for øvrigt, for et dejlig dejlig opskrift!! :-) VH Julie
0
af: Anonymous

hvordan holder jeg brødet sprødt?

Hej. som overskriften siger, så vil jeg gerne blive lidt klogere på, hvad den bedste måde er til at holde dette fantastiske brød sprødt i længst tid?
0
af: Anonymous

Brød med rødbeder

Prøv at tilsætte 50 gram rå rødbeder skåret i små stykker 4 x 4 mm. Fordel det derefter i melet før du rører dejen sammen. Det smager godt og det giver samtidig et flot brød.
0
af: Anonymous

Super brød!

Hvor stor er din skål? Jeg brugte en 3 liters marieskål, og der hævede dejen hurtigt op (efter 4 timer) fyldte hele skålen og klistrede sig ind i plasticfilmen. MP
0
af: Anonymous

Super brød!

Jeg er ikke sikke på hvor stor den er. Jeg tror det er 5 liter. Hvis du har en stor gryde så kan du bruge den.
0
af: Anonymous

Gryden

Måske et banalt spørgsmål - skal der være låg på gryden, når den varmes op samtidig med ovnen? Har lige bagt brødet og det hang helt vildt i både i bunden og i siderne - og da du skriver, grunden til dette er at gryden ikke har været varm nok, tænkte jeg, at den måske bliver varmere, hvis låget ikke er på???

Gryden

Det gør ikke den store forskel hvis du varmer længe nok. Når jeg kun laver et brød varmer jeg med låget af. Laver jeg to brød samtidig beholder jeg lågene på under opvarmingen.
0
af: Anonymous

Gryden - hvad når den er mindre?

Hej Max Tak fordi du formidler denne herligt nemme bageopskrift - og for din madside i det hele taget! Mit spørgsmål er: Kan du du angive bagetider med og uden låg for brød, der er mindre end det i opskriften? Jeg har ikke en dyr 4-liters støbejernsgryde fra Le Creuset, men kun en billig 3-liters fra Aldi, og så må jeg jo reducere dejmængden. Grydestørrelsen er ok, for vi er kun to i husstanden - men hvordan påvirker det bagetiden med og uden låg? Har prøvet brødet et par gange, men det virker som om, det får for meget. Skal det have mindre tid med eller uden låg - eller lavere temperatur? Ved du noget om det? Eller har andre gjort erfaringer?

Gryden - hvad når den er mindre?

Du har den mindre gryde ... you tell me :-)
0
af: Anonymous

Kaffe

Sindsyg vild emfatisk majestætisk opskrift der får ganen til at holde fest. Husk det gamle trick med at pensle dejen med kaffe inden den bliver sat i den varme ovn. Brødet bliver så flot
0
af: Anonymous

Nu må du snart få noget spinn off

Hej Max Jeg var i Ringsted Le Creuset outlet for at købe en gryde som gave (kom til at købe en tagine også). Jeg var der også i sidste uge, men nu har de fået din brødopskrift i en plastramme på udstillingsbordene. Jeg ved at de har sagt tak etc., men nu må du da snart få en gratis et eller andet :-) vh peter

Nu må du snart få noget spinn off

Hehe ... ja det ville være fint. Jeg kunne godt bruge en wok gryde i støbejern, men det kommer jeg nu nok selv til at punge ud for engang :-)
0
af: Anonymous

Støbejern er slet ikke godt til wok. Tyndt metal, der varmer hurtigt op og køler hurtigt ned er bedst.

0
af: Anonymous

Tipo 00

Hey Stor ros, bedste krumme og skorpe jeg til dato har kunnet frembringe, virkeligt lækkert. Bagte med tipo 00 og jeg ved ikke om det var derfor, men det hævede helt vildt i ovnen og løftede faktisk låget :) Skal klart til at eksperimentere med noget mere "rustikt" mel for at se om jeg kan få lidt mere smag og lidt flere fibre i. Fantastisk site, tror efterhånden jeg har læst alt indhold, virkelig brugbare informationer og gode videoer. -Mads
0
af: Anonymous

våd dej

rigtig god opskrift. jeg bruger selv en opskrift næsten magen til når jeg bager i min café, nu har jeg så både raskeskab(hæveskab med høj luftfugtighed) og ovn med damp, så opskriften kan varieres i det uendelige. de våde deje er også de bedste til at bruge til pizza. nemme at rulle ud(man kan bare trykke den ud med hænderne hvis man vil) og pizzaen får en autentisk italiensk krumme, hvis man bruger durum mel.
0
af: Anonymous

våd dej

Hej Jeg bor i Colombia hvor jeg har et lille pizzaria. Det du fortæller omkring at bruge våd dej til at lave pizzaer, kan du måske uddybe det lidt nærmere? Miki Sander Cali, Colombia

våd dej

Det er somænd simpelt nok. Lave dejen tildenne opskrift, med et par spsk olie i. Så har du en vd pizzadej. Når den har hævet igennem første gang, så deler du den op til kugler. 3-4 kugler afhængigt af hvor tyk du vil have din pizza. jeg plejer at lave 4 så de bliver tynde. Nå de så har hævet under fx plastfilm til dobbelt størrelse så presser/ruller du dem ud til pizzaer med godt med mel på. Forsøg at punktere så få bobler i dejen som muligt.
0
af: Anonymous

langtidshævet brød - verdens bedste

Supergodt brød - jeg har lavet det i en Römertöpf (stegeso) men det var ikke til at få ud af stegesoen. Det lykkesdes dog til sidst men bunden sad stadigvæk i stegesoen. Skal der olie i stegesoen ?? Hvad har jeg gjort forkert ? Steffen Forup

langtidshævet brød - verdens bedste

Der skal ikke olie i. Stegesoen har muligvis ikke været varm nok da du kom dejen i. Men jeg har ikke prøvet det selv i en stegeso så jeg kan tage fejl.
0
af: Anonymous

langtidshævet brød - verdens bedste

Jeg har samme problem med en römertöpf, bundet blev i stegesoen. Er der nogen som har en løsning? Min var 200 grader arm og vædet i vand ca. 15 minutter.

Römertopf - fastbrænding

Hvis formen man kommer brødet i ikke er varm når man kommer dejen i, så brænder det fast. Den damp der bliver dannet samtidig med den hurtige skorpedannelse, er det der gør at dejen ikke brænder fast. Så hvis formen er kold eller våd, så risikerer man fastbrænding. Jeg kender kun lidt til Römertopf og ved ikke hvor meget de kan holde til. Men mit umiddelbare gæt er at den ikke skal ligge i blød i vand inden opvarming. Men blot varmes op og så have dejen i. men jeg ved det ikke, og det er muligvis med risiko for at den sprænger pga. temperaturforskellene. Hvad har i der har brugt en römertopf gjort?
0
af: Anonymous

Römertopf - fastbrænding

Den første gang jeg brugte3 Römertopf brændte hele bunden på og var næsten helt umulig at få op - Problemet løste jeg næste gang og det blev helt perfekt - Opvarm Römertopf-bunden og låget hver for sig ved 250 grader i varmluftovn. Når de 250 grader er nået laf Römertopfen stå yderligere 15 min. så bliver resultatet med garanti perfekt. steffen forup
0
af: Anonymous

Römertopf - fastbrænding

Jeg bruger ligeledes en Römertopf, og jeg synes jeg oplever at den har tendens til at brænde fast i bunden (Mest fordi det virker som om dejer brænder lidt fast til de riller der er i bunden). Jeg varmer ovnen op til 250grader med Römertopfen i, lader den stå mindst 15 minutter mere, og når jeg så tager den ud for at hælde dejen i, så drysser jeg et lad mel ud i bunden. Så brænder den ikke fast, men får godt nok en lidt melet bund som dog kan børstes af når brødet er færdigt. Skal som regel lige bruge en paletkniv hele vejen rundt i kanten for at få løsnet brødet helt. Jeg tror jeg har bagt de første 15 brød af denne slags efterhånden og synes de er fantastiske. Hvis du vil bage med kerner, så er min erfaring at du kan gøde følgende: Brug 3dl kerner 7dl vand i stedet for og samlet 700gr mel. DU behøver ikke lade kernerne bløde op i vand først, da det bliver blødet op ved at stå de mindst 12 timer i den ekstra våde dej. Bag brødet først 35 minutter ved 250 og derefter 15 minutter ved 230 Jeg har erfaret at hvis jeg putter for mange kerner i, så bliver brødet temmelig smuldreagtigt og kan stort set ikke skæres ud. Nogen der kan forklare hvorfor? Jeg tænker det har noget at gøre med den ekstra væde der er i kernerne?
0
af: Anonymous

Römertopf - fastbrænding

Husk at rømertopf,en skal have været i vandbad i 20 minutter inden brug så er der ingen problemmer mvh Niels
0
af: Anonymous

Jeg drysser et godt lag græskarkerner i bunden, det smager godt og brødet slipper nemt. 

0
af: Anonymous

Den skal ikke i vand når det er brød.  Og du skal dække bunden med havregryn så hænger det ikke fast.

0
af: Anonymous

Den skal op på 250 grader. Er den ikke varm nok hænger brødet fast.

0
af: Anonymous

Supergod opskrift

Endelig... Jeg har ledt efter en opskrift på let og luftigt brød med sprød skorpe så længe... Og her er den må man sige... Det bliver virkelig et godt brød... Et lille tip til bagningen af brødet, hvis der skulle være andre end mig med en studerendes begrænsede midler til indkøb af køkkengrej: Jeg har bagt brødet i et ildfast fad og lagt et andet lidt større ildfast fad omvendt på som låg. I mangel på bedre var det ganske udemærket... En kompliment til hjemmeside-indehaveren for hans viden om mad. Fine forklaringer på hvorfor tingene er som de er og maden opfører sig som den gør. Du ved helt sikkert hvad du snakker om og det er absolut ikke en selvfølge på nettet. En fornøjelse at læse dine opskrifter.
0
af: Anonymous

Supergod opskrift

En stegeso er også udmærket til bagning af brødet :) Anden gang vi bagte det tilføjede vi en slat solsikkekerner og det gjorde bare brødet endnu bedre og mere saftigt. Det var lige før vi ikke selv fik noget, fordi vores gæst gerne ville have det hele med hjem ;) Også tusind tak for en fantastisk opskrift, skal der lyde herfra!
0
af: Anonymous

Ildfast fad og tallerken

Her er der heller ikke penge til at købe en særlig gryde til brødbagning, så jeg bagte det i en høj ildfast skål med en tallerken hen over. Det blev også vældig lækkert :) "Desværre" fik vi ikke testet, om brødet virkelig holder sig lækkert i flere dage, for det forsvandt indenfor 24 timer.
0
af: Anonymous

De ildfaste fade du brugte, smurte du dem med olie eller lign. inden du kom dejen i ?

Forvarmede du fadene i ovnen eller ?

På forhånd tak 

0
af: Anonymous

verdens bedste brød

Fulgte nøjagtigt opskriften, men glemte salt i vandet. Tilføjede det umiddelbart efter vand og mel var blandet. Lod det hæve i 14 timer. Men da det skulle gøres klar til efterhævning var blandingen meget lind, og altså ikke så fast som vist på videoen. Hvad skyldet det mon?

verdens bedste brød

Det kan skyldes 2 ting. Enten forskelle i melet eller for lang hævning. Det mest sandsynlige er at det har hævet for længe eller ved for høj temperatur. Så bliver for meget af melets gluten nedbrudt og det bliver mere flydende.
0
af: Anonymous

Bagepulver

Tusind tak for en fed opskrift. Jeg ved ikke særlig meget om forskellen mellem gær og bagepulver (udover at gær er levende organismer og bagepulver vidst ikke er det), men er det muligt at skifte det ene ud med det andet ? Med andre ord, kan man bruge bagepulver i opskriften i stedet for gær ?

Bagepulver

Nej!
0
af: Anonymous

dejen hæver ikke.

Hej. Jeg har problemer med at få det dejen til at hæve.Jeg har prøvet med lidt mere gær, jeg har prøvet lunken vand og jeg har prøvet koldt vand, men det lykkes ikke altid at få det til at hæve.Jeg lader det står i køleskab i ca. 24 t.har også prøvet køkkenboret i 12 t. men det er kun ca. hver anden gang det lykkes. Hvad gør jeg forkert? Erik
0
af: Anonymous

dejen hæver ikke.

Jeg synes også at have læst noget med at salt kan dræbe gærcellerne? Så jeg skynder mig at røre salten ud og så tilsætte mel med det samme for at få det blandet rundt. Måske det kan være sådan noget?
0
af: Anonymous

dejen hæver ikke.

ja det lyder mærkeligt. Gær er jo levende, så det skal være frisk, måske har det været for gammelt? Husk at opløs alt gæren i vandet inden melet kommer i, nemmeste med finger og husk skålen skal være helt ren inden du begynder. mvh claus
0
af: Anonymous

1 liter mel

1 liter hvede mel = 575 - 625 g. Bruger man 625 gram får man nok en lidt tykkere dej en den vist i videoen.
0
af: Anonymous

Smøring + drysning fungerer

Jeg har bagt dette brød i en glutenfri version, med surdej (OK, det vil sige at det er et helt andet brød - men samme teknik). Den glutenfri dej hænger ofte mere fast end glutendej, så jeg turde ikke lade være med at smøre. Jeg smurte den varme gryde med rigelig olie og en silikonepensel (tåler varme) og dryssede med groft mel, og det virkede fint, intet hængte fast. Til gengæld bliver undersiden nærmest stegt pga. olien, men det bliver nu også ganske lækkert.
0
af: Anonymous

Gryde størrelse

Hvad er diameteren på din gryde ? Jeg har en gryde på 19 cm i diameter og jeg synes mit brød bliver for højt.

Gryde størrelse

Det er en mærkelig diameter for en fire liters gryde. Eller har du snydt og brugt en mindre gryde?
0
af: Anonymous

Gryde størrelse

Jeg har snydt, for det er den eneste støbejerns gryde jeg har. Hvad er diameteren på en fire liters gryde?
0
af: Anonymous

Valg af mel

Jeg tror, grundet at nogle typer mel suger mindre vand end andre, at man ikke kan regne med 5dl vand og 10 dl mel. Derfor må man starte med noget vand og lidt gær, for derefter at tilføje mel, indtil det har samme konsistens som i videoen. Jeg bagte nemlig efter opskriften - ved korrekt temperatur og med den rette gryde, men dejen var så tynd, at gasserne udviklet under hævning trængte igennem den meget våde dej og ingen hævning fandt derfor sted.
0
af: Anonymous

Fantastisk brød

Jeg brugte en ganske almindelig rund nonstick gryde til formålet, og den fungerede glimrende. Jeg er stadig vildt imponeret over hvor simpelt der er at lave et fantastisk brød. Jeg har været vant til de her tunge gær-agtige brød. Det her er vildt meget bedre.
0
af: Anonymous

Fantastisk brød

Jeg har nu fået mod på at eksperimentere lidt med opskriften, og hvis jeg tilføjer 75 gr hørfrø, og 75 gr sesamfrø, så får jeg et rigtigt harmonisk brød med alle de rette egenskaber.
0
af: Anonymous

Fantastisk brød

Jeg har nu fået mod på at eksperimentere lidt med opskriften, og hvis jeg tilføjer 75 gr hørfrø, og 75 gr sesamfrø, så får jeg et rigtigt harmonisk brød med alle de rette egenskaber.
0
af: Anonymous

Temperatur

Bager du brødet med varmluft eller bare "almindelig" varme? Har ikke prøvet det endnu, men er meget spændt. Tænker at bage det i min EVA Trio støbejernsgryde, hvis den kan være i ovnen. Tror du det kommer til at virke, selvom den jo ikke er emaljeret?

Temperatur

Alle mine opskrifter er med varmluft. Det betyder intet om gryden er emaljeret eller ej.
0
af: Anonymous

Super lækkert brød !

Hej Max. Mange tak for en dejlig side med masser af lækre opskirfter, og rigtig dejligt med videoerne, det gør jo det hele meget nemmere :) Lavede selv verdens bedste brød i sidste uge, hvilket lever op til navnet. Dette gjorde jeg i en stegeso af glas, som tilføjede lidt ekstra sjov til oplevelsen, så man kunne følge med i det hele. Du kunne evt dele alle kommentarerne op i kategorier så man kan trykke sig ind på og læse mere om det man søger, for har læst meget af det, og du gentager dig selv rigtig mange gange :) Endnu engang mange tak for en dejlig oplevelse. Brødet holdte sig forresten i 4 dage i en plastikpose uden at blive tørt, Klasse !

Super lækkert brød !

Folk spørger tit om det samme, så jeg svarer bare ;-) Det kan desværre ikke lade sig gøre at lave kommentarerne om med den software jeg bruger lige nu. Er dog ved at skrive det om, så sitet kan meget mere.
0
af: Anonymous

Super lækkert brød !

Det ville være rigtig fedt, hvis folk lige læste tilbage i tråden, inden de stillede det samme spørgsmål for 17. gang... Jeg er imponeret over, at du orker at svare på det samme så mange gange! Det kan man desværre ikke programmere sig ud af - men hermed en opfordring til at checke, om ens spørgsmål ikke allerede er besvaret i tråden. Mvh Anja - som også er totalt vild med din side. Tak for den!
0
af: Anonymous

Ohh...

Har lige taget brødet ud af ovenen(og gryden). Det har godt nok kun fået de første 30 minutter med det så færdigt ud og lyder lækkert hult og nu ligger det og "knirker" ;-) Ja, det kostede knoppen på grydelåget, men bare duften er det hele værd. Jeg kan næsten ikke vente på at smage. AMS
0
af: Anonymous

Godt brød!

Super god video og gennemgang af udførslen. Har lige bagt mit første brød efter denne opskrift, og det blev super godt. P.S. jeg brugte en standard IKEA gryde fra "start op" sættet - det er kun formen af brødet jeg kan klage over :)
0
af: Anonymous

NOGLE ERFARINGER MED TUPPERWARE STEGESO?

Jeg er desværre ikke ejeren af en Le Creuset gryde, men så tænkte jeg på, om jeg måske kunne bruge min Tupperware stegeso, den står dog desværre kun til at kunne holde til, +230 grader.. Nogle der ved, om det gør noget, eller om man skal lade være at bage dette brød? .. Jeg ønsker helst ikke at den springer midt under bagningen.
0
af: Anonymous

NOGLE ERFARINGER MED TUPPERWARE STEGESO?

Hej Har lige bagt dette super dejlige brød, og brugt Tupperware stegeso - resultatet var perfekt, og stegesoen tog ingen skade. :-)
0
af: Anonymous

Verdens Bedste Brød

Super brød jeg er alene og bager det to gange om ugen, det hæver altid 16 - 18 timer, jeg slår det så sammen til efterhævning i Durummel, når det så er i gryden drysser jeg også Durummel over så er det rustik.
0
af: Anonymous

Twist til endnu bedre brød

Jeg gør således: 1,2 liter vand 1,2 kg durum mel (Netto har en fantastisk i sort pose .. IKKE tippo 00 .. men den anden i samme kasse) 4 tsk salt ca 1/5 pakke gær Nu kommer det vigtige: 1. Hæld det hele sammen i en røremaskine (jeg har en Chef fra Kenwood) og lad den køre på lavelse nivea i 30 min. 2. Lad dejen stå i køleskab i 24 timer. 3. Hæld dejen op i stegeso pudret med mel og lad den stå i 1,5 - 2 timer. 4. Læg sølvpapir over hvis der er glaslåg på stegesoen. 5. Bag 25 min på 250 C 6. Bag 17 min på 230 med sølvpapiret fjernet. Det giver den sprødeste / sejeste skorpe som man kender fra italien. Fantastisk !
0
af: Anonymous

Surdej

Kan man bruge surdej til dette fantastiske brød? Eller har du andre opskrifter hvor jeg kan bruge surdej - ud over rugbrød? //Henrik

Surdej

Du kan godt lave surdej. Bare det er en relativt våd dej uden ret meget sukker, æg, mælk osv.
0
af: Anonymous

Grovere udgave

Jeg lavede brøde m 60% grahams mel og 40% hvede og det blev lækkert og meget luftigt Mvh. Mathias Steuch
0
af: Anonymous

Verdens bedste brød. Sluk ovn til sidst.

jeg har nu prøvet verdens bedste brød. Og må sige det smager rigtigt godt. Jeg fuldte opskriften, brugte en glas stegeso. Men da låget skulle af de sidste 15 min. skyndte jeg mig at tage det af (i håb på at der ikke slap for meget varme ud)og derefter slukkede jeg ovnen og lod det stå de 15 min i ovnen og det blev skropen slet ikke ringer af. Brugte ikke varmlufte.
0
af: Anonymous

Bageform ... lufthuller

Dette brød er jeg virkelig glad for. Man føler sig hensat til et eller andet godt sted i Frankrig. - Men jeg har 2 spørgsmål: 1: Kan det ikke være godt nok at bage brødet i en kageform med staniol over? 2: Jeg kunne godt undvære de helt store lufthuller i brødet. Har forsøgt at slå dejgen noget mere ned før anden hævning, men det hjælper ikke. Er der andet, man kan gøre?

Bageform ... lufthuller

1: jo. Problemet er at holde den lufttæt og at særge for at staniolet ikke hænger fast i dejen. 2: undvære lufthullerne? Du er jo gal, det er et kvalitets mærke:-D Men det er nu nemt nok. Du skal bare ælte dejen mere inden du sætter den til den sidste hævning.
0
af: Anonymous

Lille lommeteori??

Hej Max Hvis man nu bruger samme dej til at lave nogle rustikke boller/stykker ved at klatte dem ud på en bradepande - tror du så ikke man kunne lægge dem ind i ovnen med en bradepande over som låg, og så få et tilfredstillende resultat??? Og hvis du det kan lade sig gøre, kan du så ikke give et bud på hvor mange grader/minutter jeg skal prøve at bage dem på. Helst minutter/grader med og uden låg (bradepande).

Lille lommeteori??

Jo det kan du godt. Men boller med så tyk en skorpe er næsten ikke til at spise. Det har også en tendens til at blive tørre inden de er færdige. Men man kan sagtens gøre det. Resultatet bliver bare ikke lige så godt.
0
af: Anonymous

Pragtfuldt broed - kan man bruge toer-gaer?

Simpelthen den bedste broed opskrift jeg nogensinde bar brugt - og jeg har bagt broed med variskiftende success i over 40 aar. Det haevede fint og havde dejlig sproed skorpe og 'sej' krumme. Andet hjemmelavet broed jeg har bagt har altid vaeret lidt for 'kaget'. Ved du om man kan bruge toer-gaer? Jeg bor i Australien og frisk gaer kan vaere vanskeligt at faa.

Pragtfuldt broed - kan man bruge toer-gaer?

Det kan du sagtens. Bagergær og tørgær er det samme gær. Det er blot hvordan det er gemt der er forskelligt. 1/4 tsk tørgær skal du bruge.
0
af: Anonymous

Hvad sker der lige med hævelsen

Jeg har nu bagt mit 4. brød og skulle bruge det til min søns fødselsdag, men brødet er helt ubagt. slet ikke luftig og lækkert som de tidligere æv kan gæren have været ødelagt ?

Hvad sker der lige med hævelsen

Det er du nok bedre is stand til at vurdere end jeg er. Mit har kun været sådan de gange jeg har glemt at komme gær i. Alm. bagergær fejler ikke noget med mindre det er tørt, misfarvet eller råddent. Ikke sådan at tage fejl af. Tørgær har en udløbsdato. Hvorefter det langsomt bliver ringere. Men ubagt og og ikke luftigt. Det lyder mere som om du har bagt ved for lav temepratur.
0
af: Anonymous

Hvad sker der lige med hævelsen

Jeg har oplevet ubagt hvis jeg har puttet mange kerner i brødet. Så skal det have længere tid.
0
af: Anonymous

Pragtfuldt broed - kan man bruge toer-gaer?

Tusind tak for svaret. Saa proever jeg med toergaer naste gang.
0
af: Anonymous

Pragtfuldt broed - kan man bruge toer-gaer?

Haevningen var lidt langsommere med toergaer end med det friske. Putter nu lidt toergaer i en lille-bitte skaal med lidt vand for at reconstruere den inden brugen. Det virker bedre - maaske p.g.a. af toergaeret kan vaere blevet lidt for gammelt. Naar jeg synes det skal vaere sundere, saa tilsetter jeg omkring 100 g klid (bran) - og det bliver ogsaa meget laekkert. Tusind tak for opskriften jeg bager nu broed meget regelmaessigt. Ogsaa tak for alle de andre dejligt opskrifter paa dit site! Fantastisk!!!
0
af: Anonymous

Frysning?

Jeg kunne godt tænke mig at bage dette brød til en kommende fest, men da der skal være 50 mennesker, skal jeg jo nok have bagt en 4-5 brød. Jeg tænkte derfor på, om brødet med succes kan fryses, eller må jeg opgive ideen? Skal brødet vendes ud med det samme, når det kommer ud ad ovnen, eller først efter de 20 minutters hviletid? Jer, der har brugt Rømertopf: Hvilken størrelse har I brugt? På forhånd tak for hjælpen!
0
af: Anonymous

Frysning?

Den store størrelse, med dobbelt portion dej i, virker fint, husk at måle kernetemperatur , 98 gr. når det er færdig
0
af: Anonymous

Hævetid

Du skriver: start brødet 12 timer, før du skal bruge det og et andet sted, at dejen skal hæve 12 timer. Hvad anbefaler du? Der er lidt, der knirker i timeregnskabet. Jeg har prøvet at bage det nogle få gange. Især første gang var der en supersprød skorpe. De andre gange har resultatet været sådan lidt bob-bob - halvdårlig hævning, halvblød skorpe. Men der er ingen tvivl om, at smagen har været superb hver gang. Så jeg fortsætter gerne mine forsøg :-)
0
af: Anonymous

Meltyper

Jeg har indtil for nylig bagt med halvt hvedemel og halvt groft ølandshvedemel hvilket giver et superlækkert brød. Lige nu er det halvt hvedemel og 100 g groft speltmel og 200 g groft ølandshvedemel.Ligeså lækkert. Jeg hæver altid i køleskab, og det kan godt se ud som om dejen ikke er hævet særligt meget, men brødet hæver under bagning og det færdige brød er fuld af de store lufthuller, man så gerne vil se.
0
af: Anonymous

Vedr. FAQ, kan den laves hurtiger

Tak for en meget seriøs og kanon side :). Under FAQ hvor du beskriver hvordan du laver en hurtig dej, har jeg et par spårgsmål vedr. : Du tilsætter honning og æbelcider, hvorfor, er det for at ramme den smag lidt bedre som ville komme hvis den havde langtidshævet eller giver det en hurtiger hævning og er det på grund af at du bruger lunken vand at du kan lave brødet hurtig eller har det noget med overstående at gøre ?

Vedr. FAQ, kan den laves hurtiger

Det er både noget med smag og hastighed. Det varme vand er udelukkende for hastigheden. Eddiken og honningen er mest for smagen, men det får også gluten trukket ud af melet lidt hurtigere.
0
af: Anonymous

tung og lidt klistret brød

Hej... jeg bager med stor glæde dette brød... engang i mellem oplever jeg jeg dog at den bliver noget "tung" I det, og virker sådan lidt svampet - klistret... hvad kan grunden være til det ?? jeg har selv en ide om det kan være pga. den bliver endt - æltet for hårdt den anden gang, altså når den bliver "hældt" ud på bordet til æltning.... jeg har samme forholde hvergang mellem vand, mel og gær... mvh. lars

tung og lidt klistret brød

Det kan det meget nemt skyldes. Det kan også være dit mel der er forskelligt. Prøv at lægge mærke til brødet hver gang, og så prøv at få den samme konsistens på dejen hver gang du bager. Selvom man bruge den samme opskrift kan dejen godt blive mere tynd nogen gange end andre. De gangs skal du bare smide en håndfuld mel mere i dejen inden den hæver. Det er som regel ikke meget der skal til.
0
af: Anonymous

tung og lidt klistret brød

tak for svaret... Jooo men selv. tilpasser jeg med melet så jeg har så nogen lunde samme konsistens ... jeg får et sindsyg flot stort brød, pæn krumme, god skorpe, fin farve og det smager også ganske godt, MEN... jeg undrer mig bare over hvad det er der GØR forskellen på et "bagerbrød " og denne.... Denne vejer jo 4 gange så meget som et fra bageren.... Denne er bare sådan lidt klistret i det syntes jeg.. og den KAN ikke tåle mere i ovnen uden at blive for sort - hård.... Er det melet ??? køber ganske alm. hvid mel fra brugsen, kvickly og lign... bare det der er.... bruger bageren noget speceiel mel ??? hvor lang tid bager bageren sådan et franskbrød ?? ved hvilke temp. ???

tung og lidt klistret brød

Hmm ... det tyder på at din ovn måske er for varm. Prøv at bage det og så bruge et stegetermometer til at se hvornår det er færdigt. Hvis det så er brændt i overfladen, så har din ovn ikke den rigtige temperatur.
0
af: Anonymous

tung og lidt klistret brød

Jeg prøvede det også en af gangene (hvor jeg brugte 1/5 rugmel), det var meget sticky indvendigt selvom det fik lov til at hvile efter endt bagning. Brugte stegetermometer og tog det ud ved 96-97 grader. Undrer mig lidt over om det skyldes at dejen har hævet for længe? Evt. under den sidste hævning før dejen puttes i ovnen..? Men hvis du finder ud af det må du meget gerne give beskeden videre så jeg kan undgå det i fremtiden :)
0
af: Anonymous

tung og lidt klistret brød

Åhhh glemte....... hvad vil der ske ved for LIDT mel og for MEGET mel ?? mener... hvordan kan man se - mærke om der er for lidt eller for meget i ???
0
af: Anonymous

VBB

1/2 portion dej. Lille gryde. Hvor længe? Har ikke elektronisk stegetermometer :0( /ann
0
af: Anonymous

Tung gryde?

I videon bruger de en støbejernsgryde, og jeg har spekuleret i 3 dage på om det er nødvendigt at bruge en så tung sag. Jeg skal styre det hele med én hånd/arm, og den er ikke verdens stærkeste. Så derfor (til)spørger jeg dig, Max, går det an at bruge en gryde med mindre masse, og dermed mindre varmefylde? Well, det er jo det jeg nu har tænkt over i de her 3 dage, og så ser jeg at du kun skriver "gryde". Vil det sige at fx en aluminiumsgryde kan bruges, tror du? Hvad bruger du? Jeg kan jo bare forsøge mig frem, tænker du sikkert. Jeps, men jeg skal ud og købe en gryde til formålet, for med dem jeg har, tror jeg ikke håndtaget kan klare varmen. Laaaaaaaaaangt spørgsmål. Undskyld! Hilsen Peer (hvordan opretter man sig som bruger?)
0
af: Anonymous

Brug af aluminiumsstøbt universal stegeform med glaslåg

Hej Max. Jeg vil høre om man kan bruge en alumminiumsstøbt stegeform? til opskriften?. Der står at den kun må opvarmes til max 180 grader.Kan jeg evt.forlænge bagetiden og derved kompensere for de manglende grader?.....f.eks bage brødet på 180 grader i 1 time og derefter bage brødet til sidst i 30 minutter ved 170 eller 150 grader?......eller hvad vil du anbefale mig?....

Brug af aluminiumsstøbt universal stegeform med glaslåg

Brødet bliver ikke lige så godt (mindre luftigt), men du kan da prøve.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Hej Alle brød entusiaster Har lavet brødet mange gange, da jeg havde opskriften fra New York Times, jeg selv bruger Eva Trio gryde 3,8L med teflon og dertil låg, fatastisk resultat hver gang. Lars Skov

Tung gryde?

Jeg kender andre der bare bruger en gammel emalje gryde, og det giver også et godt resultat. For tiden eksperimenterer jeg med noget "bagepapirs origami". Jeg vil se om jeg kan lave samme type brød ved at pakke det helt ind i en boks af bagepapir. Jeg har foreløbigt bagt to brød, og de er ikke blevet lige så gode som med gryden. Jeg bruger selv en oval støbjernsgrude fra Le Creusset, og den er ideel. Men let det er den ikke! Lange spørgsmål er fint. Mht. til bruger-tilmelding, så er sitet indtil videre mest tænkt som envejs kommunikation. Bare skriv dit navn, det er fint.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

jeg fandt en form, lavet af rustfrit stål, med et lågtil at spænde fast, det er en gammel leverposteg-bageform fra sverige, tænkte at den måtte være god, men brødet har i den grad sat sig fast i bunden, og det tænkte jeg da nok at det ville, så næste gang kan jeg bare lægge et stykke bagepapir i bunden, det kan vel ikke skade????? eller er det materialet på formen derikke duer??????

Tung gryde?

Den er sikkert for tynd. Bunden skal gemme så meget varme at den kan lynbage dejen. Det er det der forhindrer den i at sætte sig fast.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Jeg har i dag afprøvet opskriften. Jeg må sige, den svarer præcis til mine forvenyninger. Herligt. Venlig hilsen Mona fra Esbjerg
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Hvor stor er den ovale gryde, er det en 4,1 l eller 6,3 l gryde?

Tung gryde?

Det er en 4 liters gryde.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Kan knoppen på Le Creuset grydelåget klarer de høje temperaturer? Har lige købt en på bud i denne uge hos Imerco. Men der står at håndtaget kun kan klare max. 190 grader. Har bagt brødet og det er virkelig godt. :o)
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Man kan købe en speciel knop, som kan tåle varmen
0
af: Anonymous

Tung gryde?

jeg har købt en Le Creuset gryde, og man kan skifte knoppen til en metal knop på låget,for en mindre pris, under 100kr.så kan gryden gå i ovnen til det du skal brugen den til. Mvh Gullvig Christensen
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Det håber jeg meget at den kan, for jeg har brugt min til det i et par år :-S Jeg ser ikke nogen forringelse af knoppen, men det kan godt være det kommer senere. I så fald vil jeg lave noget metal fusk selv og erstatte knoppen med, for jeg syntes at gryden er så ideel at jeg nødigt vil undvære den.
0
af: Anonymous

Tung gryde og knopper

Hej Vi købte så også en Le Creuset, og jeg syntes at knoppen måske allerede har taget skade, men du kan bestille en metalknop, der hvor du har købt den. Jeg har bestilt en idag for en sikkerheds skyld. Creuset siger at den koster ca. 80 kr, så det er til at overleve, især når man tager grydens pris i betragtning. Men... Brødet virker. I øjeblikket bliver forskellig slags mel prøvet. Hilsen Peter P.S. jeg kan se at du også tænker på Sous Vide. Nogen praktiske erfaringer med holde temperaturen? Jeg havde forestillet mig at bruge ovnen.

Tung gryde og knopper

Godt at vide med metalknoppen. Jeg har købt en temperatur styring fra USA. Jeg bruger den til et hav af ting som fx Yoghurt og ost ... Den er sat til en billig riskoger. Jeg bruger det i videoen her, hvor der også er link. http://www.kvalimad.dk/opskrifter/hjemmelavet-graesk-yoghurt-af-soedmaelk
0
af: Anonymous

Tung gryde og knopper

Interessant. Har du et link til temperaturstyringen? vh Peter
0
af: Anonymous

Sous Vide

Hej igen Max Det lyder rigtigt interessant. Burde egentlig ligge i en anden tråd... De skriver: For international order, an US power cord is included. User can splice the connector of the cord to a the power strip outlet that meets the local standard for the output. For the input, the controller has standard IEC 320 C13/14 socket. User can use a computer power cord that meets the local standard to power it. In addition. For countries that use 220-240VAC power line, the maximum control power of this controller is 3300 Watts. Som jeg forstår det, kommer der en ledning med US stik til at forbinde riskogeren. Den klipper man så over, og monterer et dansk hunstik. Eller hvordan? Input delen der går til stikontakten, forstår jeg ikke helt, men det kunne ligne et standard computerstik, hvor man så bare monterer et dansk hanstik. Er det korrekt forstået? Det ser smadder smart ud. Det er forresten en god side du har. Jeg tror at jeg dropper enhver ide om at forsøge mig med Textura, som du også skriver lidt om, og som grydeskeen.dk har masser af. Det strider imod min ide, om at lave alt fra bunden for at undgå kemikalier :-) vh peter
0
af: Anonymous

Sous Vide

ledningen fra controlleren, som gå direkte i riskogeren er sådan et mærkeligt US stik i controller enden. I den anden ende er det et almindeligt 3 polet instrumentstik, som passer lige ind i riskogeren. Et af dem det også går ind i computere. Så den nemmeste måde at ændre det på er at sætte en eller anden forlænger på den ledning. Ingen grund til at klippe i ledningen. Jeg var meget fascineret at molek. gastr. en overgang, men har udskudt interessen. Der er så mange traditionelle ting jeg ikke kender endnu, og som smager mindst lige så godt med mindre besvær. Jeg genoptager sikkert interessen senere. Tak for rosen!
0
af: Anonymous

Sous Vide

Og jeg takker og køber. Har du fundet noget der kan pakke i vakuum, der er beregnet til private. Jeg laver en del mad til ældre i vores omgangskreds og normalt vælger vi gryderetter, der kan fryses, men det kunne være fantastisk at vakuum pakke også? Du er åbenbart lidt mere ihærdig end jeg er :-) Lavede forresten min første succesfyldte butterdej igår!! Jeg kan godt nok ikke lide det, men det er rart at kunne, hvis en tartelet skulle flyve forbi. Nu har vi diskuteret Hestons kogebog før (in search for total ...) og du må gerne låne den, hvis du vil. Du har hjulpet mig en del her. En af de ting jeg har lært, er at kartoffelmos (suk, men jeg bor til daglig i Sverige), ikke bliver lang, hvis mælk/smør/fløde er varmt når man blander det i. Samt en effektiv mosning gennem en fintmasket si (kommer fra the french laundry). Endelig er det bedre at bage kartoflerne. Min email er peter@kastoft.dk, så sender jeg gerne bogen. vh Peter

Sous Vide

"vakuum, der er beregnet til private" Åh ja. De fleste tyske el/køkken markeder har vakumpakkere. De er ikke så sexede som de proffe men de koster kun 500,00 til 1000,00. Eneste ulempe er at de kræver en speciel rillet vacumpose. Hvis du køre over grænsen til padborg, så er der et stort indkøbscenter lidt forbi "mutter poetzch" hvor der er en elektronikbutik som sælger billige vakum maskiner og poser på rulle. Jeg bruger min til både sousvide og til at gemme mad med. En af de køkkenmaskiner jeg ikke har fortrudet. Butterdej er en af de næste tinge jeg har planlagt at filme, sammen med wienerbrød. Jeg elsker det. Smørret i hjemmelavet butterdej og wienerbrød .... ahh :-) mht til kartoffelmos så prøv at google "rebaked potatoes". Jeg skriver om det senere men åhh... mht til kogebogen så skriver jeg lige på emailen.
0
af: Anonymous

Vakuum maskine

Hej Det har været en dyr sommer. www.grillklubben.dk sælger nogle billige vakuummaskiner. Har købt en, men ikke prøvet den endnu. Har købt den amerikanske temperaturcontroller og en risgryde og er nu igang med at få hele skidtet til at virke, så jeg kan få lavet mit oksekød, som slagteren har vakuumpakket. Du er ud over det ved at være berømt hos Le Creuset. Jeg var nede i Ringsted hvor der er et outlet, hvor du kan få den ovale gryde. Der havde de lige fået din opskrift fra hovedkontoret, hvor jeg havde anbefalet dem at tjekke din side. vh Peter

Vakuum maskine

Ja det ser ud til at være en god vakum maskine. Min thermostyring gik desværre i stykker, så jeg føler med dig. Håber dog snart den kommer tilbage fra reperation. Held og lykke med slagterkødet. Jeg fik også en venlig email fra Le Creuset. Det er jo meget sjovt.
0
af: Anonymous

Og det virkede!

Den termostatstyring var fantastisk. Jeg havde et kontroltermometer og alt virkede. Jeg brugte default opsætningerne selvom de havde alle mulige forslag til finjusteringer. Uheldigvis tror jeg at hustruen og hunden blev syge :-( jeg skal nok tjekke temperaturer og bakteriedelen igen. Peter

Ny tråd

Peter jeg har oprettet en side på http://www.kvalimad.dk/artikler/introduktion-til-sous-vide som vi kan bruge til at diskutere sous vide på. Ellers løber vi da vist snart tør for plads ;-)
0
af: Anonymous

Vakuum maskine

Nu har jeg jo gået på Åbenrå statsskole, så det er jo kendt område, men desværre ikke et sted jeg kommer tit, så ligesom før, har du et firmanavn på maskinen. Det eneste jeg fandt var en vakuum maskine til 1100 Euro, som trods alt er en slags penge. Vores brødbagning er nået uanede højder efter at min kone kombinerede hendes normale brød med din metode. Dvs. en lang æltning, lidt længere bagetid. Jeg tror ikke den gryde når at blive brugt til andet :-( vh Peter
0
af: Anonymous

Vakuum maskine

du kan købe en rigtig god vacumpakker til ca 1700 KR. på vacumpakker.dk
0
af: Anonymous

Tung gryde og knopper

har set en nogenlunde magen til opskrift i new york times og der foreslås det at man dækker knoppen med sølvpapir for at skåne den, ved ikke om det virker da jeg ikke er den heldige ejer af en le creuset. er der nogen der ved om man kan få et ok resultat ved brug af en metalgryde?
0
af: Anonymous

Tung gryde og knopper

Jeg har med held brugt en alm. stålgryde med låg. Der er et lille hul i låget som jeg propper til med staniol. En lille mistanke har jeg dog om, at låget ikke slutter så godt til som på en tungere gryde. Brødet bliver fint og luftigt.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

le creuset sælger også et håndtag af metal der kan klar høj varme, jag ved ihvertfald at det kan fås i deres outlet butik i ringsted
0
af: Anonymous

Knoppen på Le Creuset

Er først nu blevet opmærksom på kvalimad.dk som derfor kommer mit råd vel for sent, men kan altid bruges en anden gang. Læg et par lag staniol omkring knoppen, så sker der intet. Samme metode kan bruges til håndtag på stegepander mm
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Jeg har med stor succes brugt en "stegeso" af glas fra Pyrex. Rimelig billig og samme resultat. Har låg ligesom en gryde så fremgangsmåden er den samme. Jeg er dog også så heldig at jeg har en Siemens ovn, som har to forskellige programmer - et som holder på fugt og et normalt som slipper fugten ud. Jeg kan derfor bage flere brød samtidig i almindelige franskbrødsforme uden låg så det er en billig måde at lave serieproduktion af brød. Jeg har endnu ikke modtaget klager fra familien eller børnenes venner :-) /Morten Tolbøl
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Jeg bruger Rômertopf, efter at have læst denne opskrift. Og familien kræver de gode brød...
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Bliver brødet lige så godt som i en gryde, og kommer du römertopfen i en kold eller varm ovn, for jeg har hørt at den altid skal i kold ovn for ikke at revne.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Jeg bruger også min Römertopf og kommer den i ovnen fra starten af, dvs den varmes op sammen med ovnen, ligesom der står i opskriften. Og brødet bliver perfekt!
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Hvordan undgår du at den brænder fast i bunden!? Jeg har min Romertopf i blød i vand i min 2 timer, smider derefter dejen i og drøner den i en kold ovn. Brødet bliver perfekt...men bunden brænder fast! Har prøvet med ekstra mel i bunden...uden held. Hilfe!!
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Ovnen skal være helt varm, og gryden skal stå i ovnen mens den varmer op ellers brænder brødet fast i bunden af gryden :) Marc
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Tak! Fedt! Prøver...igen :-)

Tung gryde?

Læs venligst faq'en
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Jeg bruger bare en Rømertof (aner ikke hvordan man staver det)og det virker fint.. mvh. Ebbe
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Jeg kan varmt anbefale dig at købe Ultra Pro fra Tupperware , som er et genialt produkt til at lave mad i i ovnen. Det har samme funktion som stegeso, Rømertorff og hvad det ellers hedder og kan bruges både i ovnen op til 250 grader, bruges også i i microovn og man kan også fryse ned i den og direkte i ovnen. Mange hilsner Benthe Grodt du kan evt, ringe for henvisning til en forhandler .
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Ja og hvor køber jeg så lige sådan en?vil du skrive det?mvh bente
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Brug en stegeso, det er det samme. :-)
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Jeg kan varmt anbefale dig at købe Ultra Pro fra Tupperware , som er et genialt produkt til at lave mad i i ovnen. Det har samme funktion som stegeso, Rømertorff og hvad det ellers hedder og kan bruges både i ovnen op til 250 grader, bruges også i i microovn og man kan også fryse ned i den og direkte i ovnen. Mange hilsner Benthe Grodt du kan evt, ringe for henvisning til en forhandler .
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Hej . Jeg har købt en fantastisk beholder fra tupperware, den kan gå i ovn,microovn, samt fryser og vejer intet , og brødet bliver som en drøm.Ja faktisk bedre end i støbe jernsgryden . MVH Gitte.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

skynd dig og tag i aldi ,hvor de helt rigtige støbejernsgryder er ,meget flot 250 kr
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Tusind tak for en super god opskrift. Brødet bliver fantastisk - min 8-årige datter sagde: "det ér jo verdens bedste brød", efter at have smagt(adskillige skiver af) det. Mht. gryden, er jeg ikke ejer af en Le Creuset gryde, og har heller ikke planer om at investere i omegnen af kr. 1.000 for én. Brugte istedet en almindelig gryde fra IKEA (af stål - tror jeg). Den har metalhåndtag og metallåg, og jeg syntes at resultatet bliver godt. Og så koster den vist kun 149,- Hilsen Søren.
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Hej Peer Du kan bruge Ultra pro fra Tupperware, den koster lidt, til gengæld holder den meget længere end en gryde. Jeg har brugt ultra pro i flere år, til bagning af brød, brødet får den lækre sprøde skorpe, har ikke brugt denne opskrift, men det vil jeg gøre næste gang. Mvh. Anni
0
af: Anonymous

Tung gryde?

Min datter skulle have 12 studiekammerater til spisning og bad mig lave et brød. Jeg doblede opskriften op og bagte brødet i en fiskegryde, som jo bestemt ikke er af støbejern. Brødet blev fremragende.
0
af: Anonymous

Billig støbejernsgryde 4L i Aldi i denne uge

Kære alle Kvalimad-fans I denne uge har Aldi støbejernsgryde på bud. Den koster kun 199kr - det er et fund til de penge. LeCreuset 4L koster til sammenligning 1000kr. Max skriver at brødet bliver bedre i en støbejernsgryde og det har jeg fået bekræftet med min nye gryde! PS tak for en fantastisk side!
0
af: Anonymous

Lantidshævet brød

Ser fint ud - men hvilken temperatur skal dejgen det hæve ved (jeg mener de første 12 timer)? Umiddelbart ville jeg vælge koldhævning. Men hvad siger forfatteren? Mvh. Lisa
0
af: Anonymous

Lantidshævet brød

Beklager - jeg kan se det allerede er besvaret! Til de mange "grydebagere", der efterspørger lette materialer: Hos det biodynamiske bageri Aurion kan købes rustfri stålforme med låg, der skydes på fra enden og glider i en fals. Lisa
0
af: Anonymous

Dejligt brød

Det var godt nok en god oplevelse. Tak for opskriften. At se det på video gør det noget lettere at forstå fremgangsmåde. Fungerer rigtigt godt. Jeg hakkede en lille bunke rosmarin-nåle og dryssede dem over brødet inden jeg smed det i ovnen. det giver en dejlig smag når man bider i den sprøde skorpe og så giver det en dejlig duft når brødet sættes på bordet. Glæder mig til flere opskrifter og især flere videoer. Martin
0
af: Anonymous

En slags surbrød

Jeg har udskiftet melet med 450 gram sigtemel og 150 gram spelt, tilføjet to store spiseskefulde kommen, og vupti. Så er der et lækkert surbrød. Hele huset dufter af den dejlige kommen og brødet er supergodt. Prøv det! /Ivan
0
af: Anonymous

det gode brød der!

efter at have smagt hos veninde måtte jeg selv prøve..smagen og skorpe er uovertruffen med det hævede næsten ikk. Kan det være fordi jeg brugte økologisk gær eller hvad..lod det hæve 12 timer i køleskab, slog det sammen og dernæst to timer i stuetemp. Helt fladt! øv havde glædet mig SÅ meget til at min familie og jeg skulle spise det lørdag morgen..kvh Eva
0
af: Anonymous

det gode brød der!

Det skal ikke hæve i køleskabet, men ved stue temperatur.
0
af: Anonymous

Kerner?

Kan man putte forskellige grove kerner i - og stadig beholde den gode skorpe og konsistens?

Kerner?

Nej. Kerner "punkterer" luftboblerne. Men man kan stadigvæk får et fint brød. Se FAQ'en om groft mel. Kerner er bare meget groft mel.
0
af: Anonymous

verdens bedste brød

Jeg bruger ingen gryde, men for at få sprød skorpe sætter jeg temperaturen på 250 grader, sætter brødet i ovnen og smider et glas koldt vand i bunden af ovnen. Herefter skruer jeg ned for varmen. Det giver et fint resultat.

verdens bedste brød

Hvis du vil smide vand i ovenen for at lae damp, så er det bedre at bruge varmt vand. Det fordamper hurtigere. Det er dog en metode der er meget afhængig af ovenen. Mange ovne er så utætte at dampen forsvinder hurtigere en ovnen kan lave den.
0
af: Anonymous

Verdens bedste brød

Jeg har bagt det tre gange nu. Faktisk er det "flottere" (at se på, mener jeg) end dit Max. Mit er en smule mørkere og utrolig rustik at se på. Den har også verdens bedste skorpe og bund, men brødets meget grove struktur og noget klæge konsistens er ikke lige min kop the.
0
af: Anonymous

Til dem der vil eksperimentere...

Hvorvidt der er tale om verdens bedste brød ved jeg ikke - der er endnu et par stykker jeg skal prøve - men godt er det i hvert fald :) Jeg har nu lavet det en 8-10 gange, og er blevet komfortabel nok med ingredienserne til at variere opskriften en smule. Navnlig to ting kan jeg anbefale: 1) Hvis du vil have et mere rustikt og groft brød kan du med fordel spæde op med finmalet speltmel. Denne urhvede er super sund, og så strækker du også brødet lidt længere da det mætter mere. Jeg bruger 400g hvedemel og 225g spelt, men du kan sikkert ændre det forhold yderligere - bare der er nok gluten tilstede for at få en ordentlig gæring. 2) Jeg kan godt lide at der er bid i et brød, og selvom skorpen bliver tyk og sprød er det nu også godt (og sundt!) at supplere det med lidt knas fra nogle kerner. 60g solsikkekerner giver er forholdsvis neutralt brød, mens 60g græskarkerner gør det mere eksotisk - men begge er fantastiske alternativer.
0
af: Anonymous

Brød i gryde

Er der nogen der ved om man kan bruge en uglaseret stegeso? Hænger brødet mon i eller? Hilsen Karin
0
af: Anonymous

Brød i gryde

Hej Karin Jeg bager brødet i en uglaseret stegeso, og er soen varm nok (har den stået i ovnen, mens ovnen varmer op), hænger brødet ikke i. Resultatet bliver fantastisk. Det er virkelig verdens nemmeste og bedste brød!
0
af: Anonymous

Brød i gryde

Jeg har brugt en glas-stegeso. Jeg smurte el. penslede ikke og der var overhovedet ingen problemer. Brødet blev super og hængte ikke i. Ole Viller, Randers
0
af: Anonymous

Til besøgende fra dailyrush

Jeg har set at jeg har en del besøgende fra tråden: http://www.dailyrush.dk/boards/1460/topics/73746/pages/1/ Der er en del relevante spørgsmål som jeg lige vil svare på her. "Hvad sker der for pøllestemningen i den video der." Øh ja det ved jeg altså ikke :-) Jeg forsøger at speake neutralt så man kan se videoen flere gange uden at blive alt for irriteret. Min jyske accent trænger nok igennem. "Jeg prøver at blande ca. 30% durum mel i næste gang. Jeg tror det gør brødet en anelse mere rustikt." Man kan sagtens blande noget grovere mel i. Grovere mel ændrer smage, men gør samtidig brødet mere kompakt. Selv bruger jeg ikke mere end 25% grov mel i den her slags våde brød. Durum syntes jeg dog ikke gør så meget for brødet. prøv spelt, rug eller fuldkornshvede i stedet for. "Jeg har heller ikke en støbejernsgryde­. Jeg tog min største gryde og fjernede plastikhåndtage­ne.. Det fungerede perfekt." Det behøver ikke være støbejern, men det har en tendens til at lykkedes oftere i en støbejernsgryde. "Sådan et brød koster.. 10-15 kr. at lave + lidt strøm til ovnen? " 625 gram mel til 4 kr kg = 2,50. (Ja det billigste mel er fint.) vand og gær 0,10 kr. Komfur i en time. Måske 2 KW = 3 Kr. Så en pris på 6 kr er højt sat. "Husk at stryge lidt mel over dejen inden den ryger i ovnen. Det ser rigtig godt ud, når brødet kommer ud igen. " Det er bedst med lidt grov mel til at vende den våde dej i. Jeg plejer at bruge durum, rismel eller fuldkornshvede. Det får dejen til at slippe bedre. "Blasfemi. Helt klart plagiat af brød biblen. " Nope. Jeg har aldrig læst den. Jeg påstår dog ikke at jeg har fundet på opskriften fra bunden af. Den er en kombination og videreudvikling af andre opskrifter. Ligesom alle andre bageopskrifter. "#29 tror det er pga gryden skal være forvarmet. Det er lidt svært når dejen hæver i den! Hvorfor den skal forvarmes aner jeg ikke" Ellers brænder brødet fast i gryden. En varm gryde får vandet til hurtigt at fordampe fra det dej der rører gryden. Dampen forhindrer at dejen brænder fast. Tænk på vandperlerne på en varm pande, det er lidt det samme. Når vandet så er fordampet er dejen tår, og brænder derfor stadigvæk ikke fast. Så den varme gryde er vigtig. "Skal dejen hæve i køleskabet eller ved stuetemperatur?" Jeg hæver det altid ved stuetemperatur. Du kan dog godt lade dejen overnatte i køleskabet. Det bliver den kun bedre af. Der er i øvrigt mere om bagning her hvis det har interesse: http://www.kvalimad.dk/artikler/broedbagning-teknik-og-metoder
0
af: Anonymous

Hæve op i kold gryde...

Jeg har brugt en gryde med teflon (billigste med låg fra Ikea)og også forsøgt med at hæve dejen op anden gang direkte i gryden fra kold af. Den sidder ikke fast efter bagning og brødet bliver ok. Vh Hans
0
af: Anonymous

Brænder fast!

Hej Max Jeg har med held flere gange bagt dette brød i en stegeso og en mindre støvejernsgryde, men for nyligt købte jeg en 4,8 l. støbejernsgryde med emaljebelægning hos Grillbutikken, og ville selvfølgelig afprøve den også. Første gang gik det godt, men siden har jeg ikke kunnet få brødet ud, når jeg har bagt i gryden. Har selvfølgelig læst dine FAQ, og denne gang fik gryden 2 timer ved 250 grader, inden dejen kom i, for at være 100% sikker på, den var varm nok, men alligevel er næsten hele bunden brændt fast, og brødet er ødelagt. :-/ Ved du, hvad det ellers kan skyldes, for gryden ER jo varm nok. Er det sipelthen grydern, der ikke er god nok?
0
af: Anonymous

har I prøvet en Römertopf ?

Absolut Verdens Bedste Brød ! Har ikke bagt på anden vis siden jeg læste din opskrift . Genialt ! Har læst alle kommentarerne om at bruge gryde. Da jeg ikke har en sådan, der kan gå i ovn, har jeg istedet brugt en Römertopf. Den er bare helt genial til dette. Har også en aflang facon, så man får de " rette " skiver. Skal ikke have helt så lang tid i ovnen som i en gryde. v.h Hanne A.
0
af: Anonymous

Surdejs smag til Verdens Bedst Brød

Hej Max, først og fremmest tak for en fantastisk side - jeg har snart haft glæde af rigtig mange af dine opskrifter! I forhold til opskriften på Verdens Bedste Brød, faldt jeg over en opskrift tilsvarende din fra en bager fra New York. Her stod der at man kunne "snyde" med verdens bedste brød, ved at erstatte 1/3 af vandet med øl, samt tilsætte 1 spsk eddike for på den måde at opnå smagen af surdej i brødet. forslag hermed givet videre. Jeg har selv 2 drenge som er meget glade for Kinder Mælkesnitte, jeg har derfor tænkt på om ikke det var muligt at lave dem selv. De opskrifter jeg har fundet på nettet har ikke rigtigt smagt hen af dem man køber - langt fra, også fordi fyldet ofte blot er æggehvide med sukker og vanilie. Jeg tænkte derfor om man kunne anvende din opskrift på smørcrem - udgaven tilsat kagecrem. Som "brød" måske opskriften på chokolade cupcakes, men her skal der dog tilsættes honning og kanel. Har du nogne idé i den sammenhæng, kan dejen fra cupcakes anvedes, eller hæver den for meget op? Den skulle nok bages i en brødform og så deles med sytråd efterfølgende. Blot en tanke. endnu en gang tak for en super side. Mvh Michael

Surdejs smag til Verdens Bedst Brød

Desværre. Ingen specialviden om kindersnitte.
0
af: Anonymous

Endnu lettere!!!!

Hej, jeg bruger opskriften således: - kl 23 blander jeg som beskrevet. skål står overdækket på køkkenbord i 20 timer. - kl 19 næste dage vælter jeg dejen ned i den varme gryde og bager som i opskrift. Sådan har jeg gjort de 4 sidste gange. Sparer altså den der mellemblanding. ENDNU LETTERE. vh Erik
0
af: Anonymous

At bage om morgenen inden arbejde

Hej og tak for nogle fantastiske videoer og opskrifter! Jeg synes at jeg læste et sted at du typisk slår dejen op om aftenen og bager om morgenen, hvilket ville passe mig glimrende. Men når jeg tænker på hvordan min hverdag/weekend ser ud, så har jeg svært ved at se hvordan de to efterhævningstimer kan lade sig gøre, hvis ikke jeg skal stå op 2-3 timer før for at sætte brødet til hævning, eller stå op f.eks. kl 6 i weekenden for at kunne bage brød til morgenmad kl 9. Er der nogen måde man kan komme omkring efterhævnignstiden? Evt. lade den efterhæve natten over på køl?
0
af: Anonymous

Ovn med dampfunktion

Hej. Jeg har købt mig en fin Voss-ovn med dampfunktion. Den går kun op til 230 grader men har til gengæld en bagefunktion med fugt (der dog anbefaler en maxtemperatur på 185 grader. Kan du give en anbefaling til, hvordan man bager det her brød i en sådan ovn.

Ovn med dampfunktion

høj temperatur og damp på de første 20 minutter.
0
af: Anonymous

Våd fordej???

Kan man lave dette brød med en "våd fordej" som i opskriften fra dit franskbrød???

Våd fordej???

Det er faktisk det man allerede gør. Så der er ingen grund til at gøre den mere kompliceret. Du kan lægge den i køleskabet i 8-12 timer. Det forbedrer den lidt. Men ikke meget.
0
af: Anonymous

Gryde??

Fantastik side..:) Har længe gerne villet afprøve denne opskrift - men været i tvivl om jeg kan bruge mine gryder. Det er Le Creuset gryder. Ved du om de kan bruges / holde til den høje temperatur? (her tænker jeg mest på lågets "håndtag"..:) Mvh Anne